Koti Suomi-matkat Matkavinkit Rovaniemelle ja Rovaniemen lähiympäristön retkeilykohteisiin

Matkavinkit Rovaniemelle ja Rovaniemen lähiympäristön retkeilykohteisiin

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Rovaniemi

Postauksen sidonnaisuudet: Visit Rovaniemi tarjosi meille Rovaniemen lomaviikollamme välinevuokria ja muuta tekemistä pr-lahjana. Mainitsen erikseen kunkin asian kohdalla näistä.

Rovaniemi. Aina ollaan vain hypätty Rovaniemen juna-asemalta autoon ja huristeltu kovaa vauhtia kohti pohjoisempaa, kohti sitä ”oikeaa” ja ”hienompaa” Lapin luontoa. Muistan, kuinka jo pienenä lapsena kävellessä juna-asemalta hieman keskustaan päin junaa odotellessa totesin vankasti, että tämmöseen paikkaan en kyllä koskaan muuttaisi – pelkkää kuutio-betonitaloa. Rovaniemeltä pohjoisempaan ajaessa on matkalla kohta jo heti Joulupukin kylä, joka vain vahvistaa sitä fiilistä, että Rovaniemellä ei kyllä suomalaiselle ole mitään nähtävää.

Työpaikka Rovaniemeltä

Muu Lappi kokonaisuudessaan on sen sijaan ollut se lempikohteeni Suomesta. Viitisen vuotta sitten todettiin Markuksen kanssa meidän ensimmäisellä yhteisellä Lapin reissulla, että voi vitsi kun olisi ihana joku päivä asua Lapissa- ees vaikka vähän aikaa. Että kaikki tämä Lapin henki olisi osa arkea. Tiesimme, että se voisi olla mahdollista, kunhan valmistumme yliopistosta. Voisimme sitten hakea töitä Lapista. Vakavammat viestittelyt Lapin kaupunkien työpaikkoihin alkoivat noin vuosi sitten. Vaan ei ollutkaan kovin helppoa löytää töitä kahdelle. Rovaniemelle haettiin työntekijöitä, mutta eihän me sinne haluta – se ei ole sitä ”oikeaa kunnon” Lappia. Tilanne kääntyi, kun a. Sopivaa työpaikkaa ei meinannut löytyä ja b. kun eräs vanha rovaniemeläinen hehkutti Rovaniemen niin maasta taivaisiin, että päätettiin antaa sille sittenkin mahdollisuus. Lopulta Rovaniemi tuntuikin jopa parhaalta vaihtoehdolta. Se on kaupunki, jossa on paljon hyviä ravintoloita, siellä on liikkeitä, paljon nuoria, joista voi saada kavereita, ja sinne pääsee kätevästi Helsingistä ja Lapin muut kohteet ovat vain ajomatkan päässä.

Rovaniemi

Rovaniemi

Lähdimme elokuussa tutustumaan jo etukäteen tulevaan työkaupunkiimme kesän vapaaviikkomme aikana. Visit Rovaniemi otti meihin yhteyttä ja halusi tarjota ja kustantaa meille monenlaista tekemistä Rovaniemelle lomareissullemme. He tarjosivat meille retkeilyvälineitä testiin Lapland Safarien kautta, museokäynnin, pari yöpymistä, sekä joitakin ruokailuja ravintoloissa. Jopa auton he ilmoittivat antavansa vuokralle Europcarin kautta. Näin saatiin kyllä todella kattava kokemus erilaisista asioista, mitä Rovaniemellä voi tehdä.

Suhtautumiseni Rovaniemeen ja kiinnostukseni sitä kohtaan oli jo työpaikan saatua muuttunut, mutta tällä viikolla se muuttui kyllä aivan totaalisesti. Keskusta ei ole mikään arkkitehtuurin huipentuma (vaikkakin Alvar Aallon suunnittelema poronsarvi-asemakaava), mutta ravintoloita ja tekemistä ympärillä kyllä riittää! Tosi hienoja luontokohteita löytyy n. puolen tunnin ajon päästä.

Rovaniemi

Rovaniemi

Rovaniemi 

Yöpyminen

Rovaniemen lähiseudulla saa telttailla ja retkeillä vapaasti. Mikäli telttamajoitukselle haluaa välillä vaihtelua, tai viettää yönsä Rovaniemellä vaikka muun Lapin loman päätteeksi, niin tässä pari suositusta.

Hostel Cafe Koti

Itse yövyimme täällä kaksi yötä Visit Rovaniemen tarjoamana, eli olen tietysti puolueellinen puhumaan tästä. Hostellin nimi kuvaa jo hyvin paikan kotoisaa tunnelmaa. Hostelli-nimestä huolimatta yövyimme molemmat yöt parihuoneessa, eli niitäkin löytyy. Hostellista löytyy myös oleskelutilat, keittiö, mutta myös Hostel Cafe Kodin oma kahvila alhaalta, jossa tarjotaan aamiaista ja lounasta. Aamiainen kuuluu tietysti yöpymisen hintaan. Hostel Cafe Kodilla on myös Mökkiterassi, eli katto-cocktailterassi, jossa päässi ihan ulkomaan lomatunnelmiin.

Arctic Light Hotel

Hienompi hotelli Rovaniemellä. Kokemuksia ei ole, mutta arvostelujen mukaan kehuttu paikka. Hotellin aamiaista on minulle moni suositellut ja sinne täytyykin seuraavalla reissulla mennä ainakin ihan erikseen syömään.

Haawe

Tästäkään ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta ystävämme Rovaniemeltä suositteli tätä paikkaa. Uniikisti ja erilailla sisustetut huoneet olivat kuulemma itsessään jo syy yöpyä.

Bearhill Husky

Päästiin myös Visit Rovaniemen kautta yöpymään Bearhill Huskyn saunamökissä, joka oli aivan todella luksus-ihana! Semmonen mökki, jonka ehdottomasti varaisin vaikka hääyötä tai vuosipäiviä tai jotain muuta tärkeää hetkeä varten, jolloin haluaa olla kahdestaan rauhassa kauniissa maisemissa ja poreallas-paljussa oleillen ja saunoen. Bearhill Husky on itsessään huskyajelujen ja –safarien järjestäjä. Näin kesälläkin oli mahdollisuus päästä valjakkoajelulle ja leikkimään pikku-huskypentujen kanssa.

Rovaniemi

Rovaniemi

RovaniemiBearhill Huskyn saunamökki

Ravintolat

Aika teaser-kohta, kun en sitä sen enempää avaa :D. Aion tehdä Rovaniemen ravintoloista jatkossa ihan oman postauksensa jahka ollaan ehditty testaamaan useampia paikkoja. Ravintolatarjonta on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt ihan hurjasti ja löytyykin kaikenlaista trendikkäästä hipster-paikasta hienoon (kasvisruokiin erikoistuneeseen!) illallisravintolaan.

Mainitaan kuitenkin pari suositusta: Meksikolainen Yuca – kaikki aina hyvää, kahvila Cafebar 21 suolaiset vohvelit, Kauppayhtiön burgerit ja kasvisruokaan perehtynyt illallisravintola Nabo.

Palataan aiheeseen tarkemmin myöhemmin!

Kulttuuri

Rovaniemi

Rovaniemi

Arktikum – tiedekeskus ja tiedemuseo

Meistä on tullut ilmeisesti aikuisia, kun museossa iski ahdistus, että ei ole tarpeeksi aikaa kierrellä! Täytyy siis palata uudestaankin, niin mielenkiintoista sisältöä Arktikumissa – ja todella visuaalisesti tehty. Arktikumin näyttelyt kertovat arktisten alueiden luonnosta, kasveista, eläimistä, geologiasta, ihmisten elinkeinoista, kulttuurista ja kaikesta sen historiasta. Varaisin ainakin 3 tuntia tänne.

Korundi

Korundi on Rovaniemen taidemuseo, jossa näyttelyt vaihtuvat useasti. Emme ole vielä käyneet itse. 

Tiedekeskus Pilke

Täälläkään ei olla vielä henkilökohtaisesti käyty, mutta kiinnostaa. Metsähallituksen perustama tiedekeskus, jonka näyttely on yllättäen metsiin liittyvää. Metsistä yleensä, sen muutoksesta ja hoidosta.

 

Retkeilykohteita ja luontopolkuja

Ensimmäinen vinkkini on Etiäinen – sivusto, josta voit etsiä luontopolkuja ja patikointireittejä Rovaniemen seudulta.

Suosittelen tässä niitä, joista itsellämme on kokemusta, sillä niitäkin on jo ihan tarpeeksi. Muita vinkkejä tulee varmasti ajan kanssa lisää, kunhan Rovaniemeen vielä paremmin tutustutaan.

Rovaniemi

Kuninkaan Laavu

Kuninkaan Laavu – kuulemma Rovaniemen kuuluisin luontokohde, mutta huolimatta tästä vietimme yömme ihan yksinään kohteessa. Upeat maisemat ja tyylikäs laavu. Reitti on itsessään melko lyhyt ja sanotaanko, että tässä kohteessa se on se päämäärä, ei matka. Kohteeseen patikoidaan huonokuntoista autotietä pitkin.

Rovaniemi

Rovaniemi

Rovaniemi

Vaattunkiköngäs

Vaattunkiköngäs – Isompi retkeilyalue, johon kuuluu erilaisia reittejä vaihtelevassa luonnossa. Kuljimme itse 7km mittaisen suoluontopolun, jonka varrella yövyimmekin. Suo oli mitä paras valinta näin elokuisena yönä, mikäli haluaa saada kokemuksen Lapin hyttysparvista ;). Yöpyminen kuitenkin ehdottomasti kannatti, sillä mikä on kauniimpaa kuin kello neljän aamu-usva suolla. Hillojakin löytyi vielä elokuun alussa maisteltavaksi. Vaattunkikönkäällä patikoimme myös Könkävaaralle kokkailemaan lounasta vaaramaisemiin.

Rovaniemi. Tentsile

Möötikkärakka

Möötikkärakka – Kivinen vaara, minkä sana rakkakin jo kertoo. Möötikkärakan Sonkajärvelle avautuvat maisemat olivat ehkä kaikista upeimmat, mitä Rovaniemen seudulta toistaiseksi on löytynyt. Möötikkärakalle on vain lyhyt kävely parkkipaikalta, mikä sopi meille, sillä raahasimme mukanamme tentsileä (eli puihin kiinnitettävää telttaa), jonka olimme saaneet testiin Lapland Safarin ja Visit Rovaniemen kautta. Tentsile voi olla painava, mutta ainakin sen pehmeällä riippumattomaisella alustalla nukkui paremmin kuin normaalissa teltassa. 

Rovaniemi

Rovaniemi

Rovaniemi

Virikkolammenreitiltä

Virikkolammenreitti – Millään reiteistä ei ollut juurikaan ihmisiä valitsemanamme ajankohtana (elokuun alussa), mutta ovat kuitenkin tunnetuimpia kuin tämä ihan Rovaniemen keskustan läheltä löytyvä monipuolinen n. 6,5 km luontopolku. Polku kulkee hyvin vaihtelevassa maastossa, korvesta kangasmetsään ja laavulle lammen rantaan. 

Melonta ja maastopyöräily

Molemmat retkeilytavat avaavat taas ihan uusia ulottuvuuksia retkeilyyn, joten tässäpä vaihtelua perinteisen patikoinnin tilalle. Melottu ollaan ennenkin niin kanootilla kuin perinteisellä kajakilla.

Omat välineet siis auton katolle mukaan, tai vuokraa Rovaniemeltä! Päästiin Visit Rovaniemen kautta testaamaan ihan meille uusia väleineitä. Lapland Safaris antoivat meille vuokralle sähkö-läskimaastopyörät sekä packraftit. Packraftit ovat pumpattavia kajakkeja, normaaleja kajakkeja kevyempiä paatteja, jotka voisi periaatteessa pakata vaellukselle mukaan rinkan päälle. Pitkään en silti patikoisi niiden kanssa. Positiivista on myös se, että ne mahtuvat pieneenkin säilytystilaan. Rinkat ja muut retkeilyvarusteet voi laittaa packraftien sisään tai sitoa ulkopuolelle. Maastopyörät jo itsessään olisivat olleet uusi tuttavuus, mutta onneksi aloitettiin sähkö-maastopyöristä, sillä niin raskasta olisi polkeminen ilman sähköä ollut, että enpä olisi varmaan lajia jatkanut :D. Sähkö-maastopyöräilyyn varsinkin Markus hurahti ihan totaalisesti. Pidempiä maastopyöräretkiä suunnitellessa :).

Rovaniemi

Rovaniemi Rovaniemi

Lapin kesämyytti nro 1 kumottu: ”Lapissa ei ole lämmintä kesällä”

– Kyllä on. Ihan oikea helle. Kajakista oli ihana pulahtaa veteen.

Melonta

Aloittelijoille parempia ovat aina järvet, sillä niissä ei juurikaan ole virtauksia ja pääsee palaamaan samaan pisteeseen, mistä lähti.

Hyviä järviä ovat ainakin Sinettäjärvi ja Lehtojärvi, jonne on molempiin useampi veneenlaskupaikka.

Kokeneemmalle ja haasteita etsivälle joet ovat ehkä mielenkiintosempia kohteita –varsinkin, jos niissä on vielä koskia ;). Ounasjoella ja Vaattunkikönkäältä löytyy jokea pitkin meneviä reittejä ja laavuja.

Maastopyöräilyyn

Ounasvaara on tosi kaunis, ja sieltä löytyy hyvät maastopyöräreitit aloittelijoillekin – sekä myös kokeneimmille hieman juurakkoisempia ja kivikkoisempia paikkoja, joihin Markuksen oli tietysti heti lähdettävä :D.

Käyrästunturi on Rovaniemeltä noin 50km päässä, ja hieman vaativampaa maastoa. Tätä meille suositeltiin toiseksi maastopyöräkohteeksi.

Rovaniemi

Rovaniemi

Möötikkärakka

Toivottavasti löydät itsellesi taas jotakin uutta tekemistä ja kokemista! 🙂

 

 

 

 

 

Jäikö nälkä?

Jätä kommentti