Koti Italia/Ranska Ranskalainen illallinen – menu resepteineen
Ranskalainen illallinen

Kaupallinen yhteistyö Thuesen Jensen

Huomaan, että minussa elää pieni ranskatar. Yksi isoimpia elämäniloa on hyvä ruoka, menukokonaisuuksien suunnittelu, pitkät ruokailut ja kokkailua läheisille. Ranskasta on lähtöisin jonkinmoinen osa myös ruokataustaani ja -inspiraatiotani.

Isäni täyttää maanantaina 60 vuotta ja oli lähdössä alun perin tänään Ranskaan juhlamatkalleen, mutta matkan peruuntumisen vuoksi ajattelinpa kuljettaa hänet, sekä muut mökin läsnäolijat Ranskan ruokamatkalle Kemiönsaaren mökkirannalta käsin. Sekä tietysti juhlistaa pyöreitä vuosia! Alla oleva kuva kertoo kaiken tarpeellisen, kuinka iloiseksi illallisseura, hyvä ruoka ja hengähdystauko mökkiremontin keskeltä tekikään. Niin on mairea hymy.

Ranskalainen illallinen

Onnea isä 60v!

Autenttisuudessa, sään ja ruoan lisäksi, mentiin ihan niinkin pitkälle, että valmistin ranskalaisen illallisen ranskalaisen Pillivuyt:n astioissa. Olet varmasti blogissani törmännyt luottouunivuokaani reseptien yhteydessä. Sen kelpaa tässä vaiheessa saada jo hieman huomiota itseensä, kun on niin monet älyttömän hyvät ruoat minulle suonut :D. Suorakulmion mallinen, kaunis Pillivuyt Toulouse-uunivuoka on ollut minulla joitakin vuosia ahkerassa käytössä, eikä naarmun naarmua, tai tahran tahraan ole sen kiiltävän valkoiseen pintaan tullut. Itse asiassa kiiltelee yhtä lailla kuin uudetkin Pillivuyt astiamme. Onpa sitä tullut kolhittua keittiön tohinoissa tuon tuosta, mutta onneksi on tukevaa tekoa.

Ranskalaiset kun ovat innokkaita ruokaihmisiä, niin tuntevat näköjään kyllä myös, mitä astioilta vaaditaan kestämään kaikki se kulutus. Eipä muuten tällä klassikkoyrityksellä, Pillivuyt:lla, voisi olla ikääkään yli 200 vuotta. Ruoanlaittoastiat- ja tarjoilukulhot kestävät myös suoraan pakkasesta hyvin kuumaan uuniin nostamisen, mikä on esimerkiksi yksi piirakkapohjan rapeuden saavuttamisen salaisuus (kuten tässä frangipane-reseptissä), taikka kun ruokaa halutaan valmistaa etukäteen pakkaseen ja tarjoiluvaiheessa nostaa uuniin lämpenemään.

Dijon-tomaattipiirakka

Ranskalainen illallinen

Suositusten perusteella päädyin itse tämän uunivuoan alun perin ostamaan Helsingin Ceesta-keittiötarvikeliikkeestä. Sain kuvissa olevat Pillivuyt astiat (paitsi tietysti tuon oman uunivuokani) alun perin testaukseen maahantuoja Thuesen Jenseniltä kaupallisen yhteistyön merkeissä, mutta päätimme ostaa lopulta nuo kaikki mökin valmistuvaan keittiöön. Niin kauniita, laadukkaita ja kestäviä :). 

Thuesen Jensen voi  olla monelle aivan uusi nimi, mutta heidän maahantuomia keittiöön ja kattaukseen liittyviä tuotteita olet taatusti nähnyt Suomessa tunnetuissa keittiöliikkeissä – mikäli siis yhtään harrastaa niissä pyörimistä. Koko heidän valikoima koostuukin merkeistä, jotka ovat tunnettuja laadustaan ja kestävyydestään. Kuten kaikissa hankinnoissa, niin pyrin mieluummin tarpeeseen ostamaan kerralla tuotteen, joka olisi tyylikkyyden lisäksi varmasti pitkäikäinen, että kestäisi äidiltä tyttärelle. Enkä halua ketään muutakaan tuputtaa ostamaan mitään, mitä ei tarvitse, mutta kannattaa pitää mielessä tämä merkki, jos tarve tulee.

Pillivuyt astioita myy mm. Helsingissä Ceesta ja Nougat, Espoossa Kokkipuoti, Turussa Avelia ja Paraisilla Kelovee

Ranskalainen illallinen    

Ranskalainen illallinen

Kuinka Ranska liittyy niin vahvasti kokkaus-ja ruokataustaani

Äitini on aina kokkailut paljon ja monipuolisesti, mutta ranskalainen keittiö on ollut yksi edustetuimmista mauista kotonamme. Olen itse ollut lukiossa Ranskassa kesävaihdossa. Kesävaihtoperheeni kaltaista ruoalle omistautumista en ollut ennen nähnytkään! Kaksi kertaa päivässä syötiin seitsemän ruokalajin ateria + kakkuaamiainen. Lounaalta siirryttiin kokkailemaan illallista, ja päivän kulku suunniteltiin aina ruokailun ympärille. Illalla kello yksitoista ristiinmaisteltiin vielä naapureiden kanssa kirsikkapiirakoita – kukin oli leiponut oman versionsa. Ruoanlaitto on todella vaalittu asia edelleenkin laajasti Ranskassa, ja koko länsimäisen keittiön opit ovatkin peräisin Ranskasta. Näitä perustavanlaatuisia oppeja niin erilaisten kastikkeiden, taikinoiden, leivonnaisten ja muiden ruokien käsittelystä ja kypsentämisestä olimme vielä äitini kanssa opettelemassa ja inspiroitumassa Provencen maaseudulla joitakin vuosi sitten. Lähes viikko Michelin-kokin opeissa hyvää ruokaa Provencen maaseudun auringon alla nauttien ja kokkaillen. Siitä jäi kyllä ikuiset, valtavan hyvän muistot. Provencen mauista koostuu tämäkin menu.

Provencelaisesta keittiöstä pari sanaa

Provencelaisessa keittiössä käytetään lähinnä pelkästään oliiviöljyä, paljon tuoreita kasviksia sekä yrttejä. Leipää unohtamatta. Toin kuitenkin kotimaisuutta ranskalaiselle illalliselle raaka-aineiden kautta. Nyt eletään monen vihanneksen ja marjan parasta satokautta, joten näitä on juuri nyt hyvä hyödyntää: tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, viinimarjat ja karviaiset. Kaikkia niitä löytyy tästä menusta.

Mökkiremontti toi pienet oma haasteensa menusuunnitteluun, joten valitsin tällaisen rustiikkisemman kotikeittiöön sopivan tyylin. Lähti tosiaan illallissuunnittelu hieman laukalle, kun kuulin, että ruokailemaan on tulossa vielä vanhempienkin kaveri – jes, saa tehdä lisää ruokaa!


Ranskalainen illallinen – menu

Dijon-tomaattipiirakka
Aprikoosi-punaherukkasalaatti
Tapenade + maalaisleipä”nachot”
Oikaistu ratatouille eli kesäkurpitsa-munakoiso-tomaattipaistos
Karviaisclafoutis 

 

Viininä tarjosin Alsacen alueen Wolfberger Riesling 2018.

Menusta riittää kuudelle hengelle täysi illallinen. Valmistusaikaa ruokiin kului yhteensä noin neljä tuntia yksin kokatessani, mutta suosittelen aina menukokonaisuuksia mieluummin seurassa valmistettavaksi. Voit tietysti valita tästä vain joitakin – ainakin tomaattipiirakka ja aprikoosisalaattia kannattaa ehdottomasti valmistaa!

Menusta löytyy vaihtoehdot täysin vegaanisesti valmistettavaksi.

Ranskalainen illallinen

Dijon-tomaattipiirakka

Dijon-tomaattipiirakka

Siis nyt on jännittävä! Tätä kehuttiin vuolaasti, mutta joukossamme illallistikin varsinaisia sinapin ystäviä. Dijon-sinappi-tomaattipiirakka on jännittävä Dijonin alueen melkeinpä perinnepiirakka. Erittäin hauska yhdistelmä. Jos et niin paljoa pidä sinapista, niin levitä ohuempi kerros.

Käytin tähän 10x35cm vuokaa, mutta perinteisempään pyöreään 24-26cm vuokaan tarvitset  1½ kertaisen annoksen, tai suorakulmion mallista uunivuokaakiin voi käyttää – perinteiseen 20×30-35cm vuokaan tarvitset tupla-annoksen.

Tarvitset

3 torttutaikinalevyä/lehtitaikinaa
1 rkl dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä
n. ½ dl raastettua gruyere-juustoa (tai vegaanisena käytin Violifen mature cheddaria – siinä on sopivan vahva maku)
2 isoa tomaattia
halutessasi myös kirsikkatomaatteja (n. 100g)
1 tl sokeria
ripaus suolaa, rouhittua mustapippuria
1-2 tl herbs de Provence-yrttisekoitusta (tai kuivattua rosmariinia, timjamia ja oreganoa sekaisin)
n. 1-2 rkl oliiviöljyä

(uunin jälkeen tuoretta sitruunatimjamia tai timjamia)

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
  2. Kauli torttutaikinoita hyvin ohueksi. Asettele ja painele ne piirakkavuokaan tasaiseksi. Taikinan reunat saa tulla n. ½-1 cm yli reunojen, sillä ne vetäytyvät uunissa – taittele ne ulkopuolelle.
  3. Levitä pohjan päälle sinappia ohuen läpikuultavaksi kerrokseksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja levitä ne sinapin päälle.
  4. Esipaista pohjaa uunissa n. 10 minuuttia.
  5. Ripottele pohjan päälle raastettu juusto. 
  6. Leikkaa tomaatit siivuiksi, ja asettele ne päälle. Ripottele tomaattien päälle sokeria, suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja Herbs de Provence-sekoitusta.
  7. Paista uunissa vielä 20 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.
  8. Piirakan voi tehdä myös valmiiksi ja tarjoilun yhteydessä lämmittää uunissa.

Aprikoosi-punaviinimarjasalaatti

Aprikoosi-punaherukkasalaatti

Aprikoosit ovat tyypillisiä Ranskan kesäherkkuja – makeita ja täyteläisiä. Niistä tuli ihan tosi ihana salaatti kirpeiden, tuoreiden punaherukoiden kanssa. Punaherukoiden sijaan voisi toki käyttää puolukoita, karpaloita tai granaattiomenaa.

 Tarvitset

6 aprikoosia
1½ dl punaviinimarjoja
1/3 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
n. 100g rucolaa (voit korvata osan myös muulla salaatilla)
pieni kourallinen tuoreita mintunlehtiä
n. 2 rkl paksua balsamicokastiketta (käytin välimeren yrtit-nimistä)
½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl vaahterasiirappia
n. 3 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua. Siirrä syrjään.
  2. Pilko aprikoosit viipaleiksi. Sekoita aprikoosit, punaviinimarjat, kurpitsansiemenet ja rucola salaatiksi. Sekoita mukaan valkoviinietikka, vaahterasiirappi ja oliiviöljy. Valuta balsamicoa vasta pinnalle.

Maalaisleipänachot

Tässä juurikin se oma luotto-uunivuokani – Pillivuyt Toulouse

Tapenade + maalaisleipä”nachot”

Leipä on ranskalaisen ruokailun oikea kulmakivi ;). Ranskanpatongin sijaan revin osittain kuivahtaneeksi päässyttä maalaisleipää pienemmiksi palasiksi. Laitoin ne uunivuokaan, ja niiden päälle kaadoin melko reippaalla kädellä oliiviöljyä, ja lisäsin valkosipulia ja tomaatteja. Uunivuoan pohjalle kaadoin hiukan valkoviiniä, jotta se uunissa vielä toimisi mehevöittävänä nesteenä. Näin näistä tuli ikään kuin nachoja, jotka dippailtiin/syötiin tapenaden eli oliivitahnan kanssa.

Tapenaden resepti

 Tarvitset

1 maalaisleipä/muu valitsemasi leipä
4-5 valkosipulinkynttä
n. 100g kirsikkatomaatteja
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1-2 tl herbs de Provence-sekoitusta (tai kuivattua rosmariinia, timjamia ja oreganoa sekaisin)
½ dl valkoviinia (tai muuta nestettä, maitokin käy)

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.
  2. Kaada n. 20×30 cm uunivuoan pohjalle viini/muu neste.
  3. Revi/leikkaa leipä isohkoiksi palasiksi. Ripottele uunivuokaan.
  4. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise tomaatit. Ripottele ne leipien päälle. Lorauttele oliiviöljyä leipien päälle ja lisää vielä hieman maustesekoitusta.
  5. Pistä uuniin 10 minuutiksi, kunnes leipien yläpinta saa rapeutta.
  6. Tarjoile tapenaden kanssa lämpimänä.

Ranskalainen illallinen

Oikaistu ratatouille

Ranskalaisen keittiön klassikkoa mukaileva kesäkurpitsa-munakoiso-tomaattipaistos.

Resepti löytyy täältä.

Karviaisclafoutis

Karviaisclafoutis

Ranskalainen klassikkojälkiruoka, joka valmistetaan yleensä kirsikoista. Karviaisista ei tarvitse poistaa kiviä ja toimivat kirpeän makunsa puolesta aivan yhtä hyvin, ellei jopa paremmin. Clafoutis on tietynlainen pannukakku, jonka kuuluu jäädä vaniljaisen vanukasmaiseksi sisältä. Erittäin helppo valmistaa. Jos karviaisia ei ole, niin ei kun napomaan kiviä kirsikoista pois.

24 cm piirakkavuoka

Tarvitset

5 dl karviaisia

margariinia/voita vuoan voiteluun

1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
n. 1 dl sokeria (voi jättää vähän vajaaksikin, varsinkin, jos käytät vaniljasoijamaitoa)
ripaus suolaa
1 kikhernepurkin liemi + ½ dl soijajogurttia + 1 rkl maissitärkkelystä TAI 3 kananmunaa edeltävien sijaan, jos et halua vegaanista
2½ dl vaniljan makuista soijamaitoa (vaniljasta tulee hyvä maku, mutta voit käyttää muutakin maitoa ja lisätä 1½ tl vaniljasokeria)
25g maidotona margariinia/voita sulatettuna

tomusokeria pinnalle

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 180 asteiseksi. Voitele piirakkavuoka margariinilla/voilla. Levitä pohjalle karviaiset.
  2. Sekoita taikinan kuivat ainekset keskenään – sisältäen maissitärkkelyksen, jos teet vegaanista.
  3. Vatkaa keskenään vispilällä kikhernepurkin liemi, soijajogurtti (TAI kananmunat) sekä maito. Vatkaa muutamia kertoja rivakasti. Sekoita sitten kuivat ainekset ja sulatettu margariini/voi vähitellen vispaten maitoseoksen joukkoon, jotta taikinaan tulee ilmaa ja kuohkeutta (taikina ei näytä ilmavalta, vaan vetiseltä, mutta kuuluu asiaan). Kaada taikina karviaisten päälle.
  4. Nosta clafoutis uuniin ja paista n. 35 minuuttia keskitasolla (tai kunnes pinta on kullanruskea).Huom! Vegaanisen clafoutiksen paistoaika on 50 minuuttia. Sulje sen jälkeen uuni. Jätä clafoutis uuniin, uuniluukku raolleen jäähtymään vielä noin puoleksi tunniksi. Jos haluat käyttää uunia piirakan jälkeen, niin paista piirakkaa 5-10 minuuttia ohjetta pidempään ja nosta uunista huoneenlämpöön jäähtymään. Anna jäähtyä.
  5. Koristele tomusokerilla. Voit syödä jäähtyneenä tai lämpimänä (tomusokeri tietysti sulaa lämpimään). Syö sellaisenaan tai tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Karviaisclafoutis

 Ranskalainen illallinenIhan kunnon ranskattarena

Postauksen lautaset ja tarjoiluastiat – Pillivuyt (paitsi tapenadekulho)
Juomalasit – La Rochère

Viinilasit – Luigi Bormioli
Pöytäliina ja servetit – Bastian tekstiilit

 

Jäikö nälkä?

11 kommentit

Evelina Mustonen 16.08.2020 - 15:57

Oi oi! Kaikki näyttää niin herkullisella! Täytyy ehdottomasti testata.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.08.2020 - 10:04

Kiitos! 🙂

Vastaa
Heidi Kaarento 20.08.2020 - 19:38

Voi kuinka herkulliselta näyttää ihan kaikki Kyllä menee kokeiluun, ensimmäisenä yritän Dijontomaattivuokajuttua

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.08.2020 - 08:57

Kiitos! 🙂 Siis kokeile ehdottomasti, se on niin yllättävä ja helppokin 🙂

Vastaa
Nnn 20.08.2020 - 23:37

Hei, mitähän voisi käyttää karviaispiirakassa kikherneliemen tilalla? Vegaaninen ois Mutta hernettä ei voi käyttää.. nämä kaikki herkut kyllä täytyy laittaa kokeiluun, varsin tuo tomaattipiiras osui nappiin kun mietin juuri tyttären synttäreille suolaista tarjottavaa

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 21.08.2020 - 15:36

Voih! hitsi, en ole kokeillut tätä muunlaisena :/. Sille ei suoraan ole korvaajaa joten joudun vain arvailemaan, miten se toimisi. Laittaisin kikherneliemen sijaan (sitä on 1dl) 1 dl soijajogurttia lisää, ja lisäksi sitten tuplaisin maissitärkkelyksen määrän :). Paistoaika lienee myös n. 5 minuuttia pidempi.

Vastaa
Spf 22.08.2020 - 10:28

Kiitos vegaanisesta clafoutis-ohjeesta! Ymmärsinkö oikein että kikhernelientä ei siis vaahdoteta kovaksi asti, vaan vispataan vain muiden aineiden yhteydessä ilmavaksi?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 22.08.2020 - 17:24

Juu mä tein vain juuri noin, ja hienosti kupli :).

Vastaa
Hanna 30.07.2021 - 15:19

Tein clafoutista vegaanisena ja maku oli oikein hyvä, mutta rakenne jäi tosi vetiseksi, vaikka paistoin jopa hieman kauemin kuin tuon ohjeen 50 min. Mistäköhän tämä voisi johtua? Luulen, että omassa kikhernepurkissani oli nestettä yli 1 dl. Voisiko tämä vaikuttaa? Kiitos erittäin hyvästä ja estettisestä blogista! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 2.08.2021 - 09:42

Hei, vaikuttiko mitenkään, jos annoit sen kunnolla jäähtyä? Jauhojen lisääminen voisi myös auttaa.

Vastaa
Hanna 2.08.2021 - 11:05

Seuraavana päivänä kokonaan jäähdyttyään oli jo huomattavasti kiinteämpää 🙂 Pitää kokeilla seuraavalla kerralla laittaa vähän enemmän jauhoja!

Vastaa

Jätä kommentti