Koti Arkiruoka Nyhtökauraburgerit nektariini-luumu-maissisalsalla (V)

Nyhtökauraburgerit nektariini-luumu-maissisalsalla (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Nyhtökauraburgereista tuli aivan loistavia! Todellinen hampurilaisten suurkuluttaja poikaystäväni totesi näiden olevan yksi parhaimpia hampurilaisia ikinä. Eikä olisi kuulemma erottanut nyhtökauraa lihasta.

Viikko sitten mainostin Facebook-sivuillani nyhtökauran toimitusaikoja Helsingin keskustan alueella. Onnistuin hankkimaan käsiini neljä pakettia tätä paljon puhuttua nyhtökauraa. Nyt olisi aika siis kehitelläkin jotain nyhtökaurasta, kun sitä niin mainostinkin. Aiemmin olin kuullut kaksi kommenttia nyhtökaurasta eri kavereiltani. Toinen hehkutti maasta taivaisiin ja toinen kehotti minua kehittämään siitä jotain hyvää, jotta hän voi antaa nyhtökauralle toisen mahdollisuuden.

Kertauksen vuoksi kerrotaan nyt vielä, että nyhtökaura on suomalaisten keksimä kasvikunnantuotteista valmistettu proteiini. Toisin kuin monet muut kasviproteiinit, nyhtökaura sisältää tarpeellisen määrän kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.

Nyhtökaura todellakin näyttää aivan nyhtölihalta. Sokkotestien mukaan makuakaan ei erota lihasta. Nyhtökauran suutuntuma on täsmälleen sama kuin nyhtöpossulla. Rakenne ja ulkonäkö ovat huomattava osa makukokemusta, ja nämä kaksi on todellakin hiottu muistuttamaan lihaisaa kokemusta. Sellaisenaan maistettuna nyhtökauran kyllä erottaisi muuksi kuin lihaksi. Kuitenkin hyvin maustettuna ja hampurilaisten välissä muiden lisäkkeiden kanssa menisi taatusti täydestä lihasta.

nyhtökauraburgerit

Nyhtökauraa myydään kolmea erilaista; Keltaisista paketeista löytyy plainia. Punaisen paketin nyhtis on maustettu tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla. Violetista paketista taas saa etnisempää kaffirlimellä, seesamilla ja inkiväärillä maustettua versiota. Pitäkää myös mielessä, että paketti sopii pakastettavaksi.

Tällä kertaa valitsin valmistukseen tuon tomaatin, savupaprikan ja persiljan makuisen, koska se sopi tämän hetkiseen käyttötarkoitukseen. Myös plainin voisi valita ja maustaa vielä vähän reippaammin. Maustoin nyhtökauraa vielä savupaprikalla ja muilla Meksikon mausteilla. Lisäkkeeksi pyöräytin perinteisen guacamolen sekä valmistin luumuista, nektariineista ja maissista salsaa. Hampurilaisille perinteisen majoneesin korvasin kevyemmällä creme fraichella, johon sekoitin ah, niin hyvää, makeaa ja savuista chipotlea.

Meillä todellakin rakastuttiin tähän raaka-aineeseen. Ei sitä turhaan ole hypetetty! Pidin itse hyvin paljon nyhtökauran helppoudesta. Huomattavasti nopeampaa kuin alkaa valmistaa nyhtölihaa. Nyhtökaura on jo sellaisenaan valmista ja tarvitsee vain kuumentaa.


Nyhtökauraburgerit

nyhtökauraburgerit

5 kpl

Tarvitset

Hampurilaissämpylöitä

Reseptin löydät täältä. Huom. Vegaanisessa versiossa jätä kananmuna pois. Tai osta valmiina.

Nektariini-luumu-maissisalsaan

1 nektariini
3 luumua
100g maissia
1 pieni punasipuli
½ limen mehu
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
n. 1 dl korianteria

Guacamoleen

1 avokado
½ limen mehu
½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä

Chipotle-creme fraicheen

1 chipotle adobo-kastikkeessa (tai vaihtoehtoisesti makusi mukaan esim. chipotle-tabascoa)
100g kaura/creme fraichea

Nyhtökauraan

1 paketti tomaatti-savupaprika-persilja nyhtökauraa (250g)
1 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
1/3 tl savupaprikajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta

 

Ohjeet

  1. Valmista hampurilaissämpylät. Kun on aika nostattaa ne uudestaan sämpylöinä liinan alla, niin aloita muut valmistelut.
  2. Valmista salsa: Pilko kaikki ainekset pieneksi ja sekoita joukkoon limen mehu, suola ja pippuri.
  3. Paista nyhtökauraa lämpimällä pannulla. Lisää vesi ja muut aineet. Anna paistua miedolla lämmöllä muiden valmistelujen ajan, kunnes vesi on kunnolla imeytynyt ja haihtunut pannulta.
  4. Guacamolea varten muusaa avokado. Pilko valkosipulinkynnet pieneksi ja sekoita muiden aineksien kanssa sekaisin.
  5. Valmista chipotle-creme fraiche. Pilko chipotle pieneksi ja sekoita creme fraichen kanssa.
  6. Kokoa burgerit.

Vinkki: 

  1. Tietysti nyhtökauran sijasta voit käyttää mitä tahansa nyhtölihaa.
  2. Voit käyttää salsassa pelkkiä luumuja tai nektariineja, tai persikkaakin.
  3. Voit toki rullata täytteet tortillankin sisään – pikaruokaa!

nyhtökauraburgerit

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti