Koti Retkeily Rovaniemen parhaat retkipaikat

Rovaniemen parhaat retkipaikat

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vaattunkiköngäs

Rovaniemelle muutosta on nyt 1,5 vuotta. Sinä aikana on ehtinyt yllättävän paljon tutkimaan ja löytämään toinen toistaan hienompia retkipaikkoja täältä! Paljon on vielä kohteita, joihin ei ole vielä ennättänyt.

Rovaniemi on yksi Suomen suurimmista kunnista. Kun olet ajanut tunnin autolla, olet todennäköisesti edelleen Rovaniemellä, eli senkin vuoksi täällä tosiaan lääniä ja luontoa riittää :D. Lähdettäessä Rovaniemen keskustan ja napapiirin retkeilyalueen ulkopuolelle, törmää tuskin koskaan kehenkään. Iso osa kohteista on harmillisesti sellaisia, että niihin päästäkseen tarvitsee autoa. 

Rovaniemi on laavujen kunta. Laavuja löytyy noin sata kappaletta, useimmat niistä vielä ihan parkkipaikan lähettyvillä. Täällä on vain pari autiotupaa, joiden puuhuolto on arvaamattomilla kantimilla – tai ainakaan koskaan niissä ei ole vielä ollut puita. Laavuillekaan ei kannata lähteä ilman omia polttopuita.

Etiäinen on todella hyvä sivusto, kun haluat etsiä lisää retkikohteita Rovaniemeltä!

En suinkaan listaa ihan kaikkia kohteita alle, vaan vain suosikkejani, jotta lista ei mene liian pitkäksi.


LÄHELLÄ KESKUSTAA

Ounasvaara

Rovaniemen oma vaara, josta löytyy hiihtolatuja, laskettelurinteet, luontopolkuja, maastopyöräilyreittejä, muutama laavu ja näköalapaikka sekä ihan vain vaihtelevaa luontoa, jossa tehdä omat polkunsa. Ounasvaara on 2-3 km päästä keskustasta riippuen, miten etäisyyden mittaa. Sinne siis ei tarvita välttämättä omaa autoa, vaan kulkemaan pääsee niin jalan kuin pyörällä. Minulta usein kysytään jotakin paikkaa, jonne mennä kävelemään, kun on useampi tunti junan lähtöön, niin Ounasvaaralle vain!

Ounasvaara

Ounasvaaralta kesämaisemat

Ounasvaara Ounasvaara

Syksy saapuu Ounasvaaralle

Ounasvaara

Ensimmäiset yöpakkaset Ounasvaaralla lokakuussa

Ounasvaara

Marraskuun keskipäivän aurinko Ounasvaaralla

Ounasvaara

Hiljalleen talvi saapuu kaupungin ylle. Näkymät Ounasvaaralta keskustaan päin.

Kuninkaan laavu

Maisema laavulta sai minut vakuuttumaan Rovaniemelle muutosta. Tänne pitää tuoda jokaiset kyläilijät käymään. Kauas lounaaseen Ounasjoelle avautuvat maisemat hurmaavat. Keskusta on n. 10 minuutin ajomatka tänne. Autotie on todella huonossa kunnossa, eli auto onkin hyvä jättää tien varteen alemmas. Ylös laavulle on pari kilometriä kävelyä. 

Kuninkaan laavu Kuninkaan laavu

Elokuinen auringonlasku Kuninkaan laavulla

Kuninkaan laavu

Kuninkaan laavun maisemat tammikuussa

 

Virikkolampi/Pöyliövaara

Edellisiä vähemmän vilkas paikka on Pöykkölän takaa lähtevät reitit Pöyliövaaralle ja Virikkolammelle. Talvella Pöyliövaaralla kulkevat ladut, kesällä taas pururata. Virikkolammen laavulle kuljetaan erilaisten metsätyyppien halki. Märemmissä kohdissa kulkee melko kehnossa kunnossa olevat pitkospuut.

Virikkolampi

Kesä kukoistaa Pöyliövaaralla

Virikkolampi Virikkolampi

Virikkolammen reitti marraskussaa, laavuretki tammikuussa

 


KOILLISEEN

Napapiirin retkeilyalue – Sortovaara, Vaattunkiköngäs ja Vikaköngäs

Kuuluu Ounasvaaran ja Kuninkaan laavun kanssa suosituimpiin kohteisiin. Napapiirin retkeilyalue on kuitenkin laaja-alue, joka koostuu suomaastosta ja metsistä. Rovaniemeltä Sodankylään päin ajettaessa, n. 20 minuutin päästä oikealle tulee Vaattunkiköngäs ja siitä vielä kymmenisen minuuttia eteenpäin, niin oikealla on Vikaköngäs. Könkäät ovat upeita koskia, ja nämä kaksi aluetta ovat n. 10 km (per suunta) mittaisella luontopolulla yhteydessä toisiinsa. Niin Vika-kuin Vaattunkikönkäällä voi kulkea eri pituisia reittejä koskilta ylös näköalatorniin, josta levittäytyy näkymät kauas. Molemmista löytyy myös useita laavuja.

Vaattunkikönkäällä olen kokenut yhden elämäni upeimmista aamu-usvista. Siitä on postauksensa ja videonsakin.

Sortovaara on taas samassa kohdassa kuin Vaattunkiköngäs, mutta autotiestä vasemmalle. n. 4 km ympyräreitti kulkee Sortovaaran hienolle kodalle.

Vaattunkiköngäs

Vaattunkiköngäs

Vikaköngäs

Marras-joulukuun vaihteessa Vikakönkäällä

Vikaköngäs Vikaköngäs

Vikaköngäs

Vikaköngäs

Käyrästunturi

Rovaniemen ainoa tunturi. Sen laelta löytyy pieni päivätupa ja upeat maisemat aina Pyhä-Luostolle saakka. Käyrästunturille on noin tunnin ajomatka Rovaniemen keskustasta ja ylös voi kävellä joko lyhyemmän ja jyrkästi pari kilometriä tai pidemmän ja loivemman metsäautotien kautta nelisen kilometriä.

Käyrästunturi Käyrästunturi

Telttailimme Käyrästunturin laella ja päivätupaa hyödynsimme ruoanlaittoon lämpimässä

Käyrästunturi

Taianomainen valo Käyrästunturilla marraskuussa


KAAKKOON

Kaihuanvaara

Aivan uusin löytömme tältä talvelta. N. 50 minuutin automatkan päässä keskustasta löytyy upea Kaihuanvaara, jossa on pari laavua ja muutamia reittivaihtoehtoja. Täälläkin luonto ja maisemat kauas horisonttiin palkitsevat.

Kaihuanvaara Kaihuanvaara

Kaihuanvaaran liukulumikenkäilyretkeltä helmikuussa

Auttiköngäs

Kaihuanvaaralta vielä hiukan eteenpäin, vähän reilu tunnin matkan päästä keskustasta on Auttinkönkään jylisevät kosket. Kosken kohinan kuulee heti parkkipaikalta ja ne löytyvätkin aivan nurkan takaa. Varmaankin yhdet hienoimmat kosket koko Suomessa. Alueella kulkee n. 4 km mittainen luontopolku. Hauska huomio oli, että metalliritiläportaisiin oli laitettu koiria varten puisia askelmia.

Auttiköngäs

Auttiköngäs


LOUNAASEEN

Louevaara

Louevaaralta löytyy yksi Rovaniemen harvoja autiotupia. Tuvan vieressä on korkea palovartijan torni, jonne voi kiivetä omalla vastuulla jyrkkiä metallisia tikasmaisia portaita pitkin. Maisemat ylhäältä kyllä palkitsevat. Louevaaralle on keskustasta n. 45 minuuttia. Perillä kävelyä on pari-muutama kilometri riippuen, mihin auton saa jätettyä.

