Koti Brunssille (suolaista) Saksanpähkinä-viikunapataleipä

Saksanpähkinä-viikunapataleipä

kirjoittanut Saara / Viimeistä murua myöten

JOULUKALENTERI – LUUKKU 16

Pataleipä – tuo oikea unelma ”laiskan leipojan” leipä. Mutta miksi leipoakaan vaikeamman ja pitkän kaavan kautta, jos helpollakin saa niin loistokasta?

Koko joulukuun ensimmäinen vapaailta oli toissapäivänä, jota seurasi todellinen luksus: kokonainen vapaa torstai (siis tenttiinlukua varten se oli kyllä tarkoitettu). Parempaa hemmottelua vapaa-aamuun ei olisi voinut olla kuin hidas päivän aloitus lämpimän rapeakuorisen leivän kera. Ah, ihan kokonainen vapaa päivä, ei yhtään merkintää kalenterissa.

Jouluinen versioni pataleivästä on maustettu kuivatuilla viikunoilla ja saksanpähkinöillä. Vaikka Markuksen lempileipä onkin vaalean vaalea hapanjuurileipä, niin jauhoista korvasin osan kuitenkin vähän ravintorikkaammilla hiivaleipäjauhoilla.

Pataleivällä tarkoitetaan siis vaivaamatonta leipätaikinaa, joka kohotetaan yön yli ja paistetaan seuraavana päivänä kuumassa padassa. Ennen oikean padan omistamista paistoin kyllä leipiä kattiloissakin, ja kyllä se niinkin onnistuu! Pata varaa itseensä kattilaa paremmin lämpöä ja tuottaa vielä hieman rapeammin kuoren, mutta muutoin lopputulos on sama eli rapean rapea kuori ja pehmeä sisus.

Taikinan ainekset sekoitetaan nopeasti kulhossa keskenään ja jätetään tekeytymään yön yli, jolloin taikinaan muodostuu ajan kanssa sitkoa ja happamuutta.

Mmm, nyt vain sekoittelemaan aineksia ja huomenna saa sitten herkutella omalla lämpöisellä leivällä.

Saksanpähkinä-viikunapataleipä

1 iso leipä

Tarvitset

3,5 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
1tl suolaa
1 dl saksanpähkinöitä (karkeaksi pilkottuna)
1 dl viikunoita (karkeaksi paloiteltuna)

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää haaleaan veteen. Lisää suola, viikunat ja saksanpähkinät ja loput jauhot. Sekoita keskenään, mutta älä vaivaa.
  2. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.
  3. Ennen paistamista ripottele taikinan päälle kulhoon jauhoja, käännä ja nosta taikinaa pari kertaa kevyesti. Älä siis vaivaa.
  4. Jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi.
  5. Pane sillä aikaa kannellinen valurautapata (tai kattila) kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Sivele padan sisäpinta kevyesti rypsiöljyllä.
  6. Kumoa taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia.
  7. Ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta ja anna sen jäähtyä.

Itse tehty leipä on parasta samana päivänä ja vielä lämpöisenä. Paras tapa säilyttää leipää on paperipussissa. Muovipussissa leivän kuori vain pehmenee.

Jäikö nälkä?

2 kommentit

Minna 16.12.2016 - 10:05

Ompa hyvän näköinen leipä! Mä olen tehnyt muutaman kerran pataleipää ja maku on ollut hyvä, mutta en ole saanut noin upeaa kuorta. Ajattelin seuraavaksi ottaa kannen pois jo vähän aikaisemmin ja paistaa pitempään ilman kantta, jos se auttaisi.

Vastaa
Saara / Viimeistä Murua Myöten 16.12.2016 - 11:13

Kiitos Minna! 🙂 Leivän leipominen on välillä tosiaankin kemiaa, ja vaikka kuinka noudattaisi ohjetta, niin se ei aina siltikään onnistu joka kerta samalla tavalla. Rapeaa kuorta voi tietysti koittaa edesauttaa suihkuttamalla suihkepullosta vettä uuniin tai laittamalla uunin pohjalle vuoan täynnä vettä. Toki myös kannen pois ottaminen auttaa 🙂

Vastaa

Jätä kommentti