Koti Aamiaiset Viikuna-hasselpähkinäsämpylät yön yli ja perustaikinapohja yön yli-sämpylöille

Viikuna-hasselpähkinäsämpylät yön yli ja perustaikinapohja yön yli-sämpylöille

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Viikuna-hasselpähkinäsämpylät

Olen yrittänyt ottaa elämääni uuden rutiinin: leipoa itse sämpylöitä kerran tai pari viikossa. Leivotun leivän tuoksu on yksi kotoisin tuoksu. Itse leivottu leipä on älyttömän hyvää ja muunneltavissa loputtomasti. Yön yli sämpylät ovat vielä ihanan helppoja, nopea sekoitus eikä vaivaamista tarvita. Aikaa ei siis juuri kulu. Säästöäkin varmaan tulee – ainakin meidän leivän kulutuksella.

Viikuna-hasselpähkinäsämpylät

Yritin aiemmin saada hapanjuurileivonnan rutiinikseni monta kertaa, mutta elämässäni ei ole riittävästi arjen perusrutiinikaavaa, jotta siihen saisi vaivattomasti istutettua hapanjuurileivonnan vaativan ajan. Teen montaa erilaista työtä, joista yksikään ei noudata säännöllistä työaikaa tai -päiviä, ja siihen päälle vielä spontaani-elämyshakuisuuteni – olen aina valmis lähtemään retkelle, auringonlaskua ihailemaan tai telttailemaan – niin siihen on hankala saada hapanjuurimaista kotona aikaa vaativaa rutiinia sopimaan. Joskus se vähän harmitti, miten toiset saavat niin mutkattomasti hapanjuurileivonnan sopimaan elämäänsä. Ehkä minäkin joskus, mutta on hieman helpompi yrittää aloittaa edes perussämpylöiden rutiinista, jotka vaativat vain kertaalleen ainesten sekoituksen ja seuraavan kerran leivonnan 8-24 tunnin päästä – tai myöhemmin.

Kun kerran oppii peruskaavan, jolla yön yli sämpylät valmistetaan, voi sen jälkeen vaihdella taikinan jauhoja halunsa ja kaappien varantojen mukaan. Sekaan voi sekoittaa mielensä mukaan siemeniä, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, vihannesraastetta tai mitä vielä keksitkään?

Viikuna-hasselpähkinäsämpylät

YÖN YLI SÄMPYLÖIDEN PERUSPOHJA – 2 PELLILLISTÄ SÄMPYLÖITÄ

7½ dl haaleaa vettä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa*
yhteensä n. 12 dl jauhoja
1 tl suolaa

Sattumat:

Tähän taikinaan voit lisätä haluamasi määrän siemeniä, pähkinöitä tai kuivahedelmiä. Vihannesraastetta n. 1,5 dl.

JAUHOJEN VALINTA

Tuosta jauhomäärästä lisään vähintään puolet eli 6 dl vehnäjauhoja, jotta sämpylöihin kehittyy sitkoa. Loput jauhot saavat olla mitä tahansa: ruisjauhoja, kaurajauhoja, ohrajauhoja jne – tai näiden eri jauhojen sekoitusta.

Jauhoja voi korvata myös leseillä tai hiutaleilla. 1,5 dl hiutaleita tai leseitä vastaa n. 1 dl jauhoja.

VALMISTUS JA KOHOTUS

Taikina sekoitetaan niin, että kaikki ainekset sekoittuvat. Taikinan kuuluukin jäädä löysäksi. Perustaikina kohotetaan jääkaapissa, sillä kylmäkohotuksella saadaan hieman vahvempi maku leipään.

*Jos jääkaapissa ei ole tilaa, voit kohottaa myös huoneenlämmössä. Lisää silloin kuivahiivaa 2 tl.

KOHOTUSAIKA

Yön yli sämpylöiden kohotusaika ei ole yhtään justiinsa. Voit kohottaa 8 tuntia tai pari vuorokauttakin. Ei siis haittaa, jos siihen hetkeen kuin olit ajatellut leipoa, tuleekin yllättävä hoidetta työtehtävä tai innostus spontaanille retkelle. Leipoa ehtii myöhemminkin. Mitä pidempi aika, sen enemmän makuakin taikinaan ehtii kehittyä.  Taikina voi olla jääkaapissa useammankin päivän ja siitä voi kerralla leipoa vaikka vain pari sämpylää, jolloin saa aina tuoretta. Minimissään kannattaa kuitenkin kohottaa 8 tuntia, jotta taikinaan ehtii kehittyä sitkoa ja makua.

PAISTAMINEN

Kun olet valmis paistamaan, lämmitä uuni 225 asteiseksi. Nosta jauhotetuin käsin taikinasta kekoja pellille. Jätä ne vielä kohoamaan uunin lämpenemisen ajaksi peiteltynä. Paista uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia.

 


Viikuna-hasselpähkinäsämpylät – resepti

Viikuna-hasselpähkinäsämpylät

Tässä vielä käytännön esimerkki perustaikinan soveltamisesta oman maun mukaan.

n. 15 sämpylää

Taikina

7½ dl haaleaa vettä
1 pussi kuivahiivaa (25 g tuorehiivaa)
3 dl ruishiutaleita
2 dl täysjyvä kaurajauhoja
7½ dl vehnäjauhoja
200g kuivattuja viikunoita
¾ dl hasselpähkinöitä (n. 50 g)
1 tl suolaa

Valmistus

  1. Rouhi hasselpähkinöitä hieman pienemmäksi. Paloittele viikunoita muutamaan osaan.
  2. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään, niin että ne sekoittuvat löysäksi taikinaksi. Peitä kulho ja pistä jääkaappiin kohoamaan vähintään 8 tunniksi. Tämä taikina kohoaa myös n. 5 tunnissa huoneenlämmössä. Jos haluat kohottaa huoneenlämmössä yön yli (eli n. 8 tuntia), lisää taikinaan vain 2 tl kuivahiivaa.
  3. Kun olet valmis paistamaan, lämmitä uuni 225 asteiseksi.
  4. Nosta jauhotetuin käsin taikinasta kekoja pellille. Jätä ne vielä kohoamaan uunin lämpenemisen ajaksi peiteltynä (n. 20 minuutiksi).
  5. Paista uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia.

Viikuna-hasselpähkinäsämpylät

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti