Koti Markuksen asiatekstit Markus – ”Diagnoosi: 30v”

Markus – ”Diagnoosi: 30v”

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Vasta 30 vuotta täyttänyt mieheni Markus pohtii tätä merkkipaaluikää ja miten hän on huomannut iän merkit itsessään.

Mistä tietää keski-ikäistyvänsä? Oppikirjoista tutut klassiset oireet: vaimo, kaksi lasta, omakotitalo ja kultainennoutaja, ovat tietenkin helppoja tunnistaa ja raksi useammassa kuin yhdessä kohdassa kertoo jo auttamatta varman diagnoosin, olivat ikävuodet mitä tahansa. Kuten monessa muussakin oireyhtymässä, keski-ikäistymisen tautiprosessikin on jatkumo moninaisia oireita, jotka voimistuvat ja lisääntyvät salakavalasti huomaamattasi. Saatoit kuvitella, että liikunnallisena hyvät elämäntavat omaavana perusterveenä kaksvitosena olisit varmasti keski-ikäistymiseltä turvassa, mutta pidä varasi. Ikäkin on ainoastaan yksittäinen, joskin merkittävin, keski-ikäistymisen riskitekijä. Jonakin päivänä heräät sängystäsi uuden oireen kanssa. Se saattaa olla liiallisesta astianpesukoneen tyhjentämisestä jomottava alaselkäsi tai äkillinen mielihalu ostaa Kärcherin painepesurin suutinsarja, kun ymmärrät ylittäneesi Euroopan Pregeriatriliiton määrittelemän virallisen rajapyykin ja nuoruutesi on vain Weberin loimussa palava hauras puulaatikko, johon iskit kuvainnollisesti tai kirjaimellisesti viimeisen naulan Makitan sinisellä kirvesmiehen 20 unssia painavalla vasaralla. Diagnoosin tosin julistaa joku lähipiiristäsi, eikä laillistettu lääkäri. Tai laillistettu lääkäri, mikäli lähipiirisi koostuu pääasiassa niistä. 

29v

30v

Keski-ikäistymisen oireet jaetaan kehollisiin tuntemuksiin, ajatus- ja käyttäytymismallien muutoksiin ja materian kerääntymiseen. Tyypillisimpiä kehollisia tuntemuksia ja löydöksiä ovat kolotus, jomotus, väsymys, uupumus, närästys, ahdistus, tinnitus, lasittunut tapitus, huolimaton habitus, valitus, vitutus, painon ja paineen nousu, sekä krapulan voimistuminen. Myös monet muut sairaustilat aiheuttavat vastaavanlaisia oireita, joten ennen keski-ikäistymisen diagnoosin asettamista muut lääketieteellistä hoitoa vaativat tilat tulee ensin poissulkea. 

Verkkaisen nopeutensa takia ajatus- ja käyttäytymismallien muutokset jäävät puolestaan usein lähipiiriltä huomaamatta. Opintojen loputtua työllistyneen keski-ikäistyvän elämänpiiri alkaa hiljalleen pienentyä ja hän viettää enenevästi vapaa-aikaansa kotonaan välittömän lähipiirinsä seurassa. Kotiin saavuttua sieltä poistuminen muuttuu liki mahdottomaksi ja tämä herättää ihmetystä etenkin nuoremmissa, spontaaniin toimintaan paremmin kykenevissä ihmisissä. Mikäli kotiutunut keski-ikäistyvä sitten työpäivän jälkeen kotoaan poistuu esimerkiksi urheiluharrastuksiin, joita harrastetaan lähinnä hyvän olon ja terveellisyyden takia, tuloksellisuuden ja ulkonäköaspektien menettäessä vaikutusalaa, tapahtuu se kera ulkoilmaan optimoitujen säänkestävien vaatekappaleiden, jotka kahinastaan huolimatta (tai sen ansiosta) pitävät viiman poissa ja lämmittävät mukavasti. Yökerholle keski-ikäistyvä ei lähde, koska keski-ikäistymiseen kuuluu yöunien vaaliminen, näet keski-ikäistyvä ei nuku, ja nuoruudesta poiketen se alkaa näkyä ja tuntua. Erilaiset yöunia parantavat rituaalit alkavat täyttää arvokkaita iltatunteja tarkoituksenaan taata yöunien laadullinen (korvatulpat, silmälaput, meditaatio) ja määrällinen (valvomista vaativasta toiminnasta kieltäytyminen) komponentti. Pahimmillaan koko keski-iän kokemus saattaa pyöriä sirkadiaanisen rytmin ympärillä. 

Keski-ikäistymisen positiivisiin oireisiin kuuluvat lisääntynyt luonnon, mökkeilyn ja hiljaisuuden arvostus. Suomen vakaa, reilu ja tasa-arvoinen yhteiskunta, puhdas ja monimuotoinen luonto sekä sen hieman hiljaiset, mutta sydämelliset asukit lisäävät keski-ikäistyvän orastavaa ylpeyttä omasta suomalaisuudestaan. Keski-ikäistyvä huomaa, että täällä on hyvä olla. Myös käytännöllisyys ja mukavuudenhalu lisääntyvät. Kuten jo aiemmin mainitsin: päälle laitetaan pehmeää, lämmintä ja tuulenkestävää. Hostelleista putoaa ässä keskeltä ja teltan kylmän oviaukon kuvainnollinen kynnys alkaa kasvaa kokoa ja sen ylittämiseen vaadittava mentaalienergia kasvaa vuosi vuodelta. Mökeissä olisi takkatuli, sisävessa, suihku ja asuttava lämpötila. Järkisyin ostetussa farmariautossakin on penkinlämmitin ja hyvissä ajoin vaihdetut nastarenkaat. 

Bongaa kuvasta keski-ikäistymisen merkit; Mökkipiha. Kuusenkerkkäkeruussa. Etukumara asento. Tuulipusakka.

Yksi keski-ikäistymisen helpoimmin huomattavista oireista ovat lisääntyneet vierailut Motonetissa, rautakaupoissa, sisustus- ja keittiöliikkeissä, sekä kookkaissa supermarketeissa. Asioiden korjaamiseen tarkoitettujen tuotteiden suhteellinen osuus kulutustavarasta kasvaa. Kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta materiaalisesta hyödykkeestä huolimatta aika on keski-ikäistyvän kallisarvoisin kauppatavara, jonka monetaarisen arvon määrittäminen on monesti mahdotonta. Aikaa ei ole riittävästi ja se tuppaa lipuvan sormien väleistä jonnekin mystiseen yhdeksänteen ulottuvuuteen, josta aivojen muistirakenteetkaan eivät sitä aina pysty palauttamaan. Jonnekin ne tunnit, päivät, kuukaudet ja vuodet vain tuntuvat häviävän. Tämän efektin huomaavat parhaiten lapselliset keski-ikäistyvät, joiden jälkikasvu hujahtaa muutamassa hetkessä aikuisuuteen ja päivien sisältö on lähinnä ruokakaupasta kasvamiseen tarvittavan energian taikka suurempien vaatteiden kotiin kuljettaminen. Edellinen informaatio on tosin vain kuulopuhetta, jonka olen useamman lapsellisen keski-ikäistyvän kertomuksista kääntänyt, ja voi täten olla paikkaansa pitämätöntä. 

Jotkut saattavat pohtia miksi puhun keski-ikäistymisestä, vaikka täytin vasta 30 vuotta. Se johtuu siitä, että olen huomannut käyttäytymismalleissani ja ostoskäyttäytymisessäni hälyttäviä muutoksia. Ostin juuri taitettavan sahan ja talvikengät Motonetista, routamattoa ja työhanskat K-raudasta ja muovisia lounaslaatikoita Clas Ohlsonista. Arkeeni kuuluu Webaston päälle laittaminen ja auton huoltoon vienti. Menin juuri naimisiin ja valmistuin ammattiin. Asunto- ja opintolaina löytyvät. Nämä moninaiset oireet saivat minut monien muiden tapaan kääntymään Googlen nettirohtorin puoleen. Aivotuumoridiagnoosiin varautuneena löydökseni olivat huojentavat. Euroopan pregeriatriliitto oli kuin olikin päätynyt konsensukseen. Keski-ikä alkaakin vasta 45-vuotiaana. Edessäni siintää siis vielä 15 vuotta nuorta aikuisuutta. Bless.

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Glotter-Bäckerin 10.12.2020 - 13:01

Pahimmat on kyllä ne kolotukset. Joka viikko joku uus paikka hajoo ja lisätään iltaohjelmaan vielä yks fyssarijumppa 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 10.12.2020 - 13:46

Joo ei kroppa palaudu enää lainkaan samalla tavalla. Pakko alkaa muistaa kehonhuolto :D.

Vastaa
Meri Mäkelä 14.12.2020 - 15:53

Jep, siis pitää suunnitella jotain palautumispäiviä, mitä ihmettä…?

Noi muut muutokset ei ota niin paljon pattiin. Nimim. mökinostosta haaveilevat.

Vastaa
Johanna Saarinen 11.12.2020 - 15:50

Tämä on kyllä Suomen paras blogi, jota olenkin suositellut monille sen löydettyäni. Loistavia reseptejä ja kauniita kuvia kaikilla mausteilla. useita olen kokeillut tämän syksyn aikana, viimeksi palsternakkakeittoa. Hienoa ajattelua ja verbaalista taituriuutta myös Markuksen kirjoitukissa. Toivottavasti some-keskustelun joskus niin negativinen ja ilkeämielinen sävy ei koskaan tavoita sinua (teitä), Toivottavasti jaksat bloggailla, kyllä me lukijat odotamme (kieli pitkällä), jos et aina ehdi tai jaksa. Hyvää jouluaikaa terv Johanna 56v, joka ei oikein vieläkään tajua olevansa (jo) keski-ikäinen, vaikka oireet ovat tuttuja jo vuosikymmenten ajan :). Vai menikö se keski-ikä jo?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 11.12.2020 - 16:01

Ihana, oikeen aluksi hymyillen luin sun kommenttia ja lopuksi vielä naurahtelin :D. Markus ei tosiaan tainnut avata, mitä Euroopan pregeriatrinen liitto sanoo keski-iän päättymisestä. Toisaalta se taitaa olla geritarinen liitto, joka päättää sen päättymisestä :D. Kiitos oikein paljon sinulle :). Onnekseni ja onneksemme, ei juurikaan ilkeämielestä tai tahallaan ikävästi kirjoitettuja juttuja ole tullutkaan kuin ihan pari näiden vuosien aikana. Sellaisesta kyllä aika pian varmaan itse uupuisi ja lopettaisi. Kiitos vielä kerran ja mukavaa joulun odotusta :).

Vastaa
Johanna 21.12.2020 - 13:27

Kitos vastauksesta ja ihanaa joulua sinulle!!!

Vastaa
Tess Margaux Helén 18.12.2021 - 18:18

Tosi mukava ketomus!
Sano kiitokset Markukselle hänen oivallsesta sananikkaroinnistaan.
Itsellesi Saara kiitos kaikista ihanista vegoresepteistä ja ja Suomen ystävällisimmästä blogista!
Ai, että mistäkö minä sen tiedän kun en muita suomalaisia blogeja edes seuraa säännöllisesti kuin vain tätä!
No, kun löysin tämän niin muutapa ei tarvittukaan kun tässä on ihan 100 siitä kaiesta mitä olin etsinyt ja halunnut.
Meillä oli heti kärkeen tosi mielekäs keskuselu joka jäi pysyvästi mieleen.
Se koski eläinrääkkäystä ruokatuotannossa jonka takia itse lopetin lihansyönnin jo aikana jolloin ei pahemmin vegaaneja ja vegetariaaneja vielä ollut.
Mainitsin että ensin luulin kuolevani nälkään mutta pidin pintani ja siitä se lähti rullaamaan.
Sen päätöksen ansiosta on suurin osa suvustani nykyään vegaaneja ja vegetariaaneja.
Emme voi kutsua itseämme vegaaneiksi koska syömme itsepyydettyä kalaa.
Aiomme myös maistaa niitä purkitettuja särkisäilykkeitä joita olet suositellut
Tuhannet kiitokset kaikista mielekkäistä keskustelun aiheista,retkikertomuksista,ihanista luontokuvista ja ennen kaikkea parhaista vege resepteistä mitä netistä löytää .
Kaikkea hyvää sinulle ja Markukselle toivottaen jatkosskin.
Tess ja muu poppoo.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.12.2021 - 08:14

Todella paljon kiitoksia :). Välitän kiitokset Markuksellekin. Hienoa, kun olet löytänyt tänne ja kiva, että reseptit ovat olleet maukkaita. Meillä on tosiaan ollut hyviä keskusteluja ja kiitos sinulle myös aktiivisesta kommentoinnista. Eipä sitä tarvitse itseään luokitella johonkin ruokavalioon. Voi hyvin syödä pääasiassa kasvipohjaisesta ja silti syödä välillä itse pyydettyä tai muuten kestävästi pyydettyä kalaa. Eikä maailma kaadu, vaikka välillä söisi lihaa tai muuta.

Vastaa

Jätä kommentti