Koti Leivonnaiset ja piiraat Biscoff-puolukkapiirakka

Biscoff-puolukkapiirakka

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Biscoff-puolukkapiirakka. Vegaaninen

Ystävät olivat tulossa kylään. Hmm, näille ystäville en ole ehkä vielä tarjonnut puoloffee-piirakkaa. Sitä varsin kätevää ja erittäin nopeaa puolukka-kinuskipiirakkaa, johon melko todennäköisesti löytyy ainekset aina – ainakin meidän kaapeista. Puoloffee on siis banoffea vastaava piirakka, mutta banaanit ovat vaihtuneet puolukoihin. Ainoa vain, että sitä ei ole niin helppo tehdä vegaanisena, sillä piirakkaan käytetään valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Pitäisi siis keitellä kondensoitua kookosmaitotölkillistä pitkään saadakseen vastaavaa kinuskia, mikä poistaa ajatuksen nopeasta vierasvarapiirakasta.

Edit: lukijalta tullut vinkki, että kondensoitua kookosmaitoa voi käyttää ihan hyvin sellaisenaan tähän piirakkaan, vaikka se ei olekaan ns. kinuskia. Sehän kuitenkin maistuu karamellilta, eikä kuulemma valu liikaa piirakasta.

Biscoff-puolukkapiirakka. Vegaaninen

 

Vaan ratkaisu löytyi aivan silmieni edestä, keittiötasolla aina oleilevasta Biscoff-purkista. Jos jollekin biscoff on vielä tuntematon, niin kyse on siis ulkomailla Speculoos-nimellä tunnetusta keksitahnasta. Speculoos-kekseistä (eli vähän piparinmakuisia kandisokerikeksejä) on valmistettu nutellan rakenteinen tahna. Älyttömän hyvää. Maistuu samaan aikaan piparilta ja kinuskilta. Suomessa aivan samaa Speculoos-purkkia myydään jostain syystä nimellä Biscoff, mille en keksi mitään loogista selitystä. 

Speculoos- tai Biscoff voisi toimia siis kinuskisena levitteenä piirakassa! Vielä kun keksipohjankin valmistaa Biscoff-kekseistä, niin johan saa piparin ja kinuskin makua. Levite itsessään on rakenteeltaan melko jämäkkää, joten notkistin sitä vatkatulla kermalla. Keksipohjan päälle levitetään biscoffia, sitten kerros puolukoita ja kermaa. Voila!


Biscoff-puolukkapiirakka – resepti

Biscoff-puolukkapiirakka. Vegaaninen

24 cm piirakkavuoallinen. n. 8 palaa. 

Lotuksen Biscoff-keksit ovat vegaanisia. Vastaavalta maistuu Bastogne-keksit, jotka eivät ole vegaanisia.

Tarvitset

Pohjaan

250 g Lotus Biscoff-keksejä*
n. 100 g maidotonta margariinia
ripaus kardemummaa

*Digestivet käyvät myös, jos haluat välttää biscoff-yltäkylläisyyttä

”Kinuski”osuus*

½ tölkillistä biscoffia (200 g)
1 dl kauravispiä

Lisäksi

5 dl puolukoita (pakastepuolukat käyvät)
1½ dl kauravispiä
ripaus kardemummaa

Päällimmäiseksi: n. 2/3 dl biscoffia lämmitettynä mikrossa

*Kinuskivinkit ja kuinka saada gluteeniton: Kinuskin sijalle voi myös levittää tölkillisen kondensoitua kookosmaitoa. Myös Nature’s Charm merkillä löytyy vegaaninen suolakinuski suoraan purkista. Se on ainakin jämäkkää ja kultaista kinuskia, eli sopisi vielä kondensoitua kookosmaitoakin paremmin kinuskiksi, jos et halua biscoffin piparista makua tai haluat gluteenitonta.

Valmistus

  1. Murskaa keksit tehosekoittimella murusiksi. Sulata margariini. Sekoita margariini ja kardemumma keksimurskan joukkoon.
  2. Painele keksimuruseos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Vatkaa 1 dl kauravispiä kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa biscoff sähkövatkaimella joukkoon.
  4. Levitä biscoff-vispi keksipohjan päälle. Lisää päälle puolukat. Säästä ihan vähän vielä kermavaahdon päälle.
  5. Vatkaa loppu 2 dl kauravispistä vaahdoksi ja lisää se puolukoiden päälle.
  6. Lisää puolukoita kauravispin päälle.
  7. En itse tehnyt tällä kertaa biscoff-raitoja lämmitetystä biscoffista, mutta suosittelen! Eli laita biscoff n. 30 sekunniksi mikroon, sekoita ja levitä lusikalla biscoff-raitoja päälle.

Biscoff-puolukkapiirakka. Vegaaninen

 

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Iiris 16.12.2022 - 10:41

Oliko väliä millaista kauravispiä käyttää? Pitääkö olla sitä kankeampaa versiota vai käykö pehmeämpi? Ainakin se kasvimaitohyllystä löytyvä punainen pikkutölkki on melkoista tököttiä, kun taas esim. Oddlygoodin kauravispi on pehmoisempaa rakenteeltaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.12.2022 - 16:21

Ennemmin semmosta kuohkeaa, kuten Oddlygood, Fazer Aito ja Alpron soijavispi. Plantin on sellaista tököttimäisempää.

Vastaa
Iina 21.03.2023 - 15:55

Voiko piirakan tehdä edellisenä iltana valmiiksi seuraavan päivän juhlia varten? Miten säilöä? Jos ei voi, niin voiko esim pohjan tms tehdä etukäteen?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.03.2023 - 15:07

Tekisin niin, että tekisin keksipohjan ja levittäisin sille jo kinuskin/biscoffin etukäteen. Tarjoilupäivänä lisäisin nopeasti vasta puolukat ja kerman (voi vaahdottaa erikseen jo edellisenä päivänä), koska näin ne eivät ainakaan vety ja kostuta liikaa :).

Vastaa

Jätä kommentti