Koti Ajatuksia Muistelun avulla ajankulu hidastuu – Retkeilyn vuosi 2023

Muistelun avulla ajankulu hidastuu – Retkeilyn vuosi 2023

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kuvakirja

Kaupallinen yhteistyö ifolor

Välipäivät on se ihana hetki vuodesta, kun aika ja ympäristö tuntuu pysähtyneen. Nimi välipäivät jo kuvaa hyvin tätä hetkeä. Kuin ylimääräisiä, välissä olevia päiviä, joille ei ole sen suurempaa tarkoitusta kuin olla kahden asian välissä – menneen ja tulevan vuoden. Oispa olo aina näin keveä. Kukaan ei odota tehokkuutta näinä päivinä. On lupa hidastaa, olla vain ja muistella kulunutta vuotta.

Kuvakirja

Elämässä on ihan liiaksi aina menossa eteenpäin, kohti seuraavaa. Seuraavaa päivää, seuraavaa lomaa, matkaa, retkeä, seuraavaa työtehtävää. Vaikka takana on jo vaikka monta huippuihanaa ja -upeaa koettua hetkeä, lomaa, retkeä ja matkaa.

Välipäivät on kuin tarkoitettu kuluneen vuoden muisteluun. Uutenavuotena ollaan sitten taas jo tekemässä lupauksia ja tavoitteita seuraavalle vuodelle.

Tekee hyvää pysähtyä muistelemaan kulunutta vuotta, siihen mahtuneita ajatuksia ja hetkiä. Muistelu luo kiintopisteitä elämälle. Aika tuntuu kuluvan vuosi vuodelta aina vain nopeammin, mutta siihen on avuksi pysähtyminen.

Omiin häihimme sain yhdeltä ystävältä arvokkaan neuvon: ”Hääpäivä menee sitten todella nopeasti. Pysähtykää joka tunti ihan vain pieneksi hetkeksi ja käykää läpi, mitä viimeisen tunnin aikana on tapahtunut. Se auttaa muistamaan ja hahmottamaan hääpäivän kulkua jälkikäteen”

Tämä neuvo sopii sovellettavaksi myös isommassa kaavassa, elämässä. Kun edes kerran vuodessa oikein ajan kanssa muistelee mennyttä vuotta miettien mitä kaikkea siihen mahtui, mitä kaikkea tuli koettua ja ajateltua, se auttaa luomaan kiintopisteitä menneeseen. Hahmottuu, kuinka paljon yhteen vuoteen oikeastaan mahtuukaan. Ei se aika ihan niin nopeasti ehkä menekään.

Kuvakirja  

Valokuvien kautta taltioidut hetket

Kuluneen vuoden muisteluun on ihana liittää vuoden aikana otetut valokuvat. Ne hassunhauskat tilannekuvat, vapauden tunteen täyteiset reissukuvat kuin upeimmat mökin auringonlaskukuvat. Note to self: Pitäisi muuten ottaa enemmän kuvia ihan arjestakin.

Taltioidut hetket muistuttavat paitsi itse tapahtumista, myös niiden kautta muistuu mieleen monta muuta ajatusta: mitä tuona hetkenä ehkä ajatteli, mitä kaikkea sellaista oli menoillaan elämässä, mistä ei ehkä kuvia voi suoraan ottaa.

Vuoden kuvasaldon edessä hämmästelimme, kuinka superupeita kuvia sitä onkaan kovalevyn uumeniin hautautuneena. Kuinka paljon hauskoja tilannekuvia meinaa jäädä hukkaan puhelimen kuvarullaan.

Kannattaisiko ne teettää kuvakirjaksi: Vuoden 2023 vuosikirjaksi? Ilahtuisiko tästä teosta vuosien päästä? Taatusti. Niinhän olen tähänkin asti taputellut itseäni olalla, kun olen jaksanut teettää kuvia. Mikä on ihanampi konkreettinen muisto itselleen kuin elämän varrelta teetetyt kuvat.

Kirjasta niitä on ihana yhdessä selailla nyt ja myös toivottavasti toisen kainalossa vuosikymmenien päästä harmaahapsisina.

Vuosi 2023 – mitä kaikkea siihen mahtuikaan

Vuonna 2023 rovaniemeläistyimme. Ostimme oman talon Rovaniemeltä, täällä vuokralla asumisen jälkeen. Myimme Helsingin asunnon, ja pakkasimme sieltä viimeisetkin tavaramme mukaamme pohjoiseen. Innoissaan, mutta sopivan epävarmana siitä, oliko tämä oikea päätös, mutta kuitenkin niin varmoina, että koimme vetoa tehdä vielä pysyvämpi hyppy Rovaniemelle. Tämä oli varmasti vuoden 2023 isoin juttu. Kesä kului seinien värejä valitessa ja sisustusta miettiessä.

Vuosi kului myös Retkiruokakirja Kakkosen tekemisen merkeissä. Kuvaus- ja kokkausmatkoja Ivaloon eräopasystäväni Sonjan luo kertyi useita.

Ennen kaikkea vuoteen 2023 mahtui ihan uskomattoman upeita vaelluksia. Yhteensä kolme hiihtovaellusta ja kaksi sulan maan ajan vaellusta – ja muutama muu lyhyempi retki. Otimme taas harppauksen eteenpäin erätaidoissa ja toteutimme sen kaikista kirkkaimman, hiihtovaellusharrastuksen alusta asti, mielessä olleen tavoitteen: talvivaellus Euroopan haastavimmaksi tituleerattuun erämaahan, Sarekiin. Tuo erämaa on vienyt sydämemme. Syksyllä palasimme jälleen Sarekiin – jo kolmannelle Sarekin vaellukselle vuoden sisään.

Vaelluksien upeat luontokokemukset on onneksi pysäytetty ja taltioitu kameralle. Ja vielä kun ne sieltä teettää konkreettiseen muotoon, pääsee niiden ääreen pysähtymään helpommin aina uudestaan ja ammentamaan niistä voimaa. Fyysinen kuva myös kutsuu pysähtymään pidemmäksi aikaa kuin tietokoneen tai puhelimen näyttö.

Vuosikirja: Vuoden vaellukset 2023

Tein hyvän teon itselleni ja teetin vuoden 2023 vaelluksilta kuvat kuvakirjaksi. Kuvakirjaa yhdessä selatessamme kuvien upeus vielä eri tavalla konkretisoitui. Vau mitä hetkiä meillä on ollut. Kyllä näitä kelpaa esitellä muillekin.

Olin aiemmin teettänyt lähinnä valokuvia ja teippaillut ne yksitellen albumeiksi. Kuvakirjoja olin tilannut viimeksi useampi vuosi sitten. Ihastuin nyt syksyllä Viena K:n teettämään kuvakirjaan. Vau, miten visuaalinen kokonaisuus kuvakirjaksi kootut kuvat ovatkaan. Kuvakirjat ovat ottaneet ison harppauksen sinne varmaan kymmenen vuoden takaiseen kokemukseeni. Erilainen fiilis kuin kuva-albumissa, kun kuvia voi sommitella erilaisiksi ja erikokoisiksi kokonaisuuksi.

Eeppisimmät maisemista saa loistaa sivun kokoisia, kun taas hauskoista yksityiskohdista ei tarvitsisi teettää isoja kuvia, vaan niitä voisi koota pienemmiksi kollaaseiksi.

Ifolorin Designer-ohjelmalla helposti näyttävä kuvakirja

Ifolorin Designer-ohjelma oli ihanan helppokäyttöinen tapa tehdä kuvakirja. Ohjelmasta löytyy valmiita sivumalleja erilaisilla kuvakollaasivaihtoehdoilla, johon vain vedetään valokuvat paikoilleen. Kuvia voi myös itse raahata eri kohtiin sivuja ja suurentaa ja pienentää. Automaattinen kohdistaja näyttää, milloin kuvat ovat toisiinsa nähden samassa tasossa.

Vaikeinta oli valita lukuisista kuvakirjavaihtoehdoista, minkä tyyppisen kuvakirjan teettäisin. Päädyin premium valokuvakirjaan, sillä näin lumoavan upeat maisemakuvat pääsisivät parhaiten edukseen valokuvapaperilla. Valitsin kirjan mattana, vaakasuuntaisena A3-kirjana, sillä halusin että parhaimmat kuvat saisi printattua mahdollisimmin isoksi, jotta ne pääsevät esille mahdollisimman näyttävinä. Vaakasuuntainen siksi, että useimmat vaellusvalokuvani ovat vaakakuvia.

Meille kuvakirjaa tehdessäni innostuin kirjan tekemisestä niin, että teetin heti perään toisen kuvakirjan, joka oli tämän vuoden joululahja isälleni: kuvakirja viime vuoden yhteisiltä retkiltä, hänen ihka ensimmäiseltä hiihtovaellukselta sekä purjehdukselta Saaristomereltä.

Alekoodilla SAARA30 saat ihan huippuhyvän edun, 30% alen ifolorin kuvakirjoista! Alekoodi on voimassa 2.1. asti.

Kuvakirja

 

 

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti