Koti Ajatuksia Tummien ruokakuvien pauloissa + kuvausvinkit

Tummien ruokakuvien pauloissa + kuvausvinkit

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

Olen jo pitkään ihaillut erityisesti tummia ja tunnelmallisia ruokakuvia. Silti suurin osa blogini aikas kuvista on kirkkaita ja värikkäitä. Miksi? Ainakin niitä on ehdottomasti paljon helpompi kuvata, ja kirkkaat ja värikkäät kuvat näyttävät saavuttaman myös suuremman suosion.

 

Kreikan valokuvauskurssista sai hyvää inspiraatiota ja vinkkejä tummempien kuvien kuvaamiseen, mikä tarkoitti sitä, pimennysverhot lähti tilaukseen heti kurssilta kotiin saavuttua. Lisäksi asunnon sisustus vaatisi huomattavaa uudelleen järjestämistä. Sisustusta miettiessä olen tullut tulokseen, että sängyn olisi lähdettävä, jotta saisi hyvän järjestyksen tummia kuvia varten. Markus, onks ok, että nukutaan patjoilla pöydän alla? ;).

Tummien kuvien kuvaamisen lisäksi sain huomattavasti lisää itsevarmuutta omaan tekemiseen. Esimerkiksi Lightroom-oppitunnilla ei tullut itselleni oikeastaan mitään uutta tietoa tältä maailman huippukuvaajalta. Enemmänkin vain vahvistus sille, että hei mähän käytän jo samoja kikkoja Lightroomissa kuin tuokin, nyt täytyy vain entistä paremmin valjastaa ne käyttöön! Suurin oppi tulikin valon käytöstä ja siitä, että kaikki valokuvauksen säännöt on tarkoitettu rikottaviksi. Samaa itsevarmuutta toi sen konkretistuminen, että kaikki huiputkin ovat lähteneet pohjalta, kaikki ovat ihan normaaleja ja vieläpä supermukavia ihmisiä.

Itsevarmuus toi mukanaan myös sen, että vaikka ylivalotetun kirkkaat ja värikkäät kuvat ovat suositumpia, niin mitä sitten? Ei pidä liikaa välittää siitä, vaan rohkeasti luoda myös tummempia kuvia. Sellaisia kuvia, joita itse ihailen. Tummat kuvat saavat minussa paljon helpommin aikaan sen wow-efektin, kun taas valoisat ehkä saattavat lisätä herkullisuus fiilistä?

Onko sulla mielipide siitä, minkätyylisistä valokuvista pidät? Tummaa vai valoisaa?

Vinkit tummempiin ja tunnelmallisiin ruokakuviin:

  • Tummiin kuviin tarvitaan myös valoa.
  • Käytä vain yhtä, rajattua valonlähdettä. Peitä esimerkiksi muut ikkunat, jotta valo tulee vain yhdestä ikkunasta.
  • Kurssilla ei käytetty lainkaan heijastimia, jotta saataisiin syviä varjoja. Tummalla tai mustalla heijastimella (mikä tahansa pahvi kelpaa) saa kuitenkin luotua vieläkin syvempiä varjoja. Valkoinen heijastin päin vastoin avaa varjot, eli kuvasta tulee valoisampi. Heijastin asetetaan päinvastaiselle puolelle kohteesta kuin valonlähde.
  • Kuvaa manuaalilla, jos vain suinkin. Automaattiasetukset, tai puoliautomaattiasetukset pyrkivät aina tekemään kuvasta valoisaa.

Jäikö nälkä?

10 kommentit

Sari 16.05.2017 - 15:49

Olen itsekin kysellyt blogin seuraajilta, että tummaa vai valoisaa. Suurin osa on vastannut (99%), että valoisa miellyttää enemmän. Niin itseäkin, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etten ihailisi tummia ruokakuvia. Vaaleat saavat enemmän aikaan sen ”tuota haluan kokata” fiiliksen, kun taas tummat saavat huokailemaan ihastuksesta kuvien ehkä hieman nostalgisen taiteellisuuden edessä. Molemmille on paikkansa. Ja psst.. aivan ihania kuvia <3

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2017 - 16:10

Kiitos Sari! Sun vastaus juuri vahvisti oman mutu-tuntumani :D. Se on ihan totta, valoisat kuvat ovat ehkä ruokahalua herättävämpiä, mutta tummat on ne, joita pysähdyn ihailemaan itse kuvan vuoksi :).

Vastaa
Ida / Ida's Cozy Corner 16.05.2017 - 15:55

Nää tummat kuvat on kyllä upeita! Ja on tosi kiva kun oot alkanut laittamaan niiden valoisien kuvien joukkoon myös tummempia 🙂 Toi on ihan totta, että ei aina pidä miettiä mitä muut sanoo, vaan tehdä rohkeasti omaa juttua. Ehkäpä itsekin koitan joskus tuollaista tummaa tyyliä, rakastan sitä kuinka varjot tuovat kuviin tunnelmaa!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.05.2017 - 16:12

Kiitos! 🙂 Koitin itsekin ennen Kreetan kuvauskurssia oikeen vältellä varjoja kuvissa, mutta nyt päin vastoin, ne tuovat mun mielestä enemmän realistista kulmaa :).

Vastaa
Anu / Aina lähelläni -blogi 16.05.2017 - 18:21

Nämä ovat niin kauniita ja tunnelmallisia kuvia – juuri minun mieleeni <3 Olen ehdottomasti vahvojen värien ja kontrastin ystävä 🙂 Törmäsin vastikään tutkimustulokseen, jonka mukaan valoisat kuvat miellyttävät katsojia enemmän. Itsekin kuitenkin uskon, että tärkeintä on itse tykätä jäljestä ja luottaa omaan tekemiseen. Tämä sinun blogi on kyllä niin ihastuttava 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.05.2017 - 07:58

Voi kiitos Anu! 🙂 Ihana kuulla! Olisi voinut arvata, että tästäkin on joku virallinen tutkimus tehty 😀 Hah, mutta juuri niin, ei pidä antaa sen liikaa häiritä.

Vastaa
Essi /St. black 17.05.2017 - 14:16

Mä olen aivan samaa mieltä jo kommentoineiden kanssa ja fanitan itsekin tummia kuvia paljon enemmän MUTTA ne vaalean ja valoisat kerää tykkäykset. Mutta nyt herää kysymys, jos me kaikki tykätään tummista kuvista, niin kuka vastasi tuohon Anun mainitsemaan tutkimukseen 😉

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.05.2017 - 15:42

Haha, hyvä kysymys 😀 ! Ehkä vastanneet eivät tajunneet, mitä tummat kuvat tarkoittavat? Ei kai kukaan nyt fanita tavallaan ihan mustia ja alivalottuneita kuvia?

Vastaa
Johanna 18.05.2017 - 00:16

Oon myös viimeisen vuoden aikana ihastellut koko ajan enemmän tunnelmallisia, tummanpuhuvia ja jopa vähän rouheita ruokakuvia. Itse en kyllä osaa kuvata kuin just niitä mahdollisimman kirkkaita ja värikkäitä kuvia… Ehkä tässä on seuraava opettelun aihe 😀 Ihania kuvia!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.05.2017 - 16:36

Kiitos Johanna! Hauskaa, että näin moni kuitenkin pitää tummemmista kuvista. Ei muuta kuin harjoittelemaan 🙂 Kirkkaista kuvista on helppoa lähteä liikkeelle, mutta ainakin itse kun haluaa koko ajan opetella jotain uutta, niin tummissa kuvissa riittää haastetta!

Vastaa

Jätä kommentti