Koti Juomat Omenaglögi (V, GF)

Omenaglögi (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Omenaglögi

Vaniljainen omenaglögi vai omena-tyrniglögi? Vai oletko kokeillut jotain muuta hyvää omenaglögiversiota? 🙂 Tiesitkö muuten, kuinka nopeaa ja helppoa on keittää oma glögi? Mä en tiennyt, ennen kuin tein :D. 

Kun kaupan glögit korkattiin jo lokakuussa, niin nopeastihan niihin kaipaa vaihtelua. Olen innostunut keittelemään omia glögejäni ja vaihteluksi enemmän vaaleita sellaisia. Vaaleiden glögien valmisvalikoima onkin vähän laihempi, joten jo siksikin se kannattaa keittää itse! Puhumattakaan mausta. 

  

 

Aikeeni omenaglögistä oli tehdä se alusta asti itse oikeista omenoista. Mietin, miten omenoista saa mehua ilman mehunpuristinta? En keksinyt tapaa, joten päädyin marssimaan kauppaan ja valitsemaan tietysti sen kaikista parhaan omenamehun, joka maistuisi itsepuristetulta. Kesäisellä Ahvenanmaan reissulla löydettiin Grannas omenamehu, joka on ihan omaa luokkaansa. Se on pelkistä, pelkistä omenoista puristettua mehua, ilman lisättyä sokeria. Sellaista sakeaa ja sopivan pehmeän makuista. Ei todellakaan sitä kirkasta ja kitkerää. Voit tietysti valita minkä tahansa 100% omenamehun, jonka myös tiedät hyväksi. Omenamehun maulla on tietysti isoin vaikutus lopputuloksen makuun, koska omenamehustahan se on keitetty.

Omenaglögi

Seuraavaksi omenamehu kaadetaan kattilaan ja sekaan lisätään joulumausteita, joiden kanssa mehusta tuleekin glögi – eli mausteinen kuuma juoma. Glögin voi valmistaa etukäteen ja jättää mausteet kylpemään glögin sekaan, jolloin mausteiden maku vielä voimistuu, mutta useimmiten keitän pienen kattilallisen iltaisin, joka juodaan saman tien.

Vaniljalla maustettu omenaglögi on pehmeämmän ja makeamman makuinen glögi. Tyrnillä maustettu omenaglögi on vähän kirpsakampi – valitse omasi :).

Omenaglögi

Omenaglögistä kehkeytyi myös viikonloppuun sopiva valkoviiniglögi, kun lorautin 50:50 kuivaa valkoviiniä ja valmistamaani omenaglögiä. Tosi hyvää! Viini antaa mielestäni glögin makuihin syvyyttä ja lisää kiinnostavuutta. Lapsena en tietenkään tajunnut, miten kukaan voi pilata glöginsä viinillä, mutta näin sitä aikuisen maku muuttuu?


Omenaglögi – resepti

Omenaglögi

4-5:lle

Tarvitset

1 litra 100% omenoista tuorepuristettua mehua (esim. Grannas)
2 kanelitankoa
4 kokonaista neilikkaa
2 tähtianista
2 tl vaniljasokeria – tai puolikas vaniljatanko
2 rkl sokeria

Tyrniversioon lisää kattilaan vielä 3/4 dl tyrnimehua tai 1½ dl tyrnimarjoja (pakaste)

Koristeluun: Omenalohkoja, tähtianista, rosmariinia

Valkoviiniglögiin: Tarjoa 50:50 tai haluamassasi suhteessa kuivan valkoviinin kanssa

Valmistusohjeet

  1. Kaada kattilaan omenamehu. Lisää kaikki mausteet ja sokeri. Kiehauta kertaalleen. Jätä sen jälkeen miedolle lämmölle liedelle 5-10 minuutiksi, niin että glögi juuri ja juuri porisee. 
  2. Tarjoa lämpimänä. Voit säilyttää viileässä viikon ajan. Halutessasi poista mausteet, jotta glögi ei muutu enää mausteisemmaksi.
  3. Tyrniversioon lisää kattilaan muiden mausteiden kanssa samaan aikaan tyrnimehu tai marjat. Marjoista tulee miedompi tyrnin maku, mutta itselleni aivan sopiva.

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Roosa 30.03.2020 - 10:52

Tein tätä nyt maaliskuussa ja edelleen maistuu erinomaiselta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.04.2020 - 11:15

Jee! 🙂 Pitäs nimetä se muuksi kuin glögiksi 😉

Vastaa

Jätä kommentti