Koti Italia/Ranska Itse tehty vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit (V)

Itse tehty vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit

Tuleeko sinun itse valmistettua pastaa? Itse valmistan ehkä nelisen kertaa vuodessa, ja silloin ne ovat lähes aina ravioleja. Taglietellea ja pappardellea on myös tullut kaulittua, mutta täytyy todeta, että kaupan valmis-tuorepastatkin ovat kuitenkin täysin ok, ja on myös erittäin hyviä kuivapastoja, niin ainakaan yksin en puuhaan enää ryhdy. Kaverin kanssa tosin voisi hyvin viettää aikaa pastataikinaa kaulien.

Vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit

Ravioleille sanon sen sijaan kyllä! Ravioleja saa tietysti valmiina, mutta et pääse itse vaikuttamaan täytteisiin ja monet täytteet ovat todella teollisen makuisia ja näköisiä (tarkoitan sellaista tasaista paksua harmahkoota massaa, jossa ei ihan hirveästi makua ole). Tästä huolimatta hyödynnämme kyllä säännöllisesti valmisraviolejakin, sillä ovathan ne kuitenkin ihan supernopeaa arkiruokaa ja niiden kastike on aina omassa hallinnassa.

Vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit

Vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit

Osallistuin jokunen kesä sitten Italiassa viikoksi pastan valmistuskurssille, ja siellä opittiin kaksi erilaista pastataikinaa. Kananmunallinen ja kananmunaton. Raviolit kuuluisi valmistaa kananmunallisesta pastasta, mutta lähdettiin silti ystäväni Julian kanssa kokeilemaan vegaanista pastataikinaa ravioleille. Kaunis keltainen väri niistä puuttuu (voisi saavuttaa lisäämällä kurkumaa), mutta muuten ihan kelpo taikina. Ratkaisevampaa on kuitenkin taikinan ohuus sekä täytteiden ja mahdollisen kastikkeen maku.

Ainakin tuolla Umbrian pastakurssilla opetettiin, että kaikki pasta tulee kaulia (koska perinne), paitsi raviolit saa tehdä pastakoneella, koska muuten on hyvin haastava saada tarpeeksi ohutta. Ennen pastakoneen omistamista kaulitsin myös raviolitaikinat, mutta kokemuksesta puhun, että mikäs raviolit pilaisi tehokkaammin kuin paksu taikina täytteiden ympärillä :D. Pastakone toi huomattavan helpotuksen ja nopeutuksen pastapuuhiin.

Ricotta-pinaatti-tyyppisesti tehtiinkin tofu-pinaattitäytteellä täytettyjä ravioleja. Ei mitään arkiruokaa, mutta juuri sellaista, jota on hauska puuhastella kahdestaan tai porukalla. Kastikkeen voit päättää itsekin, mutta me käytimme kaurakermat jääkaapista pois :).


Tofu-pinaattiraviolit – resepti

Vegaaninen pasta ja tofu-pinaattiraviolit

3-4:lle

Pastataikina

n. 3,5 dl durumjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
n. ½ tl suolaa

Täyte

1 pkt marinoitua tofua (n. 300g, käytin Jalotofun)
250g pakastepinaattia – sulatettuna
2rkl kuivattua minttua
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl hienoksi rouhittua pähkinäseosta (mulla oli seesaminsiemeniä, pistaaseja, hasselpähkinää – kaikki about saman verran)
1/3 tl korianterijauhetta
suolaa

Kastike

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2,5 dl pippuri-maustettua kaurakermaa (tai peruskaurakermaa ja mausta runsaalla pippurilla)
n. 2-3 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa

Lisäksi tarjoiluun jotain tuoretta yrttiä, jos löytyy :). Laitoimme tuoretta minttua, mutta myös esim basilika, salvia tai persilja sopii.

Valmistusohjeet

  1. Ota iso kulho. Mittaa vehnäjauhot ja durumjauhot pohjalle. Lisää suola. Sekoita ne keskenään. Tee keskellä käsillä kuoppa, johon kaadat veden. Ala pyörittää vettä, niin että tartut aina osaan jauhoista. Lisää vähitellen vesikuoppaan jauhoja ja ala työstää käsin taikinaksi kuin työstäisit normaaliakin pastataikinaa. Lisää jauhoja aina niin kauan, kunnes saat muodostettua kiinteän taikinapallon, joka ei ole enää vetinen, vaan irtoo hyvin käsistä ja saat muodostettua hyvin pallon. Varo lisäämästä liikaakaan jauhoja. Tätä on aika vaikea selittää ilman videota, mutta toivottavasti onnistut :). Ala sitten vaivata palloa työtason päällä. Vaivaa kuin vaivaisit pullataikinaa, vahvoin kämmenliikkein käännellen ja pyöritellen. Vaivaa vähintään 10 minuuttia. Taikina on valmis, kun siihen painaa sormella kolon ja se tuntuu kimmoisalta, eli kuoppa alkaa nousta itsestään takaisin. Kananmunattoman taikinan kanssa vaivaus on vielä tärkeämpää ja liikaa et voi vaivata. Vaivaa siis sydämesi kyllyydestä, jotta taikinasta ei tule repeilevää. Kääri pallo kelmuun ja jätä huoneenlämpöön vetäytymään puolesta tunnista pariin tuntiin.
  2. Valmista sillä välin täyte. Sulata pakastepinaatti. Kaada ylimääräiset nesteet pois. Murustele tofu joko käsin hienoksi muruksi tai esim tehosekoitinkulhossa muruksi. Rouhi pähkinät tehosekoittimessa tai veitsellä hienoksi. Sekoita kaikki täyteainekset yhteen.
  3. Kun pastataikina on vetäytynyt, ala kaulia sitä pastakoneen ohjeiden mukaan. Omallani tulee sopivaa, kun pastan vetää vielä 7-asteikon lävitse. Tavoite on saada mahdollisimman ohut, mutta koossapysyvä taikina. Tee kerralla kaksi about saman kokoista pitkää pastalevyä.
  4. Nosta n. 5 cm välein aina n. 1 rkl tofu-pinaattitäytettä pastan päälle. Painele toinen pastalevykerros tämän päälle. Painele sormin täytteen ympäriltä, niin että ylimääräiset ilmat lähtevät pois. Painele taikinat kiinni toisiinsa ja leikkaa taikinapyörällä ravioleiksi. Jos jätät raviolit oleilemaan, niin muista jauhottaa ne kunnolla tai ne tarttuvat toisiinsa tai pöytään.
  5. Keitä kattilassa runsaasti hyvin suolattua vettä. Keitä ravioleja vedessä, ja nosta reikäkauhalla heti pois, kun raviolit nousevat pintaan (silloin ne ovat kypsiä).
  6. Valmista kastike. Kuori ja hienonnat sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä tai jossain muussa öljyssä läpikuultaviksi. Kaada sipuleiden päälle sitten kaurakerma ja purista sitruunamehua ja mausta suolalla. Nosta raviolit kermakastikkeeseen.
  7. Tarjoile halutessasi vielä tuoreiden yrttien kera.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti