Koti Italia/Ranska Pistaasipullat

Pistaasipullat

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Pistaasipullat

”Tuo taisi olla elämäni paras pulla, jonka olen syönyt” – t. äiti. Ihan näin ylistäviä kehuja olekaan kuullut äitini suusta aiemmin.

”Mä en oikeen tykkää yleensä pullasta, mutta tää oli aivan tosi tosi hyvä” – t. Markus

Pistaasipullat

En osaa itsekään sanoin kuvailla, kuinka herkullisia näistä pistaasipullista tuli. Oliko mukana ripaus tuuria ja juuri oikeaa paistoaikaa, vai mikä näistä tekikin niin maailman parhaan pullan makuisia. Päältä sopivasti vähän tahmaisia, hieman rapeita, mutta sisältä ilmavan suussa sulavan pehmeitä. Toisen pellillisen luulin olleen hieman liian pitkään uunissa, mutta jopa tämän toisen satsin, vähän tummemmaksi pinnalta päässeet pullat olivat vieläkin parempia! Pelkäsin niiden päässeen kuivahtamaan, mutta ehei – tumma pinta toi niihin ihanaa karamellimaista paahteisuutta. Normaalisti tykkään, että korvapuusti ei saa tummua pinnalta liikaa, mutta pistaasipullat näköjään saavat! Pistaasin suolaus ja kardemumman ja pullan makeus yhdessä olivat niin taivaallinen yhdistelmä, että aion leipoa näitä heti heti lisää.

Ainiin, minkäänlaista maitoa ei mökillä ollut, joten leivoin pullat veteen. Tämä oli toinen kerta, kun uskalsin leipoa pullat veteen ja taas tuli niin pehmeää pullaa, että vastedes uhmaan päässäni olevaa ristiriitaa ja leivon pullat jatkossakin veteen. Olin kuullut kerrottavan, että veteen leivottu pulla olisi kaikista pehmeintä, mikä täysin sotii päässäni olevaa ääntä, joka kertoo että maito olisi aina maukkaampi vaihtoehto kuin vesi. Näin sitä pääsi yllättymään.

Pistaasipullat

Pistaasipullat Pistaasipullat

 

Lukioaikoina olin töissä konditoriassa myyjänä, jossa valmistettiin pistaasikierrepullia. Sieltä asti on jäänyt mieleeni, että pistaasipullia valmistin vielä joku päivä kotonakin. Reilu kymmenen vuotta siitä valitettavasti meni. Onneksi sentään nyt, eikä vasta seuraavan 10 vuoden päästä.

Pistaasipullahimoni eskaloitui nyt vihdoin kunnolla äidin tuoman pistaasitahnan myötä. Pistaasitahnaa myydään valmiina useissa herkkupuodeissa – erityisesti niissä, jotka myyvät jotakin Italia-henkistä. Pistaasitahnan äiti oli ostanut Salon Murena-herkkupuodista, jolla on myös verkkokauppa mistä sitä voi tilata. Itse olen ostanut pistaasitahnaa myös Turun Italian Herkut herkkukaupasta, ja heillä on myös verkkokauppa. Molemmat pistaasitahnat maistuvat samalta – siis taivaallisen hyvältä ja juuri siltä samalta, mitä olen aikoinaan ostanut itse Italiasta tuliaiseksi. Useat valmiista tahnoista eivät ole vegaanisia, sillä usein näihin on lisätty maitojauhetta. Valmis pistaasitahna on silkkisen pehmeää ja vähän makeaa – sekä kauniin vihreää. Maidotonta pistaasitahnaa myy esimerkiksi KoRo, mutta tämä pistaasitahna maistuu mielestäni aivan samalta kuin itse tehty – eli rouheammalta versiolta. Valmis tahna helpottaa tietysti leipomista, mutta ilman valmista tahnaakin voit yhtälailla valmistaa näitä. Siltikin, pistä mieleen, hanki tai osta lahjaksi joskus tuota valmista pistaasitahnaa!

Pistaasitahna

Pistaasitahnan voit valmistaa myös itse blenderillä, tai hyvällä sauvasekoittimella. Itse tehty pistaasitahna on väriltään hieman tummempaa kuin italialaiset valmistahnat, mutta aivan tolkuttoman hyvän makuista tämä itsekin tehty. Aivan yhtä silkkiseen lopputulokseen en omalla blenderilläni päässyt, mutta eipä pieni rosoisuus haittaa.


Pistaasipullat – resepti

Pistaasipullat

n. 15 pullaa

Taikina

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi, 11 g, kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
1 dl sokeria
3/4 rkl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia/voita
1/3 tl suolaa

Pistaasitahna

Joko valmista pistaasitahnaa n. 1 dl täytteeksi ja hieman koristeluun, TAI valmista tahna itse:

100 g pistaasirouhetta* – säästä ihan vähän koristeluun halutessasi
½ dl sokeria/tomusokeria
1-2 rkl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa

Muut täytteet

50 g leivontamargariinia/voita
n. 1 tl kardemummaa

Pinnalle

n. 25 g sulatettua voita/margariinia
sokeria
pistaasirouhetta
pistaasitahnaa 

(voiteluun kaurakermaa/kauramaitoa)

*Pistaasirouhetta löytyy ainakin Meiralta ja hyvin löydettävissä yleensä eri ruokakaupoista.

Taikinan valmistus

 1.  Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoista yli puolet sekaan ja sekoita tasaiseksi. Sen jälkeen lisää jauhoja noin desi kerrallaan ja vaivaa samalla taikinaa. Vaivaa suola loppuvaiheilla taikinaan.
 2. Kuutioi margariini ja vaivaa se taikinan sekaan niin, että se täysin sekoittuu mukaan.
 3. Vaivaa taikinaa käsin n. 10 minuuttia tai koneella n. 5 minuuttia. Lisää jauhoja sen verran, ettei taikina tartu käsiin, mutta vain sen verran, että se juuri ja juuri ei tartu käsiin ja saat tehtyä kuitenkin yhtenäisen tasaisen taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista. Peittele taikinakulho ja jätä se kohoamaan n. tunniksi vedottomaan paikkaan.

Valmista pistaasitahna

 1. Mittaa blenderiin pistaasit, tomusokeri ja 1 rkl kauramaitoa. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää kauramaitoa sen mukaan, kuinka paksua/juoksevaa tahnaa haluat. 
 2. Sulata täytteeseen tuleva voi/margariini ja sekoita se valmiin pistaasitahnan TAI vasta valmistamasi pistaasitahnan joukkoon.

Pullien valmistus

 1. Kauli kohonnut taikina yhdeksi isoksi, suorakulmion malliseksi levyksi kuin tekisit korvapuusteja.
 2. Levitä taikinan toiselle puolikkaalle pistaasitahna reunoja myöten (säästä vähän koristeluun). Ripottele tahnan päälle kardemummaa.
 3. Taita voitelematon taikina pistaasitahnapuoliskon päälle. Leikkaa tästä pitkittäisiä suiruja. Kierittele suirut spiraaliksi ja tee taikinasuirusta solmu.
 4. Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Jätä pullat liinan alle kohoamaan uunin lämpenemisen ajaksi.
 5. Voit voidella pullat halutessasi, mutta ne myös sivellään voilla/margariinilla uunista tultua, joten tämä ei ole välttämätöntä.
 6. Paista pullia 12-15 minuuttia keskitasolla. Pulla on valmis, kun pinta on sopivan kullanruskea – ehkä saa mennä jopa aavistuksen tummemmaksi, kuten introtekstissä kerroin.
 7. Sulata voita/margariinia, jolla sivelet pullat niiden tultua uunista. Sivele pullat heti uunista tultua ja ripottele sen jälkeen sokeria ja pistaasirouhetta päälle. Lusikoi lopuksi pistaasitahnasta viiruja pullien päälle.

Pistaasipullat

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Emma 23.01.2023 - 12:29

Tuli super pehmeitä, ihania! Kiitos reseptistä <3

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.01.2023 - 20:11

Kiva kuulla, kiitos kun tulit kertomaan! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti