Koti Ravintolat Inarin Ravintola Aanaar

Inarin Ravintola Aanaar

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Aanaar

Kolmas kerta toden sanoo. Ja se sanoo, että kyllä Inarin Aanaar-ravintola on todellakin hyvä ravintola. Ehkä ei ihan Helsingistä asti kannata vain sitä varten matkustaa, mutta kannattaa suunnitella muukin lomansa Inari-Saariselän seudulle, jotta sitten voi yhdistää Aanaarissa ruokailun lomaansa. Tai niin usein, kun Inari nyt sattuu olemaan läpikulkumatkalla, niin sinne kannattaa pysähtyä syömään :D.

Oltiin nyt jo kolmatta kertaa, vuoden 2020 Suomen ravintolaksi valitussa, Aanaarissa syömässä viiden ruokalajin menu. On siis jo aikakin kirjoittaa siitä muutama sananen.

Edit 13.9.2021: nyt olemme syöneet jo viidesti Aanaarissa ja edelleen suosittelen.

Aanaar

Aanaar

Nyt kesällä vieraillessamme näimme ensimmäistä kertaa ravintolasta avautuvan koskimaisemankin! Muina kertoina ollaan oltu kaamosaikaan, jolloinka ei olla tiedetty, missä pimeyden keskellä todellisuudessa ollaan.

 

Aanaar Aanaar

Tyrnidrinkki ja koivudrinkki. Hauenruotovaahtoa, nokkosta ja kurkkumehua.

Aanaar on itse asiassa hotelli Kultahovin ravintola. On arvostettavaa, että noinkin etäällä kaikesta on uskallettu lähteä yrittämään fine dining-ravintolaa. Ravintolan ruoassa maistuu Lapin lähiluonnon maut. Menut ja annokset ovat saaneet inspiraationsa luonnonantimista. Ruoissa on hyödynnetty paljon lähiluonnosta löytyviä raaka-aineita sesonkeja hyödyntäen. Löytyy väinönputkea, maarianheinää, hillaa, variksenmarjaa, karpaloa, mustikkaa, puolukkaa, kuusenkerkkää, paikallisia vaihtuvia sieniä, Inarista kalastettua kalaa ja poroa. Jäkälääkin. Kaikki on aina ollut taidolla valmistettua.

Muutoinkin ravintolan tuotteet ja raaka-aineet on mahdollisimman pitkälti tilattu paikallisilta Lapin tuottajilta, mikä on arvostettavaa ja lisää paikallista työllisyyttä.

Aanaar

Väliruoka näyttää kananmunalta, vaan onkin jälkiruoka, josta löytyy tyrniä, porkkanaa ja kuusta.

Aanaarissa olen mennyt aina kala-kasvismenulla. Syön kyllä mielelläni kotimaista, kalastettua kalaa, joka on vieläpä ihan siitä vierestä. Viiden ruokalajin menussa on yksi pysyvä poroannos, joka ei vaihdu menun vaihtuessa. Muutoin menussa ei ole ollut lihaa. Poron on kuitenkin saanut pyytämällä vaihdettua lihattomaan annokseen.

A la Carte-listalta löytyy myös täysin vegaanisia annoksia. Sitä on aina vain ottanut menun, jossa on aina paras hinta-ruokamääräsuhde. Ensi kerralla olisi kyllä hyvin mielenkiintoista testata kasvisannokset tai kysyä etukäteen olisiko esimerkiksi vegaaninen menu mahdollinen.

Edit 13.9.2021: Nyt on testattu myös Aanaarin vegaaniset annokset. Alkuruoka (silkentofua, kuusenkerkkälientä, fermentoitua horsmaa, matsutakea) oli tarkkaan mietitty, hyvä, mutta ei ihan kala-annosten tasoinen. Pääruoalta olisi toivonut hieman lisää Lapin makuja. Kukkakaaliannos kvinoapedillä erilaisten paistettujen vihannesten kanssa ei ihan muihin annoksiin vertautunut, joista löytyy aina jotakin erikoisia lähiluonnon makuja. Vegaaninen jälkiruoka taas on tuon alla olevan savusauna-jälkiruoan ympärille kehitetty ja erittäin fine dining tasoinen.

Aanaarissa menu vaihtuu kahdesti vuodessa (joulukuussa ja kesän alussa) ja samalla uusitaan drinkkilista. Aanaarin drinkit ovat myös maistamisen arvioisia ja erittäin erilaisia, mitä muualta saa, sisältäen erikoisia Lapin yrttejä.

Aanaar

Nykyisen menun mielestäni paras annos oli jälkiruoka, joka tuoksui ja maistui savusaunalta. Koivunlehtisorbetti oli taivaallista.

AanaarAlkoholiton karpalojuoma oli ihanaa

Viinipaketti Aanaarissa on ollut melkoisen edullinen etelän ravintolaan verrattuna (30 euron viinimenu 5 ruokalajin menulle – ja kaadotkin olivat reilun kokoisia). Viimeisimmällä kerralla Markus valitsi viinimenun ja itse tilasin drinkkejä ja ruoan pariksi otin alkoholittoman juomamenun (18 euroa), joka sisälsi jälleen erilaisia Lapin luonnon antimista tehtyjä mehuja ja juomia. Juomat olivat herkullisia yksinään, mutta viinit oli paremmin mätsätty itse ruokaan kuin alkoholittomat juomat.

Kokonaisuudessaan Aanaar on todellinen pohjoisen Lapin helmi. Ei liene kaukana totuudesta sanoa, että tässä on rohkea yrittäjä ja päälaen Lapin laadukkain ravintola.

Aanaar

Kuusenkerkkädrinkissä tuoksuu ja maistuu savu. Se tarjotaan elämyksellisestä savukuvun alta.

Jäikö nälkä?

1 kommentti

Sebastian 26.08.2021 - 21:27

Kylläpä on herkullisen näköisiä annoksia! Tää ravintola on itsellä vielä testauslistalla, enää tarvitaan vaan sopiva hetki pienelle reissulle…

Vastaa

Jätä kommentti