Koti Aasialaista Gado gado (V, GF) – Indonesian tuliaisia

Gado gado (V, GF) – Indonesian tuliaisia

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Olen povannut nyt tempen nousua trendiruoaksi jo muutaman vuoden ajan. Vaan ei vieläkään! Siitä huolimatta aavistan sen tänä vuonna nousevan tutummaksi kuluttajien keskuudessa. Ainakin kovasti toivon.

Gado gado on indonesiaa ja tarkoittaa ihan vain salaattia. Ei sitä vihreää lehteä, vaan ylipäänsä salaattia ateriana. Gado gadosta kuitenkin ajan mittaan on tullut nimi kasviksista, tempestä ja/tai tofusta ja maapähkinäkastikkeesta valmistetulle salaatille. Ei siis mikään salaatti kevyimmästä päästä.

Kyseessä on kuitenkin Indonesian vuoteni ehdoton lempiruokani! Tai ei sittenkään. Jos tarkkoja ollaan niin gado gado tarjotaan viileänä (niin viileänä kuin siinä ilmanalassa on mahdollista). Nasi Pecel olisi sen sijaan on gado gado lämpimänä ja mukana on myös aina riisiä. Gado gado on kuitenkin tunnetumpi nimitys ylipäänsä tälle aterialle, joten siksipä nimesin tämän lämpimän ruoan nasi pecelin sijaan gado gadoksi. Nimestä viis. Lämmin gado gado oli siis Indonesian vuoden lempiruokani.

Paras gado gado tai nasi pecel tuli tietysti kaikista rähjäisimmistä katukojuista, ja maksoi hieman paikasta riippuen jotain 30 sentin ja euron välillä. Yleensä annokseen kuului vielä puolikas kananmuna. Tosin kananmunat ovat sen verran arvokkaita indonesialaisille, että kananmunallinen versio saattoi maksaa 50 senttiä enemmän kuin ilman kananmunaa. Asuinpahan eräässäkin paikallisessa perheessä ja toiveitteni mukaan eräänä iltana valmistettiin gado gadoa. Viiden hengen perheelle ostettiin yksi kananmuna, joka jaettiin kristillisesti kaikkien kesken.

Olin niin huolissani, etten Suomessa saisi enää gado gadoa, että ostinpa Suomeen lähtöaamunani mukaan lentomatkalle vielä yhden nasi bungkuksen eli paperikääreeseen pakatun annoksen.


Gado gado

Tavalliseen gado gadoon kuului aina ituja, perunaa, tofua ja/tai tempe, kananmunaa, vihreitä papuja, kurkkuja, rapucrackereitä ja runsaasti maapähkinäkastiketta. Tämä versio on nyt hieman tuunattu, mutta voit valmistaa perinteisen version juuri näistä luettelemistani aineista.

4:lle

Tarvitset

n. 400g tempeä (tai tofua)
4 isoa perunaa
(seesam)öljyä
1 kurkku
ituja/silmusalaattia
rapucrackereitä (jätä pois, jos et voi syödä äyriäisiä)
korianteria/thaibasilikaa
(kevätsipulia)
(vihreitä papuja)
(2-4 keitettyä kananmunaa)

Maapähkinäkastikkeeseen

1 dl maapähkinävoita
1-2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
4 kaffirlimen lehteä (tai 1 raastettu limen kuori + 1 limen mehu)
1 rkl raastettu inkivääriä
2 rkl fariini- tai kookossokeria
0,5 rkl soijakastiketta
n. 2,5 dl vettä

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja pilko perunat pienemmiksi palasiksi. Keitä perunat kypsiksi.
  2. Leikkaa tempe kuutioiksi ja paista (seesam)öljyssä pannulla rapeaksi ja kypsäksi. Lisää perunat tempejen joukkoon pannulle, jotta saavat maukasta paistopintaa ja makua pannusta.
  3. Siivuta kurkku.
  4. (Keitä kananmunat ja kypsennä vihreät pavut).
  5. Valmista maapähkinäkastike: Poista siemenet chileistä. Pilko chilit ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna, kunnes ainekset sekoittuvat keskenään. Lisää vettä sen mukaan, miten juoksevaa haluat.
  6. Kokoa kulhoon ja sekoita maapähkinäkastike joukkoon.

Vinkki: Tempeä löydät Ruohonjuuresta, Vegekaupasta tai ainakin Hakaniemen Vii Voanista.

Vinkki: Jos käytät tofua, niin täältä löydät hyvät käsittelyohjeet.

 

ariink

Jäikö nälkä?

5 kommentit

r 7.02.2017 - 12:56

Vege gadogado on ihan mun lempiruoka, ja mä oon tiiätkö monta vuotta uumoillut tempestä kasvavaa trendiä, ja nytkin ihmetellyt et miksi ihmeessä se ei ole huudossa, kun on tullut nyhtistä ja härkistä yms ja fermentointi on terveystrendinä valloillaan? Indonesialainen katuruoka on kyl parasta – mitä enemmän muovituoleja ja paikallisia paikassa, sitä autenttisempaa safkaa -periaatteella 😉
Kiitos taas reseptistä!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 7.02.2017 - 13:23

Eipä kestä 🙂 Jes, löytyy toinenkin Indonesian ja gado gadon ystävä – ja muovituolien! :)) Eikös vain, kumma että tempe ei ole vielä noussut!

Vastaa
kissu 8.02.2017 - 21:48

Indonesialainen tempe on nyt jo valmistettu Suomessa http://www.jkalho.fi

Vastaa
Eve.V 9.02.2017 - 21:39

Kiitos Saara tästä! Olenkin jo oottanut sinulta indonesialaisia reseptejä. Tämä lähtee varmasti kokeiluun.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 10.02.2017 - 08:02

Kiitos Eve! 🙂 Jes, ja varmasti lisää on myös tulossa 🙂

Vastaa

Jätä kommentti