Koti Brunssille (suolaista) Gluteeniton tumma leipä (V, GF)

Gluteeniton tumma leipä (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Gluteeniton tumma leipä

Kaupallinen yhteistyö BestBites.

Vappua on taas juhlittu perinteisesti Ullanlinnanmäen brunssilla, ja blogikin näytti pitävän jonkinlaista vappulomaa, koska eipä suostunut eilen juuri toimimaan. Työskentelemme parhaillaan it-prokaverini kanssa asian suhteen ja tarkoitus olisi saada blogista varmasti toimiva.

Vaikken itse olekaan gluteeniton, niin kahdesta syystä tulee gluteenittomia ruokia ja leivonnaisia kuitenkin valmistettua. Ensimmäinen syy on tietysti se, että kaveriporukasta löytyy aina se yksi tai kaksi gluteenitonta, joiden kohdalla tuntuu lyövän usein tyhjää, että mitäköhän heille tarjoaisi? Varsinkin kun harrastan vapaa-ajallani (onko sitä?) juhlatarjoilujen järjestämistä tuttaville, niin näissä tilaisuuksissa vasta onkin osattava ottaa huomioon kaikki kala-vegaaneja myöten.

Gluteeniton tumma leipä

Toinen syy, miksi kenen tahansa kannattaisi välillä kokeilla gluteenitonta leivontaa, on maun vuoksi. Gluteenittomia jauhoja on lukuisia, ja kullakin niistä oma ominaismakunsa. Itse näen gluteenittomat jauhot vain yhtenä vaihtoehtona muiden jauhojen rinnalla. Ennen en edes tiennyt, että esimerkiksi rakastamani tattariletut ovat gluteenittomia. Tärkeämpää on se, että ne ovat niin hyviä!

Täysin gluteenittomissa leivonnassa on tietysti omat haasteensa – varsinkin hiivataikinoiden kanssa, johon pitäisi saada muodostettua sitkoa. Gluteenittomista jauhoista puuttuu sitkon muodostuskyky, minkä vuoksi jauhojen joukkoon lisätään yleensä psylliumia.

Anyway, mitä faktoista, kun leivän leipomiselle ei monella kuitenkaan tunnu löytyvän aikaa. Eikä sitä varsinkaan tunnu löytyvän vain niitä kahta erikoisruokavaliollista varten. Sitten ostetaan pakasteesta valmiita gluteenittomia leipiä, joista en ole vielä kuullut kovin ylistäviä sanoja.

Gluteeniton tumma leipä

Huhtikuun gluteenittomasta BestBites-paketista löytyi kuitenkin erinomainen ratkaisu! Luminan valmis gluteeniton tumma reikäleipäjauhoseos. Seokseen lisättiin vain hiiva ja vesi (niin kuin leipään muutenkaan lisättäisiin mitään muuta..), vaivaus, kohotus ja uuniin. Eipä tarvitse itse yrittää löytää sopivaa herkullista suhdetta erilaisten gluteenittomien jauhojen välillä, mikä tuntuu usein olevan tosi hankalaa.

Paketista tuli myös gluteeniton kaurapala-leipäseos, jonka valmistusmetodi oli täysin sama.  Gluteenittomista kaurapaloista en valitettavasti juuri pitänyt, mutta tuo tumma reikäleipä oli niin hyvää, että voin hyvinkin nähdä itseni jatkossa pelastavan gluteenittomien leipäkorin tuon valmiin jauhoseoksen avulla. Kerrankin saan tarjottua heille oikeasti hyvää leipää :).

Tumman reikäleivän maku tulee tattarijauhoista, täysjyväjauhoista ja paahdetusta pellavasta. Reikäleivän sijaan siitä voi ihan yhtä hyvin muotoilla vaikka sämpylöitä.

BestBitesilta ilmestyy toukokuussa ”Valloittavat vegaani- ja villiruoat paketti”, jonka voit vaikka tilata itsellesi puoleen hintaan alekoodia BLOGIVMM käyttäen (koskee jatkuvaa tilausta, josta voit erota koska tahansa). Paketin voit tilata täältä. Kerrataan vielä, jos et ole kuullut BestBitesista. BestBites toimittaa suomalaisia, luomu- ja Reilun kaupan tuotteita ovellesi kerran kuussa. Laatikossa on aina jotain tosi uutta ja jännittävää. Tuotteita, joista en ole ennen kuullutkaan. Etukäteen saat tietää vain laatikon nimen, sisältö on täysi yllätys!


Gluteeniton tumma leipä – resepti

Gluteeniton tumma leipä

2 reikäleipää tai n. 10 sämpylää

Tarvitset

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 paketti Luminan gluteenitonta reikäleipäjauhoseosta

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivahiiva ja reikäleipäjauhoseos kädenlämpöisen veden joukkoon.
  2. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa n. 5 minuuttia tai käsin hieman pidempään. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa.
  3. Taikinan kuuluu olla melko löysää. Muotoile taikinasta leivinpaperin päälle kaksi reikäleipää tai sämpylöitä. Pistele haarukalla reikiä pintaan. Muotoilua helpottaaksesi kastele kädet tai käytä mitä tahansa gluteenittomia jauhoja apuna muotoilussa.
  4. Jätä kohoamaan peitettynä 45 minuutiksi – tunniksi.
  5. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
  6. Paista leipiä uunissa 30-40 minuuttia. Testaa leivän kypsyys koputtamalla leivän pohjaa. Jos ääni kuulostaa ontolta, niin leipä on täysin kypsä.

Tuote saatu BestBitesilta.

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti