Koti Aamiaiset Itse tehty biscoff-keksitahna

Itse tehty biscoff-keksitahna

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Itse tehty biscoff-tahna

Biscoff-keksitahna jäi kaappiemme vakiovarusteeksi sen kerran, kun sitä ensimmäisen kerran kolme vai neljä vuotta sitten maistoin.

Parasta biscoff-tahna on mielestäni puurossa. Nokare biscoff-tahnaa sulaa ihanaksi kultaisen silkkiseksi, piparin makuiseksi lammikoksi lämpimään puuroon. Kun siihen yhdistetään mitkä tahansa marjat, niin ai että. Herkkupuuro on taattu. 

Biscoff-keksit ovat Keski-Euroopan suosituimpia keksejä ja maistuvat siis samalta kuin meille tutummat Bastogne-keksit. Karamellisoidusta sokerista ja mausteista tehdyt keksit. Vähän kuin pipareita, mutta karamellisoidusta sokerista. 

Itse tehty biscoff-tahna

Viime viikolla tuli pieni hätäännys, kun biscoff-tahnaa ei löytynyt yhdestäkään ruokakaupasta ;). Mitä nyt laittaisin puuron päälle?! Varsinkaan vaelluksella puuron päälle, sillä talvivaelluksella pähkinätahnat jäätyvät, mutta biscoffista saa sentään koverrettua nokareita puuron päälle. 

Tuli aika kokeilla taas itse tehtyä biscoff-tahnaa. Olen aiemminkin kerran tehnyt, kokeillut vain laittaa keksejä, kermaa ja mausteita blenderiin, mutta se ei vetänyt vertoja kaupasta saatavan maulle. Sittemmin olen lukenut, että biscoff-tahna tehdään vastauunista tulleista kekseistä, jolloin ne ovat vielä lämpimiä ja pehmeitä ja niistä saadaan helpommin silkkistä tahnaa. Sain seuraajilta parikin vinkkiä onnistuneista, itse tehdyistä biscoff-tahna resepteistä. Seriouseats-sivuston keksitahnaresepti näytti kuvan puolesta niin houkuttelevalta, ja reseptissä oli hyvät perustelut, miksi mitäkin oli tehty, että lähdin seuraamaan sitä.

Itse tehty biscoff-tahna

Murustellut keksit lämmitetään kuumassa vedessä, jotta ne pehmenevät täysin.

Itse tehty biscoff-tahna

Keksit on keitetty ja niistä on muodostunut tahna. Tähän lisätään kookosöljy joukkoon.

Tietysti keksit tulee ensin murustella ja lämmittää vedessä, jotta ne pehmenevät kunnolla. Kermaa ei edes tarvita ja hyvä niin, sillä näin tahna säilyy varmasti pidempään (jos säilyy :D). Öljynä saattaisi toimia rypsiöljykin, mutta valikoin kuitenkin kookosöljyn, sillä se on huoneenlämmössä kiinteää, mutta alkaa sulaa jo 24 C asteessa, jolloinka saavutetaan tahna, joka sulaa nopeasti ja ihanasti kielen päällä tai jo siinä puurossa. Tahna ei mielestäni maistu kookokselta.

Itse tehdyn tahnan maku oli todella, todella lähellä valmista kaupan tahnaa (maistelin vieretysten). Eroa on rakenteessa. Kaupan purkissa olevassa tahnassa rakenne on sitkeempi ja venyvämpi, kun itse tehdyssä rakenne on kuohkeampi ja juuri rakenteen vuoksi näissä on pieni makuero. 

Itse tehdyn tahnan hyvät puolet ovat, että se tulee edullisemmaksi kuin kaupan, pystyt säädellä ainesosien määrää ja välttämään isoimman osan palmuöljystä, jota valmiiseen tahnaan taas on lisätty. Palmuöljyä on niissä kekseissäkin itsessään, mutta ainakin itse tekemällä palmuöljyn määrää saa vähennettyä, kun sitä ei enää erikseen lisätä. 

Kokeile tahnaa puuron lisäksi, lettujen kanssa tai laskiaispullien välissä.


Itse tehty biscoff-keksitahna – resepti

Itse tehty biscoff-tahna

Pieni purkillinen.

Säilyy huoneenlämmössä. Säilyy muutamankin viikon, jos säilytät puhtaassa purkissa ja käsittelet puhtain välinen.

Tuli valmista tahnaa maistaessa mieleen, että ylijääneet keksi Biscoff-keksipaketista voisi täyttää myös täytekekseiksi levittämällä kahden keksin väliin biscoff-keksitahnaa.

Tarvitset

100 g Biscoff-keksejä
1 dl vettä
1/4 tl kanelia
2 rkl tummaa siirappia
3/4 dl (n. 65 g) kookosöljyä
ripaus suolaa

Valmistus

  1. Murenna keksejä pienemmäksi rouheeksi. Mittaa rouhe veden kanssa pieneen kattilaan. Lisää kaneli, siirappi ja ripaus suolaa. Kuumenna hetkeksi, niin että keksit sulavat veden joukkoon tasaiseksi. Sekoita vispilällä tasaiseksi massaksi.
  2. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
  3. Lisää kookosöljy jäähtyneen keksimassan päälle ja sekoita se sauvasekoittimella joukkoon.
  4. Valmista. Säilytä huoneenlämmössä.

 

Jos rasva lähtee erottumaan:  Mikäli keksimassa on liian kuumaa, öljy erottuu. Jos näin käy. Nosta koko erottunut massa vain sellaisenaan jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi. Surauta sauvasekoittimella sitten uudestaan ainekset sekaisin. Toimi ainakin itselläni.

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Glotter-Bäckerin 30.01.2023 - 16:40

Mulle tulee mieleen, että pystyisikö tässä tavallaan oikaisemaan ja tekemään jonkinlaiset biscoff-keksitaikinan, jota ei paistettaisi vaan olisi sellaisenaan valmis tahnaherkku? Tai tekisi löysemmän keksitaikinan ja paahtaisi sen uunissa? Vai onko välttämätöntä paistaa ensin keksit ja sitten pehmentää ne uudelleen?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.02.2023 - 08:39

Siis ehdottomasti varmasti paras olisi niin, että tekisi keksitaikinan, jonka paistaisi pehmeäksi – ei täysin kypsäksi ja sitten tekisi läheskypsistä keksitä tahnan :). En ehkä lähtisi raa’asta keksitaikinasta tekemään tahnaa? Ei tosiaan ole välttämätöntä täysin paistaa keksejä kypsiksi ja uudestaan pehmentää. Tietääkseni se kaupankin tahna tehdään lähes kypsäksi paistetusta taikinasta.

Vastaa

Jätä kommentti