Koti Brunssille (makeaa) Kolmen raaka-aineen terveelliset browniet (vegaani, gluteeniton)

Kolmen raaka-aineen terveelliset browniet (vegaani, gluteeniton)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Luotatko netistä löydettyihin leivontaresepteihin? Vai suhtaudutko niihin kenties aina vähän varauksella? Mistä tietää, minkä näistä kaikista mustikkapiirakka -tai brownieresepteistä valitsen. Itse olen pähkäillyt kysymysten äärellä niin pitkään, kun kokkaus on alkanut kiinnostaa. Kun jokainen mustikkapiirakkaresepti on piirun verran erilainen kuin toinen, niin mistä tiedän, miten tämä ero vaikuttaa? Joskus ei auta kuin kokeilla.

Pohjatieto kunnon keittokirjoista

Siksi hankin aluksi vain aikamoisen kasan ammatti -ja huipputason kokkien keittokirjoja, ja opiskelin niistä reseptiikkaa sekä ruoan kemiaa. Samalla sain isot kasat reseptejä, joihin voin varmasti luottaa. Opin ymmärtämään, miten valmistetaan täydellinen piirakkapohja tai miksi välillä taikinassa vaahdotetaan keltuaiset+ sokeri erikseen ja valkuaiset erikseen, kun taas välillä vaahdotetaan munat kokonaisuudessaan sokerin kanssa. Kun kokemus karttuu, niin sitä alkaa jo hahmottaa reseptin raaka-ainemäärien ja ohjeen perusteella, mikä brownieista on tahmea, mikä sitkeä, mikä valuva, mikä kuiva, mikä kakkumainen ja mikä on se potentiaalinen täydellinen.

Vegaaniset browniet

Vegaanisen (ja gluteenittoman) leivonnan haastavuus

Nykyään erikoisruokavalioita on yhdellä jos toisella. Varsinkin tiedekuntamme epävirallisen kokin asemassa on jatkuvasti kehitettävä myös vegaanisen ja gluteenittoman leivonnan ja ruoanlaiton taitoja. Samalla vegaaninen ruokavaliosta on tullut jo maailman trendi. Toinen trendi on juurikin nämä kahden tai kolmen tai mahdollisimman vähän raaka-aineita sisältävät reseptit. Myönnän, että nämä erikoisruokavaliot ovat itsellenikin uutta kenttää, mutta otan innostuksella ja mielenkiinnolla vastaan nämä ruoanlaittohaasteet, ja varsinkin vegaanisen ruokavalion painottaminen on ehdottomasti vain hyvä juttu. On todella hauska päästä kokeilemaan uusia juttuja.

2 raaka-aineen vegaaniset suklaatryffelit

2 raaka-aineen vegaaniset suklaatryffelit

Mutta siinä se tulikin; kokeilemaan uusia juttuja. Ruoanlaitto on vielä ihan helppo juttu verrattuna vegaaniseen ja gluteenittomaan leivontaan. Toistaiseksi en ole löytänyt kunnon keittokirjoja, joissa selitettäisiin näiden erikoisruokavalioiden kemiallisia taustoja leivonnassa. On huomattavasti hankalampaa hahmottaa, miten voin yhdistellä ja käyttää aineksia leivonnassa, jos en ole perehtynyt siihen ytimeen eli kemiaan.

Siksi ei ole auttanut kuin lähteä yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilemaan vegaanista leivontaa. Gluteeniton leivonta saa vielä odottaa, ellei resepti nyt ole sitten jo luonnostaan helposti gluteenitonta. Ensiksi olen lukenut läpi paljon vegaanista leivontaa käsitteleviä blogeja ja yrittänyt hahmottaa, milloin resepti esimerkiksi tarvitsee kananmunalle jotain korviketta ja milloin voi olla täysin ilman kananmunaa. Seuraavaksi olen kokeillut heidän resepteistään muutamia ja lähtenyt sitten tekemään omia eksperimenttejä.

Vegaaniset mokkapalat

Vegaaniset mokkapalat

Omat parhaat vegaaniset herkut

Varsinaisia erittäin onnistuneita vegaanisia leivonnaisia ovat olleet:

Vegaaniset mokkapalat
Vegaaniset kurpitsakakkuneliöt

Näitä ei lasketa ihan leivonnaksi, mutta vegaanisiksi herkuiksi:

Kevennetty kookos-limeraakakakku
Kahden raaka-aineen vegaaniset suklaatryffelit

Luottaako suosittujen blogien resepteihin?

Kuten sanottu, niin vegaanisen leivontareseptiikan kanssa olen joutunut turvautumaan nettiin sekä ruokablogeihin. Ovatko huippusuositun bloggaajankaan reseptit aina hyviä tai toimivia? Ainakin joku syy siinä on, miksi blogi on suosittu. Se ei kuitenkaan välttämättä ole reseptin supermoinen herkullisuus, vaan ehkä vain todella herkulliset kuvat tai hauskat tekstit. Voi olla, että blogin kautta on oppinut tuntemaan tai samaistumaan kirjoittajaan ja tämän vuoksi hänen resepteihin voi olla tunneside, mikä vahvistaa ruoan herkullisuutta.

Tietysti jokaisella on oma makunsa. Jos kirjoittaja siis kehuu kiinalaisen reseptinsä maasta taivaisiin, niin kaikki ei vaan välitä kiinalaisesta. Jos kirjoittaja väittää kakun varmasti tyydyttävän jokaisen makeanhimon, niin osa tarvitsee kyllä hieman sokerisempaa. Niin kuin kävi juuri tämän reseptin kanssa.

Kevennetty kookos-limeraakakakku

Kevennetty kookos-limeraakakakku

Testissä yksi suosituimmista Pinterest-resepteistä

Pinterestissä on jatkuvasti hyppinyt silmille Big Man’s World-blogin kahden, kolmen tai neljän raaka-aineen vegaanisia ja gluteenittomia leivonnaisia, joista jokainen näyttää aivan superherkulliselta. Ai että, kun tulee herkkuhimo saman tien. Samalla olin todella kiinnostunut reseptiikasta, koska suurin osa resepteistä perustuu vain pariin raaka-aineeseen, joista kaksi ovat vihannes-tai hedelmäsose ja pähkinävoi. Miten näistä aineista saa uunissa paistettavan leivonnaisen? Miten tuollainen tulee pysymään kasassa?

Valitsin testiin juurikin nämä kyseiset kolmen aineen makeuttamattomasta omenasoseesta valmistetut browniet. Kirjoittaja lupaa ja kuvailee lopputulosta näin (ja minä kerron tuloksen suluissa):

-Eivät maistu lainkaan hedelmäiseltä (No kyllä maistuivat!)
-Ovat riittävän makeita (taikina oli niin karvaan makuista, että lisäsin sokeria, mutta ensi kerralla lisäisin vieläkin enemmän)
-Valmistuvat uunissa 30-40 minuutissa (tuossa vaiheessa olisi saanut pelkkää sosetta lusikoida. Itse pidin 1½ tuntia, jonka jälkeen ne vasta olivat valmiita)
-Ovat tahmeita ja suklaisia kuin normaalit browniet (Olivat taatusti pehmeitä ja valuvia sisältä)

Kaikki ei siis mennyt ihan niin kuin luvattiin. Olin jo aivan varma tunnin paistoajan kohdalla, että eihän näistä nyt tule yhtään mitään. Sitkeys palkittiin ja lopulta ne pysyivät kuitenkin kasassa, mutta maistuivat kyllä hieman hedelmäisiltä (mikä ei ollut kuitenkaan huono juttu). Lisäämälläni sokerimäärällä ne maistuivat ihan hyviltä, mutta kaipasivat kyllä seurakseen makeaa vaniljajäätelöä ja marjoja (joiden kanssa ei ollut enää yhtään mitään valitettavaa, namskis).

Lopputulos oli siis hyvä, mutta erilainen kuin osasi kuvien ja kertomusten osalta odottaa. Olisi toki voinut arvata, että kyllä se omena maistuu läpi. Söimme kuitenkin iloisesti kaikki. Ei käynyt niin kuin kerran kokeillessani jotakin ”terveellisiä porkkanakakkukeksejä”, jotka päätyivät suoraan roskiin. Olisi voinut taas arvata, että muutaman aineen terveelliset porkkanakakkukeksit olisivat vain kuivia ja melko mauttomia (toisin kuin reseptissä hehkutettiin).

Mitä toivon ruokabloggaajan kertovan leivontaresepteissä?

Tässä nyt olivat tulokset yhden kuuluisan blogin reseptitestauksesta. Pääasiassa kuitenkin kokeiluni muista blogeista ovat olleet positiivisia. Bloggaajilta olisi kuitenkin suotavaa kertoa suoraan, varsinkin leivontareseptien kohdalla, kenelle resepti on hyvä ja kelle se erityisesti maistuisi, sekä minkälaisia ovat rakenne ja makuprofiili. Onko se makea, hieman hapan, kenties karvaan puoleinen? Sitkeä, pehmeä, tahmea, mureneva, kakkumainen? Ei yleisesti vain hehkuttaa, että todella hyvää!

Tämänkin reseptin kohdalla olisin tiennyt paremmin, mitä odottaa, jos kuvailu olisi ollut oikeanlaisempi. Tällöin en olisi ollut yhtä hämmentynyt lopputuloksesta. Olisin silti mielenkiinnosta kokeillut leivonnaista, mutta olisin osannut varautua pidempään paistoaikaan, hedelmäiseen makuun – ja olisi osannut ajoissa varata jäätelöä kaveriksi (eikä juosta iltamyöhäisellä kauppaan).

Nutella-browniesit maistuvat makean ystävälle, mutta näitä kyseisiä brownieita suosittelen, jos haluat vegaanista tai gluteenitonta, terveellisempää, pientä, ei liian makeaa, mutta kuitenkin suklaista ja tahmaista herkkua. Ja jos jaksat odotella 1½ tuntia niiden valmistumista uunissa. Oivaa ja terveellisempää vaihtelua nämä kuitenkin olivat. Itse pidän silti enemmän perinteisistä, rehellisesti voilla ja suklaalla leivotuista brownieista.


Kolmen raaka-aineen vegaaniset browniet – resepti

Vegaaniset browniet

1 pieni uunivuoallinen (n. 10 cm x 20 cm)

Tarvitset

2 dl omenasosetta (alkuperäisessä makeuttamatonta, käytin itsetehtyä, jossa hieman lisättyä sokeria)
1 dl maapähkinävoita
0,75 dl kaakaojauhetta
0,5 dl sokeria (ei ollut alkuperäisessä reseptissä, voi korvata hunajalla/vaahterasiirapilla)

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  2. Soseuta blenderissä ainekset sekaisin.
  3. Kaada uunivuokaan.
  4. Alkuperäisen ohjeen mukaan paistoaika on 35-40 minuuttia. Omassa uunissa kesti kuitenkin 1½ tuntia ennen kuin taikina keskeltä ei ollut ihan täyttä sosetta.
  5. Anna jäähtyä uunivuoassa.
  6. Browniet vetäytyvät ja ovat helpommin syötävissä, kun annat niiden vetäytyä vielä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Jos päädyt testaamaan, niin olisi ihan huippua kuulla sun mielipide näistä. Maistuiko hedelmäiseltä, oliko riittävän makeaa?

Muistathan muuten myös seurata blogiani:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

🙂

Jäikö nälkä?

21 kommentit

Satu 18.11.2016 - 15:02

Oi että muistan kun hypetys banaaniletuista alkoi, ne ovat kyllä hyviä. Mutta siis samoihin aikoihin kokeilin yhdessä blogissa hehkutettuja muffinsseja joissa juurikin vain kananmunaa, banaania ja jotain marjaa. No roskiin päätyivät ne kumimuffinssit. Muuten on onneksi kyllä aika hyviä kokemuksia reseptikokeiluista.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 18.11.2016 - 15:42

Joskus löytyy tuollaisia parin raaka-aineen terveellisiä herkkuja, jotka oikeasti ovatkin hyviä! Kuten juuri mainitsemasi banaaniletut tai blogistani löytyvät kahden raaka-aineen vegaaniset tryffelit. Mutta se kun karsitaan kaikkea mahdollista vain, jotta reseptin voisi nimetä ”kolmen raaka-aineen” ”kahden raaka-aineen”, niin kyllä silloin usein maku ja koostumus kärsiikin.. niin kuin taisi käydä noiden kumimuffinsien kanssa 😀

Vastaa
Iina 18.11.2016 - 20:30

Luin postauksen bussissa matkalla kotiin, ja olin myyty tuossa ”soseuta blenderissä” -kohdassa! Oli pakko hakea heti kaupasta omenasosetta ja maapähkinävoita. Kyllähän tällaisen surauttaa vasemmalla kädellä ruokaa laittaessa. Omenasosetta ja sokeria meni ihan vähän enemmän, ja vuokani oli kovin laakea joten brownieista tuli toooosi ohuita. Tämä vaikutti tosin paistoaikaankin, koska mulle riitti n. 30-45 min.

Maku oli tosiaan kovin hedelmäinen ja sokerista huolimatta jotenkin kitkerä. Maapähkinävoita olisi pitänyt laittaa suhteessa enemmän, kun sitä sosettakin meni ehkä desi enemmän. Ei kyllä ihan top ykköseksi nouse, mutta onhan tällä nyt niin paljon terveellisempi herkutella! Ehkä tätä täytyy yrittää vähän modifioida. Aika huima pohjaresepti kuitenkin, niin helppo ja käy melkein kaikille ruokarajoitteisille!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 18.11.2016 - 22:40

Kiitos kommentista Iina! Onpa hauska, että ehdit jo testaamaan 🙂 Juuri reseptin helppouden vuoksi oli helppoa lähteä testaamaan tätä. Musta tuntuu, että kaakaojauheen määrä tekee sitä pientä kitkeryyttä, mutta toisaalta sitä ei voi vähentää tai leivos ei paistu koskaan tai ei maistu suklaiselta. Totta, isommassa vuoassa ei tarvitsekaan odottaa niin kauaa! Tämä on tosiaan hyvä pohja, josta lähteä muokkaamaan. Ja kuten sanoin niin vaniljajäätelön ja marjojen kanssa eroa tuskin enää huomasi normaaliin brownieen :D.

Vastaa
minni / kokeileva keittiöni 20.11.2016 - 13:23

Ai kauhea, mua nyt vaan naurattaa koskaanpaistumattomat browniet. Mut kokeilut on kivoja ja kehittelemällä saa herkkuja.

Vastaa
Lotta 27.11.2016 - 20:55

Gluteeniton leivonta on itselleni myöskin vielä hieman mysteeri, erilaisia jauhoja on vaikka kuinka ja niitä pitää usein sekoitella useampaa sorttia yhteen reseptiin. Ja kun ei ole oikein tiedä tarkalleen miten mikäkin jauho käyttäytyy niin omat kokeilut ovat jääneet aika vähiin, tosin nyt olen onnistunut muutaman kerran säveltämään itsekin onnistuneita lopputuloksia. Varmaan tässä toimii sama periaate kuin monessa muussakin – kokemuksen kautta oppii. 🙂

Vastaa
Siiri / Pilkettä-blogi 30.11.2016 - 15:35

Onpa hauska resepti! Ihanan mehevän näköistä. 🙂

Vastaa
Annie 7.01.2017 - 18:07

Itse en tätä reseptiä ole tetsannut, mutta tätä kyllä monta kertaa! Ja täytyy sanoa että on ihan taivaallista <3 https://thebigmansworld.com/2016/10/26/healthy-paleo-breakfast-cookie-dough/ Ja jotain pannuleipää myös, missä oli ehkä se 3 ainesosaa ja tykkäsin siitäkin 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 8.01.2017 - 08:29

Kiitos kommentista Annie! 🙂 täytyypi antaa vielä toinen mahdollisuus siis 😉

Vastaa
Pauliina 16.04.2017 - 11:22

Kiitoksia reseptistä ja ihanasta blogista 🙂 tuli hyviä ja ”terveysreseptejä” inhoavalle miehellekin upposi, tein pienen muutoksen reseptiin kommenttien perusteella, korvasin noin 1/3 osan kaakaosta kookosjauholla ja heitin sekaan pari taatelia omenasose kun oli sokeritonta & makeutus hoitui hunajalla. Ainakaan omasta mielestäni eivät maistuneet kitkeriltä, makua voisi ehkä kuvailla suklaiseksi mutta mielyttävän hedelmäinen ja raikas jälkimaku tuli.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.04.2017 - 11:42

Kiitos Pauliina! 🙂 Oho, todellako! Mukava kuulla, kookosjauhot oli varmasti hyvä korvaus kaakaojauholle, jottei tule liian kitkeriä. Täytyypä itsekin kokeilla vielä uudestaan :).

Vastaa
Sanna 2.08.2017 - 19:32

Hei,

Mahtava ohje, suosittelen tekemään hieman ohuemman ja vähemmän paistoaikaa niin ei tule niin kitkerä. Meillä oli uunissa n. 20min ja maistuu oikein hyvältä ei yhtään kitkerältä ja sisus oli pehmeää.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 6.08.2017 - 09:35

Erittäin hyvä vinkki! Se varmasti auttaa, kiitos oikein paljon 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 31.08.2017 - 12:28

Empiiristen kokeiden perusteella totean, että reseptiikassa käytettävän soseen viskositeetillä on ratkaiseva merkitys kokeen onnistumiselle.

Mä käytin paksua päärynätahnaa (uunissa tehtyä päärynäsosetta) ja tuli vähän liiankin tiiviitä kakkuja! Paistoaika puolisen tuntia eikä puhettakaan valuvuudesta. Maistui kyllä hedelmäiselle, mutta mielestäni päärynän maku tuki suklaista elämystä kivasti. Maapähkinä ei maistunut, voisi ehkä korvata 1/2dl öljyä.
Jos oma sose on juoksevampaa niin voisihan tänne heittää hiukkasen leseitä tai perunajauhoja takaamaan paistumista. Ainesosat vaan lisääntyy… Mutta viljattomuus sentään säilyy.

Näitä teen uudelleen, päärynäsosettä on vielä!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 31.08.2017 - 13:06

Erinomaisia huomioita! Siitä se varmasti riippuu :). Oma soseeni taisi olla todella juoksevaa. Mäkin aion vielä yrittää näitä vähän eri kaavalla.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 1.09.2017 - 12:00

Mä teen nykyään kaikki hillot/soseet uunissa karamellisoimalla, tulee niin paljon aromaattisempaa omena- tai luumusosetta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.09.2017 - 13:35

Todellakin! Ihan älyttömän paljon syvempi maku 🙂

Vastaa
hilla 21.11.2018 - 22:11

käytin sokerin sijaan 0,80 dl fariinisokeria, tuli tosi hyvää!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 24.11.2018 - 02:25

Oh kiitos! 🙂

Vastaa
Juuso 15.07.2019 - 23:49

Laitoin fariinisokeria 0.6dl, kaakaojauhetta 0.6dl. Soseessa oli 3 päärynää ja 1.5 omenaa. Aika hyvä tuli!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.07.2019 - 10:02

Oho! Hauska kuulla 🙂

Vastaa

Jätä kommentti