Koti Japani/Korea/Kiina Kiinalaiset kevätsipulipannukakut

Kiinalaiset kevätsipulipannukakut

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kevätsipulipannukakut

Rapsakat, moni kerroksiset suolaiset kevätsipulipannukakut ovat superherkullisia – kuten voisi öljyisiltä leiviltä uskoakin. Moni tietää ne Lie Me:n kuuluisan suosituiksi nousseista Shanghai tacoista, joissa tacoina on käytetty juurikin kiinalaista kevätsipulipannukakkua.

Tacoiksi täyttäminen ei taida olla se autenttinen tapa syödä näitä, mutta erittäin hyvä ja kekseliäs ja mielestäni niin saa parhaan kokonaisuuden. Perinteisesti näitä syödään joko dippaillen dippikastikkeisiin tai tarjotaan muun ruoan ohessa. 

Kevätsipulipannukakut

Taikina on tuiki”tavallinen” eli vedestä ja vehnäjauhoista vaivattu taikina. Pannukakun kerrosmaisen ja lohkeilevan rapean tekstuurin takana onkin taikinan taittelutapa. Kun ohueksi kaulittu taikinalevy voidellaan öljyllä ja taitellaan pari kertaa, niin kerrosten väliin jäävä öljy saa aikaan taikinan kohoamisen kerroksiksi. Jotta öljy ei valuisi kaulittaessa ulos, se sekoitetaan aluksi vehnäjauhojen kanssa paksummaksi.

Kevätsipulipannukakut

Kevätsipulipannukakut Kevätsipulipannukakut
Kevätsipulipannukakut Kevätsipulipannukakut

Kevätsipulipannukakut

Videon muodossa kevätsipulilettujen valmistus, jos se vielä helpottaisi sinua :).

Mitään hirveän nopeita pyöräytettäviä nämä eivät ole. Varsinkin jos meinaa vielä valmistaa pannukakuille täytteitä, niin siinä todella vierähtää lähes koko päivä kaikkinensa, mutta itsensä ja syöjät saa kyllä tyytyväisiksi :). 

Näitä sää useista etnisistä kaupoista pakkasesta valmiinakin, mikäli haluaa välttää askartelun. Maku on kuitenkin eri, sillä näissä valmislätyissä ei maistu kevätsipuli tai seesamöljy mitenkään erityisen vahvasti. Erittäin rapeita ja hyviä lättysiä ne ovat muuten.


Kiinalaiset kevätsipulipannukakut – resepti

Kevätsipulipannukakut

Vinkki: Käytä näitä ns. tortilloina ja valmista täytteeksi japanilaisista letuista tuttuja täytteitä (maistuvat silloin todella lähelle kuuluisia Shanghai tacoja). Tai kokeile korealaisia täytteitä.

12 kpl

Tarvitset

600 g (9 dl) vehnäjauhoja
2½ dl kiehuvaa vettä
1½ dl kylmää vettä
1 tl suolaa

Täyte:

20 kevätsipulinvartta*

1½ dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä
½ dl seesamöljyä
1 tl suolaa

*Kaupassa kevätsipuli myydään yleensä niputtain pusseihin pakattuina. Kaksi tällaista pussia.

Paistamiseen seesam- tai rypsiöljyä

Dippikastikkeet – jos syöt näitä esimerkiksi alkupalana dippaillen

-Laoganma eli crispy chili öljyä (löytyy aasialaisista kaupoista)
-Ssamjang-kastiketta (löytyy ihan Prismasta tai hyvin varustelluista kaupoista, myös aasialaisista kaupoista)

Itse tehty riisiviinietikka-soijadippi – sekoita ainekset vain keskenään:

1 rkl tummaa siirappia
2 rkl mustariisiviinietikkaa (löytyy etnisistä kaupoista)
2½ rkl soijakastiketta

 

Valmistus

  1. Mittaa kulhoon vehnäjauhot. Kaada kiehuva vesi joukkoon samalla haarukalla sekoittaen. Kiehuva vesi on olennaista, sillä se rikkoo vehnän proteiineja, jolloin lopputuloksesta ei tule liian sitkas. Kylmä vesi ja vaivaaminen auttavat kuitenkin pienen sitkon muodostuksessa.  Sekoita sen jälkeen kylmä vesi ja suola ja ala vaivata vettä taikinan sekaan. Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on muodostanut kiinteän pallon. Jätä taikina lepäämään ilmatiiviisti peiteltynä huoneenlämpöön vähintään 45 minuutiksi. Omani taisi levätä 2 tuntia.
  2. Hienonna kevätsipulinvarret. 
  3. Sekoita vehnäjauhot, rypsiöljy, seesamöljy ja suola keskenään.
  4. Taikina jaetaan 12 osaan. Jotta se olisi helpompaa jaoin taikinan ensin kahtia ja jätin toisen puolen vielä ilmatiiviisti odottelemaan, jotta se ei kuivu. Puolikas taikina oli helppo muotoilla pötköksi ja jakaa kuuteen osaan.
  5. Kauli kukin taikinapallo mahdollisimman ohueksi soikion malliseksi levyksi. Oma taikinani ei tarttunut lainkaan alustaan, mutta jos se meinaa tarttua niin levitä alustalle hieman öljyä, jonka päällä taikinan saa kaulittua tarttumatta. Älä mielellään lisää jauhoja kaulimista varten.
  6. Levitä n. 1½ rkl öljy-vehnäjauhoseosta tasaisesti kaulitulle taikinalle. Ripottele sen päälle hienonnettua kevätsipulia.
  7. Rullaa taikina pitkältä sivulta rullalle. Pyörittele tämä rulla toisesta päädystä rullalle. Kauli tämä littanaksi.
  8. Paista kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin, kunnes pannukakut ovat kullanruskeita.
  9. Tarjoile mielellään heti.

Jos et usko syöväsi heti kaikkia pannukakkuja, niin ne kannattaa pakastaa raakana. Pakasta ne siinä vaiheessa, kun olet kaulinut ne littanoiksi ja ne olisivat paistoa vaille valmiita. Laita kunkin taikinaletun väliin leivinpaperia, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Kun paistat niitä pakkasesta, älä sulata välissä, vaan lisää ne jäisinä pannulle.

Kevätsipulipannukakut

Kevätsipulipannukakut

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Johanna 7.02.2022 - 12:10

Kiitos ohjeesta! Voisikin kokeilla näitä vanhojen aikojen muistoksi. Kiinassa ollessani söin tätä työpaikan ruokalassa. Olivat kyllä isommasta levystä leikattuja paloja, mutta ”samaa leipää”

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.02.2022 - 16:58

Ai että, vähän ruokakateellinen olen, kun olet saanut näitä ihan Kiinassa syödäksesi :). Kiitos itsellesi.

Vastaa
Meeri 26.02.2022 - 18:21

Kiitos, ihanaa tätä ohjetta olenkin kaivannut! Nyt saa kotikeittiöstä yhtä hyviä lettusia kuin Lie Me:n Shanghai tacot 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.03.2022 - 07:02

Oi mahtavaa! Se on kyllä ollu tavotteena itelläki, kun en Shanghai tacojen mahdollisuuksien lähellä edes asu =).

Vastaa

Jätä kommentti