Koti Illallisvieraille Itse tehty pasta (kananmunaton)

Itse tehty pasta (kananmunaton)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Itse tehty pasta

Siis itse tehty pasta – aaah! Se maistuu aivan eri ruoalta kuin yksikään kaupan pasta tai edes tuorepasta. Pastatalkoot ovat siis vaivan väärti. Siinä on makua, sitkautta ja purutuntumaa.

Tiesitkö, että osa pastoista onnistuu paremmin kananmunalla, osa taas tehdään veteen? Joitakin vuosia jo sitten olimme äitini kanssa Italiassa neljän päivän ruokakurssilla, jossa joka päivä tehtiin erilaista pastaa. Siellä vasta ahaa-elämys tulikin, että hyvään pastaan ei tosiaan tarvita kananmunia!

Itse tehty pasta

Gnocchi sardi

Sen jälkeen olen kotona tehnyt muutamaan kertaan tavallisista puolikarkeista vehnäjauhoista pastaa miettien, miksei pasta oikein onnistu niin hyvin kuin Italiassa. Ratkaisu: oikeanlaiset jauhot! Kun oikeanlaiset löytyivät niin ai että kun pastan teosta on tullut pelkkää onnistumisen riemua! Kananmunattomaan pastaan käytetään omanlaisiaan jauhoja, joita Suomessa näyttää olevan suht haastavasti löydettävissä. Semola di Grana duro, tai lyhyemmin Semola Duro, on tämän hieman karkeamman ja kellertävän jauhon nimi, jolla aloittelijakin todennäköisesti onnistuu itse tehdyn pastan kanssa.

Näitä jauhoja myy Italian tuotteisiin erikoistuneet herkkupuodit, mutta myös ainakin hyvinvarustellut K-kaupat. Omani ostin Turun reissulla Italian herkkupuodit-kaupasta. Helsingissä niitä myy ainakin Ceesta shop. Voit myös etsiä esim. k-ruoka.fi sivustolta helposti, mistä löytyy sinua lähin oleva kauppa, joka myy pastajauhoja.

Pasta vaatii tosiaan vain jauhoja ja vettä. Itse tehty pasta on vieläpä niin älyttömän herkullista, että se ei todellakaan vaatisi päälleen kuin raastettua juustoa, mustapippuria ja oliiviöljyä – avot! Jos kotoa löytyy pastajauhoja, löytyy aina jotakin hyvää syötävää. Kunhan vain jaksaa vaivata pastataikinan.

Pastataikinan vaivaaminen vie noin vartin, ja samalla vaivalla vaivaa vähän isommankin määrän. Itse vaivasin ison pastataikinan sunnuntaina jääkaappiin, kelmutin sen, ja muotoilin siitä pitkin viikkoa aina tuoreeltaan sopivan satsin iltaruoaksi. Sai sitten naureskella, että näin saa itse tehtyä pastaa maanantain pikaruoaksi. 

Parasta on järjestää kavereiden kanssa yhteiset pastan näpertelytalkoot!

Itse tehty pasta

Cavatelli-pastaan et tarvitse mitään erikoisvälineitä. Voit valmistaa ne sormin tai veitsellä painaen. Cavatelliin ja gnocchi sardiin jää molempiin ihanasti syvä kouru, johon pääsee kaikki täytteet tarttumaan mukaan.

Niin, myöskään pastakonetta et tarvitse. Italiassa opin, että ainakin tämä rouva käyttää pastakonetta vain tortellineja valmistaessaan, jolloin tarvitaan todella ohutta pastaa. Muutoin kaiken pastan hän valmistaa sormin, tai esimerkiksi tagliatelle valmistetaan ihan kaulimella.

Helpoimpia pastoja ovat esimerkiksi gnocchi sardi ja cavatelli, jotka vain muotoillaan pienistä taikinapalleroista. Gnocchi sardin valmistusta tosin helpottaa siihen tarkoitettu työväline, eli puinen alusta, jonka päällä pastaan saa uria. Gnocchi sardin voi valmistaa myös sormin työntämällä pöytää vasten. Tällä tavalla ei saa uria, mutta hyvä siitä silti tulee.

 


Itse tehty pastataikina – resepti

 Itse tehty pasta

Tämä pastataikina sopii niin pienten pastojen muotoiluun kuin myös kaulittavaksi isommaksi levyksi, josta voi tehdä tagliatellea/pappardellea. Taikinaan ei tule suolaa, vaan pasta keitetään suolavedessä.

Voit valmistaa pastaa isomman annoksen ja tarvittaessa jättää osan kelmuun. Jääkaapissa valmis taikina säilyy muutaman päivän ja siitä voi muotoilla aina tarpeen mukaan tuoretta pastaa. Voit myös muotoilla isomman kasan pastaa valmiiksi ja pakastaa ne. Jos pakastat valmiiksi muotoiltua pastaa, niin levitä ne ensin leikkuulaudalle/lautaselle, niin etteivät ne ole juuri kosketuksissa toisiinsa. Nosta lautanen/leikkuulauta pakkaseen. Kun pastat ovat pakastuneet koviksi, voit siirtää ne yhteen rasiaan. Jos pakastat ne huoneenlämmöstä suoraan rasioihin, pastat kiinnittyvät toisiinsa. Pakastettua pastaa voi kaataa suoraan kiehuvaan veteen keittymään.

3-4 annosta

Tarvitset

300 g pastajauhoja (katso vinkit yltä introsta)
175 g vettä

Valmistus

  1. Kiehauta vesi. Anna veden jäähtyä viitisen minuuttia. Veden optimilämpötila on 77 astetta, jos sinulla sattuu olemaan lämpömittari käytössä. Tarkoitus on, että vesi ei ole kiehuvaa, mutta selkeästi myös kädenlämpöistä lämpimämpää. Hyvin lämmin vesi auttaa aikaansaamaan halutunlaisen hyvän ja sitkaan pastan rakenteetn.
  2. Lisää kulhoon jauhot ja sekoita hieman jäähtynyt vesi joukkoon. Ala muotoilla taikinaksi. Muotoile aluksi jauhot ja vesi palloksi. Ala sitten vaivata itsestäsi poispäin, jokaisen vaivauksen kohdalla aina 45 astetta taikinapalloa kääntäen. 
  3. Vaivaa n. 15 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja kiiltävää.
  4. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
  5. Pastataikina on valmis, kun painat sitä sormella, ja painamasi kuoppa tuntuu kimmoisalta eli se ei jää syvälle kuopalle.
  6. Muotoile pastataikinasta ohuita tankoja ja leikkaa niistä pieniä, n. puolikkaan peukalon pään kokoisia palasia. Muotoile joko gnocchi sardeja tai cavatelleja. Gnocchi sardi: työnnä ja paina pastapalasta pastalautaa pitkin. Cavatelli: paina veitsellä lappeasti pastapalasta ja työnnä samalla. Videot havainnollistavat muotoilun kirjoitusta paremmin.
  7. Keitä pasta suolatussa vedessä ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa. Keittoaika on 1-2 minuuttia. Pasta on valmista, kun se nousee pintaan. Valuta heti siivilän läpi.

 

Cavatellin muotoilu

Gnocchi sardin muotoilu

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti