Koti Aamiaiset Avokado-lime-chiavanukas (V, GF)

Avokado-lime-chiavanukas (V, GF)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Aamiainen on useimmille se päivän tutuin ja samankaltaisimpana toistuva ateria. Jollekin se on aina lautasellinen kaurapuuroa, toiselle tuorepuuro. Toiset taas eivät millään voi luopua maitorahkasta aamupalalla, ja toisten päivä ei ala ennen kuin ovat saaneet smoothiekulhonsa (kenties vielä Instagramiin jaettuna). Toiset taas eivät voi kuvitellakaan syövänsä aamupalaa (kuten poikaystäväni Markus). Useimmilla ihmisillä on tietty näkemys siitä, minkälainen aamupalan kuuluu olla, ja ainakin siitä, mitä silloin ehdottomasti ei kuulu syödä. Päivän kuluessa ajatus ruoasta avartuu ja kokeilunhalu lisääntyy. Kukapa meistä haluaisi syödä samaa illallista joka päivä?

Peruskoulu- ja lukioaikoina aamiainen oli aina kaksi tai kolme palaa leipää sekä puurolautasellinen (puuron laatu aina vaihteli) tai kiisseliä ja muroja. Siinä oli jotain mukavaa, tuttua ja kotoisaa.

leipä

Oli se sitten jännittävää, kun Ranskassa vaihdossa syötiinkin joka aamu voikakkua, suklaakroisantteja ja jotain muuta makeaa. Vielä jännittävämpää oli, kun vuoden mittaisella Aasia-matkalla aamiaisella oli tarjolla lautasellisella valkoista riisiä. Luksusta oli, kun sai riisin kanssa vähän vihanneksia tai hedelmän. Itse reissun päällä, paikkaa vaihtaessa, useimmiten ei aamiaiseksi ollut yhtään mitään, tai sitten vanhoja, rinkan pohjalle musertuneita keksejä. Vuoden paras aamupala ja oikea vapauden hetki oli Nepalissa yli neljän kilometrin korkeudessa, monen päivän vaelluksen jälkeen nautittu jättimäinen suklaakakkupala. Siellä sitä mietti, että haa, kukaan ei ole sanomassa, että tuo ei ole oikea aamupala, tätä on vapaus; voin jopa nautti suklaakakkua aamiaiseksi! Haha. Kuulostaapa hassulta taas näin auki kirjoitettuna. Ehkäpä kuitenkin ne todelliset vapauden tunteet tulivat ihan jostain muusta ja juuri nyt ei tuo suklaakakkupalakaan kuulosta niin mahtavalta aamupalalta :D.

Nykyään aamupalani on valitettavan usein sekalainen sotku siitä, mitä jääkaapissa on. Aamiainen on kuitenkin ehdoton, ilman sitä ei päivä ala ja keskittyminen kärsii. Aamiaiselle täytyy jättää kunnon aikaa, ja se tulee syödä Hesaria lukien.

Sekalaisesta jääkaapin sisällöstä löytyy kuitenkin lähes aina turkkilaista jugurttia. Sitä sitten nautin kesällä poimittujen, pakastettujen marjojen, hunajan ja granolan kanssa. Joskus se surautetaan smoothieksi. Sen lisäksi olen lähestulkoon ehdollistunut leivälle, ja varsinkin vaalealle leivälle (siis oikeasti hyvälle vaalealle leivälle, en paahtoleivälle), jota mussutan ihan jatkuvasti. Leivän ja jugurtin lisäksi aamiaiseksi saattaa päättyä lähes mitä hyvänsä kaapin sisällöstä: ehkä eilisillan kvinoasalaattia tai pöydälle jääneitä keksejä…

Päätinkin jokin aika sitten, että haluan rikkoa vanhoja, opittuja aamupalarutiineja. Ei aamupalan tarvitse sisältää aina leipää. Haluan kokeilla uusia aamiaisruokiakin! Multahan jää vaikka mitä aamupalaideoita testaamatta, jos aina vaan valitsen leivän ja jugurtin. Chia-vanukkaat ovat tosi käteviä jugurtin vaihtoehtoja; proteiinipitoisempia ja todella muunneltavia. Chia-vanukas on kätevä valmistaa edellisiltana jääkaappiin ja sen voi myös nopeasti napata sieltä pois, eikä jäädä uumoilemaan, että mitäs kaikkea muuta täältä voisinkaan syödä.

Chia-vanukas on kyllä valmista vartissa, mutta arkiaamuisin en ainakaan jaksaisi odotella sen tekeytymistä, minkä vuoksi se on kätevämpi valmistaa jo illalla. Tällä kertaa tuli valmistettua avokado-lime-chiavanukasta. Tämä on loistavaa myös välipalana :). Oletko testannut jo vadelma-kookos-chiavanukasta?

Entä mistä sun aamupala yleensä koostuu?


Avokado-lime-chiavanukas

Avokado-lime-chiapudding

2 kappaletta n. 2,5 dl annosta

Tarvitset

½ avokado
½ limen mehu (tai enemmän, jos haluat happamampaa)
pari tuoretta mintunlehteä
2 rkl chian siemeniä
3-4 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa, jos et ole vegaani)
1 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa)
3 dl kookos-soijajugurttia

Pohjalle

mysliä
kookos-soijajugurttia

Valmistusohjeet

  1. Annostele lasin pohjalle hieman mysliä. Jos haluat ”kauniin kerroksittaisen” chia-vanukkaan, niin kaada myslin päälle hieman kookos-soijajugurttia.
  2. Valmista avokado-lime-chiakerros: Soseuta avokado, minttu ja kauramaito sauvasekoittimella keskenään. Sekoita loput aineet käsin joukkoon. Jos haluat makeampaa, lisää vaahterasiirapin/hunajan määrää. Jos taas happamampaa, niin lisää limen määrää.
  3. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään vartin ajan.

 


Muistathan seurata mua:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Kati-Laura 4.10.2016 - 17:37

Mun aamupala on lähes poikkeuksetta kaurapuuroa ja 2 keitettyä kananmunaa. Mun mies valmistaa nää kun hän herää useamman tunnin ennen mua. Nykyään kyllä kaivan kaapista usein jotain lisää kun tuntuu ettei riitä, kun on viimesillään raskaana. Tänään söin lisäks hapankorppuja, joskus otan hedelmää tai jogurttia.

Vastaa
Paloma 17.08.2019 - 16:39

Moi! Kun tässä lukee että vähintään vartiksi jääkaappiin, voiko sen jättää yön yli sinne?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.08.2019 - 09:41

Moi! Tottahan toki voi 🙂

Vastaa

Jätä kommentti