Koti Kokemuksia Kasvisruokaa viisaasti – kasvis-/vegaaniruokavalion ravitsemusopas

Kasvisruokaa viisaasti – kasvis-/vegaaniruokavalion ravitsemusopas

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Tänään julkaistiin uusi ravitsemusalan tietokirja/keittokirja; Kasvisruokaa Viisaasti, joka samalla päivitti suositukset nykypäivän lautasmallista ja ruokapyramidista. Kasvissyönnin suosio lisääntyy (mahtavaa!), mutta samalla tarvitaan myös virallista ja luotettavaa tietoa kasvisruokailusta. Tiedon, ja hyvien esimerkkireseptien, avulla on kenen tahansa helpompi ryhtyä lisäämään kasvissyönnin määrää.

”Siis tekeekö Duodecim nykyään keittokirjoja?” pomoni ihmetteli. Duodecimhan on lääketieteen ja terveystieteen alan kustantamo ja terveydenhuoltoalan tietokantojen perustaja ja ylläpitäjä.

Mutta ei se olekaan pelkkä keittokirja. Reseptejä löytyy kyllä kymmeniä, mutta pääasiassa kirjaa lähdettiin tekemään tutkimukseen perustuva tieto edellä. Puolet tänään ilmestyneen kirjan sivuista on tietoa vegaani- ja kasvisruokailusta ravitsemuksen näkökulmasta, ottaen kantaa myös kalan ja lihan syöntiin. Tietoa siitä, miksi vegaaniruokavalio olisi kannattava valinta, tai edes osittain vegaaniruokaan siirtyminen. Entä mitä silloin tulee ottaa huomioon? Miten vegaaniruokavalio koostetaan täyspainoiseksi, ja miten se tehdään eri ikäryhmissä vauvasta kasvaviin lapsiin, nuoriin, urheilijoihin ja vanhuksiin? Kirja keskittyy kasvisruokailun ravitsemushyötyihin, mutta ympäristöasioitakin on käsitelty.

Tänään julkkareissa

Kasvisruokaa viisaasti on kirja, joka voidaan antaa tulevaisuudessa ihan neuvola- ja koulutasolle opastamaan perheitä ruokailun kanssa. Aiemmat ravitsemussuositukset ovat perustuneet pitkälti siihen, että liha on osa lautasmallia. Useamman kerran olen kuullut sanottavan, että neuvolatädiltä sai haukut kertoessaan perheen noudattavan vegaaniruokavaliota. Toki neuvolan antaman tiedon on oltava yhteneväistä ja noudatettava virallisia ylempää tulleita suosituksia.

Mutta nyt onkin jo aika päivittää lautasmalli! Siksi olen itse ollut todella innoissani, että ihan näinkin merkittävä taho kuin Duodecim julkaisee aiheesta kirjan. Tässä on myös potentiaalia tavoittaa kasvisruokailusta innostumaan niitäkin ihmisiä, jotka eivät ole meitä aktiivisia, sosiaalisen median ruokavaikuttajien seuraajia. Toki meille jokaiselle kirjasta löytyy varmasti paljon hyvää ravitsemustietoa. Itsellenikin tuli vaikka mitä. Ja sitten joskus, kun raskaus ja lapset ovat ajankohtaisia, niin siihen ajankohtaan siitä vasta tietoa löytyykin!

Myös mahtavaa tietoa äideille ja isovanhemmille, joidenka lapset tai lapsenlapset ovat päättäneet alkaa vegaaneiksi, ja mietityttää, että ne sitten muka enää syö? Minkälaista ruokaa tulisi tarjota, ja mitä ottaa huomioon sitä tehdessä?

Kirjan tietotekstit ovat Eeva Voutilaisen, ravitsemustieteiden yliopisto-opettajan ja Anna-Liisa Elorinteen, Itä-Suomen yliopiston kotitaloustieteen professorin, käsialaa. Kirjan lopusta löytyvät n. 50 täysin vegaanista reseptiä ovat taas ravitsemuksen erikoistoimittajan, Soili Soisalon keittiössä syntyneet.

