Koti Italia/Ranska Tortellinit suppilovahveroliemessä

Tortellinit suppilovahveroliemessä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Tortellinit suppilovahveroliemessä.

 

Tortellinit liemessä ovat Italian yksi parhaimmista klassikoista! Tortellinit keitetään maukkaassa, kirkkaassa liemessä, jolloin itse pastaankin jo imeytyy makua. Meiltä löytyi iso satsi kuivattuja suppilovahveroita, joita päätin hyödyntää liemipohjaan. Päätinpä vielä lisätä vähän misoa tuomaan pikkusen lisäumamia. Ja ai että minkä makuinen liemi siitä tulikaan! Varsinkin seuraavana päivänä liemi oli vieläkin parempaa. Siis aivan todella maukasta!

Tortellinit suppilovahveroliemessä.

Tortellinit suppilovahveroliemessä.

Italiassa olen kerran syönyt tätä ruokaa pastakurssilla (tosin sitä ihan klassisinta lihapitoista versiota, eikä siinä ollut sieniä). Silloin tortellinit tehtiin käsin itse, mutta sellaiseen harva meistä varmaankaan ryhtyy – enkä tällä kertaa minäkään. Jos jaksat näperrellä, niin se kyllä palkitsee maullaan. Keittelin ihan kaupan valmistortellineja (ricotta-pinaatti). Tosin meidän kaupasta saatava tortellinit ovat suurempia kuin ne, jotka perinteisesti tulevat tähän liemeen (ne ovat sellaisia pikkuruisia). Lopuksi kokeilen vielä erilaisia ravioleja, sillä valmisravioleista löytyi mielestäni paremman makuisia tuotteita. Varsinkin sienitäytteiset raviolit sopivat erityisen hyvän suppilovahveroliemen kanssa. Vegaanisia raviolejakin löytyy monesta ruokakaupasta.

Päätähti on todellakin tämä liemi, jossa on juuri sopivasti makua. Ei liian intensiivisen umaminen kuitenkaan, vaan juuri sopiva isosta kulhosta lusikoitavaksi.


Tortellinit suppilovahveroliemessä – resepti

Tortellinit suppilovahveroliemessä.

Suppilovahveroliemi on vielä parempaa keittämistä seuraavana päivänä, jolloin liemen maut ovat tasaantuneet ja maku voimistunut. Kannattaa keittää liemi yhtenä iltana ja seuraavana päivänä keittää tortellinit siinä. Huom tämä on melko iso satsi ja kannattaakin kerralla keittää isompi annos lientä. Tortellineja kannattaa kuitenkin kypsentää vain sen verran mitä kerralla aikoo syödä, jolloin tortellinit eivät liemessä pitkään uiskennellessa ehdi vettyä, vaan säilyvät al dentenä. Voit pitää siis lientä jääkaapissa ja kerralla aina keittää siinä yhden paketillisen. Otin kyllä itselleni työeväät tästä illan satsista mukaan, jolloin tortellinien pasta ehtii vettyä, mutta ei se noin lounasruokana työn ohessa mitään haittaa.

Annoksesta tulee vegaaninen, kun käytät vegaanisia ravioleja (tortellineja en ole nähnyt).

Tarvitset

Liemi

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
3 sellerinvartta
rypsiöljyä kuullottamiseen
2 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl mustapippureita
2 dl kuivattuja suppilovahveroita (murskaa käsin hieman hienommaksi)
4 timjamin oksaa
2½ litraa vettä (+ 1 kasvisliemikuutio)
1 rkl miso-tahnaa (ei pakollinen)
2 tl suolaa

Lisäksi

3 pakettia (n. 750g) valmiita tortellineja/ravioleja (parhaita tähän olivat mielestäni Pirkan kanttarelliraviolit)
2 tl fenkolinsiemeniä
sitruunan mehua
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
(vege)parmesania
rouhittua mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Aloita liemestä. Kuori sipulit. Lohko ne n. kuuteen osaan. Kuumenna (valurauta)pannu kuumaksi. Paahda sipuleita kuumalla pannulla välillä käännellen, niin että saat niihin hiiltynyttä pintaa. Lisää fenkolinsiemenet aivan loppuvaiheessa pannulle mukaan, jotta nekin hiukan ruskistuvat.
  2. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa niitä littanoiksi. Pilko sellerinvarret n. ½ cm palasiksi. Lisää rypsiöljyä pari rkl ison kattilan pohjalle. Kuullota paahdettuja sipuleita, fenkolinsiemeniä, valkosipuleita ja selleriä, kunnes ne pehmenevät – n. 5 minuuttia. Lisää kattilaan sitten loput liemen ainekset – paitsi suola. 
  3. Keittele lientä n. 1 tunti 15 minuuttia hiljakseen. Liemestä kuuluukin haihtua nestettä. Lisää lopuksi suola ja keittele vielä muutama minuutti. Siivilöi liemi.
  4. Lisää kuitenkin liemeen vielä uudestaan fenkolinsiemeniä, sillä niistä tulee kivaa rakennetta ja lisämakua liemeen. Revi timjamipuskan lehdet liemeen – voit saksia mukaan myös ohuempia varsia.
  5. Liemi paranee, jos sen antaa odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta sen voi käyttä hetikin.
  6. Ruokailuhetken tullessa keitä tortellineja liemessä pari minuuttia, kunnes ne nousevat pinnalle.
  7. Purista annokseen sitruunaa, loruta hieman oliiviöljyä ja raasta päälle vegeparmesania. Rouhi päälle mustapippuria.

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti