Koti Ajatuksia Mitä ruokabloggaus maksaa?

Mitä ruokabloggaus maksaa?

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Viimeinen kimmoke ruokablogin aloittamiselle tuli Veera R:ltä. Hän listasi hyviä syitä aloittaa bloggaamisen, ja yksi niistä oli, että ”Bloggaaminen on (lähes) ilmaista”. Ajattelin, että no niinhän se on. Eihän mun tarvi maksaa, kun ehkä domaini omalle blogialustalle (viimeistamuruamyoten.com, eikä esim. blogspot-juttu). Kuinka väärässä silloin olinkaan :D.

Rupesin yhdessä vaiheessa huvikseen laskeskelemaan, että paljonko tähän on todellisuudessa mennytkään rahaa (ajasta nyt puhumattakaan). Nyt ei lasketa siis ruokaan kuluvia raaka-aineita mukaan. Niitä nyt joka tapauksessa ostaisin, oli blogia tai ei.


hyllykkö

Tässä vain pieni osa nykyisestä rekvisiitastani.

Mihin rahaa ruokabloggauksessa on kulunut ja paljonko?

Kamera mulla olikin jo omasta takaa ennen blogia, joten sitä en myöskään tähän laskenut. Hyvä kamera kuitenkin maksaa siitä 600 eurosta ylöspäin.

Toistaiseksi rahaa on mennyt:

Domain – n. 35e/vuosi
Lightroom + Photoshop – 150e/vuosi
Kuvausvalo (tilattu ulkomailta) – 250e
Blogin teema – n. 140e
Pari wordpress-lisäosaa (plugin eli aputoimintoja blogin toimimiselle) – 20e
Kirpparit ja kierrätyskeskukset (rekvisiitta) – n. 250e
Kuvaustaustat – n. 50e
Muut kaupat (rekvisiittaa ja joidenkin ruoanlaittovälineiden päivitystä) – n. 400e
Kaikenlaiseen turhaan (esim. huono teema, vääränlainen ovh-palvelin) – n. 100e

Yhteensä: n. 1395e (ilman kameraa)

Viidessä kuukaudessa. Varmaan jotain jäi vielä huomioimattakin. Ihmettelinkin, miksei kesätöistä jäänytkään rahaa käteen? 😉 Heh, sama summa ja samassa ajassa kului Indonesiassa reissatessa. Onneksi on opintolainaa! Huomaamatta sitä rahaa menee, kun kaikenlaista tarttuu matkaa mukaan vähän sieltä sun täältä. Jos mulle ois joku sanonu ennen alottamista, että tuut tän verran köyhtymään blogia kirjoittaessa, niin olisin ainakin yllättynyt summasta ja varmaan harkinnut pari kertaa uudestaan :D.

Miettimisen alla ovat tällä hetkellä toiminimen hankkiminen (n. 200e) ja luonnonvalolamput (yhteensä n. 80e).


taustoja

Onneksi jotain voi tehdä itsekin :).

Toki on aivan totta, että voihan tätä tehdä ilmaiseksikin. Mikään ylläolevista ei ole pakollista, mutta kyllä kaunis ulkoasu ja mahdollisimman ammattimaisen näköinen sisältö vaatii investointeja. Tylsältähän se näyttäisi, jos joka kuvassa olisi aina sama valkoinen lautanen valkoisella pöydällä (omasta mielestäni). Totta kai tärkeimpänä on maku. En voisi postata hyvää kuvaa huonosta reseptistä, mutta tiukkaa tekee postata myös hyvä resepti huonolla kuvalla. Maun täytyy olla kunnossa ja kuvan edes suht hyvä.

Onneksi nämä menot ovat suurimmaksi osaksi nimenomaan investointeja, eikä jatkuvia menoja. Paitsi rekvisiittaa kyllä näyttää kertyvän koko ajan lisää, kun jotain ihanaa näkee :D.

