Koti Aasialaista Indonesialaiset Satay-nuudelit ja helppo tofun maustamisvinkki (V)

Indonesialaiset Satay-nuudelit ja helppo tofun maustamisvinkki (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Satay-nuudelit. Vegaaninen

Kaupallinen yhteistyö Jalotofu

Lempilohturuokani? Curryt, jäätelö, tuore leipä, mausteiset lämpimät ruoat, pataruoat… ja satay-kastike! Hassu juttu, mutta satay-kastike ei ole kuin vilahtanut resepteissäni näiden blogivuosien aikana, vaikka elämässä on ollut vuosi, kun olen käytännössä elänyt riisin, tempen, tofun, kecap manisin, sambalin ja maapähkinäkastikkeen eli satay-kastikkeen voimin. 

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Valmistin indonesialaisen satay-kastikkeen, johon yleensä ei tule kookosmaitoa, vaan se notkistetaan vedellä. Voit toki käyttää myös kookoskermaa tai kookosmaitoa. Jätin satay-soossin tarkoituksella rouheammaksi, jolloin pähkinöistä saadaan mukava, rapea purutuntuma. Puhun paljon blogissani tekstuureista ja purutuntumasta, sillä eri makuprofiilien lisäksi ne lisäävät aina annokseen makua ja mielenkiintoa.

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Purutuntumaa, proteiinia ja Indonesian tuulia nuudeliannos saa tietysti tofusta. Ehkä huomasit jo kurpitsapastan reseptistä, että Jalotofulta on tullut uusi, hieman helpompikäyttöinen tofu eli Paahtopala/Revitty tofu! Perinteisesti tofu siis ensin kuivatetaan, jotta rakenteesta saadaan napakampi ja paistettavampi (mutta ei missään nimessä siis kuiva). Tämän kuivatusvaiheen voi Paahtopalan avulla skipata, ja kaataa tofut suoraan paketista pannulle. Paahtopala on siis jo valmiiksi kuivattu tofu. Samalla Jalotofu on laittanut sen revityssä muodossa pakettiin. Revitty olomuoto maksimoi pinta-alan, jolloin tofu saa enemmän rapeutta ja paistopintaa. Kurpitsapastassa käytössäni oli valmiiksi maustettu tofu, kun taas nyt testataan maustamatonta paahtopalaa.

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Sen rakenne on tosiaan jo suoraan paketista hyvin miellyttävä. Maustamaton paahtopala itsessään maistuu, no tofulta tietysti :D. Maustamattomassa on tietysti se hyvä puoli, että nyt pääsee täysin itse maustamaan. Maustaminen käy kätevimmin suoraan pannulla, johon paahtopalat on kaadettu. 

Tofua käytetään kuitenkin eniten aasialaisissa ruoissa, joten tässä pari Aasia-henkistä maustamisesimerkkiä, joilla maustaa tofu:

  • 1 rkl seesamöljyä + 2 tl chilikastiketta (mitä tahansa sinulla onkin + 2 tl soijakastiketta
  • 2 rkl kecap manis-kastiketta + 1 tl inkivääritahnaa + chilihiutaleita
  • 1-2 rkl punaista curry-tahnaa

Paahtopalat pannulle, noin minuutin paisto sellaisenaan lämpimällä levyllä samalla vähän paloja pyöritellen. Sen jälkeen lisää öljyä paistamista varten sekä mausteet. Paista vielä pari minuuttia samalla hieman tofuja käännellen. 

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Satay-kastiketta en oikeastaan koskaan nähnyt Indonesiassa nuudeleiden kanssa, vaan aina riisin,  mutta ehkä juuri siksi tämä annos oli erityisen hyvää! Se ihana satay-kastike, mutta kerrankin ei riisiä, vaan nuudeleita, jotka saavat ihanan pähkinäisen, lämpimän kastikepeitteen. Täysin autenttisin indonesialaisin lisukkein ei menty, sillä nuudeleiden joukkoon lisäsin tuoretta omenaa ja kaalia sellaisenaan suikaloituna. Nämä kohottivat annoksen paremmalle tasolle maapähkinäkastikkeen ollen suhteellisen tuhtia, joten joukkoon sopikin ehdottoman hyvin raikkaan, happamat ja rapeat raaka-aineet. Sambal oelekia eli indonesialaista chilikastiketta saa nykyään melkeinpä Alepasta ja sitä voi oman maun mukaan käyttää lisukkeena annoksen vieressä.


Indonesialaiset Satay-nuudelit – resepti

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Satay-nuudelit maistuvat mielestäni parhaiten lämpiminä. Yhdessä tuoreen, raikkaan omenan ja kaalin kanssa. Koko ruoan voi kuitenkin hyvin sekoittaa yhteen ja lämmittää seuraavalla kerralla kaikki pannulla tai mikrossa – tai koko ruoka maistuu myös ilman lämmitystä, jolloin se toimii myös mikrottomien paikkojen eväänä.

2:lle

Satay-kastike 

1 1/4 dl maapähkinöitä*
1-2 chilipalkoa (tai chilikastiketta/-tahnaa makusi mukaan)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä/2 tl inkivääritahnaa
1 limen raastettu kuori ja ½ limen mehu
2 rkl kookossokeria tai fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
n. 1-1½ dl vettä (tai kookosmaitoa)

Tofu

1 pkt Jalotofu Paahtopala Maustamaton (250g)
1 rkl seesamöljyä
2 tl sambal oelek-kastiketta (tai muuta chilitahnaa)
2 tl inkivääritahnaa/raastettua inkivääriä

Lisäksi

100g nuudeleita
1 vihreä omena
n. 200g pala punakaalia
tuoretta korianteria
limeä

Voit tarjota nuudelit sambal oelekin, eli indonesialaisen chilikastikkeen kera.

*Maapähkinöiden sijaan voit käyttää 1 dl maapähkinävoita – mieluummin crunchya. Maapähkinöiden sijasta voit jauhaa myös suolapähkinöitä, mutta älä silloin lisää enää suolaa.

 Valmistusohjeet

  1. Valmista satay-kastike. Paahda maapähkinät kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ruskistuvat pinnalta. Kaada tehosekoittimeen. Surauta pähkinät hienoksi rouheeksi. Lisää loput satay-kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja surauttele melko tasaiseksi tahnaksi. Lisää nestettä, vettä tai kookosmaitoa, sen mukaan, kuinka juoksevaa tahnaa haluat. Maapähkinöistä saakin jäädä kunnolla rouhetta. Voit skipata paahtamisen, jos käytät maapähkinävoita. Mittaa siinä tapauksessa maapähkinävoi muiden ainesten kanssa tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. 
  2. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada nuudeleista keitinvesi pois.
  3. Paista tofut. Lisää paahtopalat pannulle. Paista noin minuutti sellaisenaan välillä käännellen. Lisää sitten seesamöljy, chilikastike ja inkivääritahna. Paistele muutama minuutti käännellen niin, että kaikki tofut saavat mausteita.
  4. Pilko omena ohuiksi sektoreiksi. Leikkaa kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi*.
  5. Kaada satay-kastike nuudeleiden joukkoon. Lämmitä nuudeleitä levyllä vielä hetki (pari minuuttia) nuudeleita käännellen, niin että maapähkinäkastikekin lämpenee. 
  6. Sekoita nuudeleiden joukkoon omenat, kaalit ja lisää tofut päälle. Purista päälle limeä ja lisää korianteria. Kukin voi lisätä itsenäisesti makunsa mukaan vielä sambal oelekin annokseen.

*Kaalivinkki: Jos haluat kunnolla lisää makua, niin marinoi kaali 1-2-3 pikkelilimessä. 1 osa viinietikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Esimerkiksi 1/3 dl valkoviinietikkaa, 2/3 dl sokeria ja 1 dl vettä. Anna kaalin pikkelöityä vähintään tunti, mieluummin vuorokausi.

Satay-nuudelit. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

5 kommentit

Donja 6.11.2020 - 16:19

Revitty tofu kuulostaa hyvälle.

Vastaa
Tuulia 10.11.2020 - 21:01

Uskomatonta, että näin tämän reseptin vasta jälkikäteen mutta just 6.11. laitoin hetken mielijohteesta ruuaksi satay-nuudeleita! 😀 Meillä tosin protskuna oli sillä kertaa Beanit (toimi tosi hyvin) ja sekaan sujahti puoli litraa suppilovahveroita, jotka muuten toimivat aasialaisissa nuudeliruoissa ihan älyttömän hienosti, samaan aikaan jotenkin katoavat vallan mutta toisaalta tuovat reilusti maukkautta.

Olen aiemmin ihmetellytkin, miksi olen joskus törmännyt (oli ehkä just sun blogissa?) kookoksettomaan sataykastikkeeseen. Se tuntui niin oudolta aiempien reseptien jälkeen, mutta nyt ymmärrän, mielenkiintoista oppia näitä uusia juttuja siitä miten tietyt samantapaiset jutut saavat eri puolilla Aasiaa kuitenkin hiukan omat piirteensä. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.11.2020 - 20:07

Haha, onpas hauska! 😀 Mulle kävi sama juttu. Olin juuri kokannut rapeita puikulapottuja savumajoneesin ja rosmariinin kanssa. Seuraavana päivänä ravintolassa tämä sama oli yksi listan annos :D.
Siis joo, oon varmaan ainoa, joka tekee satayta ilman kookosta. Siitä kookosversiostakin tykkään, mutta jotenkin tää indonesialainen on Indonesia-taustan vuoksi kotoisampi mulle :).

Vastaa
Terhi 25.11.2023 - 22:01

Tämä oli taivaallista! Selvästi jatkoon. Mutta ihmettelen, että koko reseptiin ei tullut yhtään suolaa. Etkö lisää sitä ohjeisiin vai etkö käytä ollenkaan suolaa? Mieheltä olen sitä vähän oppinut käyttämään, mutta se helposti unohtuu itseltä, joten siksi hyvä jos aina resepteistä se löytyy, että muistaa lisätä jossain kohtaa. Tähän hulvahti sitä onneksi kastikkeeseen, tofuun, punakaaliin ja nuudeleihin.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 27.11.2023 - 12:30

Kiitos :). Lisään, jos näen sen tarpeelliseksi, ja silloin se lukee reseptissäkin, mutta kaikkien mausteisten ruokien kanssa tai ruokien jossa on paljon suolaa sisältäviä raaka-aineita (kuten oliivit tai suolaa sisältävät vegeproteiinit), en välttämättä sitä aina lisää. Tässäkin suolaa on kuitenkin soijakastikkeen muodossa, joka on kuitenkin hyvin runsassuolainen tuote :).

Vastaa

Jätä kommentti