Koti Kokemuksia Vegemessuilta inspiraatiota tulevaan

Vegemessuilta inspiraatiota tulevaan

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Lauantaina 28.1. Helsingin Suvilahdessa järjestetyt Vegemessut keräsivät varmasti enemmän yleisöä kuin kukaan osasi aavistaa. Ovet aukesivat aamu kymmeneltä, mutta innokkaimmat jonottajat olivat jo kahdeksalta paikalla – osa tulleet Oulusta asti. Ennen ovien avaamista jono kiemurteli pitkälle Sörnäisten rantatietä, eikä puoli kahden aikaan poistuessani jono ollut lyhentynyt yhtään – päinvastoin, se oli pidentynyt. Jossain välissä pääovet oli suljettava hetkeksi, koska sisälle ei mahtunut enää yhtään lisää. Melkoisessa väenpaljoudessa sitä saikin mönkiä tiensä messujen läpi.

    

Fiksusti varustauduin messupäivään syömällä ison lautasellisen helmipuuroa ja pari leipää juuri ennen lähtöä – jaksaa sitten messuilla muutaman tunnin kierrellä. Ruokamessuihin tottuneena ajattelin, että maistiaisia ei juuri ole – kaikki maksaa. Mutta vegepiirit olivatkin pistäneet parastaan ja joka pisteen maistiaisten lisäksi jotkut tarjosivat ihan kunnollisia maisteluannoksia. Ihanaa, että kerrankin sai kunnolla maistiaisia, ja totta kai sehän oli tietysti homman ideakin, että tutustutetaan kansaa vegaanivaihtoehtoihin.

Vegaaniset suklaat Virosta.

Porlammin Vegellä oli ihania vegaanisia juustoravioleja (NAM!) ja vegaanisia juustoja (yhh). Jalotofulta oli perinteisesti todella hyviä minimaisteluannoksia, joiden mukana uutuus; punajuuritofu. Baba Foodsin uutuus bataattifalafeleja, jotka tarjottiin hummuksen ja tabboulehin kera. Jokaiselle oli maistattamassa uusia valmis vegaaniaterioitaan (en ollut kovin vakuuttunut ainakaan pastoista, tikka masalan sain kotiin maistettavaksi). Oli Kolmen Kaverin kaksi uutuusvegaanijätskiä; suklaa ja minttu-suklaa, jotka maistuivat molemmat kookokselta, mutta minttu-suklaa oli näistä ehdottomasti parempi. Oli virolaisia vegaanisuklaita, jotka eivät kerrankin olleet raakasuklaita, vaan oikeasti hyviä.

Jalotofun punajuuritofu eli Vegeström.

Baba Foodsin bataattifalafelannos.

Apetitin uudet herneproteiinista valmistetut pihvit ja pyörykät, jotka maistuivat hämmentävän paljon oikeasti kaupasta saataville valmis lihapullille ja jauhelihapihveille. Apetitilta oli myös kolme uutuus vihannes-mehujätskiämakua, jotka tulevat keväällä kauppoihin. PS. Olen Vegaani -tubettajat olivat maistattamassa todella ihanan makuisia porkkalaleipäsiä! Maistuivat oikeasti kylmäsavulohelle.. Vakuuttunein olin kuitenkin Oumph!in barbeque maustetuista oumph-nachomaistiaisista. Ne olivat jo ennestään seuraavana maistelulistalla, mutta nyt niitä täytyy mennä hankkimaan monta pussillista.

Porkkalaleivät

Törmäsin messuilla vielä Vaimomatskuu blogin Jellaan ja Suusta Suuhun blogin Alisaan, joiden kanssa ostettiin Cargon kahvilapisteestä vielä porkkalabagelit (ihan kuin lisäruokaa olisi vielä tarvittu), jotka olivat yksi mieleenpainuvimmista ruoista!

Messuilla oli lisäksi mielenkiintoista messuohjelmaa, jota olisi mieluusti seurannut vaikka koko päivän. En kuitenkaan ehtinyt seurata kuin Hans Välimäen ja Sasu Laukkosen kokkausnumeron sekä Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin puheen; Onko vegaaniruoka terveysteko.

Hans Välimäki ihmetteli hieman itsekin, mitä hän tekee lauantaiaamuna vegemessuilla, mutta Chef&Sommelierin Sasu Laukkonen on jo pitkään tarjonnut ravintolassaan vegaanisia maistelumenuita. Hans kokkaili maukkaita meksikolaisia mustapapuja ja guacamolea, Sasu taas valmisti innovatiivisen rapean mini tofuletun kahviöljyn kanssa, voi nam!

Hansin meksikolaiset pavut.

Hieman väritön annos, mutta ihan taivaallisen hyvää! Sasun tofulettu kahviöljyllä.

Mikael Fogelholmin puhe keskittyi vegaaniruoan terveellisyysaspektiin sivuten myös ympäristöasioista. Ympäristöasioista ei voi olla kuin yhtä mieltä, että vegaaniruoka on sekasyömistä parempi ympäristölle. Vegaanit taas syövät keskiarvoisesti terveellisemmin kuin sekasyöjät, mutta vegaaniruokavalio ei itsessään tietenkään tarkoita terveellistä ruokavaliota (huom. sipsikaljavegaanit). Rasvat ja sokerit eivät ole kiellettyjä vegaaneilta. Puheessa oli paljon hyviä pointteja, joista voisi saada ihan oman postauksensa aikaan. Hän kuitenkin varoitti mainonnan vaikutuksista meihin; kookoksesta ei ole yhtään tieteellistä näyttöä, että se olisi terveellistä – se on vaan onnistuttu niin brändäämään. Ei liioin monesta muusta superfoodistakaan, kuten vaikkapa pakurikäävästä. Hän korosti, että kaikkien paitsi keliaakikkovegaanien olisi oikeasti todella tärkeä syödä gluteiinia sisältäviä viljoja niiden aminohappokoostumuksen vuoksi. Vaaleaa vehnää ei kenenkään tarvitse syödä, mutta täysjyväviljojen poisjättämisessä ei ole mitään pointtia. Pariinkin otteeseen hän mainitsi, että tulevaisuudessa paras ruokavalio terveyden ja ympäristön kannalta olisi kala-vegaani. Kunhan kala on kestävästi kalastettu. Vihdoin joku auktoriteetti sanoi ääneen sen, mitä olen itsekin miettinyt. En näe mitään huonoa siinä, että söisin muutoin vegaanisesti, mutta käyttäisin vaikkapa Markuksen kalastamaa kalaa (ellei sitten kalan kipuaisti ole se eettinen syy olla syömättä kalaa).

Cargon porkkalabagel.

Messut olivat todellinen vegaanin paratiisi, kerrankin saa syödä kaikkea! Oli messut myös sekaaninkin mieleen, koska lähes kaikki paitsi vegaanijuustot oli oikeasti todella hyvää!

Matka jatkui iloisesti ja inspiroituneena vielä lettukesteille :).

Ensi vuonna on luvassa sitten tätäkin isommat vegemessut!

 

Jäikö nälkä?

12 kommentit

Jenni 29.01.2017 - 11:57

Kiva yhteenveto messuista! 🙂 Siellä oli kyllä niin paljon nähtävää, että väkipaljoudessa ei kaikkea sitten huomannutkaan (kuten näemmä itse missasin tuon kuolettavan hyvän näköisen Babafoodsin annoksen). Mutta voi että sitä uutuustuotteiden määrää! Ei millään meinannut lopuksi enää pysyä perässä, että mikä kaikki oli miltäkin merkiltä, mutta tosi kiva juttu että uutta on tulossa ja tuotekehittelyä tapahtuu eri lähtökohdista eikä jokainen kehittele nyhtökauravastikkeita.

Näinkin sut messuilla pariin otteeseen, mutta en sitten saanut hyvää tilaisuutta tulla moikkaamaan… tai sitten kun olisi saanut niin jänistin. Ehkä ensikerralla paremmalla onnella 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 29.01.2017 - 12:54

Oli kyllä tosi kivat messut, ja nimenomaan avas silmiä vielä lisää, miten valtavasti on valintaa. Oi eikä, toi annos oli tosi hyvä! Mutta mäki missasin ihmeelliset laskiaispullat :(. Ai näit! No höh, mitä ihmettä, ei mua kannata pelätä 😀 Ens kerralla tuut sitte juttelee, ois ollu kiva tavata :).

Vastaa
Jenni 29.01.2017 - 20:13

Jännitti vaan tulla randomisti esittäytymään kun olit kaveriporukas jos keskeytänki jotain tms 😀 Tyhmä kun on ihmismieli! Mm. siinä Porlammin kojulla oltiin yhtäaikaa raviolimetsällä. Mutta enskerralla I will do better!

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 29.01.2017 - 20:44

Aijaa apua 😀 Haha, se oli mun sisko ja yks meiän kaveri – ei mitään liian pelottavaa :). Ja oisit päässy mun vegaanikaverille vaikka mainostaa blogiasikin :).

Vastaa
Pullahiiri/Taru 29.01.2017 - 23:36

Ihanan näköisiä herkkuja ja mahtavat messut! Minä en ole oikein päässyt tähän vegeaaltoon mukaan, mutta yritän kovasti. Blogistani löytyy jo muutama vegaaniresepti, joten sitä kohti mennään 🙂

Vastaa
Suusta suuhun Alisa 1.02.2017 - 12:13

Oli kiva tutustua! Hyvät messut, vaikka oli tosiaan vähän ahdasta. Toivottavasti törmätään joskus jatkossakin.

Vastaa
Aila 1.02.2017 - 19:11

Tuolla olisin halunnut käydä! Kyllä hyvää vegaaniruokaa saa ja pystyy tekemään nykyisin ihan toisella tapaa kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Ihan samaa mieltä Fogelholmin kanssa.Moni kohkaaminen kookoöljystä, ruskean sokerin terveelliyydestä valkoiseen nähden, voin ja eläinrasvojen puolustaminen… moni uskoo mieluummin some-faktaa kuin tieteellistä tutkimusnäyttöä. On helppo poimia kaiken ihformaation joukosta itselle mieluiset. Kriittistä median lukutaitoa tarvitaan. Nyt taisin vähän syrjähtää 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 1.02.2017 - 20:43

Niinpä, tänä päivänä ihan eri mahdollisuudet. Ei ollut syrjähtämistä, vaan täyttä asiaa! Oon miettinyt pitkään, että kirjoittaisin juuri tuosta Fogelholmin aiheesta oman postauksena, mutta siitä tulisi varmaan jo syväreiden mittainen kokonaisuus, kun hommaan oikein perehtyisi. Kriittistä lukutaitoa näinä päivinä ja tulevaisuudessa todellakin tarvitaan.

Vastaa
Lotta 4.02.2017 - 23:04

Itse menin messuille vasta iltapäivällä niin jonoja ei onneksi enää ollut, mutta toisaalta valitettavan moni myyjistä oli jo myynyt tai maistattanut tuotteensa loppuun.. Erityisesti nuo tallinnalaiset herkut jäi kaivelemaan kun missasin! 😀 Muuten olin kyllä positiivisesti yllättynyt maistiaisten määrästä, pikkunälkä lähti ihan helposti.

Fogelholmin puhetta en siis kuullut, mutta en ainakaan tämän tiivistelmän perusteella voi sanoa olevani samaa mieltä hänen kanssaan, ainakaan mitä tulee näihin vilja-asioihin. Esimerkiksi gluteeniyliherkkyys on todennäköisesti paljon yleisempää mitä tällä hetkellä tiedetään, ja sen toteamiseen kehitetään koko ajan tarkempia laboratoriokokeita. Eikä pidä unohtaa ihmisten omaa kokemusta omasta hyvinvoinnista. Mikäli jonkun elintarvikkeen ruokavaliostaan jättämällä yksinkertaisesti voi paljon paremmin, niin silloin mielestäni kannattaa ehdottomasti näin tehdä.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 4.02.2017 - 23:17

En ehkä kirjoittanut hänen puhettaankaan tähän tarpeeksi selvästi, koska se oli niin pitkä :). Toki jos tuntuu, että joku raaka-aine ei itselleen sovi, niin sitten parempi jättää pois. Hän vain puheessaan puhui sitä, että gluteiiniton ruokavalio on saatu brändättyä terveelliseksi, vaikkei se sen terveellisempi ole niille, joilla ei ole gluteiiniyliherkkyyttä. Ja heh, tietysti lääkäriksi kun opiskelen, niin on lääkäreiden keskuudessakin aika vahva kanta näistä asioista, mutta se on ihan toinen aihe.

Vastaa
Lotta 5.02.2017 - 13:21

Ok, itse en ole ajatellut että gluteeniton ruokavalio sinällään olisi automaattisesti mitenkään terveellisempi vaihtoehto, varsinkaan jos kyse on niistä kaupan valmiista gf-tuotteista, joita on prosessoitu vahvasti ja sisältävät kaikkea epämääräistä. Mutta ehkä tosiaan joillain ihmisillä on sellainen olo, että gluteeni pitäisi jättää pois (koska se on ”trendikästä”) vaikkei esim. olisi mitään vatsavaivoja, ja tällöin se on toki varmasti turhaa. Ja tietysti vegaanien kohdalla tilanne on vielä hieman erilainen kun ruoka-aineita on poissa ruokavaliosta jo valmiiksi todella paljon. Mutta noin ylipäätään en pidä Fogelholmin tyylistä joka on mielestäni hyökkäävä ja turhan yleistävä (toki en nyt tiedä miten ilmaisi itseään juuri ko. tapahtumassa).

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 5.02.2017 - 21:41

Vegaanien kohdalla hän erityisesti asiasta puhuikin. 🙂 Olen nyt jälkikäteen huomannut, että ihmisillä on vahvoja mielipiteitä Fogelholmista. Itse kun en ollut häntä aiemmin mistään noteerannut, niin ei ollut ennakkokäsityksiäkään. Tässä puheessa hän ainakin onnistui olemaan liian provosoiva :).

Vastaa

Jätä kommentti