Koti Aasialaista Aasialainen, raikas mango-edamame-musta riisisalaatti (V, GF)

Aasialainen, raikas mango-edamame-musta riisisalaatti (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Oho, ihan ku oltais ulkomailla! Markuksen spontaani huudahdus maistettuaan salaattia.

Oho, no jopas on! Tää on just se maku, jota hain! Vastasin.

Todellakin, tämä on täydellisen raikas, ruokaisa ja talveenkin sopiva salaatti. Ja se makumaailma vie suoraan Kaakkois-Aasian valkoisille hiekkarannoille turkoosin meren eteen, riippumattoon, jossa toisella kädellä hörpit kookosvettä.

Mutta kenties kaikista hauskinta tässä salaatissa on se, että inspiraatio tuli hyvin kaukaa tuosta aasialaisesta idyllistä. Lähdin itse asiassa matkimaan kaksi vuotta sitten nälässä ja kiireessä ostettua valmissalaattia lontoolaisesta supermarketista. Mutta se maku siinä salaatissa! Miksi meidän supermarkettien valmissalaattivalikoimat rajoittuvat caesar-salaatteihin? Tuo valmissalaatti tuli ostettua pariinkin kertaan, jotta varmasti olin maistellut tarpeeksi, mitäköhän siinä salaattikastikeessa oikein on. Se oli juuri se, joka kuljetti noille hiekkarannoilla, ja se maku on sittemmin jäänyt ikimuistoisena mieleen. Vielä joku päivä pystyisin tekemään tuon saman salaattikastikkeen.

Ja niinhän mää pystyin! Ymmärsin sen ”salaisen” ainesosan eli kaffirlimenlehdet! Ne ne ovat, jotka tuovat sen erittäin aasialaisen ja raikkaan vivahteen. Ymmärtääkseni niitä myydään nykyään kuivattuna tavallisissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. Itse olen kuitenkin ostanut tuoreita kaffirlimenlehtiä Vii Voanista, Hakaniemestä, joita myydään siellä pakasteessa; kahdella eurolla jättimäinen paketti. Tai ainakin viisi vuotta riitti sama paketti. Itse vierailisin ihan vain pelkkien kaffirlimenlehtien takia jo kauempaakin siellä. Sitä makua kun ei voi korvata tai voittaa mitenkään lime-hedelmällä. Yleensä käytän lehtiä aasialaisten kastikkeiden joukossa tuomaan makua tai riisin keitinvedessä. Tuliko nyt tarpeeksi kaffirlimenlehtiylistystä?


Aasialainen mango-edamame-musta riisisalaatti 

4:lle

Tarvitset

2 dl kuivaa mustaa riisiä (tai punaista riisiä tai villiriisiä)
puoli rasiallista baby-pinaatinlehtiä
n. 150g edamame-papuja (myydään ainakin k-supermarkettien pakasteissa, Vii Voanissa ja Tokyokanissa)
300g mangoa kuutioituna (tuoretta tai pakaste)
kourallinen korianteria
100g suolattuja cashewpähkinöitä
1 punainen chilipalko (siemenet poistettuna)

Kookos-kaffirlimekastikkeeseen

2 dl kookoskermaa
5 pieneksi silputtua tuoretta kaffirlimenlehteä
½ limen puristettu mehu

Valmistusohjeet

  1. Keitä musta riisi kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä. Huom, musta riisi tarvitsee n. 25 minuuttia keittyäkseen. Anna riisin jäähtyä.
  2. Paloittele mango ja chili.
  3. Valmista kastike: sekoita kookoskermaan hienoksi silputut kaffirlimenlehdet ja limemehu.
  4. Kokoa kaikki ainekset kulhoon. Tarjoile kastikkeen kanssa.

Vinkki: Jos Hakaniemi on ihan liian kaukana, etkä löydä tuoreita kaffirlimenlehtiä muista kaupoista, niin toki salaatin voi valmistaa ilman niitäkin. Maku on hieman eri, mutta varmasti silti raikas. Korvaa kaffirlimenlehdet yhden limen raastetulla kuorella sekä puristetulla mehulla.

Vinkki: Mustaa riisiä olen ostanut etnisistä kaupoista. Mustan riisin voi hyvin korvata punaisella riisillä tai villiriisillä.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti