Koti Sormisyötävää Uunikuivatuista tomaateista tomaattitahna

Uunikuivatuista tomaateista tomaattitahna

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Uunikuivattu tomaattitahna

Ehkä tiedätkin jo kuinka ihania ovat uunikuivatut tomaatit! Myös puolikuivatuiksi tomaateiksi kutsutaan. Aiemmin olen niitä jo hehkuttanut omassa reseptissään blogissa. 

Sain kerran eräältä lukijalta (en valitettavasti muistaa enää keneltä, sillä siitä on jo aikaa) vinkin, että hän valmistaa uunikuivatuista tomaateista tahnaa leivälle. Kuulosti niin älyttömän herkulliselta, että jäi kokeilulistalle. En tiedä miten kommentoija valmistaa tahnan, mutta itse menin kaikista yksinkertaisimman kautta.

Uunikuivattu tomaattitahna

Näin viikon aluksi yritin valmistaa ison satsin tahnaa leivän kanssa tulevan viikon ajan nautittavaksi. Yritykseksi jäi koon puolesta – olisi saanut tehdä ainakin tuplasatsin, niin hyvää tahnaa tuli :D. Älyttömän herkullista. Ei kaipaa leipä mitään muuta. Sopii niin ruisleivälle kuin vaaleallekin. Parasta mielestäni kuitenkin rapeaksi paahdetun/paistetun leivän kanssa.

Minulla on ollut syksyn aikana pieni projekti yrittää laajentaa voleipärepertuaaria, sillä liian herkästi sitä joko laittaa pelkkää margariinia tai sitten on lisännyt juustoa siihen päälle vielä. Eikä siinä tietenkään mitään väärää tai ongelmallista ole :D. Lähinnä se, että leivänpäällisivaihtoehtoja olisi lukemattomia, mutta silti sitä helposti urautuu.

Ainakin heti tulee blogistani mieleen kukkakaali ganoush ja muhammara, jotka ovat tosi kiva leivänpäällistahnoja nekin. Hyvin usein käytän myös valmista hummusta, tai Ilo-merkkistä cashew-valkosipulilevitettä. Nyt on löytynyt myös Violifelta ja Auranilta herkullisia vegaanisia tuorejuustolevitteitä.


Uunikuivattutomaattitahna – resepti

Uunikuivattu tomaattitahna

Tarvitset

500g kirsikkatomaatteja
n. 2 tl sokeria
½ tl suolaa
oliiviöljyä uuniin laitettaessa
+ n. 3 rkl oliiviöljyä tahnaan

mustapippuria

tahnan kanssa sopii tietysti italialaisittain basilika, mutta käytinpä kotoa löytyvää salviaa ja sopi erittäin hyvin sekin! Minttukin sopisi yrtiksi päälle. Mutta eipä se välttämättä mitään yrttiä edes kaipaa.

Valmistus

  1. Halkaise kirsikkatomaatit. Levitä ne leikkuupinta ylöspäin leivinpaperille. Ripottele päälle sokeria ja suolaa sekä loraus oliiviöljyä.
  2. Kypsennä tomaatteja 100 asteisessa kiertoilmauunissa n. 3 tuntia.  Onnistuu myös ilman kiertoilmaa, jos se ei ole mahdollisuus. Vinkki: jos olen halunnut rivakammin uunikuivattuja tomaatteja, niin olen valmistanut niitä 150 asteisessa kiertoilmauunissa 1,5 tunnin ajan. Kuitenkin mitä pidempi paahtoaika, sen syvempi maku.
  3. Uunin jälkeen soseuta tomaatit sauvasekoittimella. Sekoita lusikalla joukkoon oliiviöljy ja rouhi sekaan mustapippuria. Valmista tuli! 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti