Koti Aasialaista Misonuudelit ja seesami-pankoleivitetty tofu

Misonuudelit ja seesami-pankoleivitetty tofu

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Fine Foods – Yutaka

Nyt vihdoin tulee jakoon yksi lemppari nuudeliannoksistani eli misonuudelit. Niistä löytyy hyvä riisiviinietikan ja appelsiinin hapokkuus, inkiväärin polte ja misosta ja soijasta tuleva suolainen umamisuus. Miso-tahna on kunnon sellaista salaista ainesosa-materiaalia. Misosta saa äkkiä suolaisen syvää makua, joka antaa ruokaan uutta ulottuvuutta.

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Misonuudelit ovat toimineet monta kertaa arjessa hyvänä ja nopeana arkiruokana, josta saa vielä seuraavan päivän eväät töihin lounaaksi. Juuri näitä reseptejä meillä tarvitaan kaikista eniten, sillä työpaikkaruokalan mukavuutta ei ole ollut vielä yhdessäkään työpaikassani. Nämä maistuvat jopa viileänä/huoneenlämpöisenä, jos sattuu olemaan työpisteessä, jossa ei ole mikroakaan.

Misonuudelien resepti on ajan kanssa kehittynyt ja olen joka kokkailukerralla vähän parannellut kastiketta. Japanilaisia laadukkaita ruoanvalmistuotteita myyvältä Yutakalta kun kyseltiin kiinnostusta yhteistyöhön, niin heti kolahti. Ehdottomasti, misonuudeleiden kastikehan syntyy oikeastaan pelkästään Yutakan japanilaisisten maustekastikepullojen sisällöistä. Nyt olisi aika mitata ainekset tarkasti, ja vihdoin kuvata kuvat vakionuudeliruoastani. Eniten muutenkin rakastan aasialaista ruokaa. Maustekastikkeiden ja mausteiden loputtomuus saa tuo niin paljon ideoita mieleen. Pelkästään niitä tuijottamalla keksin uusia reseptejä :D.

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Yutakalta löytyy japanilaisiin kokkauksiin kaikki yleisimmin tarvittavat maustekastikkeet ja muut ruoanlaittotuotteet. Kuivattu wakame oli ihan uusi löyty Yutakan valikoimasta! Jes! Tähän asti olen etsinyt sitä erikseen japanilaisista liikkeistä.

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Hyvissä nuudeliruoissa on lopulta paljon samaa kuin pastoissa. Raaka-aineet todennäköisimmin löytyvät jo pitkältä kotoa. Ainakin kun kerran hankkii arsenaalin aasialaisia maustekastikkeita, niin siellä ne sitten hyvinsäilyvinä odottelevat seuraavaa kokkailukertaa. Niin nuudelit kuin pastatkin voi valmistaa ihan muutamista raaka-aineista saaden oikein hyvä arkiruoan tai sitten niihin voi vähän panostaa enemmän saaden oikein vieraskelpoisen tarjottavan. Eikä panostuskaan lopulta tarkoita kuin pientä hienosäätöä.

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Arkiruokana olen tarjonnut nämä paistetun tofun kanssa, mutta pienen petrauksen annoksen saa, kun tofut leivittää ja friteeraa. Ai että seesaminsiemenistä ja japanilaisesta panko-jauhosta saa rapsakan ilmavan kuoren tofulle. Japanilainen panko-jauho on vähän kuin korppujauhot, mutta jauhatukseltaan karkeampaa, ja samalla rakenteeltaan huokoisempaa rakenteeltaan, mikä takaa ilmavan leivityksen. Seesaminsiemenet ovat tuomassa makua ja hauskaa ulkonäköä. Sen verran koukkuun jäätiin näihin panko-leivitettyihin tofuihin, että niitä valmistin sitten seuraavana kahtena päivänä lisää: sellaisenaan dipattavaksi ja salaatin kanssa.

Suosittelen vaikkapa pienemmän porukan pikkujouluihin tai pimenevien iltojen illanistujaisiin vieraille tarjottavaksi :).


Misonuudelit ja seesami-pankoleivitetty tofu – resepti

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

Nuudeleiden joukkoon tulevia kasviksia voit hyvin vaihdella sen mukaan, mitä sinulta löytyy. Itse lisäsin soijapapuja ja retiisejä, mutta porkkana, kukkakaalit ja kaalit toimivat esimerkiksi erinomaisesti.

3 annosta

Tarvitset

250 Yutaka Sobanuudeleita (muutkin nuudelit sopinevat)

Kastike:
2 rkl raastettua inkivääriä ( tai inkivääritahnaa)
2½ rkl Yutaka organic misotahnaa
1 appelsiinin raastettu kuori + ½ mehu
½ mandariinin kuori ja ½ mehu (voit korvata lisäämällä appelsiinista pari rkl lisää mehua, jos ei ole mandariiniaika)
2 rkl soijakastiketta*
1 rkl Yutaka riisiviinietikkaa
1 rkl Yutaka miriniä
1 rkl seesamöljyä

*Tykkään eniten yuzu-ponzu-soijakastikkeesta yleensäkin, josta tulee kiva kirpeys eikä pelkkä suola. Sitä olen hankkinut sushien dippisoijakasti, mutta sopii kaikkiin muihinkin kastikkeisiin

Lisäksi:

250g soijapapuja (pakasteesta löytyy)
5 retiisiä
n. 2 kevätsipulinvartta

270g maustamatonta tofua (ainakin Jalotofun maustamaton on sopivan kiinteä)

2 rkl Yutaka Wakame kuivattua merilevää (voi jättää poiskin, mutta tuo paljon japaninmakuja annokseen)

Tofun leivitykseen
vehnäjauhoja
kaurajuomaa
n. 1 dl Yutaka Pankoa + 3 rkl seesaminsiemeniä (voit käyttää osaksi mustiakin seesaminsiemeniä)

rypsiöljyä friteeraamiseen

Valmistus

  1. Pistä tofu aluksi kuivamaan. Paloittele tofu poikkisuunnassa suorakulmion mallisiin palasiin ja sen jälkeen leikkaa palat kolmionmallisiksi. Laita palaset parin talouspaperipalasen väliin kuivamaan. Laita jotakin painoksi päälle, jotta tofusta saa ylimääräisen kosteuden pois.
  2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhdessä kulhossa.
  3. Hienonna kevätsipulit ja siivuta retiisi ohuelti valmiiksi. Liota wakame pakkauksen ohjeen mukaan (likoaa parissa minuutissa).
  4. Leivitä tofu. Ota kolme astiaa esiin. Kaada ensimmäiselle vehnäjauhoja, toiselle kaurajuomaa ja kolmannelle sekoitus pankosta ja seesaminsiemenistä. Mikäli joku näistä hupenee leivityksen aikana, niin lisää sitä lisää. Kierittele kukin tofupala ensin kauttaaltaan vehnäjauhoissa, dippaa sitten kaurajuomaan ja kierittele lopuksi panko-seesamseoksessa.
  5. Pistä nuudelit keittymään pakkauksen ohjeen mukaan.
  6. Samalla kun nuudelit keittyvät, friteeraa tofut. Mittaa teräksisen/valurautaisen kattilan pohjalle n. 2 cm rypsiöljyä. Kuumenna öljy. Kokeile tofupalasella, koska öljy on valmista. Kun tofu alkaa öljyyn koskiessa sihistä, öljy on tarpeeksi kuumaa. Friteeraa tofupalasia öljyssä n. 30 sekuntia per puoli ja käännä. Paista vielä toiselta puolelta n. 30 sek. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan, jotta ylimääräinen öljy imeytyy siihen.
  7. Valuta vesi pois nuudeleista. Sekoita joukkoon kastike, soijapavut, retiisit, kevätsipuli ja wakame. Tarjoa leivitetyn tofun kanssa heti pian.

Misonuudelit ja Panko-leivitetty tofu. Vegaaninen

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Viivi 23.11.2021 - 20:40

Kuulostaapa super hyvältä reseptiltä (jälleen) ja ratkaisee ongelman, mitä tehdä kaappiin jääneelle puolikkaalle miso-purkille!
Kiinnostaisi kokeilla tätä pankotofua myös salaatin kanssa. Uskotko, että tuota nuudeleiden kastiketta voisi käyttää myös salaatinkastikkeena?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.11.2021 - 10:08

Olipas hyvä idea! Ehdottomasti se sopisi myös salaatinkastikkeeksi. Kuulostaapa todella, todella herkulliselta ja raikkaalta idealta: salaattia tuolla kastikkeella ja rapeaa pankofritattua tofua :).

Vastaa
Moona 22.04.2022 - 18:16

Huippuohje josta perheen ennakkoluuloiset lihansyöjätkin pitivät! Tuo leivitetty tofu kyllä kruunasi annoksen 🙂 Jos arki-iltoina ei kuitenkaan leivitykseen ole aikaa, kannattaako tofut marinoida tai maustaa jollakin? Mietin että jäävätkö mauttomiksi jos vain paistaa pannulla pelkässä öljyssä. Vai riittääkö kastike tuomaan tarpeeksi makua?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.04.2022 - 08:48

Kiitos :). Mä oon silloin käyttänyt valmiiksi marinoitua tofua (Jalotofun), koska maustamaton jää liian latteaksi ja sen maustaminen vie taas oman aikansa. Toi valmiiksi marinoitu tofu riittää ainakin mulle jo sellaisenaan paistettuna – seesamöljyä suosittelen paistamiseen, niin saa samalla makua. Mutta jos haluaa sille helposti vähän lisää makua, niin paiston loppuvaiheilla voi lorauttaa vähän soijakastiketta ja fariinisokeria joukkoon.

Vastaa

Jätä kommentti