Koti Ajatuksia Kyllä Suomessa vegaanin kelpaa!

Kyllä Suomessa vegaanin kelpaa!

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Härkäpapupanini

Kaupallinen yhteistyö Mr. Panini.

Tiedän yhdenkin kaverin, joka inhosi ruoanlaittoa. Hän kuitenkin monta vuotta sitten halusi ryhtyä täysin kasvissyöjäksi, ja koska valmiit kasvisruokavaihtoehdot rajoittuivat aika lailla pinaattilettuihin, oli hänen vain pakko opetella valmistamaan itse ruokansa. Ei siinä, sehän oli vain hyväksi hänelle. Mutta siinä missä sekasyöjä kaveri pääsi usein lintsaamaan ruoanlaitosta, ei kasvissyöjällä ollut samanlaista mahdollisuutta.

Härkäpapupanini

Ja nyt puhuttiin ihan vain kasvissyöjästä. Mutta entäs sitten vegaanit! Heillä vasta hankalaa onkin vielä muutama vuosi sitten ollut. Ihan jo pelkkä ruoanlaitto on vaatinut hirveästi vaivaa, saatikka että olisi voinut ostaa jotakin valmiina. Se hetki, kun ei jaksa, ei huvita ja väsyttää?

Viimeinen vuosi on ollut oikeaa vegaanien kulta-aikaa. Firmat kehittävät kilpaa uusia vegaanisia vaihtoehtoja markkinoille aina nyhtökaurasta erilaisiin jäätelömakuihin. Kehitystä on ollut ilo katsella, eikä tämä toivottavasti jää vain trendiksi. Ja miksi jäisi, kun niin hyviä ja maukkaita vaihtoehtoja on tullut kauppoihin? Erityisen suuressa nousussa ovat olleet vegaaniset valmisruoat. Niiden makuun on oikeasti kiinnitetty huomiota. Niistä on tehty jo niin maukkaita, että ne vetoavat sekasyöjiinkin. Mahtavaa, näin sitä huomaamattaankin tekee enemmän vegaanisia valintoja.

Olen kevään aikana ostanut tai saanut useita vegaanisia valmisvaihtoehtoja maisteltavaksi eri yhteyksissä, joista nyt viimeisenä Mr. Paninin uutukaisen vegaanisen paninin. Siis paninin! Ette tiedäkään, mikä paninien ja kaikenlaisten lämpimien leipien fani olenkaan. Tai ehkä joku muistaa vaikkapa avokado-juustotoastit? Kun toiset valitsevat päivän keiton, niin itse valitsen sen karpalo-briejuustopaninin. Mutta siinäpä se; juusto. En uskonut, että hyvää vegaanista paninia tai lämmintä leipää löytyisi, kun ei kerran hyvää vegaanista juustoakaan.

Härkäpapupanini

Paniniraudalla tai uunissa. Molemmat maistuu! 

Onneksi tähän vegaanipaniniin ei oltu edes yritetty tunkea juustoa, vaan juuston mehevyyden ja rasvaisuuden korvaa chilimajoneesi. (Edit: Majoneesin seassa on kuitenkin hieman sekoitettu vegaanista juustoa – mutta enpä tosiaan sitä maistanut, vaan minulle tämä jälkikäteen kerrottiin). Sen lisäksi välistä löytyy mausteinen härkäpapupihvi, joka maistuu ihan hyvältä falafelilta, ja jos jotain vihreää haluaa lisäksi, niin sen voi sitten lisätä itse tuoreeltaan. Itse suosittelen avokadosiivuja ja kevätsipulia. Lime ja korianteri sopii myös. Ui jumpe, ihan törkeen hyvää! Kokeilin niin paninikoneellani kuin uunissa nopeasti paistettuna. Molemmat maistuu! Juuri esimerkiksi tällaisten vaihtoehtojen vuoksi, on kenen tahansa helppo valita joskus vegaanivaihtoehto.

Kiitos vegaanisten valmisruokien, nyt voidaan Markuksen kanssa välillä viettää täysin rokulisunnuntaita netflixiä, tai Skamia, katsellen ja härkäpapu-chilimajo-panineja mutustellen. Ja ihan turha kokea huonoa omatuntoa, jos arki-iltojen kiireessä joskus pistää valmis- tai puolivalmisaterian lämpiämään. Sitähän varten ne ovat. Ei päivittäiseen käyttöön, mutta silloin tällöin elämää helpottamaan.

Sipsikaljavegaaneista (kuin myös Vegaanisista Kasvisruoista) on lyhyessä ajassa tullut Facebookin yksi aktiivisimmista ja innokkaimmista ryhmistä. Siellä jaetaan usein kuvia runsaista kauppaostoksistaan. Kuvat pursuavat erilaisia vegaanisia raaka-aineita, valmisruokia ja puolivalmisteita, ja nämä kuvat saavat vielä useita satoja tykkäyksiä. Jengi on ihan superkannustavaa ja tukemassa toinen toisiaan. Heh, huomasinpa juuri tätä kirjoittaessani ja facebookiin eksyessäni, että kyseisestä paninista kyseisessä ryhmässä on melkoinen hypetys.

Härkäpapupanini

Tämän hetkisen lempisarjani. Kiitos kaverit, kun suosittelitte! 

Pari päivää sitten huomioni kiinnitti myös kuva, johon oli koottu useita kuvia kaupan vegaanihyllyistä, jotka ammottivat tyhjyyttään. Tai kaverini jakama kuva, jossa nyhtökauraa myytiin kympillä paketti ja vieressä oli jauhelihaa -30% tarralla.

Vegaanihaaste saa joka vuosi yhä enemmän osallistujia. Helsingissä on nyt puolen vuoden sisään järjestetty kaksikin vain kasvisruokaan keskittyvää ruokatapahtumaa.

Yhtäkkiä veganismista on tullut cool ja trendikästä. Kuulun itse siis juuri tähän joukkoon, joka on vasta monipuolisten vegaanivaihtoehtojen rantauduttua päivittäistavarakauppoihin kiinnostunut kokeilemaan enemmän vegaanista ruokaa. En trendikkyyden vuoksi, vaan eettisyyden ja ekologisuuden vuoksi – ja siksi että se on nykyään helppoa. Tuskin olisin valmis ihan vain vegaanisuuden vuoksi hakemaan kissojen ja koirien kanssa ympäri Helsinkiä erikoistuotteita. Tai entä jos et edes asu Helsingissä?

Härkäpapupanini

Mitenkä teillä muualla Suomessa asuvilla on asiat?

Usein sanotaan, että Suomi tulee aina niin jäljessä, mutta kyllä vegaanisuudessa Suomi on kulkenut aika kärjessä. Ranskassa asuvat suomalaiset ystäväni kertovat, että tavallisesta kaupasta saa esimerkiksi vain yhtä lajia linssejä. Meillä sitä on viereisessä S-Marketissa kaikkea puy-linsseistä belugalinsseihin. Ja ranskalaiset ystävät ovat aivan ihmeissään, kun kaverini kertoi olevansa kasvissyöjä. Entä vaikka Kreikassa tai Balkaneilla? Vegaanisuudesta ei ole hajuakaan. Mitenkä pärjäilee vegesiskoni tai hänen vegaanipoikaystävänsä Etelä-Amerikan matkallaan? Uhmakkaasti he sinne lähtivät, mutta katsotaan, onko heillä enää mitään luiden ympärillään palatessaan, kun vegeruoan saaminen on kuulemma vielä vaikeampaa kuin he olisivat koskaan uskoneet.

Brittilehti listasi juuri maailman parhaat kaupungit vegaanien kannalta, ja sielläpä oli Suomi kolmanneksi mainittuna!

Kyllä meillä Suomessa vegaanien kelpaa!

Härkäpapupanini


Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Glotter-Bäckerin 12.05.2017 - 12:59

Hei todellakin! Suomalainen elintarviketeollisuus niin rynnistää etunenässä ja koska me ollaan kokeilunhaluisia (eikä kalkkisia kuten ranskikset) niin hienoa muutosta on saatu aikaseks. Just kitisin tässä kavereille, että täältä Saksasta saa ehkä 22 eri makua tofua ja valmiita soijaschnitzeleitä mutta ei mitään jänniä ja arkisiakin uutuuksia, kuten Vihiksiä tai Pirkka-härkispullia. Soijajauhot ja seitan-seokset ovat juuri saapuneet marketteihin, sitä ennen niitä ei löytynyt mistään…. Eli tuotekehittely rajoittuu Keski-Euroopassa lähinnä uusiin marinadeihin ja seitamakkaramakuihin. Syökää te vaan munkin nyhtikset ja härkiksit, nyyh!

Muuten en olisi itsekään uskonut, että Etelä-Amerikasta on niin vaikea saada vegeruokaa. Siellä missä kaikki mahdolliset hedelmät ja avocadot kasvaa! Tai siis no Brasiliassa´en kyllä odottaisi muuta kuin pihvin lisukkeita mutta että muualla kans? Kerro terkkuja, että Perusta löytyi suosiolla kasvisruokaa, ei tarvinnut syödä marsuja 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.05.2017 - 15:41

Ai oho! Saksan olin juuri ajatellut olevan se toinen Euroopan vegaanimekka! Tofun 22 eri makua kyllä puhuu sen puolesta, mutta ilmeisesti valikoima on rajoittunutta ;). Etelä-Amerikasta kun ajattelisi saavan papuja ja hyviä vihanneksia, mutta näin ei kuulemma sitten kuitenkaan ole?.. :/

Vastaa
Kuuraparta 12.05.2017 - 18:27

Tosin vegaanista juustoa tuohon on tungettu, se vaan on kastikkeen seassa, yhtenä aineksena ”vegeraaste (vesi, kookosöljy, muunnettu tärkkelys, maissitärkkelys, sakeuttamisaine (ksantaanikumi), väri (E160b), suola)”.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 12.05.2017 - 22:21

Kiitos korjausksesta, ja anteeksi huolimattomasta ainesosaluettelon lukemisesta! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti