Koti Aamiaiset Riisihiutalepuuro ja hedelmäkompotti (V, GF)

Riisihiutalepuuro ja hedelmäkompotti (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
1 kommentti
Riisihiutalepuuro. Hedelmäkompotti. Vegaaninen

Riisihiutaleet. Niiden täytyy olla vain joku laimea varjo oikeasta riisipuurosta. Vain sellaiselle, joka suostuu tinkimään riisipuuron mausta aikaa säästääkseen. Kun kerran riisipuuroa keittää, niin keittää sitten kunnollisen, vai mitä? Vaan ei, ei tarvitse viettää tuntia hellan ääressä haudutellen saadakseen erittäin hyvän riisipuuron.

Riisihiutaleet turpoavat keittäessä lähes riisin kaltaisiksi, jolloinka rakenne ja suutuntuma säilyy melkein samana kuin riisipuurossa. Toki puurossa on edelleen pieni ero, mutta hiutalemainen puuro siitä ei tule, kuten luulin. Ystäväni, jonka ihan lempiruoka kaikesta on riisipuuro, esitteli minulle riisihiutaleet. Jos hänen mielestä riisihiutalepuuro kelpaa, niin sen todella täytyy olla hyvää. Ensiksi kokeilimme tätä retkellä, jossa lyhyt keittoaika voittaa aina. Mietin oliko se vain ulkoilman ja takana olevan viileähkön talviyön ansiota, että lämmin puuro maistui aamulla niin hyvältä. Kotona tämä maistui kuitenkin ihan yhtä hyvältä. Niin hyvältä, että jouluvieraamme (äitini ja pikkusiskoni) toivoivat tätä jokaiseksi joulupyhän aamuksi. 

Riisihiutalepuuro. Hedelmäkompotti. Vegaaninen

Yksi jouluvieraamme: Hilla-villakoira

Mihin kasvimaitoon riisipuuro kannattaa keittää?

Yleensä olen keittänyt riisipuuron soijamaitoon, sillä sen avulla saa mielestäni neutraaleimman maun puuroon. Riisimaito on hieman vetisempää (vähempirasvaista) ja kauramaito on värjännyt puuron ruskeaksi. Pähkinämaitoihin en muista testanneeni riisipuuroa. Aiemmin olen keittänyt puuron kahviin tarkoitettuun kaurajuomaan, ja se olikin se ratkaiseva tekijä; nyt peruskaurajuomaan keitettäessä puuro pysyi valkoisena, eikä siihen tarttunut dominoivaa kauran makua (jota en siis RIISIpuuroon haluaisi). Suosittelen siis soijamaitoa tai ei-kahvikauramaitoa.

Tämän reseptin olisi pitänyt tulla jo ennen joulua, mutta blogini rupesi reistailemaan suurista kävijämääristä johtuen juuri kriittisimpään aikaan joulun alla, enkä itsekään päässyt blogiin. En siis päässyt vastaamaan kommentteihin, enkä lisäämään uutta sisältöä. Instagramin ja sähköpostin puolella tein parhaani ja lähettelin kuvia resepteistä niille kyselijöille, jotka olivat juuri ehtineet hankkia raaka-aineet kokkailuihin, vaan reseptit eivät enää toimineetkaan. Pientä joulustressiä tämä itselleni aiheutti miettien, että kuinka monen jouluruoat menisivät nyt uusiksi, kun resepti ei toimikaan. Kuinka monta kertaa mietin, että tässä vielä kunnon oikeat keittokirjat voittavat. Ne eivät kaadu tai toimi hitaasti. Niihin voi aina luottaa. Blogini siirtyi nyt uudelle verkkopalvelimelle (suomalainen Seravo), joka lupasi, että heidän toimintansa perustuu nykyaikaan eli kävijäpiikit eivät kaada palvelinta. Jatkossa pitäisi siis toimia huomattavasti paremmin. Ainakin itse huomasin eron saman tien.

Riisihiutalepuuron myötä riisipuuron keittoaika vähenee neljäs- tai viidesosaan, joten näin sitä tulee varmasti keiteltyä myöhemminkin talvella – ja nyt välipäivinä :).

Puuron päälle hauduttelin sekahedelmäsopan sijaan samaa makumaailmaa olevan hedelmäkompotin (eli haudutetun hedelmäsekoituksen, joka ei ole kiisseli) omenasta, päärynästä ja kuivatuista viikunoista. Aivan superhyvä yhdistelmä :).


Riisihiutalepuuro ja hedelmäkompotti – resepti

Riisihiutalepuuro. Hedelmäkompotti. Vegaaninen  

4:lle

Tarvitset

1,25 litraa kaurajuomaa/soijamaitoa*
4 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Hedelmäkompotti

1 omena
1 päärynä
n. 125g kuivattuja viikunoita
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria tai fariinisokeria
½ tl kanelia
ripaus kardemummaa

Puuron kanssa sopii myös biscoff-tahna (ei ole gluteeniton)

*Soijamaidosta ei mitään kevytversiota. Natural-versio on paras. Kaurajuomana itse käytin Fazer Aito kaurajuomaa – sitä tavallista versiota, ei luomu, ei barista. Litraan keitettynä puuroa tuli hieman liian vähän neljälle hengelle. 

Valmistusohjeet

  1. Lisää maito ja riisihiutaleet kattilaan. Kuumenna niin, että maito hieman kuplii. Sekoita samalla vispilällä kevyesti pohjaa myöten, jotta maito ei pala pohjaan.
  2. Jätä kattila keskilämmölle ja hauduta puuroa n. 10 minuuttia. Sekoittele välillä pohjaa myöten.
  3. Hiljennä levyn lämpö vielä ihan matalalle ja jätä puuro tekeytymään 5-10 minuutiksi – näin rakenne muuttuu vielä riisipuuromaisemmaksi.
  4. Puuron hautuessa valmista kompotti. Pese tai kuori hedelmät. Leikkaa omena ja päärynä n. 0,5 cm kuutioiksi. Leikkaa viikunat pienekset. Lisää kaikki kattilaan/kasariin veden, sokerin ja mausteiden kanssa. Anna hautua siinä 5-10 minuuttia, kunnes hedelmät ovat pehmenneet.
  5. Tarjoa kompotti lämpimänä tai jäähtyneenä.

Riisihiutalepuuro. Hedelmäkompotti. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

1 kommentti

Glotter-Bäckerin 5.01.2021 - 15:14

Aika mahtavaa, että blogisi on niin suosittu että serveri vaan paukkuu kun kaikki hakee reseptejä täältä 🙂

Vastaa

Jätä kommentti