Koti Aamiaiset Juusto-pesto-sämpylärullat (V)

Juusto-pesto-sämpylärullat (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Pesto-juusto-sämpylärullat. Vegaaninen

Syys-talven koleina ja pimeinä aamuina sekä iltoina maistuu kunnon juusto-pestoiset pehmeät ja lämpimät sämpylärullat. Yhtä koukuttavan hyvää kuin vanha kunnon valkosipulipatonki, ellei jopa parempaa, koska juusto!

Jääkapin pestojämistäkin pääsee tällä eroon.

Tähän tarkoitukseen sopii erittäin hyvin vegejuustot, sillä juustosta halutaan vain juustoista makua ja täyteläisyyttä leipiin. Eikä ainakaan tässä muodossa niistä maistunut minkäänlainen vegaanimainen sivumaku, jota joku saattaisi pelätä. Markus – tuo vegaanijuustojen suurin epäilijä – vetäsi melkein pellillisen sämpylöitä kerralla :D.

Parhaita ne ovat läpiminä uunista tai samana/seuraavana päivän mikron kautta lämmitettyinä. Pidempää säilytystä varten pakastaisin ne.

Taikina on kuin kaulisi pitsan, täyttäisi sen, mutta rullaakin yksittäisiksi sämpylöiksi.

Leppoisia leivontahetkiä viikonloppuaamuihin tai näihin pimeneviin iltoihin 😊


Juusto-pesto-sämpylärullat – resepti

Pesto-juusto-sämpylärullat. Vegaaninen
Pesto-juusto-sämpylärullat. Vegaaninen

8 kpl

Tarvitset

Taikina

2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi kuivahiivaa (11g)
1½ tl sokeria
n. 5 dl vehnäjauhoja (voit korvata n. kolmasosan myös esim. täysjyvävehnäjauhoilla/sämpyläjauhoilla/grahamjauhoilla)
3/4 tl suolaa

Täyte

yhteensä ½ – 3/4 dl pestoa – voit tehdä itse tai ostaa kaupasta vihreää/punaista pestoa tai käyttää jääkaapista molempien jämät 😉
n. 200g vegaanista juustoa 

Voiteluun ja koristeluun

n. 1/3 dl kauramaitoa/soijamaitoa
unikonsiemeniä/seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Valmista taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri ja jauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten. Lisää suola. Vaivaa taikinaa koneella n.5 minuuttia tai käsin 5-10 minuuttia, kunnes sitko alkaa muodostua ja taikina irtoaa helposti käsistäsi. Jätä n. 45 minuutiksi kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan.
  2. Kun taikina on kohonnut, kauli se suorakulmion malliseksi levyksi. Levitä pesto taikinalevylle. 
  3. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
  4. Raasta juusto ja ripottele se peston päälle. Rullaa taikina rullaksi pitkältä sivulta. Halkaise kuuteen-kahdeksaan osaan ja kierittele rullaksi. Tee kolme poikkiviiltoa sämpylöiden päälle (kuten videossa), niin että viilto ei halkaise alla olevia kerroksia.
  5. Levitä sudilla maitoa sämpylöiden päälle ja ripottele siemeniä.
  6. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat päältä kultaisia. 
  7. Tarjoa lämpiminä.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Kati 6.11.2019 - 14:45

Hei, Mitä vegaanista juustoa käytit? Näyttää ihanan herrrrkullisilta!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.11.2019 - 08:19

Kiitos :). Oon käyttänyt vähän mitä milloinkin. Porlammin vegaanijuustot (palasina, ei siivuina) ovat musta olleet parhaita, ja tähän juuri taisin käyttää heidän cheddar-versiotaan.

Vastaa
Katri 7.11.2019 - 15:15

Hei, sulla on tosi ihania ja monipuolisia ohjeita, olen testannut monia Näitä taidan leipoa viikonlopun aamiaispöytään. Tuli mieleen kysyä, käytätkö itse leivonnassa usein pelkkiä vehnäjauhoja? Itse tykkään aina lisätä /korvata osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla, ruisjauhoilla, leseillä… Suurimpana syynä se että tykkään enemmän ”rouheisesta” ja tuhdimmasta mausta. Monesti tuntuu että valkoisista vehnäjauhoista tehdyt sämpylät ja muut ovat omaan mieleen maulta ja rakenteelta turhan höttöisiltä. Mutta oisko niin että vaikka näissäkin rullissa täytteen maku tulee paremmin esiin, jos on pelkkää vehnäjauhoa? Tai säilyykö vehnäjauhoista tehty taikina paremmin pehmeänä…? Vai onko se vaan makuasia ja mihin on tottunut
Tämä oli lähinnä tällainen huomio/pohdintaa kun taas huomasin sulla kivan reseptin ja ajattelin että esim. kauraleseet sopisivat tähän hyvin. Kiitos kaikista ohjeista

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.11.2019 - 08:43

Kiitos :). Ja kiitos pohdinnasta! Huomaan tottumuksesta käyttäväni liian usein pelkästään vaaleita vehnäjauhoja. Se tulee jostain mielen syövereistä, kun ei ajattele tarpeeksi. Nykyään tykkään kyllä itsekin siitä, että lisäilee juurikin jotain rouheisempia jauhoja mukaan ja reseptiä kirjoittaessani mietinkin, että olisi pitänyt kokeilla lisätä taikinaan myös jotain rouheisempaa jauhoa. Vehnäjauhoilla saa tietysti helpoiten aikaan kaikista pehmeimmän rakenteen. Ihan hyvin voisi silti käyttää osan vehnäjauhoista tilalla jotakin muita jauhoja. Nykyään käytän tosi usein spelttijauhoja tai ruisjauhoja osana. Tietysti vähän pitää tuntea jauhoja, esim. ruisjauhoilla ei muodostu samanlaista sitkoa, eli liian iso osa ei voi olla ruisjauhoja. Mutta esim 1 dl voisin korvata.

Vastaa

Jätä kommentti