Koti Arkiruoka Linssi-munakoisopasta
Linssi-munakoisopasta. Vegaaninen

Tammikuu tietää laskeutumista joulun juhlareseptien parista arkisempiin ruokiin. Samalla vietetään myös vegaanihaastetta, joka on hyvää aikaa tutustua vielä tarkemmin vegaanisiin resepteihin. Varsinkaan ruoanlaitto vegaanisesti ei lopulta eroa juuri mitenkään ruoanlaitosta eläinperäisin tuottein. Useimmiten eläinperäiset vaihtoehdot vain suoraan vaihdetaan kasviperäisiin niin maitotuotteiden kuin proteiininlähteiden osalta. 

Linssi-munakoisopasta. Vegaaninen

Vegaanisesta ruoanlaitosta on tullut itselleni jo ihan itsestäänselvyys, jota en osaa edes ajatella enää mitenkään hankalana, enkä edes aktiivisesti tule ajatelleeksi syöväni pääosin vegaanisesti. Automaattisesti suuntaan kaupassa vegemeijerituotteiden ja vegehyllyjen luokse. Vaikka kotona arkisesta ruoanlaitosta on tullut vegaanisen tuotevalikoiman laajentumisen ansiosta ihan ajattelematta lähes täysin vegaanista, niin en silti hampaat irvessä pyri edes täysin vegaaniseen ruokavalioon. Ei minua haittaa, jos jossakin tuotteessa on vähän maitojauhetta mukana tai välipalapatukoissa hunajaa. Voin syödä valmisruokaa ja pakastepitsaa, jossa on eläinperäisiä juustoja. Samalla kokkaan omat ruokani mielelläni vegejuustoista. Kylässä syön mitä tahansa pullaa tai kermakakkua, kotona leivon ne vegaanisesti. Ravintolassa voin syödä taconi creme fraichella, jos tälle ei ole vaihtoehtoa. Kotiin valitsen mieluummin soijafraichen. Kotonakin saatan juhla-aterialla valmistaa kalaruokaa, mutta siinäkin käytän mieluummin kaurakermaa kastikkeena.

Linssi-munakoisopasta. Vegaaninen

Samaan aikaan olen innoissani kaikista uusista vegaanisista tuotteista. Iloitsen, jos tutusta karkkipussista on tullut liivatteeton versio tai maitojauhe on jätetty pois. On upeaa, kun vegaanisesta ruoanlaitosta on tehty kuluttajalle helppoa. Vielä kun hinnat saataisiin kilpailukykyisiksi.

Ainakin mulle oli alun perin helpoin lähteä mukaan vegaanihaasteeseen sillä ajatuksella, että nyt haastan itseni tutustumaan vielä tarkemmin ja paremmin vegaanisiin ruokiin, mutta senkään aikana ei tarvitse olla ehdoton. Toisille taas sopii paremmin, että asettaa itselleen ehdottomat rajat. Omalle mielenterveydelleni tiukat rajat tai vaatimukset eivät tee hyvää, vaan ajavat vain itsensä liialliseen tarkkailuun, sättimiseen ja epäonnistumisen tunteeseen. Joustavallakin suhtautumisella olen kuitenkin erilaisten ruokakauppojen appien avulla saanut konkreettista dataa siitä, että eläinperäisten tuotteiden käyttö vain vuosi vuodelta vähenee. Syksyllä vaihdettiin oivariinikin kokonaan vegaaniseen margariiniin ja eläinperäisen juuston kulutus väheni neljäsosaan vuodentakaisesta.
Kukin tavallaan, omien voimavarojen mukaan. Jokainen vegefeta on aina vähentämistä eläinperäisistä tuotteista.
 

Ainaiset kasvisproteiinisuosikkini, edulliset ja kätevät, ovat perinteiset linssit, pavut ja kikherneet. Samoin tofu. Linsseistä ja kasviksista valmistuu tämäkin pasta, jonka raaka-aineet muistan niin hyvin ulkoa, että tätä tulee kokkailtua hyvin usein. Pastasta löytyy useita kasvikunnan umamisia raaka-aineita, munakoisoa ja oliiveja, jotka tekevät pastasta oikein herkullisen.


Linssi-munakoisopasta – resepti

Linssi-munakoisopasta. Vegaaninen

4 annosta

Tarvitset

1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 punaista chilipalkoa tai chilihiutaleita maun mukaan
1 munakoiso tai kesäkurpitsa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 tetra (230 g paino ilman nestettä) (punaisia) kypsiä linssejä
kourallinen kalamata-oliiveja
150g vegefetaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
balsamicokastiketta

400g pastaa

Valmistus

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilipalot, poista siemenet. Kuullota sipuleita ja chiliä öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes sipuli on kypsää.
  2. Siivuta munakoiso (tai kesäkurpitsa). Paista toisella pannulla palaset kummaltakin puolelta öljyssä kullanruskeiksi.
  3. Lisää sipuleiden joukkoon tomaattimurska, linssit ja oliivit. Jätä tomaattikastike hautumaan noin viideksi minuutiksi. Lisää joukkoon munakoiso-/kesäkurpitsapalat. 
  4. Keitä pasta.
  5. Sekoita tomaatti-kasviskastike pastan joukkoon. Rouhi mustapippuria joukkoon. Murenna feta ja ripottele se mukaan. Lisää lopuksi vielä tuoretta basilikaa ja loraus balsamicokastiketta annoksen päälle.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Tilda 14.01.2022 - 19:56

Tämä oli niin herkullista ja pelasti samojen reseptien kanssa kamppailevan arjessa. Kiitos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.01.2022 - 08:41

Oi kiitos! 🙂 Kiva, jos sait tomaattipastaan vaihtelua :).

Vastaa
Laura 18.01.2022 - 18:27

Kiitos ohjeesta, menee kokeiluun! Samoin ajatuksin. Vegaanista voi aina lisätä, mutta joskus voi vähän joustaa myös toiseen suuntaan jos tuntuu hyvältä. Usein käy niin että maku muuttuu sinne kasviksempaan suuntaan siitä huolimatta

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.01.2022 - 09:16

Kiitos ajatuksista :). Näin juuri, sallivuutta molempiin suuntiin :).

Vastaa

Jätä kommentti