Koti Aamiaiset Raparperivispipuuro (V)

Raparperivispipuuro (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Raparperivispipuuro. Vegaaninen

Lapsuuden nostalgia-aamiainen; vispipuuro. Useimmiten klassisena puolukkaversiona, mutta aika usein äiti keitteli myös raparperivispipuuroa. Raparperista ei ihan yhtä kauniin punaista puuroa tule kuin puolukasta, mutta yhtä lailla samanlaista raikkautta ja happoa. Raparperin sanoisinko paras kaveri on kardemumma. Sen makea ja mausteinen maku korostaa raparperiakin entisestään ja raparperivispipuuron maku nousi myös niin sanotulle nextille levelille paksun ja täyteläisen kauramaidon ansiosta.

Tiesitkö muuten, että raparperi on alun perin kiinalainen vihannes (siis vihannes :o), jota on käytetty lääkkeenä? Nykyään raparperista on noussut oikea trendiruoka ja yks sun toinen villiintyy käyttämään sitä vaikka missä. Perusasiat raparperista on hyvä pitää mielessä eli raakana se on myrkyllistä, raparperin lehti on myrkyllistä ja oksaalihappopitoisuutensa vuoksi sitä ei pitäisi nauttia ilman samaan aikaan otettuja maitotuotteita (Ca-pitoisia tuotteia) – ainakaan suurissa määrin. Muutoin se altistaa munuais-ja virtsatiekiville ja nivelvaivat saattavat yhtä hyvin pahentua. Pieni muistutus, koska kokemusta on siitä, että nuoretkin ihmiset saattavat näitä vaivoja saada, kun on vaan unohtunut se perussääntö maitotuotteista.

Entä pitääkö raparperi kuoria? Äiti opetti kuorimaan, mutta ei se välttämätöntä ole. Lähinnä sitä kuoritaan siksi, ettei paksuja kuorenpalasia jää. En ole enää vuoteen kuorinut, eikä mitään kuorenpalasia ole hampaisiin sattunut, kyllä ne pehmenevät siinä missä muukin raparperi kypsyessään. Pinkimpää väriä saa, kun jätät kuorimatta :).


Raparperivispipuuro – resepti

6 annosta

Tarvitset

1,5 litraa vettä
1 1/4 dl sokeria
n. 6 dl pilkottuja raparperin paloja (n. 6 vartta)
2 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

ripaus kardemummaa

Tarjoa kauramaidon kanssa. Aina parempaa, jos tarjoat lisäksi vielä haudutettuja raparpereita.

Valmistusohjeet

  1. Lisää kattilaan vesi, sokeri ja raparperipalat. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, kunnes raparperi on täysin hajalla – tai hajoaa siihen koskiessa.
  2. Kaada mannasuurimot ohuena nauhana puuroon samalla puuroa vispilällä sekoittaen. Lisää ripaus suolaa. Kypsennä vielä muutama minuutti samalla hämmennellen, kunnes puuro sakeutuu.
  3. Anna jäähtyä. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Vatkaa puuro kylmänä täydellä teholla sähkövatkaimella/yleiskoneessa, kunnes siitä tulee kuohkeaa vaahtoa. Sekoita joukkoon ripaus kardemummaa.
  4. Raparperivispipuuro säilyy jääkaapissa lähes viikon ajan.
Raparperivispipuuro. Vegaaninen

Jäikö nälkä?

3 kommentit

Glotter-Bäckerin 18.06.2019 - 12:18

Oksaalihapon voi myös neutraloida soodalla raparperin keittämisen aikana. Näin välttyy oksaalihapolta ja toisaalta sokeria tarvitaan vähemmän taittamaan kirpeyttä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.06.2019 - 17:26

No sähän se tiedät aina paremmat kikat :)!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 19.06.2019 - 12:41

Kemisti nauttii aina kun kattilassa kuohuu 😀

Vastaa

Jätä kommentti