Koti Aamiaiset Yön yli kohotetut porkkanasämpylät (V)

Yön yli kohotetut porkkanasämpylät (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Yön yli kohotetut porkkanasämpylät. Vegaaninen

En tiedä, onko tämän reseptin paras osa se, että nämä sämpylät tuntuvat aina onnistuvan erinomaisesti: rapean kuoren sisällä oleva pehmeä sisus, että sämpylät säilyvät hyvinä pari päivää (toisin kuin monet itse tehdyt heti kovettuvat), helppous ja kätevyys vai ihan vain itse maku.

Olin jo pitkään ajatellut, että pitäisi kyllä tehdä porkkanasämpylöitä, koska niistä tulee mieleen mummola. Onko sun isoäiti leiponut myös porkkanasämpylöitä, onko tämä joku yleinenkin juttu, vai onko se vain oma mummini?

Yön yli kohotetut porkkanasämpylät. Vegaaninen

Idea oli muhinut päässäni, jos voisin jalostaa Siken sämpylöistä porkkanaversion. Sitten. Siskoni kertoi ajatelleensa tehdä porkkanasämpylöitä ja kysyi, voisikohan sitä Siken reseptiä käyttää pohjana, ja pitäisikö jotakin ainesosamääriä muutella? Onko meidän geeneihin koodattu, että maaliskuussa 2020 molemmat alkavat ajatella porkkanasämpylöiden tekemistä Siken reseptiin?

Yön yli kohotetut porkkanasämpylät. Vegaaninen

Sämpylätaikina ennen uuniin menoa

Ehdin ensin ja nyt voin todeta siskolleni ja sinullekin, että kyllä vain onnistui erittäin hyvin tämä porkkanversio! Aivan loistavasti.

Reseptin pohja ei ollut siis alun perin omani, vaan Siken kuuluisa sämpyläresepti on tässä pohjalla. Yön yli kohotuksessa on se ihanuus, että aamulla saa heti lämpimiä sämpylöitä, eikä taikinaa tarvitse vaivata, koska gluteeniverkko ehtii muodostua ihan itsestään muhiessaan. Siskoni kertoo, että tällä reseptillä jopa hän aina onnistuu, vaikkei itseään muuten leipurina pidäkään. Sanat olivat suoraan siskoltani, ei itseltäni :D. Eli siksi kyllä uskallan sanoa, että sinäkin onnistut.


Yön yli porkkanasämpylät – resepti

Yön yli kohotetut porkkanasämpylät. Vegaaninen

n. 15 kappaletta

Tarvitset

7,5 dl haaleaa vettä
25g tuorehivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa, 11g)
1½ dl ruisjauhoja
3 dl spelttijauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
½ dl pellavansiemeniä
3 isoa porkkanaa
1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori porkkanat. Raaste ne pienellä terällä hienoksi raasteeksi.
  2. Sekoita kaikki ainekset puulusikalla sekaisin – vehnäjauhot viimeisinä. Lisää vehnäjauhoja, ja sekoita niitä sen verran, kunnes saat paksun puuron kaltaisen taikinan aikaan. Älä vaivaa.
  3. Nosta taikina jääkaappiin peiteltynä kohoamaan. Taikinaa voi kohottaa myös huoneenlämmössä parin tunnin ajan, jos haluat nopeammin valmista. Mikäli taikina on aamulla liian vettynyttä, eivätkä sämpylät pysy kasassa kunnolla, niin lisää taikinaan hieman vehnäjauhoja sekaan.
  4. Nostele aamulla jauhotuin käsin taikinasta palleroita leivinpaperin päälle uunipellille. Älä muotoile sämpylöiksi, vaan nostele vaan kekoja. Ripottele hiukan vehnäjauhoja ja pellavansiemeniä päälle. Jätä vielä liinan alle kohoamaan, kunnes uuni on kuumentunut.
  5. Lämmitä uuni 220 asteiseksi. 
  6. Nosta sämpyläpelti uuniin ja paista tasalämmöllä uunin keskitasolla n. 35 minuuttia.

