Koti Ravintolat Kozeen Shiwan – pop-ravintolan illallinen

Kozeen Shiwan – pop-ravintolan illallinen

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kozeen Shiwan ravintola

Illallisen tarjosi Kozeen Shiwan

Voi pojat, mitä makuelämyksiä! Mitään tämän makuista en ole syönyt muualla. Annos näyttää simppeliltä, ja luulet ulkonäön perusteella tietäväsi, miltä se maistuu, vaan makuelämys onkin aivan jotain muuta! Kozeen Shiwan pääsi taas tekemään todella suuren vaikutuksen, minkä vuoksi innostuin pitkästä aikaa kirjoittamaan blogiinkin yksittäistä ravintolavinkkiä.

Kozeen kutsui minut ja Markuksen hänen omalla nimellään nimettyyn pop-up ravintolaansa syömään. Olin edellisen Kozeenin, 2018 pitämästä pop-up-illallisesta lähtien aina joissakin tilanteissa muistanut kertoa Markukselle, että siinä on muuten kekseliäs ja taitava kokki ja nyt hänkin pääsi maistamaan Kozeenin ruokia.

Kozeen tuli kertomaan, että hän haluaisi nauhoittaa Markuksen maisteluilmeet. Niitä oli kuulemma ilahduttava seurata, miten kasvoilta paistoi aidot nautinnon tunteet hänen maistaessa ruokaa. Ruoan lisäksi ravintolassa oli tosi kotoisa tunnelma, ystävälliset tarjoilijat ja itse Kozeen pyöri jatkuvasti salissa rennon tuttavallisesti juttelemassa asiakkaille ja heittämässä vähän vitsiäkin. Melkoinen ero siihen, kun muistelen yli kymmenen vuoden takaista fine dining-ravintolakulttuuria, jossa ei meinannut uskaltaa ääneen puhua.

Kozeen Shiwan ravintola

Kurkumasorbetti sai taas hykertelemään onnesta ja syömään se pieni lusikallinen kerrallaan nautiskellen.

Kozeen Shiwan on tullut Suomeen pakolaisena perheensä kanssa ja ponnistanut sieltä sittemmin Suomen ravintolamaailman aika isoksi nimeksi. Hän tekee täysin omalla tyylillään ja tavallaan. Tämän hetkinen Kozeen Shiwanin pop-up-ravintola (nimeltään Kozeen Shiwan) on auki ainakin lokakuun 2021 loppuun saakka tarjoten hänen omista taustoistaan kumpuavia Lähi-Idän fine dining-makuja. Mistään falafel-pitoista ei ole kyse (vaikka hyviä nekin ovat), vaan Lähi-Idän mausteet ja maut on tuotu suomalaistenkin raaka-aineiden kanssa yhdessä kekseliäisiin fine dining-tyyppisiin annoksiin, jonka makuisia en tosiaan ole maistanut vielä missään. Kozeenista, kuten kaikista hyvistä keittiömestareista, paistaa se palo, into ja rakkaus hyvää ruokaa kohtaan. Kun ruoka on tehty näin rakkaudella, niin se myös maistuu ja saa hykertelemään onnesta tuolillaan

Kozeen Shiwan ravintola

Kozeen kertoi meille, että hän on tiputtanut punaisen lihan kokonaan pois menusta, koska haluaa vähentää sen käyttöä (hänen nettisivuillaan on vielä vanha versio menusta, jossa on punaista lihaa) ja nostaa kasviksia kunniaan. Alkuperäisen menun liha&kala-osuus on kuitenkin hyvin pieni jo itsessään, mikä on arvostettavaa. Koko menun saa vegaanisena, melkein samanlaisena kuin alkuperäinen. Osa raaka-aineista on vaihdettu, joitakin jouduttu jättämään vegaanisesta menusta pois.

Oliivi-annoksen kohdella en millään olisi halunnut, että se loppuu, joten söin oikein, oikein hitaasti. Herranjestas, kun annos maistui mielettömän hyvältä ja kompleksiselta, mitä ei ulkonäöstä arvaisi. Ulkonäön perusteella luulet tietäväsi, miltä ruoka maistuu, vaan et tiennytkään.

Kozeen Shiwan ravintola

Mehumenu oli mahtava =)

Ja se kuningasperuna-annos! Ja kurkumasorbetti yrttiöljyn kera… Yksikään annos ei ollut heikko tai tylsä, mikä on harvinaista, kun syö pitkää menua. Tosi kiva juttu oli myös Kozeenin itse kehittelmät mehut, jotka oli paritettu ruoille. Viinimenukin löytyi, mutta itse en oikeastaan koskaan valitse viinimenua. Yleensä otan lasin tai korkeintaan kaksi viiniä illan aikana, sillä isompi määrä alkaa jo hiukan tuntua päässä ja turruttaa mielestäni oman makuaistini, enkä saa lopuista ruoista enää täysillä irti. Ruoan takia kuitenkin tulen ravintolaan :). Arvostan, kun on nähty vaivaa miettimällä alkoholittomat juomaparitukset ja näissä oli hyvin onnistuttu. Tykkään kuitenkin maistella ravintoloiden cocktaileja mielellään, sillä nekin ovat taidonnäyte makumaailman balansoimisesta. Mausteisessa, gin-pohjaisessa alkudrinkissä oli sellainen tasapaino erilaisia mausteita, että se drinkistä todella mielenkiintoisen.

Kuulemma ravintolaan on vielä syys-lokakuulle hyvin tilaa, mutta nopea kannattaa olla.

Kozeen Shiwan ravintola

Ei ihan perinteinen kebab. Lihan sijaan saatiin aivan älyttömän hyviä portobello-sieniä, joita Markuskin muisteli vielä seuraavana päivänä.

Kozeen Shiwan ravintola

Kozeenin nimikkoannos: Kuningasperuna

Viime aikoina olen lähinnä kirjoittanut eri kaupunkien ravintolakoosteita. Instagramin puolella jaan herkemmin ravintolavinkkejä siellä syötyäni. Syön aika usein ravintoloissa, ruokahan on harrastukseni. Olen syönyt vaikka kuinka hyvissä ravintoloissa ja Suomen ravintoloiden taso vain kasvaa kohisten, mikä on ihan huippua. Ravintoloissa syöty toimii itselleni kimmoikkeena ja innoittajana omiin kokkauksiin. Ihailen keittiömestareita ja taitavia kokkia, mitä työtä he jaksavat tehdä, jotta muut saisivat (maku)elämyksiä.  Matkailussakin yksi paras asia on ollut maistella eri maiden ruokia ja saada niistä inspiraatiota. Nykyään tosiaan Suomesta löytyy niin laaja kattaus hyvää ruokaa, ettei ruoan perässä koe tarvetta samalla tavalla matkailla, vaan sitä löytyy ihan Suomesta :).

Mielelläni laitan rahaa näihin kokemuksiin ja haluan tukea ravintolabisnestä. Näin rupesin myös miettimään, pitäisikö enemmän kirjoittaa edes lyhyitä postauksia niistä parhaista ravintoloista? En ole ravintolakriitikko, ja jätänkin jakamatta, jos en ole johonkin tyytyväinen. En halua lytätä julkisesti ketään, vaan mieluummin kerron palautteen ravintolalle, jos siltä tuntuu. Olen jakanut vain niistä ruokapaikoista, johon ole ollut tyytyväinen. Jos olen aivan todella innoissani, niin päädyn näköjään kirjoittamaan bloginkin puolelle :).

Enkä tosiaan kehu paikkaa ja ruokaa siksi, että Kozeen tarjosi tämän meille. Mitään velvotteita ei ollut kirjoittaa paikasta yhtikäs mitään, enkä kirjoittaisikaan, jos en olisi erityisen tyytyväinen asiakas. Lähetin heti ravintolaillan jälkeen whatsappia kavereilleni, joiden tiedän arvostan hyvää ruokaa, että tänne teidän pitää mennä! =)

Kiitos Kozeen!

Kozeen Shiwan ravintola

 

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Luana 26.07.2021 - 00:16

Lyhyetkin postaukset kiinnostaa, anna mennä vaan! 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 27.07.2021 - 06:55

Kiitos kannatuksesta :). Ajattelinkin, että ei sitä tarvitse montaa sanaa välttämättä sanoa, mutta onpahan tuotu sitten ravintola kuitenkin ilmi :).

Vastaa

Jätä kommentti