Koti Aamiaiset Parsa-avokadoleivät

Parsa-avokadoleivät

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Parsa-avokadoleivät

Mä sanon itseni kohta irti tästä ruokahommasta. Eihän mua tarvita kohta enää lainkaan. Ensin mummon reseptillä banaanicurrya ja nyt nuorimman siskon reseptillä parsa-avokadoleipiä tai -bruschetoita, kuten hän niitä kutsui.

Pitää kyllä kehua nuorinta siskoani, sillä häneltä tulee välillä tosi kivoja omia reseptejä ja on todella innostunut myös ruoanlaitosta. Muistuttaa itsestäni hänen ikäisenään. Juuri muuttanut pois kotoa ja täynnä intoa laittamassa ruokaa ihan vain itselleen. Hänkin tykkää kokata reseptikirjoja ilmeisesti läpi, ja keksii omia ideoitaan. Ehkä siirrän blogin hänen nimiin, kun minun on aika siirtyä oikeiden aikuisten töihin :D.

Nykyään en juuri jaksa laittaa ruokaa yksin kotona ollessani. Sitä saa kuitenkin laittaa jo massiivisissa määrin Markuksen ruokahalua tyydyttääkseen :D. Silloin tykkään näperrellä enemmän jotakin smoothiekulhoja tai jogurttiannoksia tai voileipiä.. No niin kuin nytkin näpersin näitä leipiä itselleni.

Siskoni oli kuitenkin tarjonnut näitä leipiä pääsiäisen alkupalana ja mummoni niitä kehui niin paljon, että olihan näitä tehtävä. Tykkäsin tosi paljon keväisestä ideasta laittaa avokadoleivän päälle paistettua parsaa (ja fetaa). Itse lisäsin vielä mansikoita, koska rakastan pientä makeutta ruoassa, mutta ne myös tuovat esteettistä puolta leipiin.

Meillä näitä tarjotaan varmasti taas äitienpäivänä, ja voin suositella sinullekin :).


Parsa-avokadoleivät – resepti

8 pienemmän kokoista paahtoleipää

Tarvitset

8 pienemmän kokoista paahtoleipää tai muuta valitsemaasia leipää
2 kypsää avokadoa
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa
(hieman tuoretta minttua, valinnainen)

½ nippua parsaa
½ sitruunan raastettu kuori
oliiviöljyä

100g fetajuustoa
pippuria
muutamia chilihiutaleita

(muutama tuore mansikkaa)

Valmistusohjeet

  1. Lorauta leiville hiukan oliiviöljyä. Voit paahtaa ne pannulla öljytyltä puolelta tai uunissa 225 asteessa grillivastuksen alla 5 minuuttia.
  2. Muussaa avokadot haarukalla. Sekoita joukkoon sitruunamehua ja ripaus suolaa, sekä halutessasi hiukan tuoretta minttua (siskoni vinkki).
  3. Pilko parsojen varret poikkisuunnassa pieniksi siivuiksi, n. ½ cm kokoisiksi. Säästä halutessasi nuput sellaisinaan. Ruskista siivuja pannulla oliiviöljyssä, niin että saavat hiukan väriä.
  4. Levitä avokadotahna leiville. Lisää päälle parsasiivuja. Murustele fetajuustoa, rouhi pippuria ja lisää muutamia chilihiutaleita sekä ihan pikkasen oliiviöljyä vielä päälle. Halutessasi pilko vielä muutamia mansikoita pieniksi ja lisää ne päälle.

Jäikö nälkä?

8 kommentit

Sari Atula 8.05.2019 - 11:31

Nyt ei jää enää mitään yllätystä äitienpäiväksi kun paljastit alkupalan jo!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 9.05.2019 - 21:06

:DD On meillä silti yllätyksiä 😀

Vastaa
Johanna 10.05.2019 - 07:20

Varmasti hyvää ja pidän itsekin avokadosta. Ympäristösyistä olen kuitenkin alkanunut vältellä avokadoa, olen ymmärtänyt, että sen kasvattaminen veisi jotenkin erityisen paljon vettä. Voitko tutkia asiaa ja vai mitä jo tiedät tästä?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 13.05.2019 - 21:24

Oon vähän samansuuntaisilla linjoilla.. :). En oo sitä käyttänyt pitkään aikaan juuri yhtään, kun siihen liittyy erinäisiä ristiriitoja. Joskus tulee ostettua, mutta tietoisesti olen sitä välttänyt ja välttänyt myös resepteissä. Sellaiseenkin olen jo törmännyt, että eräs asiakkaani, jolle teen reseptejä heidän omaan käyttöön, niin pyysi varta vasten, että ei avokadoa resepteihin. Se mitä olen ymmärtänyt, niin nimenomaan niiden kasvattaminen kuluttaa valtavasti vettä, ja kasvaa alueilla, jossa sitä ei ole riittävästi. Avokadosodilla tarkoitetaan taas Meksikon tilannetta, jossa avokadoviljelyyn liittyy rikollisuutta/kiristämistä ja muuta ikävyyksiä, laittomia viljelyjä suojelualueilla yms. Tässä on ainakin Hesarissa ollut asiasta: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005660825.html. Suomessa tosin suurin osa avokadoista tulee Espanjasta ja lähinnä siinä on sitten tuo vedenkulutus-juttu. Riippuu, mistä avokado tulee, yksi kilo kuluttaa 350-2000 litraa vettä. Kuitenkin esim lihakilo kuluttaa n. 15 000 litraa vettä ja suklaakilo tuon yhden lähteen mukaan 24 000 litraa.. Aika hurjia määriä :o. Tässä on ainakin lista eri kasvisten ja muiden elintarvikkeiden veden kulutuksesta/litra vertailuksi. Lähteet näyttää olevan ihan kunnossa, vaikka itse sivustosta en niin tiedä :). https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/nain-paljon-vetta-vihannesten-tuotanto-nielaisee.

Vastaa
Johanna 14.05.2019 - 06:54

Superisti kiitoksia näistä! Ihan hyvä laittaa perspektiiviä lihakiloon ja suklaakiloon nähden. Kaipa sitä silloin tällöin voi avokadon syödä, (ja suklaata). Yritän vedenkulutusta sitten jossain muussa.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 14.05.2019 - 21:48

Kiitos oikeestaan sulle, kun kyselit aiheesta, niin rupesin tarkemmin tutkimaan ja huomasinkin tän perspektiivin keskustelussa itsekin :o. Että ei se lopulta ole niiiin paha. Onneksi suklaata ei ihan kiloittain syödä, mutta 100g suklaata vastaisi siis kuitenkin enemmän kuin kiloa avokadoja, joten.. Hmm, luulen, että avokadot alkoivat saada myös paljon negatiivista huomiota juuri sen vuoksi, että sen kulutus nousi pystysuoraa viivaa ylös ja alettiin miettiä, onko tämä hyvä juttu. No säästetään sitä vettä ensiksi vaikka lyhyillä suihkuilla ja vesitehokkailla kodinkoneilla :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 16.05.2019 - 15:51

Kaikkia kaukotuotteita kohtuudella vai?

Näihin leipiin sopisi varmaan myös ”Suomiparsa” eli horsma. Pikkuversoja tuuppaa juuri nyt joka ojanpientareelta.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 18.05.2019 - 08:28

No niinpä :). Kesällä toki helpompi suosia kotimaisia! Horsma tosiaanki sopis :).

Vastaa

Jätä kommentti