Jäikö nälkä?

35 kommentit

Noora 27.03.2020 - 14:50

Kiitos ohjeesta, nämä näyttävät ihanilta! Pakko leipoa ja viedä ystävällekin naapuriin ilahduttamaan näinä aikoina.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.03.2020 - 10:02

Voi kiitos Noora! 🙂 Ihana idea 🙂

Vastaa
Henna 27.03.2020 - 17:06

Oletko ikinä kokeillut tehdä näitä gluteenittomana? Rakastan porkkanasämpylöitä ja etsinnässä olisikin THE gluteeniton porkkanasämpyläresepti.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.03.2020 - 10:02

Hei! Anteeksi viivästynyt vastaus. En ole kokeillut, kun gluteeniton sitkoleivonta on mulle ihan vierasta vielä :(. Kakut, keksit ja vastaavat on helppoja tehdä gluteenittomana, mutta sitkoleivonta on sen verran haastavaa, etten ole siihen enempää opetellut :(.

Vastaa
Jarna 25.04.2020 - 14:23

Hei.
Olen tehnyt ainakin Siken yön yli kohotettavia sämpylöitä gluteenittomana ja hyvin toimi. Miksei ei onnistuisi tälläkin reseptillä.

Vastaa
Katja 29.03.2020 - 12:28

Hei,
kuinka monta grammaa on yksi pussi kuivahiivaa?
En asu Suomessa, ja taalla ne on eri kokoisia 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.03.2020 - 10:00

Totta! 11 grammaa 🙂

Vastaa
Ilona 2.04.2020 - 16:49

Moi ja kiitos ohjeesta. Nämä lähtevät tänä iltana testiin. Tällä hetkellä kauppojen jauhotilanne on arvaamattomalla tolalla, joten millä voisin korvata nuo spelttijauhot?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.04.2020 - 11:25

Hei! Anteeksi, en eilen ehtinyt vastata. Spelttijauhojen sijalla voi käyttää ihan vehnäjauhojakin saman verran, tai sitten vaikka sämpyläjauhoja tai graham-jauhoja :).

Vastaa
Eeva 3.04.2020 - 18:44

Hei! Nämä ovat menossa pian testiin. 🙂 Jos jätän porkkanat pois, niin mitä luulet, voinko laittaa muita ainesosia kuitenkin reseptin mukaisen määrän?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.04.2020 - 19:39

Juu, juuri niin! Porkkana ei muuta muiden ainesosien suhteita tai määriä 🙂

Vastaa
Pilalla 3.10.2022 - 19:20

Eipä kyllä toiminut taikina sitten yhtään ainakaan ilman yön yli kohotusta. Kohottaessa nousi hienosti, mutta uunissa jäi aivan lätysköiksi ja vielä raaoiksi sisältä. Ihan pilalla oli koko sämpylät, iltapala ja lapsella paha mieli kun oli itse ollut mukana leipomassa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.10.2022 - 08:33

Hei, eivät onnistukaan ilman yön yli kohotusta, sillä pitkä kohotusaika tekee sen, ettei taikinaa tarvitse vaivata, vaan gluteeniverkko muodostuu itsestään. Tässä reseptissä on myös suht vähän hiivaa, mikä vaatii pitkän kohotusajan. Jos haluaa tehdä nopeammin, tulisi lisätä reilusti enemmän hiivaa ja taikinaa pitäisi vaivata.

Vastaa
Anna 4.04.2020 - 19:18

Taikina on jääkaapissa tekeytymässä! Sovelsin jauhoissa mitä kaapista löytyi; sämpyläjauhoa, vehnäjauhoa ja pellavansiemenrouhetta. En malta odottaa aamua <3

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.04.2020 - 08:36

Jee! Jännityksellä odotan 🙂 Ja soveltaminen on aina sallittua ja suotavaa :).

Vastaa
Anna 5.04.2020 - 14:39

Oli aivan superhyviä!!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.04.2020 - 07:00

Voi kiiitos! 🙂 Hienoa, että onnistui!

Vastaa
Karoliina 5.04.2020 - 21:34

Ihanan helppo ohje, jota oli pakko kokeilla. Maku oli kohdillaan ja kuoresta tuli ihanan rapea, mutta jostain syystä sämpylät jäivät todella lättänöiksi. Kuinka kauan kohotit ennen uunin laittoa? Meillä uuni lämpiää supernopeasti 10 minuutissa, olikohan kohotusaika aivan liian lyhyt? Aion ehdottomasti kokeilla uudestaan ja kohottaa kauemmin. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.04.2020 - 06:50

Hei, no höh :/. kohotin itse varmaan noin puoli tuntia. Osa on kertonut kohottaneensa vähemmänkin. Oliko taikina kuitenkin kohonnut ennen kuin teit niistä sämpylöitä? Leivonta on aina tietynlaista kemiaa ja esimerkiksi ilmankosteus vaikuttaa, mutta suurimmalla osalla nää on onnistunut tosi hyvin ja siksi luulen, että sullakin vielä :). Mutta jos taikina oli kuitenkin kohonnut alun perin, niin se voi vaatia pöydällä vähän pidemmän ajan – tarkkaile, että sämpylät todella kohoavat jonkin verran kun ne ovat pöydällä. Jos taikina ei kohoa, niin joko hiiva on vanhaa, tai esim jauhoja on liian vähän ja seos liian vetistä. Jauhojen vedenimukyky vaihtelee, joten ensi kerralla lisää jauhoa vähän enemmän (jos siis jäi liian veteläksi).

Vastaa
Johanna 7.04.2020 - 07:04

Onnistui, oli hyviä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.04.2020 - 15:23

Kiitos :)!

Vastaa
Eveliina 7.04.2020 - 12:26

Moi,
Oon kokeillut nyt 2 kertaa tehdä näitä ja molemmilla kerroilla sisältä oli raakaa ja sit kun laittoi kauemmaks aikaa uuniin niin kuori muuttui tosi kovaksi. Osaisitko auttaa?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 7.04.2020 - 15:24

Hei, minkä merkkisiä ja mitä jauhoja käytit? Osa jauhoista imee itseensä enemmän nestettä ja osa vähemmän. Jos taikina jää liian kosteaksi, niin se ei välttämättä kypsy oikein. Eli ensi kerralla lisäisin esimerkiksi vehnäjauhojen määrää ½-1 dl verran :).

Vastaa
R 10.04.2020 - 11:28

Mulla ainakin on tää sama ongelma ollut nyt kahdesti, vaikka muistan tannoin tehneeni Siken sämpylöitä ihan onnistuneesti. Siitä tosin on vuosia ja uuni oli eri. Paistoin nyt toisella kerralla 10min pidempään kuin viimeksi ja laitoin lisää jauhoja, mutta silti sisus on märkä. 🙁 Ensi kerralla siis vielä lisää jauhoja! Mulla on Kotimaista puolikarkeita vehnäjauhoja, Kotimaista ruisjauhoa ja speltin tilalla Myllyn Paras graham.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.04.2020 - 09:55

On tää kyllä hassua :o. Kun kuitenkin pääasiassa olen saanut kuvaviestejä miten hyvin ne on onnistuneet. Erikoista ja harmillista :/. Kenties tarvii sitten vain lisää paistoaikaa edelleenkin. Laita folio sämpylöiden päälle jos pinta alkaa tulla liian tummaksi.

