Koti Naposteluun Itse kuivatut hedelmät

Itse kuivatut hedelmät

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Kukapa ei tykkää kuivatuista hedelmistä! Niiden valmistaminen itse on tosi helppoa ja toimii myös ihanan värikkäänä ja piristävänä lahjana kaverille. Retkievääksi, evääksi muuten vaan, naposteluun, myslin joukkoon, puuron päälle.

Kokeilin mielenkiinnosta kuivata hedelmiä vähän eri tavoin. Tuoreista, pakastatuista ja säilykkeistä. Hypoteesini oli, että vetisen pehmeät säilykehedelmät veisivät todella kauan kuivua, mutta mitäpä vielä – kuivuivat siinä missä muutkin. Hedelmät kuivuvatkin melko nopeasti, kahdeksassa tunnissa.

Kuivatut hedelmät

Itse kuivatuista hedelmistä tulee karkkimaisen sitkaita. Jos olet syönyt kaupan valmiiksi kuivattuja mangosiivuja, niin just sellasia!

Jos et ole myöskään erityisemmin tykännyt kaupan kuivatuista banaanilastuista, niin kuivaapa itse. Ne on ihan eri juttu – todella hyviä.

Kuivatut hedelmät

Kaiken kaikkiaan kuivasin

  • Säilykkeistä: ananasta, persikkaa, aprikoosia
  • Tuoreeltaan: mansikoita, banaania ja kiiviä
  • Pakasteesta mangoa

Esikäsittely

Säilykeananas: Käytä valmiita palasia tai pilko renkaat palasiksi. Paksuus on juuri sopiva.

Säilykerpersikat ja -aprikoosit: Siivuta n. 2mm ohuiksi siivuiksi

Tuorehedelmät: Siivuta n. 2mm ohuiksi siivuiksi

Pakastemango: Siivuta näitäkin ohuemmiksi palasiksi

Kuivatut hedelmät

Kuivaus

Asettele palaset kuivurin ritilälle tai uunipellille leivinpaperin päälle vieretysten. Älä laita hedelmiä päällekäin. Kuivaa 50 asteisessa kuivurissa, tai 50 asteisessa (kiertoilma)uunissa. Jos kuivaat uunissa, jätä uuniluukku raolleen, jotta kosteus pääsee poistumaan. Kuivumisaika riippuu uunin tai kuivurin tehosta. Itselläni kuivumisaika oli 8 tuntia. Kun hedelmissä ei ole enää kosteutta sisällä, ne ovat valmiita. Ne jäävät kuitenkin sitkaiksi.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti