Koti Jäätelöt Vegaaninen piparijäätelö (V) – myös resepti ilman jäätelökonetta

Vegaaninen piparijäätelö (V) – myös resepti ilman jäätelökonetta

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vegaaninen piparijäätelö

Nyt tulee! Kauan odotettu piparijäätelö – vegaanisena! Tavallinen kerma-kananmuna-piparijäätelö löytyy jo blogistani, ja siihen tarvitaan jäätelökonetta. Tämänkin valmistukseen voi nostaa jäätelökoneen ylähyllyltä, mutta vegaaninen piparijäätelö valmistuu myös ilman moisia vempeleitä. Jostain syystä vegaanisena valmistettu piparijäätelö ei hileydy lainkaan, vaikkei sitä sekoittelisi (liekö kerrankin kiittäminen kaiken maailman stabilisaattori-ja emulgointiaineissa, joita käyttämäni kauravispi sisältää). Riittää siis, kun kaataa jäätelömassa astiaan ja tadaa, alle vuorokauden päästä sinulla on kauniisti muotoutuvaa jäätelöä.

Vegaaninen piparijäätelöJäätelökoneella valmistettu jäätelö on yhä parempaa, sillä rakenteesta tulee tiiviin täyteläinen

Jos kuitenkin omistat jäätelökoneen, näkisin sinuna kuitenkin sen pienen efortin ja käyttäisin sitä. Ilman jäätelökonetta jäätelöstä tulee hyvin kuohkean pehmeää, moussemaista, kun taas jäätelökoneella siitä tulee rakenteeltaan, niitä hulppeita artesaanijäätelöitä muistuttavaa, kiinteämpää jäätelöä (ei siis vatkattua ilmaa seassa), mutta silti siis täydellisesti muotoutuvaa. Lusikallinen kiinteämpää jäätelö sisältää vielä paljon enemmän makua kuin samankokoinen lusikallinen ilmavaa jäätelöä.

Joka tapauksessa, molemmat ovat todella hyviä! Selvittääkseni jäätelökoneella valmistetun ja jäätelökoneella valmistamattoman vegaanisen piparijäätelön erot, tulin valmistaakseni tätä jäätelöä öhm viisi kertaa viikon sisällä? Samalla sain hiottua tietysti jäätelön maut kohdilleen ja matkalla keksin lisätä jäätelöön vielä raastettua mandariininkuorta sekä mandariininmehua, joka maistuu jossain taka-alalla juuri kivana raikkautena. Jäätelö ei kuitenkaan maistu mandariinilta.

Jäätelökoneella valmistettavaan versioon ei ole niin väliä mitä täysrasvaista kasvikermaa käytät, mutta ilman jäätelökonetta uskon kerman laadulla olevan enemmän väliä, jotta jäätelömassa ei hileydy. En siis tiedä, mutta aiempien vegaanisten jäätelökokeilujen perusteella melkein uskon, että tämän kyseisen kaurakerman sisältämät, emulgointi sun muut, aineet tekevät juurikin tämän hileytymättömyyden. Jäätelökoneeton versio muistuttaa siis moussea rakenteeltaan ja moussea siitä tuleekin, jos jätät sen pöydälle. Se ei siis sula, koska periaatteessahan tämä on piparimousse :D. Sen sijaan jäätelökoneella valmistettu versio kyllä sulaa, joten muista nostaa pakkaseen. 

Viidenkään kerran jälkeen en saanut piparijäätelöstä tarpeekseni. Edelleen se vaan maistuu niin hyvältä!

Vegaaninen piparijäädyke

Voit valmistaa jäätelökoneettoman version myös kuivakakkuvuokaan, jolloin se toimii erinomaisena jäädykkeenä! Tarjoa tällöin puolukoita seurana. Toki puolukat maistuvat myös ihan jäätelönkin seurana :). Ja jos satuit lukemaan ainakin Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin puolukoiden terveellisyydestä, niin puolukoitahan kannattaisi lisätä jokaiseen ruokaan ;). Summattuna ja kärjistettynä tutkimuksen tulos oli, että puolukat ikään kuin hyvittävät ison osan ruoan epäterveellisyydestä.


Vegaaninen piparijäätelö – resepti

Vegaaninen piparijäätelö  

1 litra

Jäätelökoneella

2,5 dl kauravispiä (käytin Kaslinkin)
2,5 dl kauramaitoa (kahviin sopiva paksumpi versio)
2,5 dl vegaanista turkkilaista jogurttia (esim. Oatly)
150g pipareita
¾ dl sokeria
¼ dl vaaleaa siirappia
(1 mandariinin mehu ja kuori)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Murskaa piparit tehosekoittimella. Sekoita ainekset keskenään ja kaada jäätelökoneeseen. Anna jäätelökoneen käydä, kunnes se muistuttaa jäätelöä ja siirrä vielä pakkaseen jähmettymään. Tarjoilua varten anna olla huoneenlämmössä n. 10 minuuttia.

Ilman jäätelökonetta

Tähän taas tarvitaan mausteita, koska jäätelö on moussemaisempaa, joten maut eivät ole yhtä tiiviitä

2,5 dl kauravispiä
2,5 dl vegaanista turkkilaista jogurttia (esim Oatly)
150g pipareita
½ dl sokeria
½ dl glukoosisiirappia (suositeltavaa, ilman sitä voi jäädä hieman hileiseksi)
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1/3 tl neilikkaa
1 mandariinin mehu ja kuori

Vatkaa kerma vaahdoksi. Murskaa piparit tehosekoittimessa. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna jäätelömassan oleilla puoli tuntia jääkaapissa. Kaada vuokaan. Pakasta yön yli. Tarjoilua varten anna olla huoneenlämmössä n. 5 minuuttia.

Vegaaninen piparijäätelö

Jäikö nälkä?

17 kommentit

Leena 30.11.2019 - 16:20

Hei –
Tiedätkö mitään vaihtoehtoja tuolle kauravispille ? Meilläpäin ei tuollaista löydy.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 30.11.2019 - 16:24

Hei, eikö löydy mitään kauravispiä? Plantilla on ainakin kauravispi myös. Jos ei kauravispejä löydy miltään merkiltä, niin valitsisin sitten soijavispin/vaahdotettavan soijakerman :).

Vastaa
Kirsi 30.11.2019 - 19:56

Hei,
Tästä tulee meidän joulun jälkiruoka!
Käyköhän vaahterasiirappi tai tavallinen siirappi glukoosisiirapin sijaan, kun niitä löytyisi valmiiksi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.12.2019 - 13:46

Kiva kuulla! 🙂 Glukoosisiirappi ei siis tuo lainkaan makeutta, eli sen takia sitä ei tarvita. Glukoosisiirappi estää hileytymistä, mikä helposti tapahtuu, kun valmistetaan jäätelöä ilman jäätelökonetta. Älä siis korvaa sitä millään, mutta melkein jättäisin sen vain pois, sillä uskon, että sillä ei oloppujen lopuksi ole tässä kovin isoa roolia :).

Vastaa
Elina 1.12.2019 - 18:01

Hei vaan! Piti ihan jättää kommentti ja kehua, että miten mahtavaa vaivannäköä ja huomioon ottoa, että olet jaksanut värkätä reseptin sekä koneettomille että koneellisille! Hieno juttu!! Ja herkulliselta kuulostaa myös tietysti, niinkuin aina! Mukavaa joulun odotusta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.12.2019 - 13:55

Kiitos! Arvostan myös sitä, että jaksoit tästä erikseen jättää kommentin :). Näin sitä viitsii myös paremmin testailla jatkossa, kun tietää, että siitä on iloa :). Mukavaa joulun odotusta sullekin!

Vastaa
Tea 3.12.2019 - 20:10

Hei, kuullostaa ihanalta! Mitä turkkilaista jogurttia käytit? Mietin vaan että onnistuukohan esim. Oatlyn kaurapohjaisella?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.12.2019 - 21:18

Hei, juuri sitä käytin 🙂

Vastaa
Jossu 4.12.2019 - 21:08

Kiitos tästä <3 täytyisi kehua ja kommentoida useamminkin mutta.. Selitykset sikseen. Tätä täytyisi kokeilla koska auta armias kun tulee se aika että 3 kaverin piparijäätelö limited edition loppuu kaupoista.. 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.12.2019 - 13:12

:DD En oo itse vielä edes maistanut kolmen kaverin piparijäätelöä!Täytyy ehtiä ennen kuin se loppuu ja verrata sitä tähän ;). Noeivaan! Mutta vitsi se on kurjaa, kun tuntuu että parhaat jätskit on aina jotain rajoitettuja eriä :'( .

Vastaa
Glotter-Bäckerin 6.12.2019 - 08:00

Vinkki: kannattaa antaa palautetta jäätelöstä, niin sesonkimaku voi tulla myyntiin myös seuraavana sesonkina. Limited Edition voi olla myös toistuva.

Vastaa
Laura 13.12.2019 - 23:09

Kiitos erinomaisesta blogista! Tämä on luottoblogi ihan kaikkiin elämän tarpeisiin: arkeen, puolijuhlaan ja juhlaan. Vilpitön kiitos matalan kynnyksen kasvisruokaresepteistä joilla aina onnistun! Tämän pohjalta uskallan kokeilla erilaisia ruokia ja tarjota niitä myös muille. Parasta ruokapelkojen taklaamista. Kiitos!!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.12.2019 - 23:26

Ihanaa :). Siis vitsi miten ihana kommentti, kiitos todella paljon, tämä ilahdutti :).

Vastaa
Minna 18.12.2019 - 11:39

Kiitos ihanasta blogista ja jälleen herkullisesta reseptistä. Tein tätä jälkimmäisellä ohjeella ilman glukoosisiirappia. Pari tuntia pakastimessa olleena rakenne oli ” jäätelömäinen”,sitten seuraavana päivänä kovempi, hileisempi,” jäädykemäinen”. Tämä näin amatöörin näkökulmasta kuvailtuna : D Maku oli hyvä ja teen jouluksikin!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.12.2019 - 14:15

Kiitos havainnoistasi! En tosiana juuri tätä kokeillut edes ilman glukoosisiirappia. Oletin vain, että onnistuisi niin, koska samalla tavalla valmistettu vegaaninen suklaajäätelö onnistui todella hyvin ja siihen en käyttänyt glukoosisiirappia. Tosin suklaa varmaan toi siihen verran lisää rasvaa, että se pysyi pehmeänä. Eli siis sitä varmaan pitäisikin suositella lisättävän.. 🙂

Vastaa
Inka 24.12.2019 - 00:18

Siis tämä oli NIIN hyvää
Ja ihana että oli myös ohje meille, jolla ei ole jäätelökonetta, oli todella helppo tehdä!
Kiitos ❤️

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.12.2019 - 17:53

Voi kiitos paljon Inka 🙂 Aivan ihana kuulla, että pidit 🙂

Vastaa

Jätä kommentti