Gruusialaiset pinaattipyörykät ja munakoisokääröt

Oma osuuteni

Miten sitten itse liityn tähän? Olen ollut Duodecimilla töissä aina ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien Lääkärin tietokantojen puolella. Oli yllätys, kun yhtäkkiä minut pyydettiinkin töihin kirjan valokuvaajaksi! Soili oli etukäteen valmistellut reseptejä kotonaan, kokkaillut ja kokeillut niitä moneen kertaan, ja lopulliset ruokakuvaukset tapahtuivat omassa kotistudiossani. Toukokuussa kuvasin kirjassa olevat ruoat sekä muut kuvituskuvat. Samalla selkiytyi myös toinen tärkeä roolini = koemaistaja. Pääsin maistamaan, ainakin jokaista ruokaa, josta löytyy kuva. Hihkuin jo silloin, kuinka mahtavaa työtä se oli! Sai keskittyä yhteen asiaan kerrallaan eli nyt kuvaamiseen ja stailaamiseen. Oli kerrankin myös hauska päästä syömään omassa kotonaan jonkun toisen tekemiä ruokia. Samalla tuli inspiroiduttua resepteistä itsekin. Soililla oli paljon ideoita, joita en usko, että itse olisin koskaan tullut ajatelleeksikaan. Yritin udella häneltä tiettyjä reseptejä jo toukokuussa, mutta nyt vihdoin sain kirjan käsiini ja sain ne lopulliset reseptit! Joitain olin yrittänyt matkia makumuistojen perusteella jo kesällä, koska en malttanut odottaa itse kirjaa.

Tofu-wokki
Japanilaista tempeä

Minkälaisia reseptejä?

Kuten sanottukin, kaikki reseptit ovat vegaanisia :). Soililla on kyllä taito hyppysissään, miten vegaaniruoasta saa niin maittavaa, että maistuu taatusti lapsille ja isovanhemmillekin.

Reseptejä on aamiaisista jälkiruokiin, kuitenkin perusarkiruokiin (niihin helppoihin) keskittyen. Resepteillä on kenen tahansa helppo lähteä liikkeelle opettelemaan vegaanista ruoanlaittoa, mutta kuten sanottu, niin tällaiselle kokeneemmallekin kasvisruoanlaittajalle löytyi uutta inspiraatiota! Ruokien ravintosisältö on mietitty, eikä juuri valkoisia vehnäjauhoja ole käytetty. Leivonnaisista, ja pitsa- sekä piirakkapohjista oli Soili saanut tavallista maukkaampiakin käyttämällä monipuolisesti erilaisia viljoja. Jokaisesta ruoasta on laskettu ravitsemussisältö reseptin viereen. Siitä löytyy energian, proteiinien, rasvojen, hiilihydraattien, kuitujen ja suolan määrä per annos. Myös valmistusaika on merkattu.

Lähes kaikki olivat sellaisia reseptejä, joita haluaisin tehdä itse uudestaankin, mutta tässä muutama aivan ehdottomasti kokeilun arvoinen resepti:

  • Uuniperunat ja savukauratäyte
  • Kikhernepata
  • Munakoisovuoka
  • Gruusialaiset pinaatti-pähkinäpyörykät
  • Munakoisokääröt
  • Punajuuripiirakka (siis niin hyvää ihan vaan suolaista piirakkapohjaa en ole koskaan syönyt)
  • Suklaajäädyke

Kirjan voi tilata ainakin Duodecim verkkokaupasta, mutta myös Adlibriksestä. Sitä myydään myös toki kirjakaupoissa.

Uuniperunat ja savukauratahna – resepti

Mun ehkä ihan lemppariruoka koko kirjasta. Markus kauhaisi savukauratahnaa lautaselleen sen kummempia miettimättä ja kohta huuteli olohuoneen sohvalta, että eikö teidän pitänyt tehdä kasvisruokakirjaa? Mitä kalatahnaa tämä on?! Savukauratahnan on tarkoituskin muistuttaa makumaailmaltaan savukalatahnaa, ja siinä se onnistuu! Olin aikeissa kirjoittaa reseptin tähän, mutta Soili kertoikin minulle tänään aloittaneensa Kasvisruokaa viisaasti-nettisivun ja kurkkasin juuri sinne. Sinnehän Soili oli tämän reseptin jo jakanut, kuten myös muut tämän päivän julkkareissa tarjoillut reseptit.

Savukauratahnan ja uuniperunoiden reseptin löydät siis sieltä! 🙂

Toki kirjasta löytyy myös arkiruokaklassikot vegaanisina! Vaikeampaa kuvattavaa, mutta sitäkin käytännöllisemmät arjen pelastajat; linssibolognese ja makaronilaatikko.

Jäikö nälkä?

15 kommentit

johanna 29.08.2019 - 06:57

Tilattu!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.08.2019 - 11:32

Toivottavasti opit uutta ja että reseptit maistuvat! 🙂

Vastaa
Sari Atula 29.08.2019 - 10:06

Tuskin maltan odottaa että saan kirjan-juuri sopivasti syksyn alkuun kun arkiruokareseptejä kaivataan

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.08.2019 - 11:32

Niin kyllä tuleekin sopivasti! 🙂

Vastaa
Tanja 29.08.2019 - 14:51

Ihan huippua, että tällainen on tehty! Liityin oman kirjastoni varausjonoon ja pääsin sijalle 5. 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.08.2019 - 21:54

Oi hienoa! 🙂 Pian pitäisi siis saada jo käsiin 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 29.08.2019 - 15:59

Tätä on odotettu! Ihan mahtavaa että on tutkittua, puolueetonta tietoa erityisesti perheiden käyttöön. Toivottavasti kaikki neuvolatädit ja kouluruokalakokit lukee tän kirjan!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 29.08.2019 - 22:02

Todellakin! Koulun terveystiedon tunneille myös. Mua alko erityisesti naurattaa tää kouluruokalakokki, koska niin vois myös muut terveyskeskuskokit :D. Ja että tieto tosiaan puoltaa sitä, että vegaaniruoka on oikeasti se, mitä kohti kaikkien pitäisi pyrkiä 🙂

Vastaa
Glotter-Bäckerin 30.08.2019 - 13:17

Nyt se on virallista! Tai siis onhan ollut aiemminkin, että vegaaniruokavalio olisi terveyttä edistävä ja vähentää verisuonitautien sekä syöpien riskejä. Mutta että taas tuli todettua.

Pätee varmaan kaikkii suurtalouksiin 😀 Kai sä aiot kauniisti hymyillen toimittaa kirjan teidän työpaikan ruokalaan sekä johtoryhmälle?

Terveellisyydestä puheenollen hätkäytti, kun Kauppalehden artikkelissa sanottiin, että 97% suomalaisista saa liikaa tyydyttynyttä rasvaa ravinnostaan. 75% ei yllä päivittäiseen kasvistavoitteeseen. Klups. Piti ihan ruveta syynäämään omia rasvoja.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.09.2019 - 09:08

Oho! Se on todella iso prosentti! Mutta ehkä se 3% on sitten just niitä kasvissyöjiä tai vegaaneja? 😀 Oisin voinu toimittaa sen läksiäislahjaksi sinne ruokalaan 😀

Vastaa
Glotter-Bäckerin 3.09.2019 - 09:58

Toisaalta vegaaniruokavaliostakin voi saada paljon tyydyttynyttä, jos leipoo kookosöljyllä ja syö vegejuustoja, kaurapalaa, vegaanijäätelöä, kauravispiä jne…

Vois ajatella että ne 25%, jotka yltää puoleen kiloon päivässä, olis edes kasvissyöjiä? Itse en kyllä joka päivä yllä.

Saara / Viimeistä murua myöten 4.09.2019 - 10:09

Se on tietysti totta. Sipikaljaveganismi sen todistaa. Mä oon joskus miettinyt, että yltääkö. Veikkasin, että ainakin viitenä päivänä viikossa yltää puoleen kiloon.. 🙂

Eeva 30.08.2019 - 18:00

Mahtavaa!! Toiveisiini on vastattu! Parempia taustajoukkoja kirjalle olisi ollut vaikea kuvitella, aivan ihanaa että sinulla ”näppisi” myös tässä mukana! Olen joitakin vuosia seurannut blogiasi ja tykännyt paljon. Kiitos että jaksat tehdä näin upeaa työtä!
Kirja lähti heti tilaukseen:)

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 1.09.2019 - 09:11

Kiitos paljon Eeva :). Oho, sunkin toiveisiin! Vaikka osuteeni onkin aika pieni, niin päässyt kuitenkin läheisesti näkemään ja olemaan mukana kirjan teossa.

Vastaa
Glotter-Bäckerin 20.09.2019 - 13:29

Kirja on nyt luettu kannesta kanteen! Asiallinen opas, tosin tässäkin hiukan paistaa läpi ne vanhat pinttyneisyydet mm. kalsiumin ja proteiininlähteiden suhteen. Näissä olisin kaivannut rohkaisevampaa otetta. Hirveästi uutta ravitsemustietoa ei mulle tarjonnut, mutta toisaalta alan ihmisenä ehkä pitääkin hallita nämä perustiedot.

Reseptit oli tosi kivan oloisia, pari ehdin jo testatakin. Erityisesti pitsan ja kiusauksen päälle tuleva muruseos oli kiinnostava, koska vegaanijuustot ei oikein nappaa koostumuksen eikä ravitsemuksen kannalta.

Vastaa

Jätä kommentti