Koti Karkit Jouluinen rocky road fudge

Jouluinen rocky road fudge

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten


JOULUKALENTERI – LUUKKU 17

Kun toinen tahtoo valmistaa fudgea ja toinen rocky roadia, eikä yhteisymmärrykseen meinata päästä, niin luonnollisesti ratkaisu asiaan on Rocky Road fudge!

Miksen ole tätä(kään) aiemmin keksinyt? Perinteinen rocky road on niin helppo, että Markuskin kehui osaavansa sen valmistaa. Ja onhan se kätevä, vaihdeltava, nopea ja taatusti hyvä. Mutta alkaa se käydä jo vähän tylsäksi. Eikä sitä voi oikein pidempään säilytellä temperoimatta suklaata, koska suklaa auttamatta harmaantuu.

Fudgena sen sijaan! Rocky road fudgessa on jotain uutta ja jännää, ja mikä parasta; se säilyy hyvin eli soveltuu hyvin lahjaksikin. Rocky road fudgessa pehmeä suklaafudgemassa kietoo sisäänsä perinteisiä sekä jouluisia sattumia; rapeita pipareita, suolapähkinöitä, vaahtokarkkeja, appelsiinia ja kanelia. Suolapähkinät ovat mielestäni olennaisin ainesosa, koska ne tuovat hieman suolaista helpotusta muutoin makeaan herkkupalaan.

Tiedän, että tämä on jo toinen fudgeresepti näin joulun alla, mutta onhan se tylsä valmistaa vain yhtä makua! Itsehän olen valmistanut joulukuussa jo kuutta erilaista fudgea (eikä ne lopu siihenkään), ja näistä teille jaettavaksi valitsin aiemmin julkaisemani polkafudget sekä nämä sattumafudget! Kilpailivat kovasti lakritsa-turkinpippurifudgejen kanssa, mutta ne jäävät sitten ensi joululle ;).


Rocky Road Fudge

n. 30 kappaletta

Fudgejen keittoon en suosittele ryhtyvän ilman paistomittaria.

Tarvitset

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50g voita
½ tl suolaa
200g tummaa suklaata
½ tl kanelia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl murskattuja pipareita
3/4 dl karkeaksi rouhittuja suolapähkinöitä
n. 1½ dl pilkottuja vaahtokarkkeja

Valmistusohje

  1. Mittaa (mieluiten teflon-)kattilaan voi, sokeri, siirappi, suola ja kerma.
  2. Kuumenna ja keittele hiljakseen, kunnes seos paksuuntuu. Vältä sekoittelemasta liikaa. Sekoittele pohjia myöten rauhallisesti vain sen verran kuin on pakollista, ettei keitos pala pohjaan. Massan pitäisi saavuttaa 116 asteen lämpötila. Jos sinulla ei lämpömittaria, niin massan todellakin pitää olla paksua ja kiehua matalalla lämmöllä n. 20 minuuttia. Kokeile ottaa massaa lusikkaan. Jos se alkaa jähmettyä siihen, niin massa on valmista.
  3. Rouhi sillä välin suklaa karkeiksi paloiksi.
  4. Välttääkseen rasvan ja suklan erottuminen, sulata suklaa jo etukäteen ja kaada se hiljalleen samalla sekoittaen kermaseokseen. Näin lämpötila ei vaihdu liian nopeasti massassa. Suklaan voit sulattaa mikrossa 30 sekunnin erissä. Sekoita suklaata lusikalla aina välillä ennen seuraavaa 30 sekunnin kuumennusta. Jatka mikrottamista, kunnes suklaa on tasaisen sulanutta.
  5. Kun seos on saavuttanut 116 asteen lämpötilan, lisää sekaan kaneli ja appelsiininkuoriraaste ja sekoita. Nosta kattila pois levyltä. Anna massan jäähtyä niin, ettei se enää poreile ja sitten vielä n. minuutin ajan. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita se rauhallisesti sekaan.
  6. Sekoita joukkoon suolapähkinät, piparit ja vaahtokarkit.
  7. Kaada massa astiaan ja aseta jääkaappiin jähmettymään.
  8. Fudget jähmettyvät noin parissa tunnissa.

Vinkki: Fudget säilyvät jääkaapissa säilytettynä n. 3 viikkoa.

Vinkki: Jos kaneli ja appelsiini suklaan seassa kuulostaa liian eksoottiselta, niin jätä ne vain pois. Maistuu erittäin hyvältä ilmankin! 🙂

Lue lisää fudgen valmistuksesta, valmistuvinkeistä ja ratkaisuista ongelmatilanteisiin täältä.

Lisää fudgereseptejä blogistani:

 

Jäikö nälkä?

10 kommentit

Sari Atula 17.12.2016 - 10:38

Oijoi-saanko esittää toiveen, mitä kaikkia joulukuun herkkua haluaisin joulupakettiin? Jospa unohdetaan ne kaupan suklaat ja herkutellaan vain kotitekoisilla ihanuuksillaTämä on siis lahjavihje!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 17.12.2016 - 10:48

Haha 😀 Eiköhän se onnistu 😉

Vastaa
Sani 20.12.2016 - 19:02

Mikä on se ”oikea lämpötila” jossa sekoittaa ainekset yhteen??

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 21.12.2016 - 08:11

Aa aivan, se oli ehkä epäselvästi ilmaistu, mutta tarkoittaa siis tuota 114 astetta, mikä ylempänä reseptissä lukee, selvensin nyt reseptiä 🙂

Vastaa
Heli 14.12.2017 - 17:30

Minkä kokoiseen vuokaan tehdään ?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.12.2017 - 17:56

Vuoalla ei oikeastaan ole väliä, koska itse massa on niin jähmeää, että sen voisi periaatteessa kaataa vaikka leikkuualustan päälle. Se ei kyllä valu minnekään :). Mutta sen kokoinen vuoka, joka mahtuu siitä sitten jääkaappiin.

Vastaa
Jenny 12.12.2018 - 22:16

Kaksi kokeilua ja heti kun lisään suklaan massa menee ihan rakeiseksi sohjoksi, missä vika?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 15.12.2018 - 10:42

No voi hitsi :(. Mullekin käy tuo välillä. Silloin kermaseos on ollut liian kuumaa suklaalle tai olen lisännyt suklaan liian isoissa erissä ja alkanut heti sekoittamaan. Täsmensin reseptiinkin vielä, että kerman on annettava jäähtyä, kattila nostettava levyltä pois ja suklaan annettava itse hieman sulaa ennen sekoitusta.

Vastaa
Stina 20.12.2018 - 22:49

Toimisiko resepti, jos kerman korvaisi kaurakermalla ja voin margariinilla?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.12.2018 - 09:46

Jos haluat tehdä vegaanista fudgea, niin suosittelen käyttämään tätä vegaanista pohjaa ja lisäämään siihen sitten samoja sattumia kuin tässä :). https://viimeistamuruamyoten.com/vegaaninen-fudge-v-gf/. Mulla ei ainakaan ole toiminut suoraan korvaamalla noita vegaanisilla aineksilla.

Vastaa

Jätä kommentti