Koti Ravintolat I am Summer Season- illallinen kaikille aisteille by Kozeen Shiwan

I am Summer Season- illallinen kaikille aisteille by Kozeen Shiwan

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Illallisen tarjosi Kozeen Shiwan.
Kozeen Shiwan – tämän hetken ruokamaailman kohutuin nimi – on julistautunut Suomen ravintolamaailman mullistajaksi ja ruokamaailman kapinalliseksi.
Tähän juomaan kun saisi reseptin, niin tekisin sitä all day every day… Ä-lyt-tö-män raikas omena ja jotain yrttejä – alkujuoma.. 😀
Miten peruna viekään aina voiton?  Suolakuoressa kypsytettyä perunaa, savuinen voikastike ja ketunleipää (jo lautasella)  
Kuka saa kurkusta näin kauniita vartaita? 

Ruokaa kaikilla aisteilla

Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan ruokailu voi olla kaikkia aisteja hivelevä show. Kozeen haluaa katsoa asioita uusista kulmista ja tehdä asiat vähän eri tavalla. Tämän hän onnistui todistamaan. Tällaista olen todellakin Suomeen kaivannut. Maailmalla kun on käynyt upeissa elämyksellisissä ravintoloissa, niin Suomessa ravintolat tuntuvat liian usein turvautuvaan samaan kaavaan ja miljööseen.
Katosta roikkui ruusutarha. Kuuluin pariin onnelliseen, jotka saivat toivoa, kun ruusu tipahti päähän kesken illallista :D.
Kuusenkerkältä maistuvia perhosnäkkäreitä saattoi tarkkasilmäisin löytää kukkapuskista.
Mikä osa tästä syödään? Esillepano on todellinen taideteos. Lämminsavu kuhanposki ja savuinen kuusikreemi.
Kozeen järjestää heinäkuun ajan Kasarmisalissa I am Summer Season pop-upia.
Sain yllätyskutsun kahta vuorokautta ennen illallista muutaman muun ruokabloggaajan kanssa tulla nauttimaan menusta, kun ei kaikkia paikkoja oltu saatu vielä täytettyä.
Sali oli muutettu suomalaiseksi satumetsäksi. Vehreät koivut reunustivat ruokapöytää, katosta roikkui ruusutarha ja pöydän keskellä oli upeita kukka-asetelmia, josta saattoi löytyä syötäviä yllätyksiä joukosta. Täytyy sanoa, että astuessani kukkatarhaa muistuttavaan saliin tulin jo katumapäälle, etten maksanutkaan Markusta mukaan illalliselle.. Hän olisi niin nauttinut näistä mauista.. 🙂

Kuka Kozeen?

Pakolaistaustainen kurdi Kozeen Shiwan on vain muutamassa vuodessa noussut kokkiopiskelijasta aivan ravintolamaailman huipulle.
Itse chefi
Tältä huippukokilta ei kyllä ideat ja ajatukset lopu kesken. Illallisen päätteeksi kaikkensa antaneen ja onnellisen näköinen Kozeen vertasi itseään jopa leikkimielisen haastavasti ruokamaailman Usain Boltiin: ”Ei nää muut kokit tuu kyllä millään pysymään mun perässä!” Itseluottamusta ja näkemystä uraauurtavalta kokilta kyllä tarvitaankin. Ei kuitenkaan puhuta röyhkeästä itsevarmuudesta, vaan kokin silmissä paistoi ilo ja sympaattisuus.

I am Summer season – menusta

I am Summer season pop up-menu koostui 16 ruokalajista (eikä tullut edes ähky) juomineen.
Raikas ajattelutapa oli, että juomamenussa oli vain yksi viini, joka kulki läpi menun. Loput juomista oli kekseliäitä, lähinnä alkoholittomia juomia Suomen luonnonantimista. Ihanaa! Vihdoin joku luki ajatukseni. Ei mene pää sumeaksi, vaan pystyy nauttimaan ja keskittymään koko illallisen. Olen aina pitänytkin viinimenuita tylsinä.
Tämäkin punaviinin näköinen juoma oli mustikka-katajamehua
Mesiangervo-herukka-hunajaviini
Menu ylistää Suomen kesää ja yhdistelee kekseliäästi raaka-aineita Suomen luonnosta, mutta yhdistelee myös näitä omaan taustaansa ja kurdilaiseen ruoka-aineisiin ja perinteisiin. Esimerkiksi menussa oli raakoja viinirypäleitä mustaherukanlehtiöljyllä (raa’oista viinirypäleistä Kozeen kertoi hauskan anekdootin lapsuudestaan) ja minipitaleipää, joka korianterin ja mintun sijaan täytetään lipstikalla ja muilla villiyrteillä ja kastikkeena on piimädippiä. Ja siis kaikki tämä tapahtui vielä toisen ravintolan keittiön vuokratussa nurkassa.
Kasvipohjainen illallinen (jonka halutessaan sai vaikka kokonaan vegaanisena) oli mietitty aina äänimaailmaa, hajuja, visuaalisuutta ja tietysti makua myöten – yllätysmomentteja unohtamatta. Oikea taide-elämys.
Hernettä, mustikkaa ja katajaa jääpalan päältä tarjoiltuna. Voi nam!
Grillattuja kaaleja ja kampasimpukkakreemiä.
Jälkiruoka nro 3, vai 4? Mustaa valkosipulia ja karamellisuklaata. Osteriyrtti ja karamellisuklaata.

Jään todellakin innolla odottelemaan Kozeenin tulevia pop-upeja ja ruokakeksintöjä. Juuri tällaista kokkia olen jo pitkään Suomeen kaivannut. Kokkia, jolta ei tiedä, mitä odottaa ja joka varmasti tulee onnistumaan yllättämään itse kunkin ruokailijan.

Missä, milloin ja miten osallistua illalliselle?

Pop upeja järjestetään heinäkuun ajan perjantaisin ja lauantaisin klo 20.00. Lippuja illalliselle voit ostaa täältä.

 

Kuvat, joissa itse esiinnyn by Hanna Hurtta.

Jäikö nälkä?

4 kommentit

Airi K. 12.07.2018 - 10:38

Miten kauniita annoksia, miten kekseliästä ajattelua! Niin raikasta, että jonkin muun kansallisuuden edustaja näkee ja löytää Suomen maut – ainakin omasta näkövinkkelistäni – natiiveja rohkeammin. Ja myös visualisoi maut noin hienosti. Toivon menestystä hänelle, missä aikookaan menestyä.

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.07.2018 - 09:58

Niinpä! Eikö se olekin hienoa! 🙂 Hyvin sanottu, että miten toisen kulttuurin edustaja tosiaan löytää ihan uutta suomalaisista mauista :).

Vastaa
Glotter-Bäckerin 13.07.2018 - 10:44

Tosiaankin aika viimeisen päälle mietitty ja viritelty taide-ilallinen! En voinut olla miettimättä, kuinka kauan jo raaka-aieniden keräilyyn on mennyt!

Arvoitus ei ratkennut, vaikka kuinka tuijotti kuvaa: Mikä osa siitä oikeesti syötiin? Missä kuhanposki?

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.07.2018 - 10:00

No niinpä 😮 Mietin ihan samaa, että saa vähän samoilla metsissä :D. haha, siitä syötiin nuo vihreät lehtikupit valkoisen lonkerokasan päältä. Lehtikupin sisältä löytyi kuhanposki :D.

Vastaa

Jätä kommentti