Onhan tähän mennyt näköjään hurjasti rahaa, ja kun vielä ottaa huomioon, että blogilla ei ole kyllä rahoiksi lyöty :D. Tähän asti olen saanut vihannesspagettikoneen, voileipägrillin ja kolme pakettia tuotenäytteitä (yhtä niistä en ole kyllä vielä saanut). Toimikoot tämä kuitenkin ”varoituksena” niille, jotka ajattelevat blogin perustamisen olevan jollain tapaa ilmaista. Mutta mihinkäs sitä rahaa laittaisi, jos ei omaan harrastukseensa :)! Ehdottomasti tämä on niin hauskaa, että on kaiken arvoista. Kaipa tämä on jonkilainen intohimon mittarikin.

Kirjoitin tämän kirjoituksen aivan huvin vuoksi (ja koska joskus on ihan pakko pitää reseptipäivätauko, jotta joskus ehditte reseptejä tehdänkin :D). Myös siksi, että monia saattaa kiinnostaa, mihin sitä rahaa oikein kuluukaan. En suinkaan ole valittelemassa tai kauhistelemassa blogiin kuluvaa rahanmenoa. Yllätyin vain itsekin, että olenkin ollut valmis satsaamaan heti melko paljon. Lähinnä ajatus tässä on, että huomaa, miten rakkaaseen harrastukseen onkin valmis panostamaan :). Samaa summaa en kuuna päivänä kuluttaisi (samassa ajassa) esimerkiksi vaatteisiin. Jokaisella taitaa olla se oma juttu, jonka eteen on valmis tekemään töitä ja johon on valmis satsaamaan. Ehkä sulla menee juuri päinvastoin? Sisustukseen on kiva panostaa, mutta tuntuisi hurjalta kuluttaa ruoanlaittoon niin paljon?

Jos olet ruokabloggaaja itse, niin mitä sä ajattelet asiasta? Onko rekvisiitta välttämätöntä hyvien kuvien saamiseksi? Onko hyvä kuva ylipäänsä tärkeää?

Jäikö nälkä?

35 kommentit

Wilhelmiina / Ruokakonttuuri 11.10.2016 - 15:26

Aika avaava postaus! Bloggausta, kuten montaa muutakin asiaa, voi tehdä monella eri tapaa ja käyttää siihen eri määriä rahaa. Itse käytän ilmaista blogialustaa ja kuvankäsittelyohjelmaa, kuvaan puhelimella ja hankin rekvisiittaa tosi vähän (osin siksikin, ettei tavarat mahdu minnekään). Lisäksi oon laiska hifistelemään oikein missään harrastuksessa. Tämä kaikki kyllä sitten näkyy lopputuloksessakin. Sun blogi sen sijaan on upea ja näyttää tosi ammattilaiselta! Eli kaikki tyylillään! Ainoa isompi investointi, jota tällä hetkellä mietin, on valaistus. Pimeät illat kun rajoittavat ikävästi ruuan kuvaamista, ja valaistushan on lopulta yksi tärkeimmistä asioista kuvan onnistumisen kannalta.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 11.10.2016 - 15:37

Jep, juuri tuota tarkoitin! Tätä voisi aivan hyvin tehdä lähes ilmaiseksi (kuten Veera R asian kertoi) :). Lopputuloksessa ei välttämättä ole kuitenkaan niiiin isoa eroa! Pääasia ruokablogeissa kuitenkin on se ruoka, ja että se on hyvää.

Mutta itse olen sen verran perfektionisti, että kun johonkin oikeasti ryhdyn, niin tahdon sitten, että olen itse mahdollisimman tyytyväinen lopputulokseen 😀 (siksi jotkut hyvät reseptitkin jäävät jakamatta, jos kuva ei miellytä tarpeeksi). Ja koska varsinainen huippukuvauskalusto maksaa jo lompakolle ihan liikaa, niin kuvankäsittelyohjelmat ovat edullisempi vaihtoehto.

