Koti Retkeily Kevon Kanjonin vaellus, 4 päivää, 63km

Kevon Kanjonin vaellus, 4 päivää, 63km

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kevon kanjonin vaellus

Kesäisen vaelluksen kohteeksi valikoitui Kevon luonnonpuisto sen uskomattomien maisemien vuoksi. Olimme kuulleet, että tässä oli Suomen kaunein vaellusreitti, joten olihan se itse koettava. Matkustimme yöjunalla Rovaniemelle, josta ystävämme Mikko noukki meidät kyytiin ja matka jatkui kohti vaelluksen aloituspistettä, Sulaojaa.

Tässä tekemämme video Kevon vaelluksesta. Varoitus: aiheuttaa retkikuumeen.

Pääsimme aloittamaan vaelluksen vasta varttia vaille seitsemän, mutta pohjoisen valoisuuden takia se ei ollut ongelma. Ilma oli lämmin eikä ollut hyttysiä taikka mäkäräisiä. Reitin alussa oli paljon tunturikoivikkoa ja mietimme, että tämä olisi kyllä hieno ruskakohde. Luomusjärven ja Nuorttatjärven välissä kulkeva harju oli ilta-auringossa uskomattoman kaunis. Ehkä vieläkin suurempi yllätys odotti Kevon seinällä, kun eteemme avautui uskomaton kanjoninäkymä. Kanjoni oli huomattavasti massiivisempi, mitä olimme kuvitelleet kuvien perusteella (tyypillinen ilmiö). Fiellun (Fjellun) putous oli samalla tapaa paljon kookkaampi, kuin olimme kuvitelleet. Ehdottomasti hienoin vesiputous, johon olemme Suomessa törmänneet.

Kevon kanjonin vaellus

Ylängöllä oli tuulista ja karua, mikä oli omalla tavallaan kaunista. Kokonaisuudessaan Kevon kanjoni oli uskomattoman kaunis, kuten video ja kuvat antavat kertoa. Todellisuus on aina vielä kuvia ihmeellisempää 😊. Suosittelemme sen kokemista!

Kevon kanjonin vaellus Kevon kanjonin vaellus

Kevon kanjonin vaellus Karua tunturiylänköä

 

Käytännönvinkkejä:

  • Autonsiirto onnistui ottamalla yhteyttä etukäteen Utsjoki-infoon sähköpostitse. Tarkastimme myös bussiyhteydet. Lähtö-ja päätepisteeseen kulkee myös busseja, joten on mahdollista tulla esimerkiksi Rovaniemelle junalla ja kulkea sieltä bussilla Sulaojalle ja tulla bussilla Kenestuvalta takaisin.
  • Reitti sopii hyvin kolmen-neljän yön vaellukseen. Lyhyemmässä ajassa en suosittelisi yrittämään. Reitillä on paljon nousua ja laskua kanjoniin ja sieltä takaisin ylös. Yhteensä reitillä oli nousua varmaan 2000 metriä. Vaelsimme itse ensimmäisenä päivänä n. 10km. Seuraavana n. 20 km, kolmantena n. 20km ja viimeisenä päivänä 11km.
  • Vettä on hyvin saatavilla erinäisistä joista.
  • Vedenylityksiä on neljä. Elokuun alussa hyvin kuuman ja kuivan kesän jäljiltä vedenkorkeus oli kuulemma normaalia matalammalla. Ystävämme kertoivat, että he olivat reittiä vaeltaessaan joutuneet vaihtamaan uima-asuun vedenylityksissä. Vedenylityspaikkoihin on laitettu vaijereita ja lenksuja, joista pitää kiinni, mikäli sauvat ovat jääneet kotiin.
  • Varaus-tai autiotupia ei Kevon kanjonin reitillä ole. Suosituin telttailupaikka oli ehdottomasti Fjellun putous, joka muistutti jo leirintäaluetta lukuisine telttoineen. Yöpymiseen tarkoitettuja paikkoja on kuitenkin lukuisia, joten leiripaikan pystyy hyvin valitsemaan niin että saa olla aika rauhassa. Suurin osa tuntui yöpyvän ensimmäisen yön Ruktajärvellä, toisen Fjellun putouksella ja kolmannen Gamajotnsuohppasajassa. Meidän suosikkiyöpaikka oli Njaggaleampissa, josta avautui uskomattomat – lähes norjamaiset vuonomaisemat.

Kevon kanjonin vaellus

Njaggaleampan maisemat lumosivat

  • Kulkusuunnalla ei varmaan juurikaan ole eroa. Tuntui, että suurin osa vaelsi Sulaojalta Kenestupaan päin, sillä vastaantulijoita ei juurikaan ollut.
  • Kevo on luonnonpuisto, jossa ei saa poiketa polulta ja yöpyä saa vain merkityillä paikoilla. Tulia ei tietenkään saa tehdä kuin tulipaikoilla (joita löytyi yöpymispaikkojen yhteydestä).
  • Jos joku kaipaa tietoa, niin verkkoyhteyttä ei vaellusreitillä ollut.
  • Kannathan kaikki roskat pois puistosta, sillä Kevon reittiä huolletaan vain jalkaisin.

Kevon kanjonin vaellus

Kevon kanjonin vaellus

Karun tunturiylängön ja todella vehreän vehmaan kanjonin pohjan luonnon ero oli huikea. Vain sata-parisataametriä laskeutumista ja on yhtäkkiä aivan eri maisemissa.

Kevon kanjonin vaellus

Kevon kanjonin vaellus

Kevon kanjonin vaellus

Jäikö nälkä?

22 kommentit

Marianna 27.08.2021 - 11:57

Moikka,
ollaan parin viikon päästä lähdössä samalle reissulle, ja olisin kiinnostunut siitä mitä tapahtui reissun päätöspisteessä. Meillä ollut tapana hakeutua johonkin läheiseen ruokapaikkaan vaelluksen jälkeen syömään kunnon ateriat. Kävittekö te reissun päätteeksi jossain lähistöllä syömässä? Tai noin muuten, lähdittekö heti takaisin kohti Rovaniemeä vai poikkesitteko jossain/yövyittekö jossain? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.08.2021 - 09:14

Joo, hyvä kysymys! 🙂 Siitä voi jatkaa Inariin tai Utsjoelle. Inarissa suosittelisin Hotelli Kultahovea ja Aanaar-ravintolaa. Sinne suuntaan ei heti jatkettu, vaan kierrettiin Utsjoen kautta ja sieltä Karigasniemelle ja lopulta paluumatkalla oltiin Kultahovissa yötä ja Aanaarissa syömässä. Suositus sille.
Mutta tosiaan jos haluaa vielä pohjoisempaan, niin Utsjoelle lähdettiin yöksi. Yövyttiin jossakin leirintäalueella, mutta käytiin syömässä Aurora Holidays & restaurant:ssa syömässä. Iso suositus sillekin. Aanaarissa on super fine diningia, mutta Aurora Holidaysissa oli semmosta rehtiä, hyvää bistroruokaa :). Tosi kaunis paikka sisältä, tosi mukava omistaja ja vegeruoat oli hyvin huomioitu kans menussa.

Vastaa
Hanna 30.08.2021 - 08:10

Kuulostaa ihanalta vaellus kohteelta. Itse juuri olen Hetta-Pallas vaellukselta tulossa ja bussissa istuessa on hyvää aikaa miettiä uusia vaellus kohteita. 🙂 toivattavasti ensi syksynä pääsen Kevoon.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.08.2021 - 09:16

Oi ihanaa, tiedän fiiliksen, kun vaellukselta palatessa haluaisi jo pian uudestaan =). Kevo on kyllä tosi hyvä seuraava vaelluskohde :).

Vastaa
johanna 30.08.2021 - 13:28

Kiitokseksi hienosta matkakuvauksesta, haluan antaa vastalahjaksi vinkin tämän hetken saunan jälkeiseväästä. Kiuasmaissi! Kotimainen maissi folioon ja kiukaalle saunomisen ajaksi. Sitä voi käännellä välillä. Sitten hetkeksi maissi jäähtymään ja pikkuinen voilastu päälle sekä suolaa ja se on siinä! Kokeilin kuna saunoin ja uin ehkä noin tunnin. Maissista tuli hyvä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.09.2021 - 11:52

Ai että!! Kiitos! Vitsi miten loistava idea =)) Tämä menee testiin.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 13.09.2021 - 16:06

Todella kauniin näköistä! Mekin katseltiin, että hyvin pääsisi tuonne busseilla tulemaan sekä alku- että päätepisteeseen. J-bus on niin sympaatinen 😀

Ja nauratti myös, kun oli niin tutunnäköisiä rinkkoja. Meillä täsmälleen samat – siis väritkin, mulla musta Kajka ja puolisolla vihreä isompana.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.09.2021 - 11:56

Haha 😀 Onpas hauska! Mulla on tummansinine/tummanharmaa tosin :).

Vastaa
Markus 22.05.2022 - 11:40

Moikka. Kiitos hienoista kuvista ja vinkeistä. Mainitset että Utsjoki infosta saitte hoidettua autonsiirron. Miten tämä tapahtui käytännössä, entä kuinka kallis palvelu tämä on? Kävelisin tietty mielelläni edes takaisin mutta ei taida aika riittää siihen 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.05.2022 - 08:54

Kiitos :). Laitettiin sähköpostia Utsjoki infoon ja kysyttiin, miten autonsiirron saa :). He sieltä järjestivät sen. Se oli muistaakseni n. 80e.

Vastaa
Satu 25.07.2022 - 13:41

Kiitos tästä vaellustarinasta! Ja sai hyviä vinkkejä omalle reissulle. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 25.07.2022 - 20:58

Hyvä jos tuli hyödyllistä tietoa vaellusta varten, nauttikaa! 🙂

Vastaa
Sanna 9.05.2023 - 11:23

Hei, voiko tuolla reitillä Sulaojan ja Fjellun välillä yöpyä riipparissa? Vai onko teltta varmempi vaihtoehto mukaan?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.05.2023 - 18:53

Yöpyä saa vain merkityillä paikoilla, paitsi ihan aluksi Luomusjärven kohdalla saa vielä yöpyä muullakin :). Alueella on lähinnä matalia tunturikoivuja, joista kaikki eivät ole niin vahvarunkoisia. Ihan sillä silmällä en katsonut, mutta ketään ei ainakaan näkynyt riipparilla..

Vastaa
Anna Pakisjärvi 19.06.2023 - 11:35

Hei, kuinka paljon auton siirto maksoi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.06.2023 - 09:09

Maksoi tuolloin 70-80. Hintahaitari on kuulemma suuri. Tuo hinta saatiin kun otti etukäteen yhteyttä Utsjoen matkailutoimistoon ja kysyi sieltä 🙂

Vastaa
Elina 26.06.2023 - 21:06

Hei, Olen saanut retkeilykärpäsen pureman Kilpisjärvellä ja nyt suunnitellaan seuraavaa reissua. Utsjoki-Kevo on ollut aina haaveissa, mutta mietin reitin vaativuutta. Onko reitillä tosiaan 2000m pelkää nousua vai onko siinä myös laskut mukana, Jos reitin tekee 4:ssä päivässä tällöin reitti on siis verrattavissa siihen, että nousee joka päivä Saanalle.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.07.2023 - 08:19

Kiva kuulla, että retkeily kiinnostaa ja innostaa :). Joo on tosiaan näin, että pelkkiä nousumetrejä tulee 2000 metriä. Juurikin näin kuten sanoit, Saanalle joka päivä :). Reitti kulkee ylös-alas kanjonissa ja nousua kertyy siis paljon lyhyelle matkalle. Se on hieman rankka, mutta ei mitenkään mahdottoman rankka.

Vastaa
Jarno 6.07.2023 - 22:12

Käytiin 16- ja 18-vuotiaiden lasteni kanssa reitti Sulaojalta Kenestuvalle juhannusviikolla. Polarin kello mittasi nousuiksi 2125 metriä ja laskuiksi 2310 metriä. Kenestupa on muistaakseni tuon parisataa metriä alempana kartankin mukaan.

Vastaa
Niclas Hemtman 30.06.2023 - 15:12

Moro! Tosi hienoja kuvia!! Mietin tässä kun olen lähdössö Kevolle just vaellukseen, että millä ihmeellä saa akun kameraan kestämään näin kauan? Peilitön? Vai mikä on niksi? Vara-akut? T. Niclas

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.07.2023 - 08:20

Kiitos! Kiva, kun olet lähdössä :). Mulla on juurikin peilitön kamera, mutta aiemmin oli perinteinen peilillinen järjestelmäkamera, jossa akku kesti mielestäni vieläkin paremmin. Olen kokenut, että jos vain ottaa kuvia (ei videokuvaa), niin yksi akku riittää viikon vaellukselle. Olen silti pitänyt myös 1-2 vara-akkua mukana kaiken varalta, mutta yleensä niitä ei tarvita.

Vastaa
Tuomas 9.01.2024 - 08:33

Kevon maisemat ovat tosiaan upeat. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta ja hyvästä käytännön vinkit -listasta!

Vastaa

Jätä kommentti