Koti Arkiruoka Sahramileipä (V)

Sahramileipä (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

 

Leipä tuo niin kirkkaan iloisen keltainen, että pakostakin piristyy. Sahramin väri, mutta vieläkin enemmän sahramin maku tekee tästä ihan spesiaalileivän. Jopa Markus, joka ei yleensä pidä sahramin mausta, pitää kovasti silti tästä leivästä.

Sahramileipä. Vegaaninen

Sahramileipä on myös leipä, joka ansaitsee näköjään toisenkin postauksen. Sahramileipä löytyy sämpylämuodossa jo blogista. Ajattelin, että päivitänkö vain kuvat. No mutta, sitten sitä vanhaa sahramisämpyläreseptiä ei edelleenkään kukaan löydä, vaikka juuri haluan, että nyt löydät tämän reseptin, sillä muuten jäät paljosta paitsi ;). Niinpä siksi resepti uusiksi, uudenlaisen leipämuotoidean kera. Eli tuollainen kierteellä oleva leipä – tuo vielä vähän jotain ekstraa verrattuna perus pullukkalimppuun. Edellinen postaus muistutti minua siitä, että leipäinnostukseni ei ole ainakaan laantunut vuosien aikana. Olin jo silloin, ja edelleen, semmoinen leipäsyöppö (mutta samalla kyllä vähän leipänirso..). Leipää kuluukin päivässä helposti puolikkaan limpun verran :D.

Sahramileipä. Vegaaninen

Sahramileipä on kulkenut mukanani vuosien ajan. Juhlasta toiseen sitä tulee leivottua. Vaikka sahrami on hieman kalliimpi mauste (3 euroa yksi pussillinen), niin muutenhan leivän tekeminen ei maksa juuri mitään, eli ei se leipä todellisuudessa silti tule kovin kalliiksi.

Alun perinhän tämä on siis Sandron sahramileipä. Sandrossa siihen ihastuin ja Sandrolle siis oikeasti kuuluu tästä kaikki kunnia. Olen vain ottanut sen niin omaan käyttööni, että välillä unohdan, että niiiin, tää on se kuuluisa Sandron sahramileipä!

Pääsiäisen keltainen leipä on toivottavasti osa teidänkin pääsiäisteriaa :). Ja ties vaikka resepti jää kiertämään sinullekin ajasta iäisyyteen!


Sahramileipä – resepti

Sahramileipä. Vegaaninen

2 leipää. Voit tehdä tämän pidemmällä kohotuksella (jääkaapissa yön tai työpäivän yli) tai nopeammalla kohotuksella.

Tarvitset

½ litraa kädenlämpöistä vettä (tai haaleaa, jos kohotat pidempään)
700g vehnäjauhoja (n. 11 dl)
½ pakettia tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa nopeaan kohotukseen (puolet määrästä hitaaseen kohotukseen)
½ rkl suolaa
3 rkl vaahterasiirappia/siirappia/hunajaa (jos ei tarvitse täysin vegaanista)
0,5g sahramia (1 pussillinen)
2 rkl oliiviöljyä
n. 1/3 dl seesaminsiemeniä

Voiteluun ja pinnalle

rypsiöljyä
seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Paahda seesaminsiemenet.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja sahrami. Lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää sitten suola. Vaivaa lisää, kunnes taikinasta muodostuu kimmoisaa. Lisää öljy. Vaivaa edelleen, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Peitä kulho liinalla ja jätä vedottomaan paikkaan kohoamaan n. 45 minuutiksi.  TAI hitaalla kohotuksella; jätä taikina 8-10 tunniksi jääkaappiin kohoamaan. Peitä kulho kelmulla, jotta se ei pääse kuivumaan pinnalta. 
  3. Jaa kohonnut taikina kahtia jauhotettujen käsien avulla.. Muovaa taikinaa pötkylän malliseksi. Kierrä sitä vastakkaisiin suuntiin eri päistä, jotta saat siitä kierremallisen. Jätä liinan alle kohoamaan vielä n. 30-45 minuutiksi.
  4. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  5. Voitele kohonneet sämpylät öljyllä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  6. Paista uunissa noin 25 minuutin ajan.
  7. Nauti tuoreena.

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Miika akak majavan hammas facboj 4.05.2021 - 13:16

Hyvää leipää oli

Vastaa
Tiia 27.11.2021 - 12:46

Tämä leipä on ihan mielettömän hyvää! En olisi uskonut, että sahrami toimii näin hyvin leivässä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.11.2021 - 14:38

Vau, kiitos =) Kiva, kun sä tykkäsit kans ja tulit kokeilleeksi. Mäkään en ois ennen uskonut, että sahrami toimisi leivässä näin hyvin :).

Vastaa

Jätä kommentti