Vastaa
Veera R. 11.10.2016 - 20:49

Mahtava postaus! Mut apua, annoinko kuvan, että mulla ei mene rahaa bloggaamiseen?? No meneehän sitä niin pirusti. Viime kuussa sitä meni ihan poikkeuksellisen paljon erilaisiin ohjelmiin, noin 400 euroa. Jaiks. Ruokablogissa vedän aika halvalla kun lakkasin hinkumasta erilaisen rekvisiitan perään ja päätin tehdä ”jutun” siitä, että mullapa onkin aina sama tausta. 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 11.10.2016 - 21:33

Haha, ei ei, et sä varsinaisesti sellasta kuvaa oo antanu! 🙂 Etkä varsinkaan, että SULLA ei menis :D. Siinä ”kuusi hyvää syytä perustaa blogi” tai jokin sen tapainen, en enää löydä koko kirjoitusta, oli tuo yksi niistä hyvistä syistä :). Ja aivan tottahan se on. Voi blogin pitäminen ollakin lähes ilmaista, joten ihan hyvä syy aloittaa harrastus, kun ei siihen välttämättä tarvitse laittaa rahaa :). Tuokin on kyllä hyvä pointti, jotkut, kuten sinä, käyttävätkin aina hyvin samanlaista taustaa, jolloin heidät myös erottaa hyvin. Aloinkin juuri hetki sitten miettiä, että mulla taitaa olla ihan liikaa taustoja..

Vastaa
Victoria 12.10.2016 - 18:12

Mikä tahansa harrastus maksaa! Kysykää, paljonko maksetaan jääkiekkoharastuksesta (tuskin 1000€/kk riittää) tai taitoluisteluharrastuksesta (edes 400€ / kk ei riittää). Ei tarvitse ajatella menoja, tärkeä, että on hauska! Ja mitä vielä tärkeämpi: voit jakaa muiden ihmisten kanssa iloa omasta saavutuksesta.
Huomautus! Yksi juttu mitä minä huomasin monissa suomalaisissa ruokabloblogeissa: aika vaatimaton tason ovat työvälineet. Hyvä ja kaunista ruoka vaatii hyvät välineet (veitset, pannut, vuoat … jne)! t. Victoria

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 12.10.2016 - 18:47

Luulin, että olisin saanut välitettyä juurikin tuon pointin, että hauskuus on se pääasia :). Enkä rahaa tässä ajattelekaan, vaan sitä saa mennäkin, jos siltä tuntuu! Tiedän kyllä kokemuksesta, mitä taitoluistelu tai ratsastus vaikkapa maksavat, eikä ollutkaan tarkoitus verrata niihin. Ja löytyyhän niitä lähes ilmaisia harrastuksiakin (juokseminen vaikka tai lukeminen).. 🙂 Lähinnä tämän kirjoituksen idea oli ihan vain kertoa, mikä tässä maksaa, kun se monia kiinnostaa. Ja bloggaamisen kuitenkin ajatellaan olevan pääasiassa melko ilmainen harrastus – riippuu, millä tasolla sitä tekee. Siihenhän sitä rahaa nimenomaan on mennytkin, kun on ostanut uusia pannuja ja veitsiä (jotka tosin eivät ole laskettu tähän mukaan).

Vastaa
Janica B. 15.10.2016 - 15:12

Vaikka rakastan ruoanlaittoa ja kirjoitan ruokablogia, en ole viitsinyt hankkia blogin vuoksi rekvisiittaa tai astiastoa. Mä olen niin voimakkaasti maku edellä -ihminen, että itselleni riittää sekä lukijana että bloggaajana, että kuvat ovat perussiistejä. Tykkään juuri noista mainitsemistasi annos valkoisella lautasella -kuvista, jotta pystyn tarkistelemaan ruoan komponentteja, eikä huomioni kiinnity liikaa annoksen somisteisiin. Lisäksi olen melkoinen antimaterialisti. Harkitsen jokaisen uuden tavaran ostamista tyyliin vuoden ja yritän pärjätä astiastolla, jota voi hyödyntää kaikissa tilanteissa, niin juhlaillallisilla kuin aamupalapöydässä.

Itselläni rahaa taitaa mennä eniten ravintoloissa käymiseen. Kirjoitan omien reseptieni lisäksi paljon ravintola-arvioita, kerron matkoistani ja teatterireissuistani. Nuo ovat sellaisia elämyksiä, joista en halua tinkiä. Sen sijaan rahan laittaminen kuvausalustoihin ja astiastoihin, en voi mitään sille, että alan heti laskea, kuinka monesta hyvästä illallisesta mun pitäisi luopua. 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 15.10.2016 - 15:32

Kiitos kommentista Janica :). Niinpä, jokaisella totta kai on oma tyylinsä ja mieltymyksensä :). Onkin kiva kuulla erilaisia mielipiteitä. Ennen muakin häiritsi kovasti stailatut kuvat, kun tuntui, että vaan tuijotan sitä hienoa kuvaa, enkä edes ajatellut, että tässähän on kyse nyt reseptistä ja siitä itse ruoasta. Jotenkin tämä ruokabloggaus on vain muuttanut sitä antimaterialisti minää. Mitään muuta en halua hankkia ylimääräistä, enkä tykkää omistaa paljoa tavaraa. Haluan vain päästä kaikesta turhasta roinasta eroon, mutta jotenkin tämä valokuvauspuoli on vienyt mennessään ja siihen olenkin ollut valmis panostamaan :).

Vastaa
Mallaspulla 17.10.2016 - 20:52

Kiva tutustua näin virtuaalisesti! Löysin tänne Veeran instagram-vinkin perusteella. Kyllä näyttääkin hyvältä blogilta! 🙂 Oli mielenkiintoista lukea investoinneistasi, koska itse edustan aika lailla päinvastaista suuntausta. Tosin juuri tänään hämärtyvässä illassa kuvatessa rupesin (taas kerran) pohtimaan, josko sitä pitäisi lopultakin investoida kunnon kuvauskalustoon. Kamera on suht hyvä, mutta valo se on, joka uupuu. Saisinkohan kysyä sinulta vinkkiä, millaiset valot olet ulkomailta tilannut ja mitä muuten suosittelet blogikuvien valaistusta parantamaan? Ruokakuvauskurssista haaveilen aina vain… 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 17.10.2016 - 21:02

Heippa! Hauska, että löysit tänne ja kiitos kommentista :). Heh, jep, musta on tullut aikamoinen rekvisiittahamsteri, kun haluun kerätä kaikenlaista eri teemoihin (Aasia, eurooppalainen, leivonta…) sopivaa. Valo on kyllä tosi hyvä investointi! Aloitin ostamalla sen halvimman hyvän vaihtoehdon 🙂 Ja nyt sitten haaveilee suuremmasta yksiköstä, mutta kyllä tuollakin on kelvannut kuvata. Valolla olen ainakin kuvannut kurpitsapiirakkapullat, teriyakihärkis-salaattiwrapit, puoloffeepurkit, tomaattikeiton, suolakinuski-omenapiirakan ja omena-pihlajanmarjacrumblen, jos haluat katsoa, minkälaista jälkeä lampulla on tullut (löytyy kun selailet vaan etusivua). Hankin sellaisen valon, jota monet ulkomaiset, superkuuluisat bloggaajat ovat kehuneet. https://www.bhphotovideo.com/c/product/379774-REG/Lowel_E1_10_Ego_Digital_Imaging_Fluorescent.html. Tuollaisen, mutta kannattaa metsästää tuon lampun nimellä ympäriinsä ja katsoa, mistä kokonaishinnaksi tulee halvin, kun kuljetuskulut voi ollakin yhtäkkiä kalliimat kuin itse lamppu!

Vastaa
Jenni liemessä 18.10.2016 - 10:13

I feel you! Mä näen reseptit usein ensin visuaalisina kuvina päässä ja sitten vasta mietin itse reseptiä 😀 En ole uskaltanut laskea paljon tähän harrastukseen on mennyt rahaa 10 vuodessa. Lähinnä rekvisiittaan, kamerakalustoon, parempaan tietokoneeseen, kovalevyihin, ohjelmistoihin, yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen, pian avautuvaan uuteen sivustoon ja viimeisimpänä työhuoneeseen. Nyt tämä ”harrastus” tuottaa jo niin että voin elää bloggaamisella, mutta tuskin tuntipalkka on kovinkaan korkea jos sen jakaa tuolle 10 vuodelle 😉 Olet oikealla tiellä kun satsaat intohimoosi. Olen varma että se maksaa sinulle itsensä takaisin niin rahassa ja kuin henkisessä pääomassakin jos niin haluat ja päätät. Olet lahjakas! Ja tärkeintä on elää itsensä näköistä elämää ja nauttia matkasta 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 18.10.2016 - 12:05

Toi on niin totta :D. Eilenkin sanoin, että tänään on oltava piirakkapäivä, koska sain just upean idean, minkälaisen kuvan haluun piirakasta. Aivan, mitä sitä turhaan edes laskemaan, kun on sen satsauksen avulla saanut paljon iloa ja saavuttanut omia tavotteitaan. On todella upeaa, että pääset tekemään just sitä, mitä haluat! Oonkin ollut itekin nimenomaan halukas jo heti alusta panostamaan, kun mitä sitä turhaan tehdä vähän sinnepäin, kun voi tehdä heti täysillä. Sama vaiva, mutta hieman enemmän taloudellista panostamista. Ja kiitos paljon Jenni! 🙂

Vastaa
Virpi 23.10.2016 - 15:34

Aloitin blogini silloin, kun ruokablogeja ei vielä ollut Suomessa niin paljon, ja olen jämähtänyt samaan epävisuaaliseen linjaani mutta onneksi mun blogin nimi onkin peruspöperöä 😀

Nautin kyllä muiden hienoista visuaalisista ilmeistä mutta kuten joku muukin tuossa yllä kommentoi, mulle merkkaa lähinnä maku ja suhtaudunkin blogiini edelleen niin kuin aloittaessani – kirjaan ylös juttuja itselleni talteen ja jos joku muukin sitä lukee, niin hyvä sekin.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 23.10.2016 - 15:54

Niinpä 🙂 Munkin blogi lähti ihan sillä perustein, että se toimisi vähän niin kuin mulle itselleni reseptiarkistoni hyvistä resepteistä ja samalla kaverit ja äiti voi katsoa sieltä vinkkiä, mitä laittaisi pöytään. Huomasinkin blogin parasta antia olevan sen kuvaamisen! Ja ehkäpä se on juuri niin, että jos nykyään aloittaa blogin, niin jonkun täytyy olla se oma valttikortti. Kun blogeja on jo niin paljon, niin luulen, että uusi blogi ei enää saisi paljoakaan lukijoita tässä visuaalisessa maailmassa, jos kuvat eivät ole hyviä. Jos blogin taas on aloittanut aikoina, kun ruokablogit eivät olleet niin yleisiä, niin lukijat ovat tottuneet jo siihen samaan tasoon eivätkä oletakaan, että blogin kirjoittaja alkaisi yhtäkkiä täysin muuttaa tyyliään :).

Vastaa
Helinä - Puistolan bistro 23.10.2016 - 15:35

Mä innostun aina parin vuoden välein panostamaan kuviin vähän enemmän ja yritän opiskella aihetta. Sitten se taas jää. Rahan sijaan mulla kaatuu homma ajan puutteeseen – ei pysty investoimaan aikaa niin paljon mitä ’ammattimaiset’ kuvat sitä edellyttäisi. Eipä kyllä taidotkaan riittäisi.

Joskus päätin että laitan reseptin blogiin vain jos saan hyvät kuvat. Aika hiljaista oli blogissa. 😀 Ja sitten moni resepti unohtui. Palasin sitten takaisin tähän omaan todellisuuteeni, jossa blogi palvelee ennen kaikkea itseäni reseptiarkistona ja päiväkirjana.

Toisaalta tykkään kyllä itsekin lukea eniten blogeja, joista ensisijaisesti välittyy se kuinka hyvä ruoka on paras ja halvin tapa parantaa elämänlaatua. Erilaisissa perheissä, erilaisissa elämäntilanteissa. En niinkään välitä jonkun tietyn tuotteen ympärille rakennetuista mainospostaukaista, vaikka ne visuaalisesti kauniita olisivatkin.

Vastaa
Taru/Pullahiiri 23.10.2016 - 17:12

Niin totta! Toisaalta, kun tätä on tehnyt nyt 10
vuotta ja kaikki on lähtenyt harrastuksesta ja nykyään se on työ, on parempi ettei laske menneitä kuluja… Niin kamalasti se on vienyt rahaa ja aikaa – ja vie edelleen! Mutta taas se vastapuoli… mitä kaikkea onkaan saanut! Ihanaa hommaa tämä kuitenkin on!

Vastaa
Kirsi / Tekila's Bakery 23.10.2016 - 21:39

Leivontabloggaaminen oli kyllä alussa alottaessa kallis harrastus, onneksi nyt alkaa olemaan jos jonkinlaista kippoa ja muottia kaapeissa. Osaan myös jo olla aika kriittinen sen suhteen mitä oikeasti tarvitsen. Olen myös ymmärtänyt sen, ettei kaikkea kannata tehdä itse. Esimerkiksi oman sivustoni ylläpito on ostettu palvelu, enää ei riitä inspiraatio päivitellä teemaa itsekseni. Kiitos hyvästä postauksesta!

Vastaa
Kermaruusu 24.10.2016 - 17:41

Niin totta kirjoituksesi. Vaikka bloggaaminen vie aikaa ja rahaa mutta kyllä se paljon antaakin. Ja minun mielestä kuvilla on hirmu iso merkitys blogissa, niitä katselee mielellään.

Vastaa
Lotta 25.10.2016 - 17:26

Oot kyllä panostanut mielettömästi tähän hommaan! Toisaalta kyllähän se sitten näkyykin tosi hienoissa ja tunnelmallisissa kuvissa. 🙂 Itse olen päässyt rahallisesti tosi vähällä, ainoa selkeä menoerä oli kun vaihdoin pokkarin vähän parempaan kameraan. Rekvisiittaa en blogia varten osta juuri ollenkaan koska välttelen ylimääräistä sälää nurkissa, ja toisaalta en myöskään jaksa hirveästi stailata ruokakuvia. Mutta raaka-aineihin menee kyllä vähän enemmän rahaa kuin jos kokkaisi ilman blogia, koska varmuuden vuoksi ”pitää” ostaa vähintään kaksi avokadoa jos se toinen onkin sisältä rumaksi tummunut, tuoreet marjat näyttää pakastettuja kivemmalta jne.. 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 25.10.2016 - 23:02

Heh, kiitos Lotta :). Toi raaka-ainejuttu on kyllä ihan totta, vaikka sanoinkin, että rahaa nyt menee kuitenkin ruokaan. Kyllä sitä silti vähän enemmän menee, just niinku sanoit, avokadon pitää olla kirkkaan vihreä ;).

Vastaa
Peggy 25.10.2016 - 23:52

Mä niin kuulen rahan kahinan, kun setelit leijailee rahapussistani pois bloggaamisen myötä. Bloggaaminen maksaa ja maksaa aika paljon. Olenkin hankkinut jo korvatulpat, ettei kahina ottaisi niin enää korviini 😀 Mitä sitä ei tekis rakkaan har……

Vastaa
Minna 26.10.2016 - 08:45

Mä en ole koskaan laskenut, mitä bloggaaminen on tullut maksamaan. Aloitin ensimmäisen blogini 2007 ja askartelubloggasin viime vuosiin asti. Mä olen matkustellut askartelubloggaamisen tiimoilta paljon (ihan omakustanteisesti), muutaman kerran jenkeissä ja useita kertoja ympäri eurooppaa. Näistä reissuista hyödyin sen, että mulla oli paljon sponsoreita ja mut on kerran kutsuttu Ranskaan sponssimatkalle, mutta kaiken kaikkiaan halvemmaksi olisi tullut jäädä kotiin ja ostaa ne askartelutuotteet. Ruokabloggaaminen on toistaiseksi siis tuntunut edulliselta, vaikka olenkin käynyt ruokakuvauskurssilla, päivittänyt kalustoa ja hankkinut vähän rekvisiittaa. Mutta vastahan tässä ollaankin lapsen kengissä 🙂 Huomaan, että en esim. vielä kaupassa ymmärrä ostaa riittävästi koristeita, tuoreita yrttejä tai marjoja, eli niitä asioita, jotka kasvattavat kauppalaskun hintaa omalta osaltaan.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 26.10.2016 - 09:23

Oho! ootpa sä tehnyt myös paljon tuon askartelupuolen eteen! Mutta niinhän se juuri pitääkin, panostaa siihen, minkä kokee tärkeeksi. Enkä mäkään tästä lähtien aio myöskään laskea, kun ei siitä mitää iloa ainakaan ole 🙂

Vastaa
Merituuli Hemilä 26.10.2016 - 17:44

Mä jotenkin en jaksa ajatella mitä bloggaamiseen menee rahaa. Armollisempaa ajatella mitä sen kautta on saanut. Ja sitähän on ihan rutosti – uusia kavereita, kivoja tilaisuuksia, makukokemuksia… Ja voihan sen kääntää myös niin että harvalla harrastuksella voi ansaita rahaa 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 26.10.2016 - 17:59

No niinpä, nimenomaan noin! Sitä mä eniten bloggaamisessa oon odottanutkin, että pääsee tutustumaan toisiin ruokahulluihin ja jakamaan ajatuksia ruokamaailmaan liittyen :).

Vastaa
Juulia / Vaimomatskuu 27.10.2016 - 12:12

Tämä on kyllä varsin mielenkiintoinen avaus ja ihmisten kommentteja vasta onkin kiva lukea! Itselläni on blogin aloituksesta saakka ollut niin tiukka rahallinen tilanne, että varsinkin ekana vuonna tein blogia täysin tabletilla (kuvasin, käsittelin ja kirjoitin sillä, kun en omistanut tietokonetta eikä kameraan olisi liiennyt rahaa sen enempää). Sen sitten kyllä myös huomaa; ovathan ne mun alkuaikojen kuvat aivan jäätävän hirveitä 😀

Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä, joten nykyään omistan sekä läppärin että kameran, joita en välttämättä tähänkään mennessä olisi hankkinut ilman blogausharrastusta. Taloyhtiööni on tulossa julkisivuremontti, joten seuraavaksi hankintalistalla on jonkun sortin kuvausvalot + luonnonvalolamput. Parempi kamerakin on ruvennut kovasti kiinnostamaan … että juuh, eipä mulla rahaa oikein muuhun kuin ruokablogaukseen edelleenkään liikenekkään. Rakas harrastus on mun mielestä kuitenkin erinomainen kulukohde <3

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 27.10.2016 - 12:38

Oho! Sähän oot kans rohkeesti lähteny liikkelle, että tabletilla pystynyt perustamaan bloginkin! Melkosta motivaatiota ollut, vau 🙂 Nälkä kasvaa syödessä, niinpä.. Kunhan vain olisi sitä rahaa, millä taltuttaa sen nälän 😀 Kuljen mielelläni ikivanhoissa vaatteissa, mieluummin ostan uuden lautasen.

Vastaa
Minna Vuo-Cho 27.10.2016 - 20:10

Minä taidan kuulua niihin melkein ilmaiseksi bloggaavien joukkoon. Kameran ostin, mutta lisäobjektiiveista olen lähinnä haaveillut ja se tietysti vähän näkyy blogistakin. Olen todennut, että panostan sitten siinä vaiheessa kun ehdin muutenkin asiaan paremmin paneutumaan. Olkoon nyt vähän tuollaisena reseptilistana ja pohdiskelupajana.
Ruokaa ja ravintoloita en oikein laske kustannuksiksi, sillä meidän perheessä kaikki tykkäävät syödä hyvin – kirjoitti äiti blogia tai ei…
Vaikein investointi tuntuu itse asiassa olevan aika. Sitä ei meinaa millään riittää.

Vastaa
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi 29.10.2016 - 12:06

Mielenkiintoinen laskelma 🙂 Rahallisesti olen minäkin ihan rutosti köyhempi, mutta henkisesti paljon rikkaampi bloggaamisen myötä. Valtavasti uusia, ihania ihmisiä, ystäviä, kokemuksia, taitoja, makuelämyksiä, mielenterveyttä, riemua, iloa, innostuneisuutta ja upeita kohtaamisia. Ihan mieletön harrastus/sivutyö/mikätämänytonkaan.

Teet, Saara, aivan upeaa jälkeä!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 29.10.2016 - 12:57

Totta kai tämä antaa paljon enemmän kuin ottaa! 🙂 ja vielä kun pääsee joskus vaikka sinutkin tapaamaan =) kiitos Hannele!

Vastaa
Mari 29.10.2016 - 15:16

Oon samaa mieltä, että harrastukset maksaa aina eli yhtälailla tämä harrastus. Ja tässähän ei ole mitään rajaa, mihin summat voi nousta. 600 euron kamera on vielä edullinen, rekvisiittaa ei ole koskaan liikaa, muut kuin kirppariastiat maksaa hunajaa, Suomi käy pieneksi ja alkaa tilaamaan astioita ulkomailta ja jos haluaa hyväksi oppia, pitää hankkia koulutusta itse opiskelun lisäksi kaikkeen bloggaamiseen ja kuvaukseen liittyen ulkomailta jne, jne, jne.. Mulle bloggaaminen on edelleen pääasiassa harrastus, mutta rahaa se imee järjettömästi. En kyllä kadu penniäkään. Palkitsevaa tämä on myös.

Vastaa
Minttu / Haarukkavatkain 29.10.2016 - 22:01

Kalliiksi tämä tulee sitten, kun pitää hankkia isompi asunto, että saa kaiken rekvisiitan jonnekin uppoamaan 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 30.10.2016 - 08:48

Haha, hyvin sanottu :D!

Vastaa
Nanna 30.10.2016 - 10:54

Välillä menee, välillä ei. Kyllä mä ainakin aloitin tämän ihan o-budjetilla. Eihän mulla oo edes domainia ja ekan maksullisen kuvankäsittelyohjelman latasin tänä keväänä. Täältä pitää vielä mainita, että jos haluaa yrittää olla mukana ajassa ja joskus edes osallistua johonkin kiinnostavaan tilaisuuteen, on täältä Seinäjoelta sekä ajallisesti että rahallisesti paljon paljon vaikeempaa lähteä. Se joskus harmittaa.

Vastaa
minni / kokeileva keittiöni 2.11.2016 - 09:40

Mielenkiintoinen postaus kyllä. Itse bloggaan ihan nollabudjetilla, huonoilla kännykamerakuvilla ja näin. Enkä ees reseptejä kirjoita. 😀 Mut tottahan se on, että aivan eri näköistä tulee panostamalla. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti