Koti Brunssille (makeaa) Vegaaniset ja gluteenittomat letut

Vegaaniset ja gluteenittomat letut

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Vegaaniset ja gluteenittomat letut. Helppo resepti

Rapeat letut ovat yksi ruoista, joita on ihan mahdoton vastustaa. Oli se sitten muurinpohjalettujen tuoksu torilla tai nuotiopaikalla, niin olen kärppänä paikalla ennen kuin huomaankaan.

Opiskeluaikojen alussa naurettiin kavereiden kanssa, kun saatettiin valmistaa lettuja montakin kertaa viikossa. Niin halpaa ja hyvää ruokaa! Lettujen kanssa on myös aina ollut jotenkin salaa sallittua vetää kunnon överit. Niitä lapsuudessa kun aina syötiin niin kauan, että housunnapit oli avattava. Pidettiin kunnolla lukua, montako siskot olivat jo saaneet. Onko tuttua? 😀

Vegaaniset ja gluteenittomat letut. Helppo resepti

Makeina tai suolaisina, kaikki maistuvat. Siitä letut ovatkin käteviä. Kun taikinaan ei lisää sokeria, niin letut sopivat joka käyttöön :).

Hassu juttu muuten, että letut näköjään valmistuvat ilman kananmunaakin aivan täydellisesti. Rapeiksi ja maukkaiksi. Kuka keksi upottaa kananmunia taikinaan? Etukäteen epäilin, että letut olisivat varmaan hankala kääntää ja repeäisivät helposti, niin ehei, jo se ensimmäinen, yleensä pilalle menevä lettu, valmistui täydellisesti. Epäilin myös, tuleeko letuista yhtä rapeita – no kyllä vain tuli. Tosi kätevää! Kaapista löytyy kyllä aina jauhoja ja jonkinlaista maitoa, niin näistä kahdesta jo saa lettuja aikaseksi!

Vegaaniset ja gluteenittomat letut. Helppo resepti

Olisinpa tiennyt tämän jo Indonesiassa asuessani. Opetin perhettäni paistamaan lettuja, mutta harmikseen he totesivat, että kananmunien vuoksi lettujen valmistus on heille liian kallista.


Vegaaniset ja gluteenittomat letut – resepti

Vegaaniset ja gluteenittomat letut. Helppo resepti

n. 8 lettua

Tattarin maku on todella mieleinen itselleni juuri letuissa (esim. ranskalaiset suolaiset krepit tehdään tattarijauhoihin) ja siksi tein näistä samalla myös gluteenittomia, eli kerralla on ratkaistu kaksi erikoisruokavaliotakin. Jauhoiksi voit valita kuitenkin mitä tahansa; vehnäjauhoja, spelttijauhoja, tattarijauhoja, riisijauhoja, durrajauhoja, gluteenitonta jauhoseosta, kikhernejauhoja – tai sekoituksen näistä. Ainakin nämä kaikki käyttäytyvät samalla tavalla. Myös maidoksi voit valita mitä tahansa.

Tarvitset

9 dl kaura- soija- tai mantelimaitoa
6 dl tattarijauhoja (tai esim. puolet tattaria ja puolet vehnää/gluteenitonta jauhoseosta, tai vaikka pelkkiä vehnäjauhojakin, jos ei tarvitse olla gluteeniton. Katso muut vinkit jauhojen valinnasta tuosta hieman ylempää)
ripaus suolaa
2 rkl rypsiöljyä
(jos teet makeita lettuja, niin voit lisätä vaikka ½ dl sokeria vielä)

rypsiöljyä paistamiseen

Täytteet fiiliksen mukaan makeina tai suolaisina.

Valmistusohjeet

  1. Vispaa jauhot ja suola (sekä sokeri) maidon sekaan. Itse en antanut edes levähtää tässä vaiheessa, mutta voit myös antaa seistä noin puolen tunnin ajan ennen paistamista, jotta jauhot pääsevät hieman turpoamaan, mikä voi auttaa lettujen kasassa pysymisessä – vaikkakaan itselläni yksikään letuista ei hajonnut.
  2. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljyä. Lisää aina ohut kerros taikinaa pannulle, levitä se tasaiseksi ohueksi kerrokseksi pannua kallistelemalla, ja paista molemmin puolin rapeiksi.

Jos taikinasta tulee liian paksuja lettuja (ei jää ilmakuplia lettuihin), niin lisää hiukan lisää maitoa tai vettä. Maidon paksuus vaikuttaa myös taikinan koostumukseen, joten siksi käyttämästäsi maidosta riippuen letut voivat onnistua eri tavalla. Jos taas lettu ei pysy kasassa, niin lisää hiukan lisää jauhoja taikinaan.

Seuraathan blogiani jo:

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Jäikö nälkä?

14 kommentit

Sari Atula 4.05.2017 - 12:39

Voisikohan ao. maitotuotteen korvata mantelimaidolla? Voisi tulla pähkinäinen maku joka sopisi tähän.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.05.2017 - 16:53

No ehdottomasti voi 🙂 Mantelimaito on tosi hyvä!

Vastaa
Jenni - Ruoka-alkemisti 4.05.2017 - 17:02

Ah, letut on jotain niin parasta! Tuo muiden saatujen lättyjen määrän kyttääminen on jotain niin tuttua! 😀 (ihan kuin ne lätyt olis joskus päässeet loppumaan kesken kun iso taikina tehtiin)

Tuo kananmunattomuus lettutaikinassa oli kyllä jännä oivallus jossain vaiheessa. Ja mikä hassuinta, luin jotain vanhaakin vanhempaa muurinpohjalettuohjetta, jossa siihen taikinaan oikeasti laitettiin vain punaista maitoa ja ohrajauhoja… Eli ei ihan mikään uusi keksintö mutta jostain syystä nykysuomilätyt on sitä kananmunaista sorttia.

Joskus jopa mietin voisiko pelkästään lätyillä elää… Mutta toistaiseksi vielä kanssaeläjät eivät ole olleet samaa mieltä kanssani ja pidättäydyin vielä jonkun aikaa muidenkin ruokien parissa 😀

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.05.2017 - 17:13

Lettufani! <3 Siis mäkin oon tehnyt jollain "vanhalla" muurikkareseptillä, johon tulee litraan 1 ainut kananmuna ja ihmettelin, et voiks nää onnistua. Mutta kyllähän vaan onnistu 😀 kananmunat on varmaan tullu mukaan ku kansa on vaurastunu ja ollu varaa laittaa ylimääräsiä munia taikinaan? Mut, joo samaa mieltä välillä, letuilla vois elää :).

Vastaa
miia 4.05.2017 - 17:09

kiva ohje ja kaunis esillepano. Itse olen myös tehnyt proteiinipitoisia maidottomia ja viljattomia lettuja kookosmaidosta, hernejauhoista ja pellavansiemenrouheesta. Vatsa kun ei kestä hiilareita/viljoja, maitoa tai kananmunia. Suosittelen kokeilemaan 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 4.05.2017 - 17:14

Kiitos Miia! 🙂 Tuo kuulostaakin seuraavalta idealta lettukesteihin – viljattomat letut!

Vastaa
Anni 4.03.2018 - 09:40

Toimisiko kaurajauho näissä? 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 5.03.2018 - 11:09

Joo!! Aivan varmasti :))

Vastaa
Superhyviä lettuja 31.12.2020 - 16:00

Olipa hyviä nämä letut! Olen jo vuosia elänyt lihattomasti, maidottomasti ja gluteenittomasti. Lettuja paistan harvoin.
Mutta nyt kun löysin tämän reseptin, taidan paistaa useammin! Letut eivät halkeilleet, ja kananmuna on turhake lettutaikinassa. Voi, että on paljon poisopittavaa noista äitien-ja isoäitien ja vaikkapa peruskoulun kotitalouskirjan opeista. Miten paljon maukkaampia ruokia voikin saada vegaanisti. Se on aivan mahtava juttu.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 3.01.2021 - 19:11

Jee! 🙂 Kiitos sinulle. Siis aivan totta. Tosi monessa leivonnaisessa kananmuna on siellä vähän turhaan tai varmuuden vuoksi :D. Jotkut leivonnaiset ovat jopa parempia ilman kananmunia. Sama ahaa-elämys on tapahtunut kyllä itselleni :D.

Vastaa
Mervi Sinikka 22.06.2021 - 13:30

Vegaanista ohukaiset missä tulee helppo ohjeet

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 23.06.2021 - 13:13

Kiitos 🙂

Vastaa
Minou 7.04.2022 - 21:45

Teen usein letut Maizena-maissitärkkelyksestä. Siihen ohjeeseen tulee myös munia ja maitoa. Tulee todella hyviä lettuja. Varmaan pystyy jättämään munat pois ja käyttämään kasvismaitoa. Miehellä on tapana tehdä letut veteen. Tulee maukkaita. Aion kokeilla tätä kananmunatonta ohjetta Maizenalla koska niistä tulee mielestäni hyviä lettuja.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 8.04.2022 - 08:35

Käytätkö siis kuinka paljon maizenaa silloin taikinassa? 🙂

Vastaa

Jätä kommentti