Koti Ravintolat Suomenlinnan nähtävyydet, kahvilat ja ravintolat – vinkit vierailulle

Suomenlinnan nähtävyydet, kahvilat ja ravintolat – vinkit vierailulle

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Suomenlinna Cafe Silo

Kaupallinen yhteistyö Suomenlinnan Hoitokunta

Nyt se on viimeistään todistettu. Matkakohteen etäisyys kodista ei korreloi lomafiilis-asteen kanssa. Pakkasimme reppumme lauantai aamuna ja hyppäsimme kympin ratikalla keskustaan, josta liplattelimme lautan kyydissä Kauppatorilta Suomenlinnaan. Alle tunnin julkisen liikenteen päässä kodista (kilometreissä varmaan alle 10) olimmekin jo perillä. Ihanan helppoa.

Suomenlinna

Suomenlinna on toki entuudestaan tuttu paikkana, mutta viikonlopun vierailu avasi aivan uuden maailman. Tiesitkö, että Suomenlinnassa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita? Myös museoita ja putiikkeja? Ja jopa yöpymismahdollisuus/-mahdollisuuksia? Siis ihan täydellinen lähimatkailukohde! Sanoisin, että viikonloppu oli juuri se oikean mittainen aika viettää Suomenlinnassa, jotta paikkaan pääsi paremmin tutustumaan. Lähellä asuva voi tietysti vierailla eri otteissa.

Suomenlinnan hostelli

Yövyimme Suomenlinnan Hostellissa, joka ainakin vierailumme aikana oli hyvin rauhallinen paikka yöpyä. Löytyi myös ihan pariskuntahuonekin :). Postauksen lopussa vinkki myös Cafe Silon idylliseen majoituspaikkaan, mikäli etsit jotakin täysin privaattia yöpymisvaihtoehtoa.

Suomenlinnan Lelumuseo

Maistapa Lelumuseon kahvilassa olevia jäätelöitä. Nyt puhutaan niistä aidoista mauista.

Suomenlinna

Suomenlinna on oikea Helsingin helmi. Sen monipuolinen rakennettu miljöö ja vaihteleva luonto takaavat visiitin mielekkyyden. Olenko todella vain vartin matkan päässä Helsingin keskustasta? Vanhojen mukulakivikatujen ja värikkäiden, niin puutalo- kuin kivirakennusten tunnelmaa historiallisen linnoituksen keskellä. Ihan kuin jossain Euroopan upeimmissa historiallisissa kaupungeissa. Linnoituksen muurit, joiden päälle ja sisään pääsee, puolustusvallit ja vanhat tykit. Etelä-kärjessä saa tuulahduksen valtameren tuntua aavan meren äärellä. Varsinkin tuulisella ja pilvisellä säällä tuntee olevansa kuin Atlantin rannalla. 

Viimeistään kevään rajoitukset ovat monet meistä saaneet ilahduttavasti etsimään kohteita lähempää – ja huomaamaan, että merta edemmäs kalaan ei joka kerta tarvitse lähteä päästäkseen irti arjesta. Lähikohteet voivat olla aivan yhtä kiehtovia, ja tuntuukin hiukan häpeälliseltä myöntää kiertäneensä maailmalla monenlaisia nähtävyyksiä ja museoita, mutta esimerkiksi Suomenlinnassa en lapsuuden sukellusvene-museokäynnin jälkeen kertaakaan. Kuinka merkittävä osa Suomenlinnallakin on Suomen historiaa. Tiesitkö, että Suomenlinna on ihan Unescon maailmanperintö-listalla?

Suomenlinna

Lähimatkailussa on se hyvä puoli, että näin voi matkailla vaikka lähes joka viikonloppu! Eikä piiruakaan tarvitse kokea huonoa omatuntoa matkailun kestävyydestä. Samalla tekee oikein hyvän teonkin, kun voi matkailurahoillaan tukea suomalaisia yrittäjiä.

Siihen liittyen, Suomenlinnasta löytyikin vähän liiankin kiva taidekäsityöläisten kauppa, jossa myydään pääasiassa suomenlinnalaisten, mutta myös muiden kotimaisten, taidealan yrittäjien tuotteita; lasituotteita, keramiikkaa, vaatteita, koruja ja reppuja (kierrätyskankaasta). Itselleni löytyikin vihdoin se tyylikäs isompikokoinen kaupunkireppu.

Taidekäsityöläisten myymälä. Suomenlinna

Taidekäsityöläisten myymälä. Suomenlinna

Markuksen kameleonttiyritys

Yllätyimme, kuinka rauhallista Suomenlinnassa oli. Sai kulkea lähes yksinään koko viikonlopun. Syykin selvisi. Eri kahvila-, ravintola-, yöpymis- ja myyntiyrittäjien kanssa jutellessa selvisi, että Suomenlinnan asiakaskunnasta yli 70% on ulkomaalaisia. Nyt jos koskaan on siis erityisen hyvä kesä suomalaisten tulla nauttimaan Suomenlinnan tarjonnasta.

Suomenlinnan kahvilat ja ravintolat

Suomenlinnassa on yhteensä 13 kahvilaa ja ravintolaa. Siis niin pienellä saaristoalueella, jossa elää vain 800 paikallista asukasta. Valinnanvaraa riittää jopa valinnanvaikeuteen asti ja siksipä minulla on sinulle tässä muutama täsmäsuositus. Kaikkia paikkoja en tietenkään ole testannut, loput jätän sinulle. Suomenlinnan sivuilta pääset tutustumaan koko valikoimaan.

Suomenlinna

Suomenlinnan panimoravintola

Suomenlinnan panimoravintola

Suomenlinnan Panimoravintola

Lounas-/illallisravintolaksi suosittelen Suomenlinnan Panimoravintolaa.

Ruoka oli aivan erinomaista alkupaloista jälkiruokaan. Sisätilat olivat vähintäänkin yhtä viihtyisät, mitä ulkopuolelta vaaleanpunainen tyylikäs kivirakennus antaa ymmärtää. Ruokalista vaihtelee, mutta listalta tulee aina löytymään kalaruokaa, kuten myös vegaaninen alkupala, pääruoka ja jälkiruoka. Itse testasin nyt niin vegaani alkupalan kuin jälkiruoan, joista ei makua puuttunut. Toast skagenissa taas ei katkarapujen kanssa oltu ainakaan kitsasteltu.

Lounas-/illallisravintolaksi saatiin paikalliselta asukkaalta suositukseksi vielä Valimo. Täällä en ole itse käynyt, mutta luotan tämän kyseisen henkilön ruokamakuun. Kehui, että pastat ovat oikein kilpailykykyisiä.

Pizzeria Nikolai jäi myös kiinnostelemaan ihan jo mahtavan sijaintinsa vuoksi! Ja pitsa tietysti maistuisi aina. Ravintola sijaitsee Suomenlinnan eteläkärjessä Kuninkaanportin muurien ja vallihautojen piilossa.

Suomenlinna Cafe Silo

Suomenlinna Cafe Silo

Suomenlinna Cafe Silo Suomenlinna Cafe Silo

Kahvila Cafe Silo teki vaikutuksen.

Yksi uusimmista kahvilatulokkaista Suomenlinnassa. Valikoin tämän testattavakseni netissä olevien houkuttelevien pullakuvien vuoksi, eikä kyllä petytty! Päinvastoin, pullakriteerit nousivat taas piiruvan verran ylemmäs. Markus, jota pullakrantumpaa et voi tunteakaan, totesi, että pullat meni top1-pullien joukkoon. Ja on se nyt kova, jos voisilmäpulla ja vaniljakreemipulla voittaa maussaan jopa korvapuustin (joka sekin oli uskomattoman maukas). Vaniljakreemipulla oli ehkä molempien lemppari! Ota siis ainakin se, tai tee kuten tällainen päätöskyvytön ihminen; ota kaikki erilaiset pullat, sillä loputhan voi aina pakata kotiin mukaan, jos ei jaksakaan ;).

Cafe Silo tarjoaa pullien lisäksi hyvännäköisiä lounassalaatteja, aamiaiskokonaisuuksia, ja heidän artesaanikahviaan. Kaikki tiskissä oleva on ihan itse leivottua. Vegaaneillekin löytyy tarjottavaa joka kategoriasta. Pikkulinnut kahvilan pihalla kuiskuttelivat, että elokuussa kahvilaan on tulossa myös pullaa vegaanisena. Sain myös suosituksen lukijalta, että ensi kerralla olisi kuulemma ehdottomasti otettava feta-pinaattipiirakka. Cafe Silon terassilla pääsee ihan eurooppalaiseen tunnelmaan kirkontornin siintäessä puiden takaa ja vieressä olevat värikkäät vanhat talot ja mukulakivikadut kuljettavat johonkin vanhaan hyvään aikaan.

Suomenlinnan Lelumuseo

Lelumuseon ja sen kahvila löytyvät upeasta, vanhassa, venäläisaikasesta rakennuksesta. 

Suomenlinnan Lelumuseo

Cafe Samovarbar eli tutummin Lelumuseon Kahvila saa toisen suuren suosituksen.

Lelumuseon kahvila ei ole mikään perinteinen museon kahvila. Kahvila, kuten museokin, löytyy näyttävästä venäläisaikaisesta talosta. Sisään astuessa tuntee tehneensä aikamatkan menneisyyteen. Omistaja on intohimoinen teeihminen, ja siitä juontuu nimikin. Museon ja kahvilan omistaja leipoo joka päivä itse herkulliset tarjottavat kahvilaansa, ja jäätelöt tulee espoolaiselta pienvalmistajalta. Suosittelen maistamaan ainakin vadelmasorbettia ja chai-jäätelöä, joka maistui tismalleen kuin chai latte jäätelön muodossa. Raparperipiirakka oli ihanan murea ja maukas – sitäkin suosittelen, mikäli tätä sattuisi olemaan. Valikoima tietysti vaihtelee, mutta vakivalikoimasta löytyy ainakin kehuttu, vegaaninen banaanikakku, joka itselläni jää ensi kertaan (mutta sain tästä kovasti suosituksia lukijoilta). Kahvilalla on myös ulkoterassi. 

 

Nähtävyydet

Lelumuseo.

Omistaja Petra on kerännyt omarahoitteisesti, kattavana valikoiman leluja Suomesta eri aikakausilta 1830-luvulta lähtien. Lelut ovatkin mielenkiintoisen erilainen lähestymiskulma historiaan. Ne kertovat omanlaistaan tarinaa, mitä kulloinkin on ajateltu, minkälainen kulttuuri on milloinkin ollut. Korttipakoista löytyy hakaristejä ja toisten nukkejen päältä Lotta-asuja. Muista myös edellä mainittu Lelumuseon kahvila. Museo-korttikin käy sisäänpääsyyn.

Suomenlinnan Lelumuseo

Lelumuseo

Suomenlinna museo

Suomenlinna-museo

Suomenlinna-museo.

Täältä kannattaa aloittaa koko Suomenlinna-vierailu. Sen jälkeen Suomenlinnassa kiertely saa ihan uuden kontekstin ja pystyy yhdistämään eri paikkoja eri historiallisiin tapahtumiin. Ei olla kumpikaan koettu itseämme varsinaisiksi museonkiertelijä-ihmisiksi, mutta tässä oli juuri sopivasti sellainen kiehtova tietopaketti, että huomaamatta vierähti lähes pari tuntia. Alakerran näyttely kertoo Suomenlinnan ja sen asukkaiden historiaa ja sinne on kerätty erityisesti vanhoja käyttöesineitä, tavaroita ja mm. nähtävillä on ihan lukukelpoisia vanhoja kirjeitä. Yläkerrassa näyttely vaihtuu ja nyt yläkerran näyttelyssä esiteliin linnoituksen restaurointityötä, mm. miten Suomenlinnan maisemaa hoidetaan. Museo-korttikin käy sisäänpääsyyn.

Kuinka saapua Suomenlinnaan?

Suomenlinnaan pääsee niin HSL:n lautalla bussilipulla taikka JT-Line vesibussilla, joka mahdollistaa myös saarihyppelyn Lonnaan ja Vallisaareen samalla lipulla. Suomenlinnaan pääsyhän ei siis maksa kuin venematkan verran.

Lisää vinkkejä, tietoa ja mm. kätevä kartta

Löytyy Suomenlinnan sivuilta.

Karttaan tässä erillinen linkki. Tulostin sen itselleni kaiken varalta mukaan, mutta Suomenlinnasta löytyy myös paljon opasteita ja vastaavia karttoja pitkin poikin.

Suomenlinna Cafe Silo

Tämä taisi olla ensimmäinen virallinen niin sanottu staycation-kohteemme eli kotikaupungissa tapahtuva matka yöpymisineen. Juttelimme keskenämme, että ei kyllä tule jäämään viimeiseksi. En olisi itsekään uskonut, kuinka lomatunnelmaan voi lähiseuduillaan päästä, ja miten paljon juuri yöpymisellä oli tähän merkitys. Herätä erilaisesta ympäristöstä kuin tavallisesti. Kömpiä muusta kuin omasta sängystä ulos kahvilaan aamiaiselle. Se kiireettömyyden tuntu. Vielä Suomenlinnan ihan omanlaisensa tunnelma. Siitä lomatunnelma muodostuu. Ensi kerralla yritetään saada yöpaikka Cafe Silon rakennuksessa olevasta ihanasta air b&b-asunnosta. 

Suomenlinna

Suomenlinna Alderfeldt.

Ravintola Adlefreltin ulkopöydät näyttivät niin idylliseltä, että paremmalla säällä sinne!

Suomenlinna

Suomenlinna

Se tekstissä mainittu kierrätyskankaista tehty reppu! Nyt on vihdoin se isompikokoinen, tyylikäs kaupunkireppu. Sadetakkini ei välttämättä se tyylikkäin valinta näin tyylikkään repun kanssa, mutta mätsää hei väreihin!

Suomenlinna Cafe Silo

Cafe Silon pullafiilistelyihin on hyvä päättää tämä kirjoitus.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti