Koti Gluteeniton Mansikka-kookosjäätelö (V, GF)

Mansikka-kookosjäätelö (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Vegaanisten jäätelöiden valmistus on hieman jäänyt – tai jumiutunut banaanijäätelöihin ja sorbetteihin. Miksi? Koska ajatus ns. kermajäätelön valmistuksesta on tuntunut vaikealta. Siihenhän tarvitaan kermaa, maitoa ja kananmunia. Miten jäätelöstä saisi hyvän rakenteista ilman kananmunia? Kondensoidulla maidolla se onnistuu, mutta sekään ei ole vegaanista. On toki vegaanista kondensoitua kookomaitoa, mutta maistuuko kaikki sitten taas kookokselta? Sitä on myös vaikea saada käsiinsä ja se on kallista…

Vegaanisten jäätelöiden ongelma on myös, että ne maistuvat mielestäni kaikki enemmän tai vähemmän kookokselta – tai sitten soijalta. Muutamia todella hyviä valmiita kyllä on!

Enkä halua ostaessani mansikkajäätelöä, että se maistuukin sitten kookokselta. Mutta mindset on aivan eri, jos jäätelön nimi onkin mansikka-kookosjäätelö. Tällöin tietää jo etukäteen, että jäätelön kuuluukin maistua kookokselta.

Vegaanista jäätelöä ei myöskään kannata kotona valmistaa kasvikermasta ja -maidosta, koska ilman kananmunia rakenteesta tulee vetinen ja jäinen -ainakin jos joukkoon lisää vielä marjoja. Niinpä koska kananmunat jäivät pois, niin piti jättää myös maito pois laimentamasta. Jäljellä jäi siis pelkkä kerma. Koska pelkkä kerma kuulostaa turhan tuhdilta, niin kookoskerma on sentään kermaa kevyempää, joten näinpä päädyin kokeilemaan soijakermasta ja kookoskermasta valmistettua jäätelöä, johon sekoitin lisäksi soseutettuja mansikoita.

Homma on huomattavasti helpompaa jäätelökoneella – ilman sitä jäätelöistä tuppaa tulla hileisiä. Vegaanisen jäätelön rakenne on erinomainen heti jäätelökoneesta ja parin tunnin pakastamisen jälkeen. Jäätyessään täysin sen rakenne ei ole yhtä smoothi kuin tavallisen. Kuitenkin huoneenlämmössä temperointi eli seisottaminen noin kymmenen minuutin ajan auttaa asiaa.

Maku oli kuitenkin täysi kymppi, mikä on syy sille, että jäätelön resepti pääsi blogiin ♡.


Mansikka-kookosjäätelö – resepti

n. 1 litra

Tarvitset

2½ dl soijakermaa (vaahtoutuvaa, esim. Alpro)
2 dl kookoskermaa (mieluiten yön yli jääkaapissa kovettuneena)
1 dl tomusokeria
5dl mansikoita (tuoreena/pakasteena, n. 300g)

Valmistusohjeet

  1. Vaahdota soijakerma (sen täytyy olla kylmää) vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa tomusokeri vähitellen.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kookoskerma, jos se on ollut yön yli jääkaapissa. Itselläni ei ollut, vaan kaadoin sen vain suoraan soijakerman sekaan ja jatkoin hetken vaahdottamista. Sekoita joka tapauksessa kermat yhteen.
  3. Jos käytät tuoreita mansikoita, poista karat. Soseuta mansikat. Lisää mansikkasose kermaseoksen joukkoon.
  4. Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna käydä. Pakasta parin tunnin ajan ennen tarjoilua. Jos sinulla ei ole konetta, niin kaada se astiaan ja käy pakkasessa sekoittelemassa puolen tunnin välein.

 

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Oletko vielä tutustunut minun ja Jenni Häyrisen Brunssikirjaan? Sieltä löydät yli sata brunssille (ja muuhunkin vuorokauden aikaan) sopivaa resepti. Brunssikirjaan pääset helpoimmin käsiksi tilaamalla sen Adlibriksestä ilman toimituskuluja :)!

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Glotter-Bäckerin 27.06.2018 - 10:52

Voisko kookosmaidon korvata vaahdotetulla Aqua faballa? Vegaanista jäätelöähän on tehty useammassa paikkaa Aqua faballa, tosin kookosmaidolla lantrattuna. Ehkä kookosmaidon sijaan voisi käyttää soijakermaa?

Olen myös miettinyt, Josko kauramaidon ja öljyn seoksella myös tulisi hyvää. Voisi pysyä pehmeämpänäkin, kun kookosrasva ei koveta. Kerta toisensa jälkeen olen nimittäin jättänyt soijakermat kauppaan, kun ainesosalista on alkanut puistattaa ja palmuöljy keskustelun jälkeen ahdistaakin.

Vastaa
Tuuli 12.05.2019 - 20:56

Hei! Minkä merkkinen jäätelökone sulla on käytössä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.05.2019 - 21:12

Joku tosi halpa :D. Philips taitaa olla. Sellanen, jossa on erillinen kiekko, joka pakastetaan. Hyvin se on kuitenkin riittänyt :). Mun kaverilla on monen sadan euron kone, johon saa kaataa jäätelömassan kuumana, kun mun omassa sen pitää olla jäähtynyttä. Muuten lopputulos on aika sama :).

Vastaa

Jätä kommentti