Koti Arkiruoka Kuusenkerkkäpestopasta

Kuusenkerkkäpestopasta

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

”Jo nyt menee huonosti, kun joutuu kuusta jyrsimään” – Mökkinaapuri

Nyt alkaa olla viimeisiä hetkiä kerätä herkullisen kirkkaanvihreät kerkät talteen kuusista ja kokeilla ihanaa virkistävää vaihtoehtoa kaupan pestolle; kuusenkerkkäpestoa.

Kuusenkerkät ovat kuusen keväisin kasvattamia uusia päitä oksiinsa. Kerkät ovat ne kirkkaanvihreät oksien kärkiosat. Kerkkiä voi käyttää niin kauan kuin ne ovat vielä pehmeitä ja kirkkaanvaaleanvihreitä. Suurin piirtein kesäkuun puoleen väliin saakka. Tummentuessaan ne kovettuvat neulasiksi. Niissä on ihana makea keväisen metsän maku.

Kuusenkerkkäpesto


Keräsin mökkimme pihasta kuusenkerkkien lisäksi vuohenputkia. Nämä villiyrtit päätyivät sitten monenmoiseen käsittelyyn keittiön puolelle. Tuli keiteltyä liemiä, jäätelöä, siirappia, heiteltyä salaatteihin, marinointiliemiin, graavaukseen, ja savustettunakin kokeiltiin. Jatkossa voikin hyvin olla, että ilmaantuu reseptejä varsinkin kuusenkerkästä, jonka makean kirpeään ja kesäiseen makuun olen aivan hullaantunut.

Nämä tarvitset kuusenkerkkäpestoon

Vuohenputkia kasvaa aivan joka puolella isoina mattomaisina alueina oikein kiusaksi asti. Niiden tunnistuksen kanssa on kuitenkin periaatteessa oltava tarkkana, sillä sen voi sekoittaa myrkylliseen myrkkykeisoon. Myrkkykeiso kasvaa kuitenkin erilaisessa kasvuympäristössä; soilla ja muilla kosteilla alueilla. Vuohenputken lehtiruoti on kovera, myrkkykeisolla ei. Tältä sivustolta löytyy tarkempia tietoja vuohenputken tunnistuksesta.

Kuusenkerkkäpestosta tuli maultaan hyvin metsäinen ja mukavan kirpsakka. Ei todellakaan mitään kaupan purkkipestoa. Tästähän voisi kehittää jo bisnesidean.. Purkitettua kuusenkerkkäpestoa, niin mainion makuista siitä tuli!


Kuusenkerkkäpestopasta

Kuusenkerkkäpestopasta

Kuusenkerkkäpestopasta

Tarvitset

Kuusenkerkkäpesto

n. 2dl

1 dl kuusenkerkkiä
2 dl vuohenputkia
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl parmesania
0,5 dl (auringonkukan)siemeniä (itse käytin siemensekoitusta)
pari rouhaisua pippuria myllystä
n. 1,5 dl oliiviöljyä (lisää haluamasi sakeuden verran)

Pasta

2:lle

150g spagettia tai muuta pastaa
2 tl suolaa
ainakin litra vettä

 

Ohjeet

  1. Valmista pesto: Mittaa ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja sekoita. Lisää öljyä niin paljon, että saavutat halutun sakeuden. Mitä enemmän öljyä, sen juoksevampaa.
  2. Keitä pasta: Lisää suola veteen ja kiehauta. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja keitä al denteksi. Tiesithän, että pasta vaatii reilun määrän keitinvettä, jotta siitä ei lopulta tule limainen pastamössö. Al dente pastan saavuttamiseksi keitä n. 2 minuuttia vähemmän kuin pussin kyljessä lukee. Maistelu auttaa havaitsemaan, koska pasta on täydellistä.
  3. Sitten vain pesto sekaan ja raastettua parmesania päälle!

Huom! Muistathan, että kuusenkerkät eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan maanomistajalta on kysyttävä lupa. Oma mökki on siis erittäin hyvä paikka kerätä niitä.

Vinkki: Kuusenkerkkiä voi myös pakastaa. Ylijääneen kuusenkerkkäpeston voit käyttää esimerkiksi näihin kuusenkerkkäcrostineihin.

Jäikö nälkä?

1 kommentti

Kuusenkerkkäcrostinit – Viimeistä murua myöten 2.06.2016 - 22:13

[…] Kuusenkerkkäpastasta ylijääneen kuusenkerkkäpeston käytin näiden superhelppojen, nopeiden ja herkullisten crostineiden valmistamiseen, johon upposi samalla kuivahtanut oliiviciabatta. Tarjoa näitä vaikka kesäisenä alkupalana. […]

Vastaa

Jätä kommentti