Louevaara

Maisemat palovartijan tornista. Alhaalla näkyy autiotupa.


LUOTEESEEN

Kontonulkki

Täällä olen ehtinyt vain piipahtamaan. Viimeiset kilometrit olivat hyvin huonokuntoista metsäautotietä, jossa automme otti hieman kolhua ja Markuksen jäädessä ihmettelemään autoa, kipaisin yhteensä muutaman kilometrin matkan Kontonulkin laavulle katsastamaan, minkälainen paikka tämä on. Perillä en ehtinyt viipyä lainkaan, mutta laavu järvimaisemapaikalla, korkealla jyrkänteellä jäi kyllä mieleen. Tänne on vielä palattava. Keskustasta ajoa n. 40 minuuttia.

Kontonulkki

Kontonulkin laavulta maisemat

Möötikkärakka

Puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta on rakkainen vaara (olisit varmaan arvannut jo nimestä). Ylös on vain noin kilometri matkaa. Rakkakivikosta aukeavat upeat (auringonlasku)maisemat Sonkajärvelle.

Möötikkärakka

Möötikkärakka

Sinettäjärvi

Sinettäjärvi on Möötikkärakan ihan vieressä, hieman lähempänä vielä. Sinettäjärvi on rauhallinen, kirkasvetinen järvi, jossa aloittelijankin on helppo käydä melomassa.

Sinettäjärvi

Sinettäjärvi

Melomassa Sinettäjärvellä

 

Mitkä on sun suosikkipaikat?

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Pauliina 17.04.2022 - 06:11

Kivoja vinkkejä Rovaniemellä retkeilyyn! Pohjoisesta kotoisin olevana en voi olla kommentoimatta, ettei Rovaniemi suinkaan ole Suomen suurin kunta (ainakaan pinta-alaltaan). Neljä suurempaa löytyvät nekin kyllä pohjoisesta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.04.2022 - 07:29

Kiitos ja kiitos huomiosta, korjataan :). Olen itse ottanut tämän tiedon vastaan ystävältäni kyseenalaistamatta tai tarkistamatta sitä :D.

Vastaa
Anna 19.04.2022 - 18:52

Rovaniemi on Suomen (ja Euroopan) suurin kaupunki, kun puhutaan pinta-alasta.

Vastaa
Anna 19.04.2022 - 18:50

Kurijärven laavu on kans kiva! Kesällä tosin suo ympärillä vähentää retkeilijöiden määrää. Talvella sinne pääsee esimerkiksi hiihtäen.

Karhunulkki Lehtojärvellä on upea paikka! Mielettömät kalliot ja hienot maisemat! Paikka on myös kiipeilijöiden suosiossa.

Tiimalasiputous Vanttauskosken lähellä on piilossa oleva helmi!

Vammavaara Rovaniemen ja Tervolan rajalla on kans hieno! Upeaa kivirakkaa sielläkin, niinkuin lempparipaikassani Louevaarassa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 20.04.2022 - 19:33

Kiitos näistä! 🙂 Kurijärven laavu ihan unohtuikin, siellä olenkin juuri talvisella ollut. Karhunulkillakin kerran kävin, mutta oli niin huono sää, ettei paikkaa kunnolla näkynyt :D. Täytyy siis käydä uudestaan!

Vastaa
Aino 19.04.2022 - 19:51

Rovaniemi ei olekaan kunta vaan kaupunki, Suomen laajin ja periaatteessa myös koko Euroopan (Kiirunan ohella?) kaupunki.

Vastaa
Maija 19.04.2022 - 21:53

Muistutuksena Möötikkärakan kävijöille, että paikalle EI saa tehdä nuotiota. Nuotion voi tehdä lähellä olevalle Oitolanrannan laavulle.

Vastaa
Ps. 9.06.2022 - 06:13

Jokainen Suomen kaupunki on kunta, mutta jokainen kunta ei ole kaupunki 😀 Sekavaa, mutta totta.

Vastaa

Jätä kommentti