Koti Gluteeniton Gluteenittomat ja vegaaniset piparit & vegaaninen pikeeri

Gluteenittomat ja vegaaniset piparit & vegaaninen pikeeri

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Blogistani löytyy jo luottopipariohjeeni, joka on perujaan kummitädiltäni. Resepti on luontaisesti kananmunaton. Koska usein tarvitsen myös gluteenittomia pipareita, aloin testata tuon reseptin taipumista ja onnistumista gluteenittomasti.

Lopputulos: ehkä parhaat piparit koskaan! 🙂 Gluteenittomana jauhoseoksena käytin Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseosta, jossa on mukava sekoitus erilaisia gluteenittomia jauhoja. Niissä on vehnäjauhoja voimakkaampi maku, minkä vuoksi itse pipareistakin tuli varmaankin niin maukkaat. Ei siis kannata miettiä, että gluteenittomat ja vegaaniset piparit olisivat jotenkin mauttomampia. Ei todellakaan, ehkä juurikin päinvastoin. Eli jos tiedossa on piparien tarjoilu gluteenittomalle ystävälle, niin kannattaa ihan reilusti leipoa näitä pipareita kerralla kaikille :).

Gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Nämä piparit ovat rapsakan suussa sulavia. Ne eivät ole kovia rapeita, vaan nimenomaan suussa sulavan rapsakoita.

Jos haluat koristella pipareita, voit käyttää tietysti ihan sitruunamehu-tomusokeriseosta tai kaupan valmista sokerikuorrutetta, mutta mikäli haluat tehdä tarkkaa ja muodossaan pysyvää pursotusta, tarvitset pikeeriä. Pikeeri valmistetaan perinteisesti vatkatusta kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista. Pikeeri kovettuu nopeasti pursotuksen jälkeen ja pitää kauniin muotonsa. Vegaanisena kananmunan valkuainen on helppo korvata säilykekikhernepurkin liemellä eli aquafaballa. Kikherneiden liemi vatkataan valkuaisten kaltaisesti jämäkäksi vaahdoksi.


Gluteeniton & vegaaninen piparitaikina – resepti

Gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Tarvitset

200g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia
210g (2,5 dl) sokeria
500g gluteenitonta jauhoseosta (esim. Virtasalmen viljatuote vaalea gluteeniton jauhoseos)
1,25 dl soija-/kaurakermaa
2 tl soodaa
1,25 dl tummaa siirappia
3/4 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
3 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl maustepippuria
2 tl pomeranssinkuorta

Valmistusohjeet

  1. Pilko margariini kuutioiksi. Vispaa sähkövatkaimella/yleiskoneessa margariini ja sokeri pehmeäksi, tasaiseksi ”vaahdoksi”.
  2. Kiehauta kattilassa siirappi sekä kaikki mausteet. Nosta sivuun ja jäähdytä.
  3. Sekoita margariini-sokeriseoksen joukkoon jauhot, kerma sekä sooda. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita tähän seokseen vielä jäähtynyt siirappi-mausteseos, niin että taikina on tasaista. Nosta viileään yön yli jähmettymään.
  5. Kun alat leipoa, lämmitä uuni 200 asteeseen.
  6. Ota taikinasta pieni osa kerrallaan kaulittavaksi. Jauhota pöytä kevyesti. Kauli taikinaa ohuiksi piparitaikinalevyiksi ja tee muotilla kuvioita. Huom. Jos haluat, että piparit pysyvät jatkossa keskeltä hieman pehmeitä, niin jätä taikina vähän paksummaksi. Nosta piparit leivinpaperin päälle.
  7. Paista uunin keskitasossa n. 8 minuuttia. Muista vahtia, koska uunien tehoissa on eroa.

Vegaaninen pikeeri

0,5 dl säilykekikhernelientä* 
5 dl tomusokeria 

*yhdestä tetrasta tulee yleensä 1 dl lientä, eli 1 tetra on enemmän kuin riittävästi

  • Vatkaa kikherneliemi sähkövatkaimella puhtaassa kulhossa paksuksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  • Siivilöi tomusokeri joukkoon ja jatka sähkövatkaimella vaahdottamista. Vatkaa muutama minuutti, kunnes vaahto on kuohkeaa ja jämäkkää. 
  • Riippuen siitä, haluatko vielä paksumpaa eli koossa pysyvämpää vai notkeampaa, jolla voit värittää koko piparin, lisää tilkka nestettä (esim sitruunamehua tai vettä) tai lisää tomusokeria.
  • Lisää pikeeri pursotuspussiin ja koristele piparit.
  • Pikeeri säilyy pursotuspussissa joitakin viikkojakin. Pipareiden päällä jähmettynyt pikeeri säilyy kauan.

Jäikö nälkä?

1 kommentti

Tanja 14.12.2022 - 12:23

Kiitos reseptistä! En ole vuosiin tehnyt itse pipareita (enkä ostanut kaupan pahan makuisia pipareita), koska maidoton ja vehnätön yhdistelmä ei ole houkutellut kokeilemaan. Nyt innostuin kokeilemaan, tosin kompastuskivi, jos toinenkin tuli eteen. Gluteeniton jauhoseos ei luultavasti ollut riittävän hienojakoista ja toisaalta minulla ei ollut vaakaa, jolla punnita jauhot. Näin itse ainakin ajattelin, että jauhot olivat syypää uunissa leviäviin ja lätsähtäviin pipareihin.
Taikinan ja paistettujen ”lättyjen” maku kuitenkin ihan mielettömän hyvä! Seuraavalla kerralla kokeilen sitten eri jauhoilla.
Herkullista joulun odotusta!

Vastaa

Jätä kommentti