Koti Arkiruoka Terveellisemmät tofuburgerit (V)

Eiköhän se ala olla nykypäivänä jo ihan tuttua, että terveellisen ei tarvitse maistua ikään kuin ”terveelliseltä” eli mauttomalta, niin kuin sana terveellinen liian usein mielletään. Näissä tofuhampurilaisissa ei ole kyllä mitään mautonta. Taas tuli todistettua, että hampurilainen ei tarvitse höttöleipää, juustoa, rasvaista pihviä ja majoneesia ollakseen syötävän hyvää. Toki niilläkin juustopekonihampurilaisilla on oma kannattajakuntansa ja annan heidän olla rauhassa eri mieltä kanssani. Toisaalta niille, joille sana hampurilainen nostaa karvat pystyyn (”epäterveellistä roskaruokaa!”) näitä pitäisi varmaankin kutsua pikemminkin sandwicheiksi.

Terveelliset tofuburgerit

Pyrin itse kiinnittämään huomiota ruoan terveellisyyteen olematta kuitenkaan liian tiukkapipoinen. Joka ateria ei vaadi runsaasti vihanneksia, kunhan niitä tulisi kuitenkin päivittäin jossain muodossa syötyä. Terveellisyydestä ei pidä ottaa stressiä, vaan vanha kunnon 80:20 (80% ajasta terveellistä ruokaa, niin 20% saa herkutella rauhassa) sääntö pätee aika hyvin omaan ruokailuuni. Tämäkään ei joka päivä mene näillä raiteilla. Joskus suhde saattaa olla päinvastoin, mutta seuraavana päivänä sitten tsempataan. Sitähän se elämä on.

Pääasiahan on, että ruoasta tulisi hyvä mieli ja olo. Joskus se hyvä mieli tarvitsee herkkujakin. Mutta eivät herkutkaan maistu enää herkuilta, jos niitä koko aika syö (nimimerkki kokemusta on). Oikeastaan itselleni hyvä olo tulee HYVÄSTÄ ruoasta, oli se sitten terveellistä tai ei. Paha ruoka on taatusti yhtä kuin paha mieli. Onneksi terveellisestä ruoastakin saa todella hyvää. Ja toisaalta epäterveellisestäkin ruoasta saa todella pahaa.

Terveelliset tofuburgerit

Terveellisenkään ruoan kohdalla ei tule vetää terveellisyyttä äärimmäisyyksiin. Jotta se terveellinen ruoka maistuu, niin se usein vaatii pikkusen suolaa. Suolaa ei tarvitse käyttää hurjia määriä, vaan ripauskin jo usein syventää tarpeeksi aromeja. Eikä ruoan terveellisyys mene pilalle pienestä määrästä juustoa tai voitakaan. Kohtuus kaikessa ja edelleen se tasapaino, josta moneen otteeseen olen maininnut.

Päätin osallistua tällä reseptillä Sydänmerkin järjestämään haasteeseen kehittää vähintään kolmesta sydänmerkki-tuotteesta jotakin terveellistä ja kasvispitoista. Kolme ensimmäistä sijaa palkitaan tuotepalkinnoilla.

Näitä tofuburgereita syödessä tulee takuulla hyvä mieli ja hyvä omatunto. Leipänä käytin kaupasta ostettua juuresleipää (porkkana&palsternakka), josta on lähes 40% juureksia. Majoneesin tilalle laitoin toissapäivänä tekemääni auringonkukansiemen-porkkanatahnaa (oli hyvin muhinut jääkapissa, ja maut pääsivät vielä enemmän edukseen). Tahna valmistettiin siis liotetuista auringonkukansiemenistä ja raastetusta porkkanasta sekä mausteista. Lisäksi välistä löytyy avokadoa, mache-salaattia ja marinoituja punasipuleita sekä tietysti marinoimani tofupihvi. Käytin Jalotofun valmista mietoa chilipalaa, koska se sattui olemaan kätevän kokoinen valmiiksi tofupihviksi. Tietysti voit käyttää jotakin toista tofua palana ja leikata siitä pihvejä.

Koko homma on myös oikeasti nopeaa!


Tofuburgerit

Terveelliset tofuburgerit

4 kpl

Tarvitset

4 sämpylää (porkkana&palsternakka-juuresleipää)
mache-salaattia (tai ihan mitä tahansa salaattia)
2 avokadoa

Marinoituun tofuun

4 valmista mietoa chilipalaa (à 100g tai 400g jotakin muuta tofua, jolloin paloittele pihveiksi)
0,5 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria (tai vaahterasiirappia)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl savupaprikajauhetta

Auringonkukansiemen-porkkanatahnaa

Resepti löytyy täältä. Voit valmistaa myös liottamattomista siemenistä, jolloin valmistus on nopeampaa.

Marinoitua punasipulia

2 punasipulia
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl punaviinietikkaa (muutkin etikat käyvät)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Aloita marinoimalla tofu. Sekoita ainekset keskenään ja jätä tofu marinoitumaan.
  2. Pilko punasipuli renkaiksi ja sekoita marinadin ainekset joukkoon. Jätä jääkaappiin maustumaan.
  3. Valmista auringonkukansiemen-porkkanatahna ohjeen mukaan; eli sekoita ainekset keskenään tahnaksi.
  4. Pilko avokado.
  5. Paista marinadissa olleet tofupihvit kuumalla pannulla.
  6. Kokoa hampurilaiset.

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Jenni 24.11.2016 - 15:39

Kivan kätevä ohje! 🙂
Mä en oo oikein ikinä ollut niiden ns. perinteisten mättöhamppareiden puolestapuhuja. Vaan enemmänkin runsaastitäytetyn ja hyvän hampparin ystävä. Kuten sanoit, siihen herkkuun ei tarvita välttämättä juustoja ja majoneeseja, vaan hyviä ja täyteläisiä makuja! Avokado on juuri yksi sellainen täyteläisyyttä tuova tuote, samoin muut mausteet tai kastikkeet.

Pitää ehkä tunnustaa, että juuri äsken ennen tähän koneelle istumaan tultuani paistoin kylmäsavutofuviipaleet ruisleipähampparin väliin, sekaan tahinia ja avokadoa 😉 Toimii aina (tosin kasvikset jäi nyt vähä uupumaan ku oli vajavainen sisältö jääkaapissa).

Onnea reseptikisaan! 🙂 Tekaisin itse pinaatti- ja porkkanalättykombot tofukastikkeella samaiseen kilpaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 24.11.2016 - 16:06

Kiitos kommentista Jenni! Aivan näin :). Oijoih, kylmäsavutofu <3 tahini <3 avokado <3 ja ruisleipäki on ihan kiva ;). Kävinkin kurkkaamassa reseptisi, kivan kuuloinen 🙂 Samoin onnea sinulle! On se hauska osallistua erilaisiin haasteisiin, niin saa jonkunlaiset raamit reseptille.

Vastaa
Julia 8.01.2017 - 01:53

Moi Saara! Tuli tästä tofuhampparista muutama toive mieleen. Kokeilin tässä hiljattain yhden blogin reseptillä tofupekonia uunissa. Mulla ei ollut savuaromia (semi turhan tuntuista ostaa jos ei paljon käytä), ja pekonista tuli tosi mautonta ja epärapsakkaa, vaikka käytinkin marinoitua jalotofua, joka harvoin pettää ainakaan maussa. Niinpä tuli mieleen, että jos inspiraatio sulla sykähtää niin olisi ihanaa saada hyvä resepti rapsakkaan tofupekoniin! 8) Ilman kalliita ainesosia jos mahdollista 😀 Toisena reseptitoiveena mietin näin kylmillä pakkassäillä, jotain kasvisversiota pitkään uunissa hautuvilla lihapadoille! Sellasta kunnon viikonloppuruokaa! Sun reseptit on olleet niin hyviä, että teki ihan mieli esittää reseptiehdotuksia<3 Ihanaa vuoden alkua ja hyviä keittiöhetkiä!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 08:19

Kiitos Julia ideoista! On tosi kiva kun saakin toiveita. Itse asiassa mun tammikuun tavoite on ollutkin kehittää vegepekonia :). Ja samoin mulle tuli mieleen toi pataruoka, mutta hyvä että ajatukset sai kannatusta! Alan miettimään niitä paremmin 🙂

Vastaa
Julia 8.01.2017 - 13:49

Hei mahtavaa kuulla, että oletkin miettinytkin vegepekonin kehittelyä! 8)

Vastaa

Jätä kommentti