Koti Aamiaiset Kauraryynipuuro (V)

Kauraryynipuuro (V)

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten
Kauraryynipuuro. Vegaaninen

Mikä on parempaa kuin riisipuuro? No kauraryynipuuro!

Uusi hitti ja ihastukseni. Olimme kaverini kanssa viikko sitten Flät14:ssa brunssilla. Listasta sai ruksia, mitä ruokia haluaisi, ja kun tarjoili erikseen oikein suositteli puuroa, niin vastoin mitä muuten olisin tehnyt, niin valitsin sen. Yleensä puuro tuntuu turhan tylsältä brunssilla, kun voi saada kaikkea mielenkiintoisempaakin syötävää. Puuro oli kuitenkin koko brunssin tähti ja tiesin heti, mikä olisi seuraavaksi listalla kotona valmistettavaksi.

Ihan Prismasta löytyi kokonaisia kauraryynejä. Löytyi myös lähimmästä K-supermarketistani, eli eivät ne mitään superharvinaisia pitäisi olla, vaikka olen saanut jo kyselyitä, mistä niitä saa.

Kauraryynipuuro on koostumukseltaan kuin riisipuuro eli kermaisen oloinen puuro, jossa on pieniä sattumia – eli ryynejä. Kauraryynipuuro on kuitenkin riisipuuroa vielä maukkaampaa ja terveellisempää. Äitini ihastui tähän samantien. Jopa Markus, tuo tunnettu puurojen välttelijä, kehui kvasti ja oli iloinen saadessaan tätä jo toisenki kerran.

Itselleni parhaiten maistuu joku puuron ja vellin välimuoto; kohtuullisen pehmeä ja juokseva puuro, ei sellainen, johon jää lovi, kun lusikan siihen iskee, mutta ei nyt kiisselikään. Omaa juoksevuusastetta voi kuitenkin helposti säädellä nesteen avulla.

Kuvittelimme, että mökillä olisi ollut hilloa, mutta melkein parempi, etten päätynyt valmisratkaisuun, vaan paistoin päälle luumu-ja omenasiivuja.

Puuron keittäminen vie saman verran kuin riisipuuron keittäminen, eli n. 40 minuuttia miedolla lämmöllä samalla hämmennellen. Kirja toiseen käteen ja kauha toiseen käteen ja kohti höyryävän lämmintä puuroa. Lämpöisiä syysaamuja :).

Kauraryynipuuro – resepti

4:lle

Tarvitset

6 dl paksua kauramaitoa (yleensä kahveihin erityisesti tarkoitetut maidot) tai täysmaitoa
6 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl kauraryynejä
1 kanelitanko

Lisäkkeeseen

3 luumua
2 pientä kotimaista omenaa
1/3 dl vettä
1 rkl sokeria
½ tl kardemummaa

Valmistusohjeet

  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, vesi, suola, kauraryynit ja kanelitanko. Kuumenna ensin sen verran, että neste kerran kiehahtaa ja alenna lämpöä, niin että puuro pysyy kevyen kuplivana. Hämmennä hiljakseen puuroa 40 minuutin ajan.
  2. Valmista samalla lisäke. Lohko omenat ja luumut siivuiksi. Lisää paistinpannulle vesi, sokeri, hedelmät ja kardemumma. Paista keskilämmöllä, kunnes hedelmät ovat pehmenneet. Tarjoa puuron päällä.

Jäikö nälkä?

9 kommentit

foodlover 15.09.2019 - 20:40

Ihana muistutus näistä ryynipuuroista <3 Ikisuosikki kouluajoilta oli ohraryynipuuro ja nimenomaan se haudutettu eikä uunissa tehty, tätä kauraversiota pitää testata pian!

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 16.09.2019 - 08:06

Mulla odottelee myös ohraryynit kaapissa, ja nyt seuraavaksi on ehdottomasti testtava niitä! Ei oo tullut vaan tehtyä juuri siksi, että uunipuurosta en ole niin pitänyt, mutta jos siitä tulee yhtä hyvää kuin tästä keitetystä kauraryynipuurosta, niin ihanaa!

Vastaa
Sirpa 16.09.2019 - 13:27

Onko nämä niinkö tavallisia kauraryynejä ja eiko tulisi parempaa jos käyttää vain maitoa, eikä vettä ollenkaan

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 17.09.2019 - 18:32

Joo tavallisia kauraryynejä :). Varmasti tulisi vieläkin kermaisempaa puuroa, jos käyttäisi pelkkää maitoa, mutta mulle tästä tuli jo niin kermaisen oloista, että luulen melkeen, että tulisi jo liian kermaista, jos tekisi kokonaan maitoon. Mutta totta kai se siis käy niinkin!

Vastaa
Glotter-Bäckerin 18.09.2019 - 11:43

Mmm, puurot tuo syksyyn ihanaa lämpöä! Kauraryyni- ja ohraryyni- sekä ohrajauhopuuro on mun suosikkeja. Siis kaikki maitoon keitellyt… Ja just nimenomaan sellaisena pehmeänä ja valuvana, kuten kuvailit!

Tätä vois varmasti tehdä myös sun loistavalla uunipuuromenetelmällä, jossa käytettiin sitä kinkkupussia.

Vastaa
Ttiinatuulia 19.09.2019 - 08:52

Huh huh, tämä resepti pelastaa kyllä nyt loppuviikoksi syysflunssaan kaatuneen – ihanaa lohturuokaa johon on aineet valmiiksi kaapissa, ja onneksi on haudekattila niin selviää harvemmalla sekoittamisellakin, kun ei tarvitse pelätä pohjaan palamista. 🙂

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 19.09.2019 - 17:19

Oi tämä varmasti hellii flunssaista <3. Ihana, että päädyit tähän. Paranemisia :).

Vastaa
Janne 25.04.2022 - 20:49

Oli oikein hyvä, lisäkettä myöden

Vastaa
Saara / Viimeistä murua myöten 26.04.2022 - 07:52

Kiitos! 🙂 Kiva kun teit myös lisukkeet.

Vastaa

Jätä kommentti