Vastaa
Eveliina 11.04.2020 - 00:29

Mä käytin myllärin hiivaleipävehnäjauhoja, myllärin luomu ruisjauhoja ja Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja. Juu pitää ensi kerralla laittaa lisää jauhoja. Se on vaan jotenkin vaikeeta arvioida onko tarpeeksi, kun ei halua että niistä tulee kuiviakaan 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.04.2020 - 09:57

Ihan totta, se on juuri sen oikean tasapainon löytäminen, kun ei halua tosiaan kuivaakaan – se on vielä huonompi vaihtoehto 😀

Vastaa
Kaisa 11.04.2020 - 19:26

Eilen illalla pisti taikinan kohoamaan, ja parasta aamulla oli paistaa tuoreet aamupalasämpylät! Siken ohjeella olen näitä tehnyt, mutta porkkanaversio oli kanssa hyvä! Säilytätkö itse näitä ihan umpinaisessa rasiassa yms, kun aina tuo kuori pehmenee rasiassa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.04.2020 - 13:24

Porkkanaversiossa onkin kivaa, kun saa vähän ekstravihanneksia helposti :D. Säilytän itse paperipussissa, tai pakastan heti ne mitä en syö, juurikin jotta kuori säilyy rapeana. Muovipussissa tai rasiassa kuri pehmenee.

Vastaa
Laura 13.04.2020 - 11:17

Näistä tuli ihan täydellisiä! Ostin riihikuivattuja ruisjauhoja, joista tuli kiva savuinen aromi leipomuksiin.

Kiitos muutenkin aivan mahtavasta reseptipankista! Tykkään just tämäntyylisistä ruoista (ja onneksi muutkin perheenjäsenet), joissa on pääpaino vegessä, mutta välillä pitää olla vähän juustoakin ☺️ Nyt kun kokkaamisen määrä on räjähtänyt käsiin niin on mahtavaa saada inspiraatiota blogistasi. Monta uutta reseptiä on tullut kokeiltua ja kaikki ovat toimineet enemmän kuin hyvin. Ja kauniit kuvat hivelevät myös tällaisen esteetikon silmää. Iso kiitos!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.04.2020 - 13:33

Uuh! Savuisuutta sämpylöihin, onpas mahtava idea ja vinkki :). Kiitos paljon Laura. Mukava kuulla, että täältä on löytynyt sua kiinnostavia reseptejä :).

Vastaa
Saara 4.05.2020 - 12:13

Eilen illalla tuli vihdoin ryhdyttyä ja tänään saikin makoisia sämpylöitä! Pari muutosta reseptiin tuli tehtyä kuiva-ainekaapin sanelemana: spelttijauhot korvasin sämpyläjauhoilla ja pellavansiemenet chiansiemenillä. Toimii! Ensi kerralla lisään vain hippusen suolaa, sillä jotenkin sitä jäi kaipaamaan. Toki itsellä oli käytössä ne halvimmat jauhotkin, joten liekö paremmista jauhoista makua saisi jo itsessään enemmän sämpylöihin Upea resepti kaiken kaikkiaan ja helppo toteuttaa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.05.2020 - 08:45

Kiitos paljon 🙂 ! Loistavaa, että pidit ja toimi. Suolaa toki voi lisätä oman makunsa mukaan :).

Vastaa
Matilda 7.02.2021 - 10:08

Hei, sisus täällä myös raaka ja vetinen, mietin että mun kolme isoa porkkanaa oli ehkä liiankin isoja ja mehukkaita ja muuttivat tuota taikinan koostumusta liian vetiseksi. Voisko olla ratkaisun poikasta tässä…?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.02.2021 - 19:13

Kuulostaa, että siinäpä saattaa olla syy :). Oon tehnyt näitä niin monta kertaa, ja mulla aina on onnistunut. Yleensä olen muistaakseni raastanut porkkanat isolla terällä, jolloin niistä ei yhtä paljon irtoa nestettä. Sinun tilassa kannattaa lisätä siis jauhojen määrää.

Vastaa

Jätä kommentti